Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koji je to kontroler?!?

Valve je potvrdio da pored steam box-a radi i na kontroleru.

Nista nije prikazano, ali se ocekuje vrlo brzo. To prirodno ide uz big picture mode.

http://www.faqs.org/patents/app/20110105231

http://kotaku.com/5890372/is-this-valves-control-pad-design/gallery/1

Ovo je tesko budzenje, ali ako hoces da zamisljas koncept, zamisljaj ga ovako, samo ljudski napravljeno i sa mogucnoscu zamene trackball-a i thumbstick-a.

[youtube]wRKFoJsUV1k[/youtube]

Ono sto mene zanima kakav to operativni sistem koristi PS4 i da li na njemu zaista radi DX11 ili ce se igre prilagodjavati PS4? Posto Kojima ili neki drugi dev iz KONAMI-ja rece da ce njihov MGSV teoretski raditi na svakoj platformi koja podrzava DX11 posto su oni kreirali igru i engine koristeci DX11.

GoW, brate... da'l je moguce da postavljas ovakvo pitanje? 🙂

Postavljam zato sto su ljudi iz KONAMI-ja tako rekli. Igra se pravi upotrebom odredjenih alata, u njihovom slucaju to je DirectX 11 (ma koliko tebi to glupo zvucalo). U tom slucaju postoje dve varijante:

1. Da DX11 na neku foru radi na tom low level OS-u koji pokrece PS4, mada je to malo verovatno,
2. Da ce KONAMI igru prilagodjavati PS4.

Ako je ovo drugo u pitanju i ako to vazi za dobar deo developera onda dzabe Soniju bolji hardver kada ce efektivno, barem u pocetku dobijati portove. Pricam za multiplatforme, naravno.

@Ivan: Steambox nije tema a cini mi se da je otkazan, samo nisu ozvanicili. Mozda ga naprave za koju godinu u saradnji sa Intelom, sa AMDom nece sigurno.

Poslednja izmena:
@Ivan: Steambox nije tema a cini mi se da je otkazan, samo nisu ozvanicili. Mozda ga naprave za koju godinu u saradnji sa Intelom, sa AMDom nece sigurno.

Ja mislim da ni ne postoji prevelika potreba za zvaničnim steambox-om, po meni je bitnije da nastave sa usavršavanjem big screen moda, eventualno jednog dana neki steam os. Ali što se tiče hw-a neku preveliku potrebu ne vidim, pošto svako može da sklopi svoj htpc u tu svrhu.

Gaben je otpustio ceo tim koji je radio na steamboxu...A mozda je i trolovao za prvi april..

Ovi iz Ga....sa su stavili preorder od 45.999 za PS4 (i to pretpostavljam ogoljena verzija).

To je u dinar cena koju je odredio Sony, tako da ne vidim razlog za cudjenje, ali vidim razlog za slavlje. 🙂

Postavljam zato sto su ljudi iz KONAMI-ja tako rekli. Igra se pravi upotrebom odredjenih alata, u njihovom slucaju to je DirectX 11 (ma koliko tebi to glupo zvucalo). U tom slucaju postoje dve varijante:

1. Da DX11 na neku foru radi na tom low level OS-u koji pokrece PS4, mada je to malo verovatno,
2. Da ce KONAMI igru prilagodjavati PS4.

Ako je ovo drugo u pitanju i ako to vazi za dobar deo developera onda dzabe Soniju bolji hardver kada ce efektivno, barem u pocetku dobijati portove. Pricam za multiplatforme, naravno.

Aha,evo upravo sam zavrsio The Lust of Us,bas dobro odradjen port sa PC-a,kako radi na superiornim racunarima?
Kako ide sa potpisivanjem peticija za GTA5 ?

Port sa Xbone, ne sa PC-ja.

Mnogo si viskast za jednog pocetnika na forumu.

Ono sto mene zanima kakav to operativni sistem koristi PS4 i da li na njemu zaista radi DX11 ili ce se igre prilagodjavati PS4? Posto Kojima ili neki drugi dev iz KONAMI-ja rece da ce njihov MGSV teoretski raditi na svakoj platformi koja podrzava DX11 posto su oni kreirali igru i engine koristeci DX11.

Na konzoli se HWu pristupa direktno bez API jer znas sa kakvim HW raspolazes. API sluze za kompatibilnost.
To sto oni kazu da koriste DX11 set instrukcija jer takav GPU imaju ne znaci da im trebaju DX11 biblioteke.

@Ivan®
Pogledacu ove linkove, ovo sa trackball deluje kao dobro resenje da se prednosti miša kolko tolko prenesu na joypad.

Da je stambox krenuo u prodaju proslog novembra po ceni od 400 sa gtx660 u lepom malom kucistu razvalili bi se od prodaje dok konzole ne stignu u prodavnice.
Bila je prilika jer je ljude smorila aktuelna generacija konzola ali Valve nije pogodio vremenski trenutak i nije iskoristio sansu.

