Šta je novo?

Sony (Ericsson) Xperia Pro

dule0911

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2009
Poena
350
Koliko vidim nema teme za ovaj telefon, pa da otvorim novu (ukoliko ima neka je moderator spoji sa postojecom, iako sam trazio i nisam nasao).
Ericsson je namerno u zagradi zbog skorasnjeg splita Sony-a i Ericssona.

Trenutno je ovaj telefon aktuelan i na nasem trzistu, polako se pojavljuje i kod operatera (trenutno ga nudi samo Telenor), pa mislim da ce nekima biti zanimljiv.

http://www.sonyericsson.com/cws/corporate/products/phoneportfolio/specification/xperia-pro

xperia_proca01black.png

U sustini ovo je veca varijanta Xperia Mini Pro telefona, sa malo boljim mogucnostima.
Izmedju ostalog mislim da su ovo najbitnije razlike:
- veci ekran
- bolja kamera
- vise interne memorije (od koje je samo 320MB dostupno korisniku - cini mi se premalo)
- bolja baterija
- veca tastatura
- veca cena

Evo malo detaljnijeg poredjenja koga zanima.

Kao i karakteristika samog telefona.

U karakteristikama ne pise ali ima isti Adreno 205 GPU kao i Xperia Mini Pro.

Naravno glavna karakteristika ovog telefona je QWERTY tastatura, za koju u review-ovima uglavnom kazu da je dobra. Naravno, nekome nije potrebna tastatura kad je ekran telefona ovoliki (3.7'), ali nekima (kao meni) je neophodna.
Jos jedna karakteristika jeste sto je u planu podrska za naredne verzije Androida, sto kod konkurenata (bar koliko sam ja trazio) nije tako. Pod konkurencijom mislim primarno na HTC Desire Z, kome je cena trenutno poprilicno manja. Motorola Droid 3 se isto moze smatrati konkurencijom ali koliko vidim nema je na nasem trzistu.

Ali je pitanje koliko vredi planirani upgrade na noviji Android s obzirom na skorasnji split Sony-a i Ericssona (po pitanju podrske), kao i samog hardvera telefona (da li ce isti moci da se nosi sa novijom verzijom Androida).

Sad da predjemo na iskustva korisnika ako neko ovde ima ovaj telefon, posto je poprilicno nov pa se na netu bas i ne moze naci puno informacija :)
Tipa kakva je tastatura za koriscenje, kakav je mehanizam (da li je klimav itd), kako se telefon generalno ponasa da li je spor itd itd... Jos bolje ako je neko koristio HTC Desire Z i ovaj pa da ih direktno uporedi, da li ovaj Sony vredi vise od HTCa ili ne :)

Poslednja izmena:
Danas sam malo cackao telefon u Telenorovoj radnji u Knez Mihajlovoj.

Ono sto me odmah iznenadilo jeste kako solidno deluje u ruci (sto se izrade tice). Nema kvrckanja, skripuckanja, sve stoji na svom mestu. Cak i mehanizam za koji sam (nekako intuitivno) ocekivao da ce biti bar malo klimav me apsolutno odusevio - sve utegnuto, i pored mog "mucenja" izlozenog telefona :d Nije klimav, ne zjapi nista, tecno se otvara i zatvara - pohvala za SE.
Tastatura je odlicna. Koristim nokiu e72, i mogu reci da Xperia Pro nije bolja ali je veoma blizu. Bar ovako na brzinu sto sam je probao, mozda se u duzem radu ispostavi boljom od e72 :)
Ali generalno je solidno dimenzionisana, ja koji imam cevape od prstiju nisam imao problema da se odmah naviknem. Jedino sto mi je malo zasmetalo u odnosu na e72 jeste sto prilikom editovanja teksta ne moze sa shift-om da se selektuje, nego mora da se musavi po ekranu da bi se selektovao tekst. Sto je glupo, uzeci u obzir da moze da se ide kroz tekst navigacionim dugmicima.
U nekom tekstu/review-u na youtube-u je lik imao problem sto mu "sym" dugme nije radilo, danas sam bas to probao i sve je ok, kapiram da tad jos nije bio ispeglan software (taj test je bio pre nekih 3 meseca).

Android na njemu radi tecno, jedino sto mu je trebalo malo vise vremena da otvori galeriju (tipa 2-3sec), mislio sam da je zbog kolicine slika, ali kad je load-ovao videh da unutra ima samo oko 60-70 slika, a to mi se ne cini kao mnogo. Prvo iz kamere nije hteo lepo da otvori galeriju, ali kad sam usao iz menija otvorio je samo mu je trebalo malo vremena.
Browser nisam imao prilike da testiram jer im je wifi bio uzasno spor...
Probao sam kameru, radi lepo i pravi solidne fotke (za mene prihvatljivog kvaliteta), iako me nervira sto blic (tj dioda) radi samo kad se slika, a ne svo vreme - znaci da mora da se nadje program koji ce da pali diodu van kamere i glumi lampu :)
Ono sto sam zaboravio da proverim jeste kvalitet 3.5mm izlaza.

Prozujio sam po par obliznjih radnji i u VIPu/MTSu, nisam nigde nasao izlozen HTC Desire Z, sem u MTSu gde nije bio upaljen. Tako da cu nekom drugom prilikom kad ih nadjem oboje izlozene da napravim poredjenje, posto su kao konkurencija :)

Ja imam Xperia Neo, koji je koliko vidim isti telefon, samo bez tastature i nesto laksi samim tim.
Ja sam mojim telefonom izuzetno zadovoljan, podrzava sve igrice i programe koji su do sada izasli, a ne brinem ni za ubuduce, posto se bootloader lako otkljucava, a procesor moze da se klokuje do 2.0GHz ;)
Ekran je fantastican, kamera takodje, brz je kao munja, WiFi hvata bolje nego moj MSi laptop, zvuk na slusalicama odlican, mrezu hvata bolje nego Nokia 5800 ili caletov LG koji ima veliku antenu :)
Ne svidja mi se to sto se ekran lako grebe (steta sto nema Gorillu, vec samo neki scratch-resistant koji je mnogo slabiji), imam linijicu jednu koja me nervira, a cuvao sam ga kao oci u glavi. Voleo bih da ima stereo zvucnike, i ovaj jedan se dobro cuje, ali na bivsoj Nokiji je ipak bio za klasu bolji

Taman sam pomislio da pricam monolog :d

Hvala za info, sve u svemu znaci pozitivno. Ja sam se razmisljao ako ga uzmem, bas zato sto nema gorilla glass, da kupim odmah futrolu neku. Ako ni ona ne pomogne, onda neka providna jeftina folija, valjda nece previse unakaziti prikaz na ekranu.

Ovo za wifi me posebno raduje jer moj trenutno fon Nokia e72 ima malo slabiji prijem nego laptop, a ako Xperia Pro ima isti chip kao Neo, necu imati problema kad je slab signal :)

Stavljao si neki custom ROM u Neo ili je fabricki? Ja nisam planirao bar prvih par meseci da stavljam neki custom ROM, bice mi ovo prvi android, moram prvo i sa fabrickim da se naviknem :D

Nisam stavljao, ali ima podrsku za par custom romova, a, koliko vidim, Xperia Pro ima malo slabiju podrsku, valjda zato sto je noviji model... Samo sam root odradio, jednostavno je, radi se za 15 sek.
I ja sam uzeo futrolu, a foliju nemam nameru da stavljam, da kvari prelep dizajn :)
Obecali iz SE za mart ICS, a do sada je izasao jedan update od kako sam kupio telefon, na 2.3.4, sve radi odlicno, pa zato necu da se bakcem sa custom romovima (za sad). I meni je prvi android, ne brini sve je jednostavno i maksimalno uprosceno, za par dana ces se navici na sve. Jedina stvar stvar koja je, po meni, bolja na symbianu, jeste multitasking, kada na nekoj Nokiji "ubijes" neki proces on ostane mrtav, dok kod Androida to nije tako, mnogi procesi se sami automatski pale i jedu RAM, dok kad neki drugi program hocu samo da "spustim" sistem ga sam gasi, pa to ume da bude frustrirajuce. Koliko vidim, multitasking je detaljno preradjen na ICS, pa ce valjda i to biti bolje uradjeno nego do sada.
E, da, jos jedna stvar koja me nervira-telefon je magnet za otiske, ali to je posledica dizajna...
Ako imas jos neko pitanje, rado cu da ti odg ;)

Vidim imao si symbian pre toga isto kao i ja :D
hvala na odgovoru ;)

I mene nervira to sto ne mogu sam da odredim koji ce se procesi paliti/gasiti kao na symbianu, znam da je to tako kod svih Androida i da je Android tako zamisljen, ali sve imam utisak da kad nesto tako ostane u memoriji i vrti se trosice bateriju za dzabe.
Da je magnet za otiske prstiju to sam i ja primetio, generalno svi novi SE, pa i tvoj i ovaj Xperia Pro. Ja sam se razmisljao da probam sa nekom od jeftinih folija (svezamob) koje su mat, ako mi se u tom slucaju ne svidi prikaz ekrana, prosto cu je skinuti, nije 200-250din neka stavka pa da mi bude zao :)
Lepa vest znaci za ICS, nisam znao da je mart oficijelni datum. Mada iskreno, meni kao Android n00b-u ne znam da li ce nesto znaciti ICS u odnosu na Gingerbread :d

Kako si zadovoljan sa trajanjem baterije? To u nekim testovima navode kao jednu od mana, a opet ima malo jacu bateriju od HTC Desire Z (1500 vs 1300mah), koji mislim da mu je kod nas jedan od retkih konkurenata. Ako si cackao Desire Z mozes da preneses taman utiske tj da ih uporedis, ja nisam uspeo da ga nadjem nigde pre neki dan.

Imao sam ja foliju na 5800, ali on je imao rezistivan ekran, koji radi na pritisak, dok Neo ima kapacitivni, koji reaguje na dodir. Verovatno bi se ta "osetljivost" na dodir pogorsala tom kineskom folijom, pa i zbog toga necu da je stavljam. Ovako mi se cini da ponekad ekran ucita nesto i pre nego sto sam dodirnuo ekran, kada samo priblizim prst na mm od njega.
I ja sam se najvise plasio za bateriju, posto mnogi pricaju da je to slaba tacka svih Android telefona, ali ti mogu reci da sam se iskreno iznenadio. Od jutra do mraka moze da izgura bez problema i to sa oko 70sms dnevno, 15-30 min razgovora, sat-dva surfovanja WIFi-jem, 3G mrezom i sinhronizacijom podataka ukljucenom, pokretnim pozadinama i osvetljenjem ekrana na maksimumu i da ostane pri tom uvece nekih 20% baterije. Ako ne koristis WiFi moci ces da spojis i punih 48h. To je izuzetno mnogo poredeci sa Wildfire S koji ima moj ortak, koji ima 600 i kusur MHz procesor (poredeci sa 1GHz u mom) i 3.2" ekran (a moj je 3.7") koji retko kad moze da izgura od jutra do mraka... Jeste da on ima 1200MAh, ali je i masina mnogo slabija.
Procitao sam negde da je mart oficijelni datum za ICS, ali zna SE i da nas iznenadi, update na 2.3.4 Android su najavili za decembar, pa su ga pustili novembra, sto se tice azuriranja softvera izuzetno su azurni u zadnje vreme, to je jedan od razloga zasto sam odabrao njih. U principu ICS ima nekoliko bitnijih promena, a ima i neke stvari koje je SE vec ubacio u verziju Androida koju ja trenutno imam, i koje trenutnim korisnicima Xperija ne znace potpuno nista, poput grupisanja precica u foldere, otkljucivanja ekrana pomocu patterna, HDMI podrsku, slikanje ekrana kombinacijom tastera, podrsku za USB misa, tastaturu, gamepad...

Ne brini za ekran. Ja koristim desire već godinu dana i nijednu ogrebotinu na ekranu nemam. Naravno, kada ga ne koristim, on je u debeloj futroli od antilopa. Čak je i ispao na kaldrmu, dok je bio u futroli i ništa mu nije bilo. :D

Pa dobro ali Desire ima Gorilla glass zar ne?
Sony ericsson koliko znam nema, bar ne ovi novi ne znam za stare.
@STrider
To za bateriju me veoma raduje, jer sam po netu citao svasta. Ja cu imati slican nacin koriscenja kao i ti (malo manje smsova i mozda vise wifija), tako da je to super. A Neo i Pro su isti sem tastature, pa ne verujem da ima preterano razlike u potrosnji (sem za osvetljenje tastature :d ). Jel si telefon uzeo preko Telenora ili ne? Posto bih ja uzeo preko telenora, ne znam da li ce mi uvaliti zakljucan (mada mi je svejedno i da jeste) i da li na njima mogu lako da uradim pristup root-u posto gledajuci po netu dosta aplikacija zahteva to (pogotovo ove sto barataju sa ubijanjem/managing-om procesa).
Kako ti radi GPS i kako srce bateriju? Ja ga na mom e72 retko koristim, ali kad ga koristim sam odusevljen koliko mob moze da izdrzi bez punjaca. Kapiram da to na androidu nece biti ni priblizno, ali sve dok je upotrebljivo je ok (tj da traje bar par sati).

Kao ima, ali HTC stavlja dosta slabiji gorilla glass od Samsunga, recimo.

---
desire

Drug koji ima Wildfire S je uspeo da ogrebe staklo, iako ima Gorillu. Drugi drug ima Wildfire (bez S :) ) i on je njegov "testirao" pomocu kljuca i novcica i nije uspeo da ga ogrebe :D
Cini se da HTC u zadnje vreme skrtari na materijalima pomalo ;)
@Dule
Uzeo sam telefon u podzemnom u Nisu, izasao me je 250e, sto je dzabe za ovako dobar telefon. Mada, u Nisu su jeftiniji telefoni nego u Bg-u, Nexus S je npr 260e, tako da, ako uzimas bez ugovora, pravac Nis ;)
GPS hvata satelite mnogo brze nego 5800, treba mu samo par sekundi da ih uhvati, ali je po meni Garmin bolji softver za navigaciju nego iGo, medjutim jos uvek nije izasao za Android, vec postoji samo za Symbian. Garmin je mnogo azurniji sto se mapa tice. Baterija je i sto se tice GPS-a zadovoljavajuca, ja sam fon iz Nisa skinuo sa punjaca ujutru, ceo dan vozio sa GPS-om po Bg-u, uvece se vratio u Nis i zakacio telefon na punjac tek sutra u podne. Secam se da sam da smo jednom (isto po Bg-u) koristili iPhone 3GS za navigaciju, baterija nije izdrzala ni par sati, to je tek ocaj, u odnosu na njega ovo je avion :)

Da ne zaboravim, sto se tice rootovanja, koristi ovo:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1320350
Samo skini fajl "DooMLoRD_v3_ROOT-zergRush-busybox-su.zip" sa tog linka, uznipuj ga, zakaci telefon sa USB-om na komp, ukljucis opciju USB debugging (koja se nalazi u podesavanjima na telefonu), pokreni "runme.bat" fajl iz onoga sto si skinuo, sacekas 15sek i to je to. Nema niceg jednostavnijeg od toga. Svaki Sony se moze rutovati na ovaj nacin (pa i Xperia Pro), kao i svaki noviji Samsung ili Motorola.

Odlično, hvala! :)
Raduje me ovo za navigaciju, pogotovo što brzo nalazi satelite, mada kapiram da je to i dalje relativno u odnosu na vremenske prilike/neprilike.
A Xperiu ako uzimam uzecu preko paketa, ipak me tako izadje najjeftinije. Ta cena koju si ti dobio je extra, mene ce kostati 240e preko paketa. Mada je Xperia Pro skuplji od Neo za nesto manje od 100e, tako da mislim da je 240 ok cena.

Ja sam "osudjen" na MTS, posto samo njegovu mrezu hvatam na Kosmetu, a oni imaju ocajnu ponudu telefona, pa je kupovina bez ugovora bila jedini izbor.
U svakom slucaju, mislim da se neces pokajati ako izaberes tu Xperiju

Kupih ja ovaj telefon na kraju, vise mi se svideo od HTCa :)

Utisci sutra, nisam ga jos ni upalio, punim bateriju :D

Prvo da pojurim program za paljenje LED blica kao lampe, i negde neki mod ako postoji da mogu da ubacim da tekst selektujem shiftom, mnogo korisna stvar koju i Desire Z ima, ne znam sto SE nije ubacio u ovaj fon :/

Jutros sam na brzinu pokusao da root-ujem ali nisam uspeo. Zaglavi se na onom "waiting for phone"...
Iako moram da napomenem da nisam imao instaliran adb driver, a iskreno ne znam ni sta je to. Ako je to klasican drajver od telefona, pokusao sam sa SE sajta da skinem Pc Companion ali im je link nesto u maleru, nece da skine ceo fajl: http://www.sonyericsson.com/cws/sup...oads/subject/pccompanion/1.689743?cc=gb&lc=en
Probao sam sa 2 razlicita kompa i browsera, ista je situacija. Ako neko ima samo drajver bez ovog PC compaiona neka pusti link (nista hitno).

Ne znam da li mozda nije hteo da mi odradi root zato sto je telefon iz telenora tj ima njihov ROM unutra? Mada ne znam sto bi to bila prepreka, kapiram pre da je problem u drajveru. Inace koristim win7 x64.

Ostali utisci:
Telefon je skroz ok, brz, malo baterija traje cini mi se krace ali ga stalno drndam tako da i ne ocekujem previse :)
Za detalje cu sacekati da prodje par dana jer se jos navikavam na android :)

Poslednja izmena:
Link radi ali kad idem na download skine fajl od 0KB koji ne moze da se pokrene... A probao sam sa 2 razlicita kompa/provajdera i nije htelo... Mozda radi u medjuvremenu, probacu kad dodjem kuci.

Ajd da pitam ovde pa mozda neko odgovori, ako ne pitacu u delu za softver.
Telefon ima dosta servisa upaljenih (koje vidim da rade u Android Task Manageru), medjutim kad ih ubijem oni se odmah upale. da li postoji neki nacin da ih permanentno ugasim, znaci ne trenutno nego da se vise nikad ne pokrecu?
Servisi su tipa za facebook, youtube, neke sony ericsson aplikacije i slicne gluposti koje me ne zanimaju (pogotovo za facebook, a za njega rade 3 servisa :/ ), i ne zelim da rade i jedu bateriju/memoriju.

Dule jesi li ukljucio USB debug? Adb drajver se instalira kad je ukljucen USB debug. Koji metod koristis za rutovanje? Flashtool je po meni najpouzdaniji. Kad rutujes telefon mozes da zamrznes ili obrises root uninstalerom ili titanium backupom aplikacije koje ti smetaju.

Za root sam pokusao da koristim ovo sto je STrider okacio, sry sto ne znam tacan naziv ali sam bas novajlija za Android :wall:
Dakle odavde: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1320350

USB Debug sam ukljucio, pokusao sam i kad je telefon vec bio prikacen na racunar (u onom ne-mass storage mode-u, sad ne mogu da ga nadjem u telefonu da proverim tacan naziv), i da bude ukljucen pa onda da ga prikacim.

E to me onda buni sta moze da bude, ako kazes da se taj driver instalira kad je usb debug ukljucen... Kad je ukljucen USB debug komp ga normalno prepoznaje, tako da mozda driver postoji?
Da mi mozda ne pravi problem USB hub jer preko njega kacim telefon na komp, nije direktno vezan?

Evo dole screenshot:
Ovo za "deamon" mi je izaslo i jutros prvi put kad sam hteo da root-ujem, svaki sledeci put kad pokrenem .bat ne ispise to, nego se zakuca na ovom "--- WAITING FOR DEVICE".

Prilozi

• Clip_3.jpg
    Clip_3.jpg
    85 KB · Pregleda: 79
Odlicno, hvala puno! :)
Sad nemam bas puno snage i koncentracije, ali probacu sutra pa javljam ishod ;)

Btw jel koristi neko ovaj Moxier Pro, to je valjda mail/sync client. Pokusao sam da ovi automatizovanim setupom ga namestim, medjutim zabode se posle unosa servera za yahoo mail, iako je podatke (login info) pre toga proverio i sve je proslo...
Al nebitno, ako ga neko koristi neka napise valja li cemu ili da ga brisem :)

Dalje, jel sam ja corav ili ne nalazim u ovom telefonu fabricku aplikaciju za beleske? Tj. "Notes" ili tako nesto. Ima office koji moze da cita txt, ali to mi ne igra ulogu. Takodje ne mogu da nadjem file manager app, ali dobro to cu vec skinuti sa marketa :)

File manager moras da instaliras sa marketa. Moja preporuka je Es File Explorer jer dosta jednostavno pristupa sharovanim folderima na kompu preko smb protokola, a ima i pristup rootu. Notepad isto skini sa marketa. Sto se tice drajvera oni se instaliraju kada instaliras Pc Companion i Seus. Kad ukljucis usb debug samo se presalta na ADB drajvere.

Probao da skinem iz FF, IE, cak i FF iz virtuelne masine (ubuntu), nije hteo da skine, tako da je drug skinuo i prosledio mi link sa megaupload, ako neko bude imao ovaj glup problem evo linka za najnoviji PC Companion.

Uspeo sam da odradim i root - bar mi napisao all done i restartovao telefon :D
Sutra proveravam sa nekom aplikacijom koja zahteva root, taman da pocistim sve aplikacije koje su dosle sa telefonom a ne trebaju mi.
A odradio sam sa linka koji je postavio STrider, ali svakako cu skinuti i taj FlashTool da vidim kakve mogucnosti ima, nego sam sad samo hteo da proverim da li mi rade drajveri.

Da li root uninstaler/titanum backup imaju mogucnost da instalacije iz memorije telefona prebace na mem karticu? Takodje, kako da namestim da prilikom instalacije novih aplikacija mogu da biram da li ce se iste instalirati na SD karticu ili internu memoriju?

Izvin'te ako su pitanja glupa, ali kasno mi je sad da guglam, pa kad vec kucam ovde post... :)

Hvala Canis Lupus & STrider!

Nije me bilo par dana brate, imao sam obaveze oko faksa...
Ako si odradio ono sto sam rekao, fon ti je rutovan, a za proveru da li je telefon rutovan mozes da iskoristis ovu aplikaciju: https://market.android.com/details?id=com.joeykrim.rootcheck&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5qb2V5a3JpbS5yb290Y2hlY2siXQ..
Za baterijsku lampu ja koristim ovo, ima fine opcije, radi ono sta treba, mozes da podesis i da ekran sluzi kao lampa, ili pak blic, a i besplatna je: https://market.android.com/details?id=goldenshorestechnologies.brightestflashlight.free&hl=en
Aplikacije na memorijsku mozes da prebacis rucno, a mozes i da instaliras ovu aplikaciju: https://market.android.com/details?id=com.a0soft.gphone.app2sd koja analizira sistem i provaljuje koje od instaliranih aplikacija se mogu prebaciti na memorijsku, pa jednim klikom mozes da prebacis sve.
Obavezno instaliraj i ovo: https://market.android.com/details?id=uk.co.mytechie.setDNS&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsInVrLmNvLm15dGVjaGllLnNldEROUyJd . To je jedna od aplikacija koja zahteva root, i koja sluzi da fon mnogo brze ucitava stranice preko bezicnog neta, a to se pogotovo odnosi na Android Market, koji je meni pre instaliranja ove aplikacije bio ocajno spor

Pa da bas zato sam i pitao jer mi se cini da samo puni memoriju telefona, pa da oslobodim malo :)
Opusteno, i ja sam u frci, ne stizem nesto mnogo ni da se igram sa telefonom. Kad dodjem na neki wifi pa cu instalirati ove aplikacije sto si preporucio, hvala puno!
Za notes sam instalirao "note everything" (plava Ikonica) cini mi se sasvim ok. Sad treba samo i dobar to-do manager da nadjem, skinuo sam any-do ali ne mogu da nadjem gde da podesim alarm za neki to-do (ako ga uopste i ima)

