Šta je novo?

Sony (Ericsson) Xperia Pro

Pa stavi Google dns u wifi ruter kući. Tako ćeš ga imati i za desktop i mobilni.

---
desire

Instalirao sam gta3, cisto da probam, ali izgleda da cu se ipak malo i igrati :D

Ono sto me odusevilo jeste da sve kontrole rade sa tastature telefona, sto znaci da sifre rade isto, nema potrebe da kacim spoljnu tastaturu (niti bih mogao, al samo kazem :d ).
Igra radi nevidjeno glatko, brze ucitava nego sto se secam da mi je nekad ucitavalo na kompu :D Jedino gde sam primetio da zasecka, i to malo, jeste kad se bas zaletim sa autom i brzo skrecem, ali to je samo na trenutak - totalno je igrivo :)

Jedino sto ne znam kako da promenim predefinisane kontrole za tastaturu (fizicku, ne on-screen dugmad). Posto mi je lakse preko nje da upravljam sa kretanjem vozila, a trenutno su podesavanja za PC. Ona su super kad mozes prst do prsta da stavis na dva susedna tastera, ali ovako je malo zeznuto :D Moracu da procesljam XDA da vidim da li ima neki mod za promenu kontrola. Vec sam nesto tamo nasao za gta3 zanimljivo: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1397327

Inace se autonomija telefona poboljsala malo cini mi se, ili ga samo manje koristim, ne znam.

Dve stvari koje mi strasno nedostaju kod ovog telefona a fabricki ih nema:
Na nokia telefonu sam imao mogucnost da okretanjem telefona ugasim ton dolaznog poziva. Drugo, na HTC telefonu postoji opcija da se zvuk melodije dolaznog tona skoro potpuno utisa kada se telefon uzme u ruku. Da li je moguce nekim aplikacijama izvesti ovo?

I jos jedno pitanje: da li je neko aktivirao onu McAfee security aplikaciju koja je dosla sa telefonom? Planirao sam da tako nesto imam u svom telefonu (u slucaju gubitka/kradje telefona salje sms predefinisanim brojevima), te sam mislio da mi je neophodna neka aplikacija, a za konkretnu ovu sam procitao dosta toga i za i protiv.

Poslednja izmena:
Ne mogu sad da probam jer je vec kasno pa ne bih da budim ukucane, ali cini mi se da melodiju mozes da utisas (ugasis) sa pritiskom na volume dugmad sa strane. Znam da sam gasio zvuk dok me neko zove, sad ne mogu tacno da proverim kako, ali cini mi se bas tako.

^ da, to znam. Tako moze sigurno, ali bih ja ova dva nacina radije. Prvi jer je navika u pitanju, a drugi bih voleo da je moguce jer je mnogo 'zgodno' i 'pametno' da kada sam vec uzeo telefon u ruke utisa melodiju jer nema sta vise da me doziva ;)

@Tesuo - hvala
Inace telefon imam 10ak dana. Desilo mi se do sada 3 - 4 puta da ga zateknem ugasenog. Nakon intenzivnijeg rada sa telefonom normalno ga zagljucam i ostavim - nakon nekog vremena ga nadjem ugasenog i samo vadjenje baterije pomaze? Sta bi mogao biti uzrok? Ima li resenja

Meni se to ponekada desi na desire. Telefon radi, ali neće da upali ekran. Onda samo vađenje baterije pomaže.

Pitao sam kako bih odlucio da li ima svrhe zbog toga reklamirati telefon, legalno kupljen, ili da se ne nadam da ce da mu urade bilo sta sto ja ne mogu a vezano je za software.

Ja nisam odredio razlog, ali sumnjam na karticu.

---
desire

Jel si fon uzeo preko telenora ili...?

Ja sam moj preko telenora, nije mi se nijednom desilo da se zaglupi, a kamoli ugasi. Mozda si instalirao neku aplikaciju koja malo agresivnije stedi bateriju tj procesor, pa mozda tu nesto zeza?

Tetsuo, mislis na memorijsku? Ako nekako pomaze, ja imam fabricku od 8GB i nemam problema....

Moj telefon je uzet preko telenora. Od aplikacija nista nisam instalirao osim app2sd i ES file explorer tako da ne verujem da je to. I ja tipujem na karticu ali ne na memorijsku. U telefonu je ona fabricka koja je dosla uz telefon, a ja imam odlicnu od 8GB sdhc neke fine klase.
Ja tipujem na SIM karticu - obzrom da na njoj jos uvek stoji mobtel znak :) Ne znam koliko to ima veze, ali mozda bih mogao da zamenim karticu u Telenoru za neku noviju.

Ja tipujem na microsd. I sigurno jeste kombinacija neka aplikacija + ova moja spora memorijska. Ali me sada mrzi da istražujem, kada u 99,99% vremena telefon radi stabilno.

@ducka

Ako ti nesto znaci, ja u mom imam novu karticu (uzeta kad i telefon), mozda je i do toga, ko zna...

Promenio sam SIM karticu u Telenoru za novu. Takodje promenio sam sam i memorijsku. Za sada sam video boljitak vezan za memorijsku karticu - stavio sam Micro SD HC class 6, za razliku od class 2 koja je dosla uz telefon, i primecuje se brze loadovanje slika iz galerije npr.
Videcemo hoce li se problem ponoviti. Ja se nadam da nece.

U je, nisam ni znao da je uz telefon dosla class2 :)
Znaci moracu sto pre da je menjam onda za 16gb class 6 :)

Ja sam primetio sporost kartice samo kad upalim telefon pa dok se ucitaju sve aplikacije koje su sa kartice, i malo mi se ucinilo da sporo kopira kad sam prebacivao muziku - sad znam i zasto :)

Samo da prenesem da sam telefon opet zatekao ugasen. Moram da primetim da od kako sam zamenio kartice (SIM + SD) telefon se drasticno manje greje u gornjem delu prilikom koriscenja. Nadao sam se da ce to otkloniti i problem sa gasnenjem telefona, ali nije. Jos jednom ako se desi mislim da cu morati da ga reklamiram.

A ja sam mislio da se greje zbog procesora (koji sam predpostavljao da je tu), a sad kad vratim film, samo se grejao taj deo gde je memorijska i to kad igram nesto sto je na memorijskoj :) (gta3)

Hvala za info, a za gasenje stvarno ne znam sta da ti kazem, meni se nijednom nije desilo, bolje ga reklamiraj dok mozes da dobijes nov, ako je neki veci kvar u pitanju. Da ti ne popravljaju maltene nov telefon...

Ma ko ce mi dati nov telefon? Dve nedelje je od kako sam ga uzeo u Telenoru. Mislim se da li da ga uopste i reklamiram jer kada samo pomislim na lupetanje gluposti od strane *****ki zaposljenih u poslovnicama ili 'strucnih' servisera, ne mili mi se.
Treba prvo da progutam bljuvotine o tome kako sam ja kriv i instalirao 34554983432092435 aplikacija i ostala njasra, a imam ukupno tri aplikacije sa marketa.

Poslednja izmena:
Pitanje za vlasnike ovog telefona.
Da li ste dobili HDMI kabl u paketu?

Skoro sam menjao moj stari telefon za polovan Xperia Pro, ali me je prodavac izgleda zakinuo za ovaj kabl, pošto sam video na nekom review-u da ide taj kabl uz telefon.
Ako nešto znači, na papiru je telenorov pečat, pa je telefon verovatno iz paketa.

Što se tiče samog telefona, odličan je. Imao sam LG gt540 pre ovog i ne mogu da se porede. Sada ne znam kako sam mogao da kucam bez tastature. :)

Nije te prodavac zakinuo, ne dobija se hdmi kabl.

To sto si video na nekom review-u je verovatno zavisilo od trzista, kod nas se ne dobija hdmi kabl (a ni na vecini stranih trzista).

@ducka
Totalno te razumem... Nista, pokusaj sto vise mozes da iscackas, si guglao po netu, mozda su ljudi imali slican problem? Rado bih ti pomogao ali mi se nije nista slicno desavalo do sad :(

Poslednja izmena:
Ok, hvala.
Pretpostavio sam da ima veze sa tržištem, ali pošto sam video na više review-a da se dobija, morao sam da pitam, zato što sam hteo da probam kako izgleda na tv-u, a skupi su dosta ti kablovi.

Trajanje baterije sa nekim mojim prosecnim koriscenjem

Mogu reci da i jesam i nisam zadovoljan, tj voleo bih da je jaca baterija. Imam instaliran juice defender, ali ne pomaze nesto preterano. Jeste da ga koristim dosta ali i pored toga desavalo mi se da uvece oko 21h baterija padne ispod 15%, a ja treba da krenem za grad, pa sacekaj da se malo napuni itd... Moracu punjac za kola da kupim :)
Mada realno cepidlacim, to se desava samo kad ga bas cedim ceo dan.
Mozda cu instalirati neku aplikaciju za promenu takta procesora kad je u stand-by rezimu. Bar da smanjim ovu "phone idle" stavku, ove ostale sumnjam da cu smanjiti.
Inace ovi screenovi su sa brightness-om ekrana na mozda nekih 10% (tako mi odgovara, ponekad upalim jace preko dana ali bas retko).

Poslednja izmena:
Jd ti ništa ne znaci, ako ga dosta koristiš. Čim ti upališ ekran, jd uključi net.

---
desire

Upravo tako :)
Plus mi je bitnije da interval paljenja neta bude kraci nego trenutno podesenih 15min. Tako da cu vrv da brisem jd :D

Ajd usput da pitam nesto. Uzeo sam juce u tehnomaniji micro-usb kabl od 3m, Hama. Da imam 2, jedan za PC i jedan za punjaz. A zgodno mi da bude duzi.
Medjutim kad ga ubacim u fon nije mu dobar kontakt, pa moram da namestam dok ne "uhvati". Racun sam naravno zguzvao i bacio, ne znam da li ima poente da reklamiram kabl?

Pa ako kabl ne radi kako treba, ima poente reklamirati ga, ali trebao si da sačuvaš račun...

Inače što se tiče baterije, meni traje oko 2 dana, ali ja telefon ne koristim previše (90% na sms i pozive), wifi, 3g, gps i slično su mi uglavnom isključeni. Aplikacije su svedene na minimum.
Moram da napomenem da mi je kod LG GT540 sa istim uslovima korišćenja, baterija trajala u proseku oko 4 dana. Inače imaju isti kapacitet - 1500mAh.

SonyEricsson Xperia Pro Mk16i review

Malo je falilo da tresnem telefon o zemlju ali....
suzdrzao sam se za sada.

U svakom slucaju evo da iznesem svoje utiske o telefonu nakon mesec dana koriscenja, verujem da ce nekome koristiti:
Probleme koje sam imao vezane za gasenje telefona (zaticao sam telefon potpuno ugasen cemu je pomagalo jedino vadjenje baterije) vise nemam od kako sam uradio Update and REPAIR preko companiona!
Menjanje SIM i SD kartice su definitivno doprinele manjem grejanju telefona u gornjem delu i brzem pristupu file-ova.
E sada da iznesem ostala zapazanja:
Prednosti:
Svidja mi se SE user interface vrlo! Po meni je bolji i lepsi i od HTS sense-a. Samsungove edicije Androida bih izostavio potpuno iz svojih komentara (bili bi negativni).
Email klijent odradjen do bola. Jako korisno i upotrebljivo.
Svidja mi se sto se uz telefon dobija i mogucnost upgrade-a OfficeSuite-a. Nije da je nesto mnogo bitno, ali eto.
Jako mi se svidja sto ima podrsku za DLNA. Mislim da ce ovo biti prilicno eksploatisano u buducnosti kada sve vise uredjaja bude podrzavalo pomenutu tehnologiju.
Video snimak iako je HD 720 je fenomenalnog kvaliteta za moje potrebe.
Tastatura je dobra, pre svega dobro osvetljena i postoji lep razmak izmedju tastera. Ja iskreno i dalje mislim da Nokia (koju sam koristio pre ovog) ima udobniju tastaturu iako je manja, ali ok neka bude da je to stvar navike.
Fabricki browser je odlican i stvarno sve radi fenomenalno. Verovatno je navika u pitanju pa ne uspevam bez Opere mini.
Zvuk na slusalicama odlican.
Kalendar sasvim upotrebljiv i lepo odradjen.
Type and send je po meni jako korisno i lepo resenje. Voice actions takodje jako lepa stvar - mana je sto nije upotrebljiv sa nasim jzikom.
Ceo telefon radi lepo, brzo, bez bagova, zaglupljivanja etc.
Sve ostale kritike (pozitivne i negativne) su u glavnom na racun Androida pa cu da ih izostavim jer nemaju bas veze sa konkretnim proizvodjacem a ni telefonom.
Mane:
Hardware:
Plastika je jezivo losa. Ne znam koliko je izdrzljiva, ali krcka i ostavlja utisak decije plasticne igracke a ne telefona koji kosta ~420€.
Kabli punjaca je iritirajuce kratak. Kapiram njigovu zelenu tehnologiju i ostalo, ali je npr. otac za SE X8 (vise od duplo jeftiniji telefon) dobio skoro pa duplo duzi kabli. Tako da NE, nemaju opravdanja.
Baterija se puni tri ipo sata iako sam na nekim online prikazima telefona video da je moguce da se napuni za sat ipo!
*****ne pozicije i velicina tastera za otkljucavanje ekrana i za kameru - mali tasteri na samom kraju kucista pa je vrlo nezgodno za koriscenje.
Glossy plastika crne boje je nesto na sta sam svesno morao da pristanem, posto telefon nije postojao u sivoj boji gde sam ja kupovao. Telefon izgleda 99% vremena toliko us*an da stvarno ne kapiram koja je prednost glossy izvedbe, ali ok - nikad vise!
LEDiodu je neki mamlaz postavio bocno desno ispod polovine debljine telefona. Mogli su i potpuno da je izostave, pa da ih ljudi pljuju kao Galaxy Nexus. Meni je ovo mozda i najveca hardwareska mana. Nije mi jasno sta je falilo da stoji na nekom vidljivijem mestu, ali ok, sta je tu je.
Zvuk kao da dolazi iz limene kante - sto me cudi, eh da je bar limena, a zapravo je plastika koju sam vec opisao. Jacina zvuka je ok ali kvalitet...
Software:
sekundarna kamera - telefon nema mogucnost obavljanja mreznog video poziva. Napomena - NE Internet chat video poziva - to moze - to su odmah iskoristili i reklami kako im je telefon 2012. godine u stanju da obavi video poziv putem Skype - WOW! Nemam komentar da telefon nije u stanju da obavi video poziv, bez koriscenja bilo kakvog chat software-a. To je mogao i moj SonyEricsson kupljen pre tacno 7 godina!!! Mislim WTF? Kapiram da je danas akcenat na software-u ali... Ostaje da se nadam da ce mozda update-om na ICS opcija video poziva postati moguca. Svestan sam da ova usluga mozda nije mnogo popularna, ali eto meni je to pod obavezno bilo pre kupovine telefona. Kada sam video da telefon ima sekundarnu kameru nisam ni pomisljao da je moguc ovakav neki ***** ali ok.
Bloatware koji dolazi preinstaliran je nesto sto moram da progutam bar dok ne dodje update na ICS. Narocito mi smeta "Facebook inside Xperia" i to sto ne mogu da uradim uninstall (fabricki; ne rootovan) facebook programa, dodataka i ostalih sr*nja. Takodje backup and restore je nesto gde je SonyEricsson potpuno zakazao za sta ih ljudi lepo opominju na zvanicnom forumu (m.sonyericsson.com/backup) - Jedina alternativa bez rootovanja je aplikacija backup and restore koja se moze naci na XDA forumima.
Kamera - Fotografije su ocajne. To je razlog zbog koga sam hteo da tresnem telefon o zemlju. Naime, definitivno je akcenat na video zapisu ovom kamerom, ali da same fotografije budu toliko loseg kvaliteta nisam ocekivao. Nikada nisam pridavao vaznosti kameri na telefonu, ali kako je moj prethodni telefon pravio fenomanalne fotografije a kamera je bila drasticno losijih karakteristika, ostala je navika da mi kamera na telefonu bude adekvatna zamena kada fotoaparat nije pri ruci. Slazem se da se treba pozabaviti podesavanjima ali verujem da bi i ovako, 'iz ruke' to moralo biti bolje. Prvo sam bio ubedjen da nesto nije uredu sa konkretno mojim primerkom kamere. Onda pogledam slike fotografisane ovim telefonom po netu i vidim da je to to.
Evo u attachementu jednog primera fotografije sa default podesavanjima pa Vi recite da li je to ok. moguce da sam se ja samo razmazio, ali je ovo jos i najbolja fotografija. One portrait fotografije iz zatvorenog prostora su ocajne i meni neupotrebljive. 2D panoramske fotografije su zadovoljavajuce, mada vise volim da sam spojim nekoliko u panoramsku, ali ok. Brzina fotografisanja je fenomenalna.

