Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko god da je pozeljna kompatibilnost unazad, ona je veliko ogranicenje za sledecu generaciju. Po meni je mnogo bolje da se sistem uvek pravi od nule i da ga nista ne koci. Ako se pojavi neka deseta arhitektura koja je mnogo bolja od svake prethodne, zasto bi zarad kompatibilnosti unazad morali da je izbegnemo? Moze i ono resenje kao u ps3 na startu, ali to je uvek preskupo, narocito za siroke mase.

S druge strane, malo mi je precenjena ta prica, imam ps3 za stare igre, nece niko da mi ga oduzme. Ali sami su nas navikli na tu filozofiju, pa sad zvuci kao korak unazad.

Ja ne vidim prostor da se pojavi neka nova (zaista drugacija) arhitektura u narednih 7 godina. I taj ARM koji je sada aktuelan nije od juce. Stvari su se poprilicno iskristalisale na tom polju, da bi stvarno bilo nekih bitnih pomaka moralo bi mnogo da se ulaze u R&D a povracaj novca nije moguc kao nekada. Ako hoces da znas sta se desava u IT svetu, gledaj sta radi IBM. Njih vise nema u hardverskim vodama, bar ne u onome sto mi smatramo pod tim.

Eventualno da predju na neku hibrdnu ARM opciju za sledecu generaciju (ako je bude) ali koliko se meni cini Intel stize ARM na njihovom terenu (potrosnja) a u suprotnom smeru stvari se bas i ne odvijaju kako se ocekivalo. Mislim da ce x86 nastaviti dominaciju i da ce ARM da se vrati tamo gde je bio pre 10 godina.

Poenta te kompatibilnosti je da imas jednu masinu za igre a ne da zongliras sa razlicitim sistemima.

Ljudi, o cemu vi pricate?
Kupio sam neke igre sa PS i sa PS2 na PS 3, nostalgija ili stagod, i razocarao sam se.......
Onaj ko prica da mu trebaju stare igre, neka ima stare konzole i CRT TV u podrumu i neka igra......
To je najveca glupost sto ljudi traze..... Potroseno vreme se vratiti ne moze, kao ni ta osecanja dok ste igrali te igre kad ste bili mladji....

Ne, ne, prvo se kuka kako hoće novo next gen i kada ga dobiju, onda krene kuknjava da hoće stare igre da igraju. Taj ciklus se ponavlja kod svake generacije konzola.

Kupio sam neke igre sa PS i sa PS2 na PS 3, nostalgija ili stagod, i razocarao sam se.......
Onaj ko prica da mu trebaju stare igre, neka ima stare konzole i CRT TV u podrumu i neka igra......
To je najveca glupost sto ljudi traze..... Potroseno vreme se vratiti ne moze, kao ni ta osecanja dok ste igrali te igre kad ste bili mladji....

Još jedna mana konzola, na većini starijih PC igara se mogu nabudžiti veće rezolucije, wide-screen patch i slično. Dok si kod konzola osuđen na CRT 😀

Ko prica o potrosenom vremenu? To sto neke igre ne stare bas najbolje ne znace da su sve lose iz tog vremena. Cak sto vise, neke od najboljih igara su jos uvek iz 90.-ih i dan danas ne smeta graficki zbog crtanog art-a, itd. A i upravo ono sto je rAMA rekao, povrh svega toga.

EDIT: Savrsen primer katastrofalnog nedostatka, a ne "kuknjave":

The Last of Us je upravo izdan na PS3 i dobija neke od najboljih reviewa u poslednje dve godine, verovatno ce postati timeless classic i grafika nece biti toliko losa cak ni za 7-8 godina. Naughty Dog je rekao da ne planira da izdaje tu igru za PS4. Jesi li svestan koliko bulaznis sada?

Poslednja izmena:
Ko prica o potrosenom vremenu? To sto neke igre ne stare bas najbolje ne znace da su sve lose iz tog vremena. Cak sto vise, neke od najboljih igara su jos uvek iz 90.-ih i dan danas ne smeta graficki zbog crtanog art-a, itd. A i upravo ono sto je rAMA rekao, povrh svega toga.

EDIT: Savrsen primer katastrofalnog nedostatka, a ne "kuknjave":

The Last of Us je upravo izdan na PS3 i dobija neke od najboljih reviewa u poslednje dve godine, verovatno ce postati timeless classic i grafika nece biti toliko losa cak ni za 7-8 godina. Naughty Dog je rekao da ne planira da izdaje tu igru za PS4. Jesi li svestan koliko bulaznis sada?
Pa odigraj je onda sada na PS3 i nemoj posle da kukas kako nije izdata za PS4, ko do sada nije kupio PS3 ne treba ni da igra te igre.

Ma sviraju bre, kao sad bi igrali GT2 umesto GT6, ili crush bandicot, ccc.

Pa odigraj je onda sada na PS3 i nemoj posle da kukas kako nije izdata za PS4, ko do sada nije kupio PS3 ne treba ni da igra te igre.

Posto ocigledno ne mozes da spojis A sa B, koja je svrha izbacivati jednu od najboljih igara u poslednje dve godine 6 meseci pre nego sto nova konzola izlazi i pri tom ne zelis da je portujes za buducu konzolu? Tvoj odgovor je ekvivalent onom retardiranom odgovoru Microsofta da ljudi koji ne zive u podrzanim zemljama treba da kupe Xbox 360 umesto Xbox One. Ili kad je njihov bivsi radnik rekao da oni koji zive na selu/ruralnom predelu bez podrske interneta ne treba tamo da zive.

Poslednja izmena:
Ma sviraju bre, kao sad bi igrali GT2 umesto GT6, ili crush bandicot, ccc.

Ne ali bi neki ponovi odigrali ili igraju Planetscape Torment, Arcanum, Baldurs Gate, Fallout kao što su igrali i pre 15-tak godina, ili Heroje 3 koje nikada nisam ni brisao sa računara. A da ne pričamo o PC igrama iz vremena PS2, koje i dan danas izgledaju i rade sasvim dobro. 🙂

Ne ali bi neki ponovi odigrali ili igraju Planetscape Torment, Arcanum, Baldurs Gate, Fallout kao što su igrali i pre 15-tak godina, ili Heroje 3 koje nikada nisam ni brisao sa računara. A da ne pričamo o PC igrama iz vremena PS2, koje i dan danas izgledaju i rade sasvim dobro. 🙂
Sta znam, izvinjavam se, razumem potrebu, ali je nedostatak vremena, mislim ako ces da igras i stare igre i nove igre, pa sve ono sto je izaslo od amige 500, mislim budimo realni, koliko ljudi ima vremena za to, ako se novi naslovi redovno izdaju.
Voleo bih da sam zaljubljen u svoju zenu kao pre 15 godina, al mi nesto ne polazi za rukom...

Poslednja izmena:
Vidi, izvini sto ti je Sony pokvario plan da prodas PS3 za 150eura, dodas 250eura i nastavis gde si stao na PS4, jednostavno to ne ide tako, ti ljudi moraju od necega da zive.
Nadam se da ne ocekujes i da pirati odmah rade. Srdacan pozdrav.

Jeste, ocekujem da piraterija radi od prvog dana, zato i imam 200-ak igara na Steamu. I jeste, Sony mora od necega da zivi, posto ipak su dosli do gigantske pozicije spajajuci kraj s' krajem. Samo jos da objasnis kako ce im stari proizvodi/igre koje se SVEJEDNO ne bi prodavale, ugroziti profit omogucivsi im da rade na novim konzolama? Zar ne bi to jos donelo popularnost novijim i novijim konzolama? To verovatno samo tebi nema smisla. Ti jos uvek ne razumes da ti branis upravo ono sto Intel radi sa PC industrijom, tj. forsira nove sockete skoro svaku generaciju. I jadni jedva prezivljavaju sa svojim milijarderskim profitima. Kompatibilnost je itekako moguca (da li makar kroz emulacije, ostatke arhitekture, nije bitno) samo sto oni ne zele da ulazu toliko iako bi ono najvaznije, tj. kupac bio srecniji sa njihovim proizvodom. A vec je 15 puta i u ovoj temi prezvakano da ce najvecu zaradu dobijati od igara, a ne hardware.

Poslednja izmena:
Ne, ne, prvo se kuka kako hoće novo next gen i kada ga dobiju, onda krene kuknjava da hoće stare igre da igraju. Taj ciklus se ponavlja kod svake generacije konzola.

Osim Kojiminog MGSV, FFXV i Ubisoft Division ja nista drugo next gen nisam video.

Sta znam, izvinjavam se, razumem potrebu, ali je nedostatak vremena, mislim ako ces da igras i stare igre i nove igre, pa sve ono sto je izaslo od amige 500, mislim budimo realni, koliko ljudi ima vremena za to, ako se novi naslovi redovno izdaju.
Voleo bih da sam zaljubljen u svoju zenu kao pre 15 godina, al mi nesto ne polazi za rukom...

Heh, potpuno tacno, i realno... Ali na stranu sto i ja ne razumem toliku potrebu za time, jednostavno nije profitabilno. Glavni razlog sigurno nije sto oni ne mogu da emuliraju cell, to je samo zvaka, nego zato sto ne zele da izdaju konzolu koja ce ti u startu omoguciti da igras na stotine igara, sto bi se negativno odrazilo na prodaju novih. Nije poenta u tome da ima previse malo ljudi koji bi hteli da igraju, pa nece da se bakcu s tim, nego vrlo dobro Sony zna da ih ima i previse i to vidi kao priliku za dodatnom zaradom. Zasto bi tu priliku propustio i to direktno na svoju stetu.

Resenje koje je profitabilno podrazumeva da ce Sony obezbediti kompatibilnost sa odredjenim brojem igara putem GAIKAI striminga. To znaci da ce te igre mozda morati ponovo da kupite kako bi oni jadni pokrili troskove odrzavanja servera (zvanicno objasnjenje) i pitanje je kako ce raditi... Ali bolje ista nego nista. Ista prica kao za HD portove u tekucoj generaciji.

Sto se mene tice, malo mi je to trulo i skeptican sam na sta ce liciti taj Last of Us preko GAIKAI-a. Za HD portove jos i ajde kao ima nekog smisla, ipak igre zapravo bolje izgledaju i oni su se tu kao nesto iscimali da podignu rezoluciju i sta vec. Jedino mi se svidja ideja sto ce verovatno biti igrive i na VITI, kao i PS4 igre. To mi je mega carski.

Naravno, nego kazem za pocetak sta mi deluje kao next gen. I to next gen sa konzolnog stanovista, sto open world igre sa velikom kolicinom detalja svakako jesu. PS4 ima veliki potencijal, ako ni zbog cega drugog pa zbog te silne memorije. Samo treba naci nacin kako to u potpunosti iskoristiti. Jedan je brute force i to upravo forsiranje open world igara sa izuzetno detaljnim teksturama. E sad koliko ce tu GPU da koci stvari ili ne, videcemo.

sto se mene tice ne trebaju mi igre od ps3 na ps4
evo imam skyrim, dark soul , batman arkham city i X-COM koji mi stoje pored ps3 vise od 4-5 meseci i nisam ih ni poceo. jedva se smilovah da pustim bioshock infinity
(vrhunska igra)ili nemam vreme ili najjednostavnije pustim neki multyplayer ustvari bf3 i sa drustvom uz pivo pola igramo pola stojimo i pricamo u meniju.
cela prica se svodi da sam kao klinac gledao flash gordona u bioskopu uuuuuuuuu koji je to bio spektakl za mene. skoro bilo na tv bas mi zao sto sam ga gledao kao da sam zahebao sam sebe posle ovoliko godina. vatrene ulice sigurno necu da pustim pa da sam jos toliki

Poslednja izmena:
Onda ti ni ne treba PS4, ako ne igraš ni PS3 🙂

Kao sto ne treba trolovati u konzolnoj temi da PC ima sve bolje......

Ono sto mene zanima kakav to operativni sistem koristi PS4 i da li na njemu zaista radi DX11 ili ce se igre prilagodjavati PS4? Posto Kojima ili neki drugi dev iz KONAMI-ja rece da ce njihov MGSV teoretski raditi na svakoj platformi koja podrzava DX11 posto su oni kreirali igru i engine koristeci DX11.

Posto ocigledno ne mozes da spojis A sa B, koja je svrha izbacivati jednu od najboljih igara u poslednje dve godine 6 meseci pre nego sto nova konzola izlazi i pri tom ne zelis da je portujes za buducu konzolu?

1. onda bi isto pitanje trebalo da se postavi i za prethodnu generaciju: koja je svrha izbaciti jednu od najboljih igara prethodne generacije (GoW2) nakon sto se trenutna pojavila? ili gt6 koji ce izaci tu negde oko launch-a sledece generacije?

2. mislim da zaboravljas vreme razvoja.. sonijevi timovi, poslednje igre su izbacivali od 2010-2012. verovatno[1] je bila sonijeva odluka da neko nastavi ps3 (polyphony, naughty), a neki da razvijaju za next (guerilla). santa monica kad je zavrsila poslednji gow, verovatno[2] nece vise da radi za ps3.

verovatno[3] svi oni vec imaju timove koji uveliko razvijaju engine za novu konzolu.

I jadni jedva prezivljavaju sa svojim milijarderskim profitima.

da, milijardrski profit koji ostvaruju prodajom svojih zgrada

I jos da dodam jednu stvar.... Baza korisnika na kraju zivotnog veka konzole je najveca.... Da li zelis da ti igru kupe 77 miliona postojecih korisnika, ili xxx imaginary korisnika buduce konzole? Sta je isplativije?

kako ne treba, odigracu na njemu bf4 sigurno

a ps3 ukljucen svaki dan. samo sto dosta vremena provodim kao sto rekoh na bf3
odigracu ja i ove sto stoje sa strane valjda. nego smisao moje price je da nisam odigrao ni sve odlicne igre za ps3 a da se sad nesto cimam oko ps1 i ps2 naslova koje sam vec presao... mada ima neke za zxspectrum koje bih mozda voleo da vidim

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno