SonyEricsson Xperia Pro Mk16i review
Malo je falilo da tresnem telefon o zemlju ali....
suzdrzao sam se za sada.
U svakom slucaju evo da iznesem svoje utiske o telefonu nakon mesec dana koriscenja, verujem da ce nekome koristiti:
Probleme koje sam imao vezane za gasenje telefona (zaticao sam telefon potpuno ugasen cemu je pomagalo jedino vadjenje baterije) vise nemam od kako sam uradio Update and REPAIR preko companiona!
Menjanje SIM i SD kartice su definitivno doprinele manjem grejanju telefona u gornjem delu i brzem pristupu file-ova.
E sada da iznesem ostala zapazanja:
Prednosti:
Svidja mi se SE user interface vrlo! Po meni je bolji i lepsi i od HTS sense-a. Samsungove edicije Androida bih izostavio potpuno iz svojih komentara (bili bi negativni).
Email klijent odradjen do bola. Jako korisno i upotrebljivo.
Svidja mi se sto se uz telefon dobija i mogucnost upgrade-a OfficeSuite-a. Nije da je nesto mnogo bitno, ali eto.
Jako mi se svidja sto ima podrsku za DLNA. Mislim da ce ovo biti prilicno eksploatisano u buducnosti kada sve vise uredjaja bude podrzavalo pomenutu tehnologiju.
Video snimak iako je HD 720 je fenomenalnog kvaliteta za moje potrebe.
Tastatura je dobra, pre svega dobro osvetljena i postoji lep razmak izmedju tastera. Ja iskreno i dalje mislim da Nokia (koju sam koristio pre ovog) ima udobniju tastaturu iako je manja, ali ok neka bude da je to stvar navike.
Fabricki browser je odlican i stvarno sve radi fenomenalno. Verovatno je navika u pitanju pa ne uspevam bez Opere mini.
Zvuk na slusalicama odlican.
Kalendar sasvim upotrebljiv i lepo odradjen.
Type and send je po meni jako korisno i lepo resenje. Voice actions takodje jako lepa stvar - mana je sto nije upotrebljiv sa nasim jzikom.
Ceo telefon radi lepo, brzo, bez bagova, zaglupljivanja etc.
Sve ostale kritike (pozitivne i negativne) su u glavnom na racun Androida pa cu da ih izostavim jer nemaju bas veze sa konkretnim proizvodjacem a ni telefonom.
Mane:
Hardware:
Plastika je jezivo losa. Ne znam koliko je izdrzljiva, ali krcka i ostavlja utisak decije plasticne igracke a ne telefona koji kosta ~420€.
Kabli punjaca je iritirajuce kratak. Kapiram njigovu zelenu tehnologiju i ostalo, ali je npr. otac za SE X8 (vise od duplo jeftiniji telefon) dobio skoro pa duplo duzi kabli. Tako da NE, nemaju opravdanja.
Baterija se puni tri ipo sata iako sam na nekim online prikazima telefona video da je moguce da se napuni za sat ipo!
*****ne pozicije i velicina
tastera za otkljucavanje ekrana i za kameru - mali tasteri na samom kraju kucista pa je vrlo nezgodno za koriscenje.
Glossy plastika crne boje je nesto na sta sam svesno morao da pristanem, posto telefon nije postojao u sivoj boji gde sam ja kupovao. Telefon izgleda 99% vremena toliko us*an da stvarno ne kapiram koja je prednost glossy izvedbe, ali ok - nikad vise!
LEDiodu je neki mamlaz postavio bocno desno ispod polovine debljine telefona. Mogli su i potpuno da je izostave, pa da ih ljudi pljuju kao Galaxy Nexus. Meni je ovo mozda i najveca hardwareska mana. Nije mi jasno sta je falilo da stoji na nekom vidljivijem mestu, ali ok, sta je tu je.
Zvuk kao da dolazi iz limene kante - sto me cudi, eh da je bar limena, a zapravo je plastika koju sam vec opisao. Jacina zvuka je ok ali kvalitet...
Software:
sekundarna kamera - telefon
nema mogucnost obavljanja mreznog video poziva. Napomena - NE Internet chat video poziva - to moze - to su odmah iskoristili i reklami kako im je telefon 2012. godine u stanju da obavi video poziv putem Skype - WOW! Nemam komentar da telefon nije u stanju da obavi video poziv, bez koriscenja bilo kakvog chat software-a. To je mogao i moj SonyEricsson kupljen pre tacno 7 godina!!! Mislim WTF? Kapiram da je danas akcenat na software-u ali... Ostaje da se nadam da ce mozda update-om na ICS opcija video poziva postati moguca. Svestan sam da ova usluga mozda nije mnogo popularna, ali eto meni je to pod obavezno bilo pre kupovine telefona. Kada sam video da telefon ima sekundarnu kameru nisam ni pomisljao da je moguc ovakav neki ***** ali ok.
Bloatware koji dolazi preinstaliran je nesto sto moram da progutam bar dok ne dodje update na ICS. Narocito mi smeta "Facebook inside Xperia" i to sto ne mogu da uradim uninstall (fabricki; ne rootovan) facebook programa, dodataka i ostalih sr*nja. Takodje backup and restore je nesto gde je SonyEricsson potpuno zakazao za sta ih ljudi lepo opominju na zvanicnom forumu (m.sonyericsson.com/backup) - Jedina alternativa bez rootovanja je aplikacija backup and restore koja se moze naci na XDA forumima.
Kamera - Fotografije su ocajne. To je razlog zbog koga sam hteo da tresnem telefon o zemlju. Naime, definitivno je akcenat na video zapisu ovom kamerom, ali da same fotografije budu toliko loseg kvaliteta nisam ocekivao. Nikada nisam pridavao vaznosti kameri na telefonu, ali kako je moj prethodni telefon pravio fenomanalne fotografije a kamera je bila drasticno losijih karakteristika, ostala je navika da mi kamera na telefonu bude adekvatna zamena kada fotoaparat nije pri ruci. Slazem se da se treba pozabaviti podesavanjima ali verujem da bi i ovako, 'iz ruke' to moralo biti bolje. Prvo sam bio ubedjen da nesto nije uredu sa konkretno mojim primerkom kamere. Onda pogledam slike fotografisane ovim telefonom po netu i vidim da je to to.
Evo u attachementu jednog primera fotografije sa default podesavanjima pa Vi recite da li je to ok. moguce da sam se ja samo razmazio, ali je ovo jos i najbolja fotografija. One portrait fotografije iz zatvorenog prostora su ocajne i meni neupotrebljive. 2D panoramske fotografije su zadovoljavajuce, mada vise volim da sam spojim nekoliko u panoramsku, ali ok. Brzina fotografisanja je fenomenalna.
Iza svega navedenog stojim i mogu da potvrdim. Jedino ovo sto sam naveo za kameru mogu da pripisem subjektivnom utisku.
*
HDMI kabli ja nisam dobio u pakovanju, sto je u skladu sa onim da zavisi od regiona.
primer fotografije