Šta je novo?

Sony (Ericsson) Xperia Pro

Evo i mojih utisaka o ovome što ste diskutovali.
Plastika stvarno ume da krcka, a zbog glossy izgleda je telefon uvek musav.
Baterija se puni za manje od dva sata, tako da je to ok. Čak i drži sasvim pristojno za karakteristike telefona.
Led dioda je meni skroz ok, veoma korisna stvar. Pozicija mi ne smeta.
Taster za kameru je na mestu, ali za gašenje mislim da nisu mogli gore rešenje da nađu. Ni posle mesec dana se nisam navikao... Kada hoću da zaključam telefon, često slučajno pritisnem i neki od tastera za jačinu zvuka...
Bloatware, još nisam rutovao telefon, pa sve još uvek stoji... Stvarno ima viška...

Kamera ne može da zameni fotoaparat, ali ima upotrebljive fotografije. Video snimci su odlični.

Telefon sam prvenstveno uzeo zbog tastature i slobodno mogu reći da nisam ni malo pogrešio. Tastatura je odlična. Brzo se kuca, dobro su dizajnirani tasteri, razmak između njih je odmeren kako treba...

Što se tiče sd kartice, imam 16GB klase 4 i odlično radi.

Mare, koju karticu imas, koje marke?
Ja sad trazim sebi da uzmem 16GB, ali citam razne stvari po netu, pa ne znam koja valja. Ova class 2 sto je dosla sa telefonom u mom slucaju izvlaci 4.5-5MB/s, ali mi treba veca, pa bih uzgred da bude i brza. Koje brzine ostvaruje tvoja?

Btw moram usput da pohvalim telefon za rad na ovoj hladnoci. Do sada nisam imao telefon koji se isto ponasao po hladnom i toplom vremenu, uvek je na svakom postojalo ili kasnjenje u radu ili spor odziv ekrana... Sa ovim nista, sve radi besprekorno, bas sam zadovoljan.

Ono sto je pocelo malo da me nervira je spor imenik na androidu. Tacnije, nema trenutni odziv, a kad ocu nekoga da pozovem i kad mu treba 2-3sec da mi prikaze podatke kontakta, to me nervira. Na Nokia-i E72 je to bilo trenutno, bez imalo kasnjenja. Mozda je razlog i sto ima oko 1000-1500 poruka u telefonu pa ga to mozda na neki nacin usporava, iako sumnjam da ima ikakve veze.

Poslednja izmena:
Mare, koju karticu imas, koje marke?

Transcend 16GB class 4. Ista kao sa linka što je STrider postavio. Čak sam je toliko i platio. Radi sasvim OK.

Što se tiče ekrana, kod mene se ipak primeti sporiji odziv napolju, ali ipak je debeo minus...

Sa imenikom nisam imao problema, sve u trenutku otvara.

Onda izgleda samo ja imam problem, jer mu treba malo da otvori imenik, pa malo da otvori podatke kontakta... Sve u svemu ponekad me malo iznervira :)

Da li se zna gde i kod kog operatera moze da se nadje?

Kod Telenora ga ima.

TEP3A: Nema ga na sajtu. A trebali su da ga dobiju ponovo pocetkom februara. Ipak idi do Telenor-a pa proveri kakvo je stanje.

@ducka
Sto je na servisu? Da znam sta me mozda ceka...

Pisao sam u prethodnim postovima: gasio se sam od sebe. Dakle ne restart, vec sam ga zaticao ugasenim. Tako se ponasao od prvog dana kupovine. I nakon update-a firmware-a isto se desavalo. Nije do kartice sigurno, ni SIM ni SD - menjao sam ih obe. Nije do aplikacija sigurno. Inace mislim da se cesce gasio kada je WiFi ostajao upaljen, ali nije bilo nuzno. Nekada se desavalo 3-4 puta u toku dana, a bilo je i po 4-5 dana da se nije ni jednom ugasio. Nakon gasenja je jedini nacin da se ponovo upali bilo cupanje baterije i vracanje nazad.
Takodje grejao se i predeo pozadi prilikom koriscenja, moguce da je ovo subjektivno ali se svakako vise grejao nego bilo koji telefon koji sam do sada imao.

E *** :(

Ja zvanicno mogu da kazem da je plastika na ekranu njesra. Drzim telefon iskljucivo u futroli, uvek ga koristim sa cistim rukama, i pored nekoliko sitnih ogrebotina, sad se pojavila jedna koju mogu stalno da uocim i koja me strasno iritira.

Da li ima neke sanse sanirati ogrebotine sa nekim posebnim sredstvom? Nervira me prelamanje i sto gledam u rgb a ne ono sto je stvarno na ekranu. :S:

Postoji displex pasta koja sluzi za to. Ali ne znam koliko je to dobro za touchscreen ekrane. Ne bih ti preporucio da se time bavis.

Ok videcu mozda nekad kasnije ako me bude mnogo nerviralo pa da kupim i probam na nekom drugom telefonu, ali zasad necu da diram

Inace su mi se kontakti tj odziv u istim ubrzali posle reboot-a. I dalje odziv nije trenutan kao na nokia-i, ali je svakako bolje. Mislim da je bio problem sto je proslo preko 2 nedelje od zadnjeg reboota :d

Da li neko zna kako da sklonim notification za novi update software-a? Kad odem na isti, naravno ne desi se nista nego notifikacija ostaje.
Ne zelim da update-ujem, zato pitam. Posto sam cuo da se teze root-uje, plus necu nista da cackam dok ne izadje ICS, dobro mi radi telefon sada. Ne mogu opet da se smaram sa brisanjem FB aplikacija i ostalog bloatware-a.

edit:
Problem se privremeno resio kad sam otisao na update center i odradio refresh, sad mi kaze da mi je phone "up to date", iako nije, ali nema veze :D
Da li je pametno freeze-ovati/uninstallirati ovu aplikaciju preko root uninstallera? Mislim na aplikaciju "update center". Znam da me onda nece automatski obavestiti kad stigne update za ICS - za toliko cu je ponovo instalirati sa SD kartice. Ali me zanima da li ima neku drugu funkciju sem update-a, da ne zeznem nesto drugo.

Poslednja izmena:
Ja zvanicno mogu da kazem da je plastika na ekranu njesra. Drzim telefon iskljucivo u futroli, uvek ga koristim sa cistim rukama, i pored nekoliko sitnih ogrebotina, sad se pojavila jedna koju mogu stalno da uocim i koja me strasno iritira.
Upozorio sam te na to, steta sto nema Gorilla glass...

Da li je pametno freeze-ovati/uninstallirati ovu aplikaciju preko root uninstallera? Mislim na aplikaciju "update center". Znam da me onda nece automatski obavestiti kad stigne update za ICS - za toliko cu je ponovo instalirati sa SD kartice. Ali me zanima da li ima neku drugu funkciju sem update-a, da ne zeznem nesto drugo.
Slobodno uradi freeze, ako nastavi da smara, pa kad se pojavi zvanicni samo uradis unfreeze i radice sasvim normalno.

Ja sam danas otkljucao bootloader, instalirao CMW, rootovao .62fw, pobrisao Dalvik cache, patricionisao memorijsku, instalirao Link2SD (koji je 100 puta bolji nego App2SD, konacno sam resio problem interne memorije), pa sam pokusao, ali nisam uspeo da pokrenem CM9 FreeXperia, ali cim budem imao vremena odradicu to, pa cu da napisem jedan manji tutorijal, da ne lutaju ljudi koji imaju nove Xperie, kao sto sam ja lutao...

Inace su mi se kontakti tj odziv u istim ubrzali posle reboot-a. I dalje odziv nije trenutan kao na nokia-i, ali je svakako bolje. Mislim da je bio problem sto je proslo preko 2 nedelje od zadnjeg reboota :d
Probaj History Eraser, mozda ga to ubrza malo: https://market.android.com/details?...51bGwsMSwxLDEsIm1vYmkuaW5mb2xpZmUuZXJhc2VyIl0.
programcic koji radi otprilike isto kao ccleaner za Windows ;)
Ako se plasis da ce ti nekad zatrebati poruke, ili call log, mozes jednostavno uraditi backup, bilo preko integrisane aplikacije, ili preko mnogobrojnih programa na netu, ja sam koristio My Backup, odlican je https://market.android.com/details?...DEsImNvbS5yZXJ3YXJlLmFuZHJvaWQuTXlCYWNrdXAiXQ..

Ja za poruke koristim SMS Backup and restore, zadovoljan sam jer trpa sve u XML pa mogu posle da ga parsiram kako god hocu.
https://market.android.com/details?...mNvbS5yaXRlc2hzYWh1LlNNU0JhY2t1cFJlc3RvcmUiXQ..

Ne znam koliko aplikacija imas, ali meni je interna memorija preko pola prazna, tako da nisam ni planirao da stavljam Link2SD, ali ko zna mozda cu nekad. I sa cime si root-ovao .62? Ja hocu da ostanem na .58 bas zbog root-a.
Jel si uzeo na kraju Transcend 16gb class 4, kako ti se pokazala? Ja kako stvari stoje necu ni imati potrebu za vise memorije kad pobrisem neke igre, ali bih voleo nesto brze da uzmem ako ce se osetiti razlika u radu telefona.

Iz CWM-a sam flesovao RootXperia.zip, na isti nacin na koji se instaliraju custom romovi, a da bi to uradio morao sam da otkljucam bootloader prvo. Ako uradis update, a hoces da rootujes, moraces da otkljucas bootloader, pa ili da flesujes neki stariji stock ili neki custom rom, ili da uradis ovo sto sam ja uradio.
Ja sam i pre ove imao class4 karticu, tako da mi sada telefon nije ni brzi ni sporiji. Buduci da je razlika izmedju one od 8gb i ove od 16gb samo 450din, mislim da sam odlicno postupio.
Sa App2SD mi je memorija uvek bila puna, samo par mb mi je bilo prazno, a sad sam instalirao skoro sve i imam jos skoro 200mb interne i jos mnogo od onih 1gb koje sam patricionisanjem kartice dobio. Sa Link2SD bukvalno sve mozes da prebacis na karticu, osim nekih vidzeta koji se mogu prebaciti, ali mogu da zezaju kad rade. App2SD moze da prebaci samo aplikacije koje su napravljene da podrze prebacivanje.

Ne znam sta ce mi update, pa se ne bih opterecivao sa svim tim ako ne moram :) Zadovoljan sam i ovako kako radi, ne znam ni sta dobijam sa tim update-om.
Zato kad izadje ICS update-ujem i stavljam Link2SD posto kapiram da ce onda jos manje interne memorije biti slobodno.

Btw
Da li se nekome desava da kad prikaci telefon na racunar (zbog punjenja ili prebacivanja podataka) duze vremena, posle toga nestanu precice za aplikacije koji su instalirane na kartici? Znaci nema ih na homescreen-ovima, a u meniju ih stavi sve na poslednji screen, kao da su tek instalirane. Ponekad mi se desi da samo neke aplikacije ne prepozna, a neke prepozna (tj ne obrise mi sve precice nego samo neke). Ovo mi se ne desava stalno ali nije bas ni retkost, i nema veze sa racunarom (isto je sa 2-3 racunara).

Sam si sebi odgovorio. Kada povežeš karticu, unmountovao si je sa telefona, pa se više ni prečice ne vide.

Ne znam sta ce mi update, ne znam ni sta dobijam sa tim update-om.
Zato kad izadje ICS update-ujem i stavljam Link2SD posto kapiram da ce onda jos manje interne memorije biti slobodno.
Navodno se dobije malo bolje trajanje baterije, mada se to skoro i ne primeti...

Da li se nekome desava da kad prikaci telefon na racunar (zbog punjenja ili prebacivanja podataka) duze vremena, posle toga nestanu precice za aplikacije koji su instalirane na kartici?
To je do Androida, na svakom je tako, nije samo do tvog ;)
Sto se tice tih aplikacija na kartici, meni je App2SD napravio haos kad sam promenio karticu, ostavio je precice svuda razbacane, a programi se nisu nalazili na spisku instaliranih. Problem sam resio tek nakon par restartovanja i brisanja tog programa ;)

@Tetsuo
Naravno, jasno mi je da se precice ne vide dok je prikacen na kabl. Problem je sto se ne vide ni posle skidanja sa kabla :)
Uredno prepozna aplikacije u meniju, ali isto tako sve prebacene na poslednji screen, a ne onde gde sam ih ostavio.

@strider
Aha, znaci da onda verovatno i meni App2SD pravi taj problem. Cudno mi je sto se to ponekad desava a ne stalno, da je do androida tj sistema kapiram da bi se stalno desavalo zar ne?
Dobar tip, pre menjanja kartice cu obrisati App2SD pa ga posle vratiti :d

Flesovao sam juce zvanicni ICS Beta koji je portovan na Xperia Neo :)
Prvi utisci-ROM je odlicno odradjen, nema nikakvih bagova, sve radi odlicno i izuzetno brzo. Ovo je mogao, bez ikakvih problema mogao da bude pusten i kao zvanican update. Svaka cast Sony-ju na brzini. Face unlock je kul opcija koju sam iskljucio posle pola sata, posto je nepraticna. Sony je trebao da potrudi malo vise oko launchera, ovo previse lici na GB, a ovo se pogotovo odnosi na App Drawer. Neke igrice se cudno ponasaju, poput NFS Hot Pursuit koji nije ni hteo da se pokrene, jer pise da ne radi za moj telefon, a na GB je radio odlicno. Verovatno ce sa sledecim updateovima aplikacija popraviti to, posto je poblem verovatno u njima, a na u ROM-u, posto sam na mnogim mestima procitao da se mnogi zale na kvalitet HD igrica u ICS-u na razlicitim modelima. Takodje se i krokodil na igrici "Were is my water" ne vidi kako treba, npr, iako to nije HD igrica. Inace, u buducnosti bi trebali da imamo jos bolje performanse u igricama nego do sada, posto smo dobili nove drajvere za nas Adreno 205. Kvalitet kamere je poboljsan i slike se ne kompresuju onoliko kao ranije, a uz to je i sama aplikacija za kameru brza. Google Chrome nije nista posebno, i dalje je Opera Mobile nepriskosnovena, bar iz mog, pristrasnog, ugla.
Jedina mana koju sam primetio za sad je nesto veca potrosnja baterije, ali to moze biti i do toga da ga ja ne ispustam iz ruke, posto sam sad kao dete koje je dobilo novu igracku :)
Sistem notifikacija je lepo izmenjen, kao i Settings meni, svidjaju mi se opcije za programere, pogotovo to da u izvrsavanju 2D zadataka pomaze i graficki cip, ali se tada telefon malo vise zagreva, iako tada cini mi se, telefon malo brze radi (ili se ja tripujem).
Ono sto mi se ne svidja u ICS-u je da iako su napravili onaj swipe-to-close koja atraktivno izgleda, on jos uvek ne radi sa svim aplikacijama-nemoguce je ugasiti titanium backup iz njega

Odlicno, svidjaju mi se te vesti, znaci da je SE ispostovao obecanja, za razliku od ranijih SE telefona i update-a za iste :)

Jel radi brze nego GB ili isto/sporije? Kako ti rade kontakti u odnosu na GB? Ima li bete za xperiu pro? Ne planiram da je stavljam, ali svakako ako ima bete znaci da ce izaci u isto veme kad i ostali. Posto se razlikuje jelte zbog hardverske tastature itd... :)
Lepe vesti i za kameru kome je to bitno, meni nije iako sam primetio da kvalitet slika nije kao kod konkurencije.

Ako mislis da nisu ispunili obecanje za X10, varas se, oni su samo kasnili (i to debelo) sa udateovima za njega. Prvo su najavili da ce dobiti samo 1 update, na 2.1 Android, pa posle zalbi kupaca, odlucili su da daju i 2.2, pa su na kraju izbacili i update na Ginger. Retko koja kompanija je dala 3 updatea za neki svoj model, oni cesto ostanu zakucani ili na tom stock-u sa kojim si ga kupio, ili dobijas eventualno jedan update. Za X10 nece biti zvanicnog ICS-a, zato sto mu je grafika preslaba, cak ni Google nije izbacio ICS na Nexus One, koji ima istu grafiku kao ovaj, zato sto je preslab, i ne bi bilo to to...
Zvanicno je beta izasla za Arc S, Ray i Neo V, pa je ona portovana na Neo, a cini mi se i na sve ostale 2011 Xperie sa 854x480 rezolucijom, a trenutno se radi na portovanju za one telefone koji imaju 480x320 rezoluciju.
Deo za kontakte i pozive je redizajniram, po meni sada mnogo lepse izgleda, a meni je i ranije imenik radio brzo, tako da ne primecujem neku razliku. Sad sam zakacen preko 3g mreze, kada budem nasao neki WiFi zakacicu screenshot, da vidis kako to izgleda.
To se odnosi i na ceo telefon, ranije je radio brzo, a sada je u nekim delovima brzi, a u nekim iste brzine kao ranije, nikako sporiji ;-)
Inace, izasao je neki fix, za povecanje interne memorije za Neo, sa 380mb na 420mb, jer je navodno Sony nesto zeznuo, pa je od interne memorije "nestalo" nekih 120mb, od kojih su majstori sa XDA foruma povratili ovih 40... Probacu ga ovaj vikend najverovatnije ;-)

I jos nesto, zvanican ICS na neke modele stize marta, a na neke aprila i pocetkom maja. Ako se ne varam, za Pro stize aprila, ali cim bude izasao za bilo koji model to ce u roku od par dana biti portovano i na ostale.
Za ovu betu, za portovanje na Neo, je trebalo samo 2 dana, a uz neke budzevine mogao si i isti dan da je stavis, s tim da prvog dana nije radio WiFi, Bluetooth i kamera, pa su fixevi za to izasli odmah zatim

Vrh Dno