Iza svega navedenog stojim i mogu da potvrdim. Jedino ovo sto sam naveo za kameru mogu da pripisem subjektivnom utisku.

*HDMI kabli ja nisam dobio u pakovanju, sto je u skladu sa onim da zavisi od regiona.

primer fotografije

Meni se baterija ne puni toliko dugo, nisam merio tacno ali mislim da je nesto manje od 2h. Sigurno nije preko 3h. Za kabl se slazem, zato sam ja kupio duzi. Mene je razocaralo to sto se ne dobijaju dva kabla, mrzim da koristim isti kabl za punjenje i za komp, neprakticno mi je. Ali vidim da ni drugi proizvodjaci nisu bolji po tom pitanju tako da ***.
Za plastiku se samo delimicno slazem. Meni samo pod odredjenim uglom kad uhvatim i jace pritisnem telefon osecam krcanje, koje nije strasno. Da nije za ovu klasu to primereno, tu se apsolutno slazem. Ali mislim da nije nekvalitetna. To sto je glossy, ***, mana i naseg trzista jer ga ima samo u crnoj boji. Ja sam hteo da uzmem sivi ali ga nije bilo.
LED dioda meni koristi samo kad spavam a u tom slucaju mi je tacno ispred nosa i vidim je :D Ali jeste mala i glupo pozicionirana.
Tasteri za gasenje i kameru... Svi po netu se zale na to, ja nemam problema sa koriscenjem istih. Znam da je ovo subjektivna stavka, ali probao sam telefon pre kupovine detaljno i ovo mi uopste nije smetalo. Pogotovo ne za kameru, ionako taj taster ne treba slucajno da pritisnem nego samo kad hocu da upalim kameru, tako da je meni ovako odlicno. Za slikanje je isto ok, ali ja ne koristim kameru pa tu nemam neko pravo glasa :)
Bloatware sam sklonio sa root uninstalerom, lakse se dise bez istog :) **bo ih facebook.

Ostalo oko kamere mislim da je subjektivna stvar, ja eto ne ocekujem nista od telefona u tom pogledu, samo da uslikam nesto na brzinu - za to sluzi skroz ok. Video call nisam nikad koristio niti planiram pa mi je prednja kamera visak.

Za ostalo se uglavnom slazem, pogotovo za aplikacije za mail i podrsku za DLNA - svaki dan aktivno koristim DLNA (doduse telefon koristim kao "citac" a ne "izvor").

Ajd da te pitam posto vidim da ti je kamera bitnija nego meni, a ja nisam uspeo da nadjem ovo podesavanje... Jel znas kako da podesim brojac za slike da ne vraca na manji broj posto obrisem slike iz telefona, nego da nastavi od zadnje uslikane? Znaci ako uslikam slike 001, 002, 003, obrisem 2 i 3, on ce cetvrtu sliku da imenuje 002 sto je meni glupo dosta (treba da bude 004). Vec sam imao konflikt kad prebacujem na komp a slike se isto zovu :)

SD karticu, koju klasu si stavio, jer se sad ne greje? Meni je to prvo sledece na listi prioriteta, vec sam napunio ovu od 8GB.

Dosta toga se moze podvesti pod "subjektivno" pa valjda zato i diskutujemo.
SD karticu sam stavio iz svog prethodnog telefona klase 6. Koliko znam 8 ne postoji a 10 su preskupe namenjene profi HD snimanju tako da...
Sto se tice numeracije slika, kod mene je bas logicno odradjeno - evo sada sam proverio ponovo. Uvek novije fotografije dobijaju najvisi broj. Obrisao sam fotografiju broj 131 i nakon fotografisanja ni jedna nije dobila taj broj vec 227, tako da...
Ne mogu da verujem da se to razlikuje, ali jedino da nije u ptanju to sto sam fleshnuo telefon prosle nedelje pa da nisam dobio nesto novije:
Android 2.3.4
Kernel: 2.6.32.9-perf
Build number 4.0.2.A.0.58

Nazad
Vrh Dno