Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pitanje je da li ce u PS4 da zavrsi modifikovani Jaguar ili naslednik, koga AMD planira da plasira u slobodnu prodaju tek sledece godine. Cini mi se da je AMD u potpunosti zapostavio Desktop PC trziste i da na tom planu ce samo nuditi neke promocije dok su se fokusirali na mobilno i konzolno trziste.

Pitanje je da li ce u PS4 da zavrsi modifikovani Jaguar ili naslednik, koga AMD planira da plasira u slobodnu prodaju tek sledece godine. Cini mi se da je AMD u potpunosti zapostavio Desktop PC trziste i da na tom planu ce samo nuditi neke promocije dok su se fokusirali na mobilno i konzolno trziste.

CHIP DESIGNER AMD will offer a cut down version of the APU chip that will be in Sony's Playstation 4 later this year...

...Now AMD has said that a cut down version of the same APU will be available to consumers, albeit without Sony's technology.

While Sony revealed some information about the AMD APU that will power the Playstation 4, the details that were made public were all about AMD's technologies. AMD told The INQUIRER that the APU used is a custom A-series part that has a mix of AMD and Sony technology.
However John Taylor, head of marketing for AMD's Global Business Units, said that a version of the same chip without Sony's technology will be available for consumers later this year.
Taylor told The INQUIRER that the AMD branded APU chip will not have the same number of cores or the same computing capability as Sony's part.

He said, "Everything that Sony has shared in that single chip is AMD [intellectual property], but we have not built an APU quite like that for anyone else in the market. It is by far the most powerful APU we have built to date, it leverages [intellectual property] that you will find in our A-series APUs later this year, our new generation of APUs but none that will quite be to that level of sheer number of cores, sheer number of teraflops."
AMD is scheduled to launch its third generation APUs this year, but what is interesting is that the firm can effectively take part of a consumer chip and customise it for customers such as Sony.

Taylor said that this is all part of AMD's "flexible system on chip strategy", but what the upcoming A-series parts will show is just how much work Sony put into the chip that is found in the Playstation 4.

AMD to sell a cut down version of Sony's Playstation 4 APU

Trenutno su im u fokusu konzole, siguran posao, siguran priliv prihoda...Mada vidim da su izbacili tressFX za dragi nam PC 😀

Poslednja izmena:
Presli su na ovu poznatu arhitekturu, ok. Sad me interesuje koji bi bio maksimum tog pristupa, dokle bi teoretski moglo da se ide, a da konzola ne kosta 1000e. Sta je najbolje sto su mogli da urade kad je vec APU u pitanju? Koji je teoretski maksimum cpu-a i gpu-a u tom pakovanju, sta su najvise mogli da ubace? Moze jedno objasnjenje za varijantu da ne bude preskupo, a jedno sta je maksimalno moguce, nevezano za cenu, teoretski.

I koliko bi bolje ili gore bilo da su isli na dedicated gpu? Ako sam dobro shvatio, predonst APU-a su maksimalno brze veze izmedju cpu-a, gpu-a i memorije. Koliko bi gore resenje bio odvojen, ali mnogo jaci gpu? Ili sve odvojeno, a mnogo jaci i cpu i gpu? Malo mi razjasnite sve ovo, ako moze. Hvala. 🙂.

Modifikovan AMD-ov APU je otprilike najbolje resenje, sto se tice vrednosti za novac (sto je najvaznija stvar) i emitovanja toplote. Oko toga su se slozili i Sony i MS. Razdvojeni CPU i GPU bi bili skuplji za proizvodnju, a nista ne bi promenili ako je ovo bio zacrtani budzet za konzolu. Uostalom, dosta konzola (PS2 i Xbox 360 npr.) su dobijali SoC revizije (CPU i GPU) upravo da bi se smanjili troskovi proizvodnje.