Ajd da napisem i par utisaka posle par dana koriscenja.
Baterija traje sasvim solidno, samo kad se smanji brightness. Ako se poveca traje znacajno krace, naravno pod uslovom da se pola dana ne ispusta iz ruku, inace moze da izgura ceo dan i u takvom rezimu, jeste da se uvece spusti kapacitet ispod 10% ali dobro :)
Tastatura je odlicna, posle jednog dana privikavanja kucam kao da ga koristim mesecima :) Malo je nepraktican gornji red tj tasteri 1234 jer su daleko za desni palac (kad se sa levim pritisne Fn). Pa ili da se vrse akrobacije ili da se radi sve sa levim sto usporava kucanje, ali to je problem sa svim telefonima koji imaju ovaj layout tj nemaju peti red tastature.
Multimedija radi bas lepo i glatko, ucitavanje vecih web strana sa gomilom flasha isto radi glatko, na moje iznenadjenje. Prikaz video klipova brz i kvalitetan, iako nisam probao neki 720p :p
U ovome veliku ulogu igra i ekran kome je kontrast odlican kao i boje, ipak ima nesto u ovom Bravia engine-u, nije samo marketing :)

SE UI je isto ok, mada sam n00b sto se androida tice pa ne znam ni da li ima nesto bolje.

Jedino se sa kamerom nisam previse igrao jer me i ne zanima previse, ali za 2-3 slike koliko sam napravio cini mi se ok.

Sve u svemu preporucujem ga svima kome treba qwerty android a nisu u mogucnosti da nabave nesto bolje (skuplje) tipa droid 3 :)

Edit:

Jel zna neko da li se prave custom drajveri za ove qwerty tastature? Voleo bih da probam neki koji je slican/identican ovom samo da ima dodatak da mogu da selektujem tekst sa shiftom.

Sent using ttalk

Poslednja izmena:
Sta mislite isplati li se class 6 ili class 10 SDHC kartica za ovaj telefon?

Razmisljam se da odradim upgrade na 16GB karticu, pa ne znam da li da uzimam brzu. Trenutno mi je unutra class 4 8gb Kingston, radi solidno sta znam, koristim App2SD za prebacivanje onoga sto moze na memorijsku, ne primecujem neki preteran lag. Malo mu treba par sekundi da se opasulji nakon restarta/kacenja na PC (dok pokapira sve programe koji su na memorijskoj), ali kapiram da je to tako sa svim mem. karticama.
Videcu jos da li mi je potrebno, ali cenim da ce biti. Sad imam 2.2GB slobodno a tek treba da ubacim iGo u telefon, plus slika skoro uopste nemama, a i muzike treba jos da se ubaci...

Inace telefon sluzi super, iako sam se iznervirao jer imam maaalu ogrebotinu na sred displaya. Neprimetna je, samo kad se gleda pod svetlom i kad je ugasen ekran onda je moguce videti. Znam da nije nesto oko se cega nervirati ali mi nije jasno kako se stvorila. Telefon nikad nije van futrole, futrola je comicell tako da bih i nju iskljucio kao "krivca", nikad ga nisam spustio na ekran niti mi je pao, nije mi jasno kako se stvorila.

Edit:
Zapravo ne znam koja mi je kartica unutra, dosla je fabricki sa telefonom :D
Sad sam se setio da sam Kingston prodao sa starim telefonom :d

Poslednja izmena:
Cini mi se da sam negde procitao da Arc radi lose sa class 10 32Gb karticom, a da sa class 6 32Gb nema tih problema. Ne znam da li to vazi i za 16Gb.
I meni je malo 8, stekam pare za 32Gb :D

Stavljen i iGo sa oko pola giga mapa, ostalo mi 1.8GB slobodno, dodam jos muzike za oko 1GB i nemam karticu posle mesec-dva :)
Mozda i ne promenim odmah, ali svakako hvala za info, znaci class 4 ili class 6 jurim i to je to.

Inace iGo radi odlicno, fix nalazi u roku od 5sec kad je ukljucen a-gps, sto je fenomenalno, ni na jednom fonu mi nije ovako brzo nalazio fix.

Probao sam da stavim SetDNS, ali jednostavno nece da radi. Instalira se normalno, dozvolim mu pristup rootu, nista ne diram u podesavanjima, i browser radi ali uz stalno obavestavanje da je SetDNS-u dodeljen root pristup. Kad udjem u SetDNS i stavim Google DNS (tj odradim apply) onda nista nece da radi preko wifija, samo brisanje aplikacije je pomoglo.

Sad se razmisljam jos da stavim neku aplikaciju za kontrolu brzine procesora, da pokusam malo da produzim radni vek kad je u stand-by rezimu.

Nazad
Vrh Dno