Poslednja izmena:
Na konzoli se HWu pristupa direktno bez API jer znas sa kakvim HW raspolazes. API sluze za kompatibilnost.
To sto oni kazu da koriste DX11 set instrukcija jer takav GPU imaju ne znaci da im trebaju DX11 biblioteke.

To da se hardveru pristupa direktno je tacno. Da API ne treba je glupost. Ti ocigledno nisi upoznat sa znacenjem termina API.

Posto na ovom forumu ima mnogo viskastih likova koji znaju da prozivaju ali nista osim toga, uzeo sam clanak Eurogamera iz marta ove godine i nasao ono sto me zanima.

Ukratko, Xbone je na Windowsu i zaista koristi modifikaciju DirectX-a. Sa druge strane PS4 ima dva API-ja, jedan low level (to o cemu ti pricas) a drugi je wrapper. Koriste se oba. Posto je MGSV prikazan oba puta na PC-ju, znaci da je razvijan koriscenjem DX bibilioteka i tako ce raditi na Xbone. Za Sony PS4 ce biti prilagodjen.

Svaka cast. Taman ga uzemes sad i otplatis na 6-7 rata do nove godine 🙂 Jos samo zeni da objasnim zasto je to dobro :d

Pa čekaj jel se plaća odmah ili kad stigne konzola. Da ne bude posle cena je ipak 800€, što me nekako ne bi ni začudilo 😀.

Ima opcija plaćanja pouzećem. Mogu da stave i 20000e, neću je preuzeti u tom slučaju.

Sada sam tek video da se PS4 moze preorderovati za 46k kod " zemlje kompjutera " 😀. Nesto mi je tu sumnjivo, previse je good to be true 🙂. Sigurno ce povecati cenu za nekih 5-10k do izlaska konzole...

Tamo gde se kupuju igrice, ne na sajtu distributera.

Moze Sony da se pravda na isti na nacin kao Valve. Nisam hteo majke mi, zli izdavaci su krivi. To jest, da kazu da nije do njih sto odredjena igra zahteva online i ne moze se preprodavati.

Sony je samo rekao da oni nece to zahtevati kao sto je Microsoft uradio. Ali nisu rekli sta u slucaju da izdavaci to traze od njih.

Izdavaci jedu g... ako ne zele da se igra preprodaje onda neka bar 2x godisnje izbace neki DLC za igru. Ko nema disk nece moci da igra dodatke.

Resistance 3 je ukljucivao drm pa je tako bojkotovan da je bataljen serijal. Ako izdavac resi da uvaljuje online pass ili drm shit, mogu da ga bojkotujem. Ako cela konzola zahteva drm, onda je bojkotujem.
Nije neka mudrost-ko god uvaljuje drm treba ga bojkotovati. Btw ima lepo resenje-nek ponude jeftine igre na liveu i niko nece kupovati disk based games. Al za firmu koja sest godina stari gears of war prodaje na live-u za ultraludacki visoku cenu, to sigurno nije prihvatljivo.

Ja taj bojkot jos nisam video u praksi. Resistance je pukao jer: a) nije dovoljno dobar serijal da bi imao tri nastavka, b) nije reklamiran na sva usta.

Zasto ljudi ne bojkotuju EA i Battlefield? Kada je igra dobra i ima jaku marketinsku masineriju iza sebe niko je ne bojkotuje. Pa Activision prodaje expansion pack jedne te iste igre vec 6 godina pa se niko ne buni.

Mogu samo svoje postupke da navedem- kupio resistance 1 i 2 al 3 preskocio zbog drm-a. Na ps forumima je resistance 3 bio najnapljuvanija igra bas zbog drm-a i imam utisak da nisam jedini koji je zbog toga preskocio.
Pre par dana sam bio u mediamarktu i raspitivao se o rezervaciji konzola, prodavac mi je na pitanje o xbox-u rekao da mora da me upozna sa drm-om/online verifikacijom i da im je lakse da to rade nego da rizikuju nezadovoljne kupce koji bi mozda hteli da vrate konzolu kad tek kod kuce shvate limite koji su uvedeni u odnosu na 360-ku.
I naravno, da nikog na ovom svetu drm ne dotice mene dotice i nikada ne bih dao novac na nesto sto mi ogranicava prava kao kupca. Po cenu da preskocim celu generaciju konzola,sto bih i uradio da je i ps4 ubacio isto srnje.
A sto se ea tice- pogledaj prodaju sim city 5 i kako je odusevljenje vestackom online povezanoscu. Prvi sim city koji sam preskocio jos od c64 (tacnije, igram ga na virtuelnom serveru- toliko je potreban online)
I da- ea je u usa izglasan za najomrazeniju kompaniju u konkurenciji stvarno horor firmi.

Poslednja izmena:
Ne znam na koji način ti ugrožavaju prava. Sistem gde se kupuju diskovi je za prošli vek. Vezivanje za acc licence je sasvim normalna i dobra stvar za sve strane. Sad druga stvar što m$ za xbox one traži i licencu i disk, što jeste po meni apsolutna budalaština.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno