Šta je novo?

Sony (Ericsson) Xperia Pro

Svakako mi je svejedno kad ce da izadje posto mi ne gori pod nogama, niti moram to odmah-odmah da imam, samo imam problem sa Root Uninstaller-om ne mogu da blokiram ovu "Update center" aplikaciju, izbacuje mi novi update za ginger, pa sam se samo zato razmisljao da zveknem lepo ICS i oteram sve u 3 lepe :D

Super, znaci da ga noviji sistem nikako ne gusi, sto je odlicno. A HTC nije hteo na pola svojih telefona da stavlja ICS jer je 512MB premalo za ICS... Yeah, right :d
Medju njima je bio i Desire Z koji sam razmatrao kad sam kupovao mob, sad mi je drago sto sam izabrao SE :)

Ma kakvi malo, ja otvorim po 15 tabova u Operi Mobile, pa je spustim dole i otvorim razgovor sa po 3000 sms-a i sve radi bez ikakvog laga ;)

Ovaj ICS je fantastican!
U prvi mah sam bio razocaran autonomijom, ali danas mi pokazuje da je preostalo jos 60%, a telefon radi vec 1 dan 2h :D
Za to vreme sam visio nekih sat i po na netu preko 3g mreze, poslao oko 80sms-a, pricao 15ak minuta i 20min slusao muziku preko zvucnika...
Takodje, u ICS je ubacen i smart dial, a to je bila jedna od mana Sonijevog Androida (Samsung i HTC su imali to odavno). Takodje, stock muzicki plejer moze da menja pesme i kad je ekran zakljucan, sto do sada nije mogao...

Ooooodlicno, jedva cekam :) :) :)

Kako se menjaju sad pesme kad je zakljucan ekran? Jel preko volume rockera duzim pritiskom dugmeta? Tako mi je nekad davno radilo menjanje pesama na k750i :)
Nisu mi jos stigle originalne sluske pa da probam, alfaunits je negde napisao da na Arc S mozes da menjas pesme preko dugmeta na kablu.

Ugasen ekran i zakljucan ekran nije isto. On je hteo reci da imas komande plejera na lokskrinu. Komande na kablu rade sa bilo kojim standardnim slusalicama, ne moraju biti originalne sonijeve. Ja koristim nokijine wh 205 i rade savrseno, a dosta su bolje od originalnih koje sam dobio uz telefon.

Poslednja izmena:
Upravo tako, na lockscreen-u se nalazi widget nalik na onaj standardni. Fabricke slusalice su solidne, ali one koje sam pre 5god dobio uz SE w810i su bile dosta bolje nego ove.
To premotavanje i pauziranje muzike preko slusalica je radilo i na GB

Ja sam originalne slusalice izgubio posle 3 dana od kako sam uzeo fon, od tad koristim senn cx150 koje nemaju dugme na sebi pa da probam :D

Da li to preko slusalica radi i kad je ekran ugasen ili ne? Koliko sam razumeo, promena pesama na samom telefonu radi samo ako je ekran zakljucan ali upaljen?

Taster na slusalicama radi i kad je ekran ugasen. Ovisi samo od plejera koje sve kombinacije podrzava. Poweramp ima vise kombinacija koje prepoznaje (jedan klik, dva klika, tri klika, dugi klik itd.), nego stock plejer.

Posto mi je telefon imao bliski susret sa asfaltom sa visine od oko 1.5m (mozda i vise), da napisem posledice da znaju vlasnici telefona sta da ocekuju. Slajder je preziveo, sve radi normalno. U dodnjem levom uglu (kod back tastera) moze se videti razmak kad je slajder zatvoren, tj moze na tom mestu malo da se "klacka" telefon, nekih 1-1.5mm. Ranije nije bilo nimalo pomeranja.
Sem toga nista, iznenadio sam se da iako je zavrsna pozicija pada bila ekran, vidljivih ogrebotina (od pada) nema na ekranu, samo ima nekih sitnijih o kojima sam pisao ranije. I naravno ogrebotine kojih ima najvise na gornjem delu telefona (slike su u temi za futrole). Cini mi se da je ovaj hrom najosetljiviji na padove na gruboj povrsini, crna plastika iako se izgrebe nije strasno, mislim da moze da se sanira.