Jedino sto je Sony mogao da uradi jeste da ostavi RAM na 4GB i da taj novac ulozi u jaci GPU. Ali to bi onda zahtevalo razdvajanje CPU i GPU, povecalo TDP i generalno zahtevalo redizajn cele konzole. Wonyev pristup sa dosta RAM-a, slabim CPU-om ali zato dosta jakim GPU-om koji lako odradjuje procesiranje fizike je dosta dobro uravnotezen i sto je vrlo vazno, nema bottleneckove. Sve kalkulacije namenjene CPU-u koje on nije u stanju da procesira u definisanom vremenskom okviru (33.3ms/frameu za 30 FPS igru) moze biti alocirano GPU-u.

Dakle, nesto drugaciji pristup dizajnu u odnosu na PS3 (kod kojeg su CPU i GPU vrlo slicni po pitanju peak performancea), ciji su CPU i GPU morali da funkcionisu u sinergiji kako bi se izvukao maksimum iz konzole, to ovde nije slucaj. I sto je vrlo vazno, PS4 nece imati problem sa bandwithom koji je cesto bio prisutan kod PS-a 3 i zbog cega je PS3 imao lose alpha performanse.

Hvala Ragnarok...

Ako ima jos misljenja, voleo bih da cujem.

Mozda ce izbaciti 2-3 verzije, sa nizim taktovima neku slim varijantu i sa visim taktovima sa boljim kulerom i deblju malo 😛.

I koliko bi bolje ili gore bilo da su isli na dedicated gpu? Ako sam dobro shvatio, predonst APU-a su maksimalno brze veze izmedju cpu-a, gpu-a i memorije. Koliko bi gore resenje bio odvojen, ali mnogo jaci gpu? Ili sve odvojeno, a mnogo jaci i cpu i gpu? Malo mi razjasnite sve ovo, ako moze. Hvala. 🙂.

Prednost APUa je što ti pakuje i CPU i GPU na isti čip. Drugim rečima, to je prednost za proizvođače i prodavce, koji mogu više da uštede nego što će da ti spuste cenu. Ne vidim nijedan drugi razlog zašto bih se - u zatvorenom paketu - radovao integraciji grafike i procesora. Tako da to što ragnarok hvali u smislu uštede je ušteda u izradi, koja ne mora da se reflektuje na cenu. Mislim, bilo bi lepo, ali kao što znamo, na konzolama ne važe računice sa PC tržišta jer to prosto nije isto.

APU dosta znači onome ko sklapa PC. On tada može da sklopi mašinu na jednostavniji način, bez grafike, dovoljno snažnu da to bude korektnih performansi...opet, za igranje, uvek je bolja diskretna grafika, ali je i skuplja. Interkonekcije su danas dovoljno brze da ne predstavljaju nikakav problem u smislu toga da će sada brže da radi zato što je ubudženo u CPU umesto da je odvojeno. Ne sumnjam da će timovi koji rade za dedicated platformu uspeti da iz APUa izvuku i više i da će na takvoj platformi APU da bude još bolji nego u PC izvedbi i da će dati pokoji frejm viška, ali bih se uvek opredelio za dedicated grafiku srednje klase - recimo, GeForce 660 ili AMD 7800. Koliko se sećam, tako je bilo i na prethodnoj generaciji konzola. E sad...

Ne znam, mislim da će ova generacija doneti minimalan napredak po pitanju grafike. Sve do sada su bili kvantni skokovi. APU jednostavno ne može mnogo više.

Kombinacija zasebnog CPUa i GPUa nudi bolje performanse, to je tacno. Ali takodje trosi vise struje, vise se greje, postoje uska grla u komunikaciji izmedju ta dva odvojena cipa (jer su udaljena, jelte), zauzima vise prostora. Neka analogija bi bila desktop PC i serverski rek. Jel ti kada kupujes PC odes u radnju i uzmes gotovo desktop kuciste, sa svim komponentama unutra ili kupis serverski orman, pun blejd servera?

Napredak tehnologije se ogleda u miniturizaciji, performanse jesu bitne ali nisu kljucne u tom procesu. Zbog toga su resenja poput AMD APU buducnost. Intel pokusava isto (budzi grafiku u Haswell-u), nVidia pokusava isto samo nemaju x86 licence pa mogu samo cipove poput Tegre da izbacuju.

Ne znam da li ljudi shvataju poentu APU-a. Mislio sam da svi to znaju ali sam poljuljan u tom mišljenju. Cela ideja iza tog projekta je da većina snage u današnjem kompu skuplja prašinu veliku većinu vremena. Stoga je ceo projekat zamišljen da na kraju GPU zamenu FPU koji je pre pojave velikih keševa na procesoru ionako zauzimao više od 50% prostora na CPU.

Ja se nadam da će ceo APU da peuzme dominaciju jer je to mnogo efikasniji sistem koji će usput i smanjiti velike probleme sa hardverom tj trilionima kombinacija istog.

Prednost APUa je što ti pakuje i CPU i GPU na isti čip. Drugim rečima, to je prednost za proizvođače i prodavce, koji mogu više da uštede nego što će da ti spuste cenu. Ne vidim nijedan drugi razlog zašto bih se - u zatvorenom paketu - radovao integraciji grafike i procesora. Tako da to što ragnarok hvali u smislu uštede je ušteda u izradi, koja ne mora da se reflektuje na cenu. Mislim, bilo bi lepo, ali kao što znamo, na konzolama ne važe računice sa PC tržišta jer to prosto nije isto.

APU dosta znači onome ko sklapa PC. On tada može da sklopi mašinu na jednostavniji način, bez grafike, dovoljno snažnu da to bude korektnih performansi...opet, za igranje, uvek je bolja diskretna grafika, ali je i skuplja. Interkonekcije su danas dovoljno brze da ne predstavljaju nikakav problem u smislu toga da će sada brže da radi zato što je ubudženo u CPU umesto da je odvojeno. Ne sumnjam da će timovi koji rade za dedicated platformu uspeti da iz APUa izvuku i više i da će na takvoj platformi APU da bude još bolji nego u PC izvedbi i da će dati pokoji frejm viška, ali bih se uvek opredelio za dedicated grafiku srednje klase - recimo, GeForce 660 ili AMD 7800. Koliko se sećam, tako je bilo i na prethodnoj generaciji konzola. E sad...

Ne znam, mislim da će ova generacija doneti minimalan napredak po pitanju grafike. Sve do sada su bili kvantni skokovi. APU jednostavno ne može mnogo više.

Ovaj APU i ima prilicno pojacani Radeon 7850.

Meni je nenormalno da memorija kosta vise nego CPU i GPU kombinovano. Ali nadajmo se da znaju sta rade i ako nista drugo necemo imati neki novi ROD i YLOD.

Mislim da i nije toliko ni stvar u tome sta moze i sta je bolje, nego sta je njima, izdavacima i developerima prihvatljivo kao platforma za razvoj. Jedan od razloga zasto je ova generacije trajala toliko koliko je trajala, pored svetske ekonomske krize, je neka finansijska jednacina izmedju cene kostanja igre i razvoja, koju oni ne zele da promene, posto mnogo jaca nova generacija znaci i vece timove a ne samo iste timove koji imaju vecu slobodu i mogucnosti u razvoju.

Meni je nenormalno da memorija kosta vise nego CPU i GPU kombinovano. Ali nadajmo se da znaju sta rade i ako nista drugo necemo imati neki novi ROD i YLOD.

GDDR5 je skup jer koristi duple data linije u odnosu na DDR3. Zbog toga a i velike brzine rada je tu i velika cena. Ne koristi se to dzabe u modernim grafickim karticama. 🙂

Najjache da je dovoljno da PC ima isti hardver da bi bio isto sto i PS4 🙂 Tolike godine i ljudi nikako da ukapiraju da je sve u softveru, ne samo za konzole, za bilo sta. Za uspeh svake platforme je na prvom mestu "kriv" softver...

Najjache da je dovoljno da PC ima isti hardver da bi bio isto sto i PS4 🙂 Tolike godine i ljudi nikako da ukapiraju da je sve u softveru, ne samo za konzole, za bilo sta. Za uspeh svake platforme je na prvom mestu "kriv" softver...

Ne sam softver koliko optimizacija istog da iskoristi dati hardver. Pretpostavljam da si to hteo reći.

Pa jeste "kriv" softver. Pošto 90% igara koje igram ne postoji na konzolama, nisam kupio ni jednu konzolu, niti nameravam 😛

Dobrodošao u PS4 temu onda.

Nek grafika bude dobra koliko može da bude (a biće odlična), ali ja se nadam suštinskom napretku po drugim pitanjima ovog puta. Ja bih prihvatio next gen i sa malo boljom grafikom, a sve ostalo na mnogo višem nivou sada kad može. AI, fizika, animacija, veličina svega (tamo gde je poželjno)... Ne bi bio zadovoljan ako sve bude kao do sad, samo bolje izgleda.

Poslednja izmena:
Moram da se slozim sa tobom. Ja sam poprilicno nezadovoljan "hit" igrama prosle generacije. Prezentacija na nivou ali igrivost ne bas, bar po mojim standardima. Zato sam i utanjio sa igranjem, nema veze sa godinama. Kvalitet prezentacije je veoma napredovao, najvise animacije i taj fimski smek koji svi zele da istaknu. Ali sama baza video igre, gejmplej, je ostao isti. A coveka smara da radi jedno te isto deset godina, stoga i slabija zelja za igranjem.

Pa da, GOW3 sam stao na pola, iako sam prvi i drugi u jednom dahu presao. U poslednjih dve godine sta god sam probao da odigram, sto na PC-u sto na konzoli, samo sam The Walking Dead presao, sa velikim uzivanjem, tako da nije bas do toga da su me smorile sve 'prelazece' igre.

GOW3 je ubedljivo najbolji deo, kao i svaki sledeci Uncharted, to nema veze sa onim NFS, Fifa, Assassins creed, Call of duty.... isti svake godine. Ali ti igras Counter Strike sa updateovanom grafikom, tako da je u toj tvrdnji velika doza droge umesala prste, ne znam ni zasto pokusavam :d:d

Moram da se slozim sa tobom. Ja sam poprilicno nezadovoljan "hit" igrama prosle generacije. Prezentacija na nivou ali igrivost ne bas, bar po mojim standardima. Zato sam i utanjio sa igranjem, nema veze sa godinama. Kvalitet prezentacije je veoma napredovao, najvise animacije i taj fimski smek koji svi zele da istaknu. Ali sama baza video igre, gejmplej, je ostao isti. A coveka smara da radi jedno te isto deset godina, stoga i slabija zelja za igranjem.

Ne znam sa cime uporedjujes, ali upravo je PS3 najjacha platforma sto se tice svezih igara koje ne podsecaju na sto puta vidjene igre, pa po cenu i da prsnu, svi ostali idu na sigurno, svakog novembra izbacuju novi deo i prave jedno te isto sa vise poligona, vise neprijatelja, vise zlata....

Poslednja izmena:
Pa isto kao što Drajver troluje u PC delu foruma 😉

Pa da, GOW3 sam stao na pola, iako sam prvi i drugi u jednom dahu presao. U poslednjih dve godine sta god sam probao da odigram, sto na PC-u sto na konzoli, samo sam The Walking Dead presao, sa velikim uzivanjem, tako da nije bas do toga da su me smorile sve 'prelazece' igre.

Baš tako GoW3 je po gameplaju nažalost za klasu iza prva dva dela i za mene je bio smor...

Logican zakljucak je da Sony treba da ponovo lansira PS2, posto njegove igre izgleda siju igre sa PS-a 3.

Ne, nego da ponovo krene da se koncentriše na gameplay (a ne njegovom prilagiđavanju za average joe-a), hoću nove naslove, a ne reciklažu starih i filmske doživljaje, ako hoću da gledam film, odvešću lepšu polovinu u bioskop 😀

Pa da Uncharted, Heavy Rain i ostale filmove 😀

Ja ne razumem tu nemogucnost kod ljudi da budu bar malo realni, ne, godinama ista zacrtana prica 🙂 Opustite se malo, napljujte nesto ako zasluzuje da se napljuje, nece vam niko zameriti 🙂 I ja budem takav kad osecam potrebu da 'opravdam' sebi neku kupovinu al to kratko traje, ovo je vec hardcore, traje godinama :d

krenuo da citam sta ste pisali i samo idem i lupam "dodaj u citat", ispade na kraju da na svaki post moram da odgovorim 😀