Sve u svemu, s obzirom da mob ima slajder ocekivao sam gore, ali sve radi. Za klackanje nisam siguran sta da radim, kad je telefon otvoren sve stoji cvrsto kao i prvog dana, pa mi se cini da nema smisla da ga nosim u servis.

Meni je prvog dana posto sam ga kupio pao sa stola na plocice u kaficu, na svu srecu prosao je bez ijedne ogrebotine, nista se nije rasklimalo ni tada, ni do sada, posle toga mi ni jednom nije ispao :)
Zadovoljan sam kvalitetom izrade

Pozdrav ljudi,procitao sam vase dogodovstine sa Pro i Neo-om .Kupio sam svoj Pro u februaru u Telenoru za sada sam zadovoljan,vidim da postoje custom rom-ovi (MIUI,Cyogen itd) ali ne bih da se zezam sa njim zato sto vidim da nije bilo puno experimentisanja.
Najsmesnije mi je sto kad mi je baterija na 15 % traje kao da ima jos pola baterije :D
Par stvari mi nisu bas najjasnije kod cele price oko modifikacije software-a

1.Da li rutovanjem se otkljucava telefon tj da li sada mogu da ubacim bilo koju SIM karticu ?

Rutovanjem dobijas pristup sistemskim fajlovima operativnog sistema. To nema nikakve veze sa karticom koju koristis. Dakle, tako ne otkljucavas telefon. :)

Ipak, rutovanje je prilicno korisno. Mozes da koristis mnoge korisne programe koje na nerutovanom telefonu ne mozes, kao sto su AdAway, Titanium BackUp i mnoge druge, kao i da instaliras custom recovery, sto ti onda daje jos sijaset opcija, kao kompletan backup sistema, particionisanje sdcard-a itd.

O2X via TT2

Prvo proveri koja ti je verzija firmvera. Ako je .62 onda neces moci na ovaj (laksi) nacin da rutujes, vec ces morati fleshovanjem jednog fajla to da odradis (ako se ne varam pisao sam o tome u ovoj temi).

@visant
Proveri da li ti je telefon uopste zakljucan na telenor kartice. Ja sam u moj ubacio MTS karticu i radi bez problema. Da li se Telenor zeznuo pa ga tako isporucio, ne znam, uglavnom ne bunim se :D

Sto se root-ovanja tice, ja svoj jos nisam update-ovao na .62, kad restartujem telefon, Force Stop-ujem Update center da mi ne stoji notifikacija i miran sam. Dok ne izadje ICS necu nista da diram, zadovoljan sam.

Iako, imam problem sa Sports Tracker aplikacijom. Neretko mi se desava da mi iskoci FC. A primetio sam i ranije za neke aplikacije na koje se ljudi uglavnom ne zale.
Sta mislite, jer moze to da bude zbog manjka RAM memorije? Posto je Sports Tracker upaljen non-stop zbog pracenja brzine i rute preko GPSa. A pored njega se fala bogu uvek nadje neka druga glupost u memoriji.

Inace, stavio sam i foliju na telefon. Uzeo je u svezam... za 200din, pokazala mi se odlicno. Ne znam zasto sam bio skeptik toliki, ali nisam izgubio ni na odzivu ekrana niti na bojama. Dobro, mozda je osvetljenje za 1% slabije, ali bas je neprimetno. Plus mi je folija malcice zamaskirala postojece sitne ogrebotine, tako da niti se sad nesto vidi na beloj pozadini, niti golim okom - ja prezadovoljan :D
Nisu imali namensku foliju, vec je radnik uzeo kutiju pa smo probali redom folije dok nismo nasli neku koja odgovara. Sto je najjace, cak ima izrezano i parce gde su senzori i prednja kamera, kao da je pravljena za Xperia Pro :)

Koliko sam ja upucen telefon vec dolazi sa zalepljenom folijom. U tom slucaju ti si lepio foliju preko folije?

Ne, fabricku foliju sam skinuo prvog dana jer je u mom slucaju bila lose zalepljena i uopste nije bila prozirna kao ova vec mi je zamucivala sliku. Zato sam i stvorio averziju prema folijama u startu, medjutim pogresio sam jer je ova sad odlicna. :)

Pitanje za korisnike ovog telefona, da li je moguce ugasiti led svetlo na fizickim tasterima(back,home i meni) kao na primer na SG S2? I kako vas do sada služi aparat!

^ nakon što sam zamenio primerak mobilnog sa kojim sam imao probleme o kojima sam pisao na prethodnim stranama ja sam zadovoljan. Definitivno je problem bio u konkretnom primerku. Jeste bilo natezanja, ali vredelo je. sada je uptime negde oko 400h a prethodni se gasio (i ostajao ugašen) od par puta dnevno do jednom u deset dana.
Svetlo na fizičkim tasterima nije moguće ugasiti koliko sam ja upućen, a jesam se raspitivao. Prilično i meni ide na živce, tim pre što je ledioda koja i ima namenu (npr. da obavesti o propuštenim...) postavljena bočno (WTF?). Ja sam se raspitivao kod autora koji su pravili aplikacije za missed call programe da li je moguće da se pomenuto svetlo napred iskoristi kao notification light, ali kažu da je to tako kako mali Perica (iliti ja) zamišlje neizvodljivo.
Ja sada imam problem za koji nisam uspeo da nađem rešenje ni na oficijelnom forumu. Ne mogu da šerujem internet sa mobilnog drugim uređajima. Uključen mi je internet, omogućim thetering opciju, konektujem se sa laptopa ali nema interneta. Da li je iko uspeo da napravi od ovog telefona hotspot?

P.S. Sledeće nedelje počinje update na ICS 4.0.4
link

Poslednja izmena:
Stvarno mislim da sam pokušao sve kako bih omogućio da mi telefon radi kao WiFi hotspot, ali ne uspevam.
Pretpostavljam da je ostalo još jedino da je problem u podešavanjima za APN. Evo u prilogu mojih podešavanja pa ako iko ima hint da negde postoji problem, bio bih zahvalan.
screenshot_2012-05-27_1139.png
screenshot_2012-05-27_1140.png

Pokušao sam da obrišem proxy, pokušao da promenim authentication type na PAP i CHAP, da u APN type napišem internet i ništa. Inače podešavanja koja sam okačio u screenshotu su Telenorova automatska.

Stvarno mislim da sam pokušao sve kako bih omogućio da mi telefon radi kao WiFi hotspot, ali ne uspevam.
Pretpostavljam da je ostalo još jedino da je problem u podešavanjima za APN. Evo u prilogu mojih podešavanja pa ako iko ima hint da negde postoji problem, bio bih zahvalan.
Pogledajte prilog 88984
Pogledajte prilog 88985

Pokušao sam da obrišem proxy, pokušao da promenim authentication type na PAP i CHAP, da u APN type napišem internet i ništa. Inače podešavanja koja sam okačio u screenshotu su Telenorova automatska.

Settings/ Sony Ericsson/ Connectivity/ Tethering & portable hotspot/ Portable Wi fi hotspot

^
Naravno, u postu iznad sam napisao da "omogućim thetering opciju". Smatrao sam da se to podrazumeva.
Problem je što i nakon toga, i po uspostavljnju konekcije između laptopa i telefona nemam mogućnost izlaska na internet, pa sam zato počeo da sumnjam u APN podešavanja.

Kod mene taj wi fi hotspot radi savršeno. Ako ti radi mobilni net na telefonu nema tu šta da se manja oko apn-a. Proveri kako si konfigurisao hotspot na telefonu.

Poslednja izmena:
To i mene buni. Savršeno mi radi internet na telefonu i ne kapiram sta može da bude problem. Da li koristiš Telenor ili ne?

Koristim mts, ali ne verujem da meni radi zato sto sam na mtsu, a tebi ne radi jer si na telenoru.

Koliko vidim u podešavanjima za Mts, Mts ne koristi proxy.
Iskljućio sam antivirus na laptopu, dodavao novopronađenu mrežu i kao home i kao public network. Moguće da sam malo konfuzan jer dva dana kominujem 10ak podešavanja i nervira me što imam utisak da je problem negde očigledan a ja ne uspevam da ga pronađem. Možda je bug u telefonu. Pokušaću popodne sa thirt party aplikacijama za thetering pa....

REŠENJE: uspeo sam, i jeste bilo očigledno, ali verujem da sam se bio vezao u čvor. Naime na laptopu sam čekirao "Obtain an IP address automatically" ali sam zaboravio da čekiram i "Obtain DNS server address automatically". Ovo sam potpuno prevideo obzirom da sam u svim mrežama gde koristim WiFi sam konfigurisao IP adrese i DNS-ove. Očigledno je nekada jednostavnije nahraniti svinje i ne dirati ništa :)
Hvala na pomoći, i eto možda će još neko ovako da zaglavi...
Sada mi još ostaje da provalim kako na Win7 da automatizujem da mi prebaci na automatsku IP adresu kada sam u domenu drugih WiFi-jeva ali to je već za neku drugu temu.

Poslednja izmena:
@hucklebone
Ukratko: zadovoljan. I da ima nekih manjih mana (a svaki telefon ih ima), meni ne smetaju.

Opsirnije:
Softverskih problema sam imao veoma malo. Tipa, na svakih mesec-dva mi se desi u toku jednog dana da se telefon restartuje 2-3 puta. I to bukvalno na svakih mesec-dva, nisam uspeo da provalim kako i zasto, sem da je pre toga telefon bio dosta dugo upaljen tj bez restarta. Ali s obzirom na to koliko se retko desava, nije problem. Pritom sam mozda i ja nesto cackao pa zeznuo, jer koristim v6 supercharger skriptu pa mozda u nekom momentu su joj podesavanja previse agresivna.

Hardverskih problema nisam imao. Telefon mi je imao jedan ozbiljan pad na asfalt. Ogrebala se maska (imaju valjda slike negde u temi), i kad je sklopljen, pritiskanjem donjeg levog ugla oseca se da ima praznog hoda kojeg ranije nije bilo. Ono najbitnije jeste, da i 3 meseca nakon pada i dalje je sve isto, nista se ne pogorsava. A sam mehanizam za izvlacenje tastature je i dalje kao kad je telefon bio nov, bez imalo lufta.
Zadnji poklopac maske je imao blago skriputanje posle par meseci koriscenja. Nista strasno, cuje se samo kad se jace stisne telefon. Umetnuo sam parce tesa izolirke sa unutrasnje strane poklopca i zvuk je nestao.

Stvari sa kojima nisam zadovoljan... Meh, mozda bi kamera trebala da pravi malo bolje slike. Nisam probao neku drugu aplikaciju sem fabricke, mozda je i do aplikacije. Dalje, taster za zakljucavanje ekrana tj paljenje/gasenje uredjaja bi morao da bude malo veci. Pozicija istog mi je u pocetku bila problem, ali sam se navikao. Ekran nije otporan na ogrebotine, folija je obavezna. A posto sam imao fobije od folija nisam hteo odmah da je stavim, sto se ispostavilo pogresnim jer nakon stavljanja ne vidim nikakav gubitak kvaliteta prikaza.
I jedna stvar koja me najvise nervira a na koju nisam primetio da se drugi ljudi zale, a nemam ideju kako da je resim... Desava mi se povremeno (veoma retko, ali nervira) da telefon izgubi pristup SD kartici i samim tim izbrise sve shortcut-ove za aplikacije sa SD kartice. I kad je registruje, onda u meniju sve razbaca tj aplikacije sa SD kartice stavi na poslednji screen menija. Ajd za shortcut-ove na home screen-ovima nije strasno, brzo se dodaju, ali me mrzi da svaki put tumbam raspored u meniju. Ovo se desava ponekad kad telefon prikacim na racunar, a jednom mi se desilo da me drugar zvao sekund nakon sto se telefon boot-ovao (a uvek kad se boot-uje treba mu oko 5-10sec da pripremi SD karticu) i u tom trenutku kartica jos nije bila spremna. Nakon sto sam zavrsio razgovor, vidim da je sve pretumbano :/ Mozda je ovo i softverski problem, ali svejedno posto nisam siguran gde da ga svrstam, navodim ga kao generalnu falinku koja me nervira :)

Ali u globalu sam stvarno zadovoljan. Sto se mene tice, 8-8.5/10.

Za to tumbanje aplikacija je možda rešenje drugi launcher :)
Čini mi se da sam na GB i ja imao isti problem, dok mi na ICS ne radi to, mada odavno koristim Apex, pa će pre da bude do launchera nego do telefona ili operativnog sistema.

Xperia Neo ICS - Tapatalk 2

Vrlo moguce, ali sve odlazem vece modifikacije u iscekivanju dobrog ICSa (oficijelnog) pa da onda vidim sta cu i kako cu :)

Vrh Dno