Nek grafika bude dobra koliko može da bude (a biće odlična), ali ja se nadam suštinskom napretku po drugim pitanjima ovog puta. Ja bih prihvatio next gen i sa malo boljom grafikom, a sve ostalo na mnogo višem nivou sada kad može. AI, fizika, animacija, veličina svega (tamo gde je poželjno)... Ne bi bio zadovoljan ako sve bude kao do sad, samo bolje izgleda.

ako ubacuju sto sve to sto ti hoces (mislim, ne samo ti, svi mi), to ima smisla samo ako sustinski utice na gejmplej. ako bude bilo samo eyecandy kao sto je bilo do sad, uzivacu citavih 55 sekundi kako betmenu leluja plast i sve ce da ostane isto. da bi to sustinski promenilo, mora neko da sedne i smislja celu mehaniku oko svega toga a to je puno vremena i resursa, a svi hoce easy money, pa ne ocekujem veliki napredak po tom pitanju.

tamo negde 2005 (kad vec) izasao timeshift, fps sa manipulacijom vremena. lepo je to izgledalo, zanimljiva ideja, ali vise je ubaceno kao nesto sto ce da ih malo odvoji od klasicnog fps-a. neke deonice nisi mogao da predje bez usporavanja, zaustavljanja ili cak vracanja vremena, ali to nije promenilo osecaj da igras klasican fps

onda se pojavio braid, koji celu mehaniku vrti oko manipulacije vremenom, to je sustina igre, genijalno uradjeno. to je ono sto ti zelis, ali ono sto nas ocekuje je sminka, a to nece mnogo pomoci da "igras istu stvar vec deset godina" sto bi rekao g@w.

cini mi se da ovde najvise mogu da pomognu i najvise se uzdam u (ramine omiljene 😀) indie igre, da se pojavi neko sa odlicnom i svezom idejom i progura nesto a da veliki posle to prihvate.

A coveka smara da radi jedno te isto deset godina, stoga i slabija zelja za igranjem.

slazem se i sa ostatkom posta, ali ostavih samo ovaj deo citata jer si odgovorio ovima ispod pre nego sto su i postovali 🙂

Pa da, GOW3 sam stao na pola, iako sam prvi i drugi u jednom dahu presao.

GOW3 je ubedljivo najbolji deo, kao i svaki sledeci Uncharted

Baš tako GoW3 je po gameplaju nažalost za klasu iza prva dva dela i za mene je bio smor...

uncharted 3 > u2 > u1, gow3 > gow2 > gow1, ali napredak je bio nedovoljan. nije gow3 los, sta vise ima sve sto imaju gow1 i gow2 pa jos vise. problem je sto je to malo i nema odusevljavanja nekim delovima u igri kao da su izasli prethodni delovi jer si veliku vecinu vec video. isto je i sa uncartedom.

procitajte ponovo. g@w-ov citat iznad 🙂

Ja ne razumem tu nemogucnost kod ljudi da budu bar malo realni, ne, godinama ista zacrtana prica 🙂

realni su se povukli sa foruma, ne mogu da se ubedjuju sa ovim drugim 😉.

a najsmesnije sto ti nekome nesto pricas 😀. rekao sam ti prosle/pretprosle godine da si isti kao psiho, svaki dan menjas misljenje i pricas poptuno suptrotno od onog prethodnog 🙂

uncharted 3 > u2 > u1, gow3 > gow2 > gow1, ali napredak je bio nedovoljan. nije gow3 los, sta vise ima sve sto imaju gow1 i gow2 pa jos vise. problem je sto je to malo i nema odusevljavanja nekim delovima u igri kao da su izasli prethodni delovi jer si veliku vecinu vec video. isto je i sa uncartedom.

U2 > U3 > U1
GOW2 > GOW1 > GOW3

😀

a najsmesnije sto ti nekome nesto pricas 😀. rekao sam ti prosle/pretprosle godine da si isti kao psiho, svaki dan menjas misljenje i pricas poptuno suptrotno od onog prethodnog 🙂

Nije to bas menjanje misljenja al ajd, nema veze.. 😉

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno