Evo ja. Odavno sam planirao da pišem, ali nikako da se rešim.
Da preskočim PR deo, evo linka proizvoda
https://us.amazfit.com/shop/stratos?variant=373265
Ovo je prvenstveno fitnes tracker, pa tek onda smart funkcije. I što se tiče fitnesa, radi posao savršeno. Stand alone GPS, Pulse metar, pedometar, sleep tracker...
Ima veliki izbor aktivnosti, ja ga koristim za bicikl. Statistika (koja se može i preko sata posle analizirati) je bogata, od prikaza rute, preko zona pulsa, do uzbrdica i nizbrdica.
Čitao sam da je merač pulsa diskutabilan, ali nisam se nikad setio da ga poredim sa nekim profi (ili kućnim) meračem. Puls se može meriti non stop, po aktivaciji, pri sportskim aktivnostima stalno meri.
Ima transflektivni ekran. Šta to znači? Ekran nema osvetljenje iza piksela, već prima spoljno osvetljenje, i što je svetlije napolju, to je slika bolja. Unutra, i pod veštačkim (pogotovo žutim) svetlom, ekran deluje bledunjavo. Na suncu, ekran izgleda kao kod klasičnog sata. (skoro

)
Osvetljenje za mrak i slabu osvetljenost naravno ima, po obodu ekrana. Ovakav tip ekrana će neki smatrati kao manu, ali mu to daje mogućnost always on, bez ikakvog uticaja na bateriju.
Smart mogućnosti: Primanje notifikacija i poziva, bez mogućnosti da se na poruke odgovori i da se razgovara preko sata. Poruke se mogu pročitati (kraće poruke), ali ne svaki put. Poziv može da se odbije i da se "silent-uje"
Postoji set predefinisanih "aplikacija". Kompas, mp3 player, vremenska prognoza, štoperica, itd. Dodatne aplikacije se ne mogu instalirati. Video sam na XDA da su delimično portovali Wear framework, pa neke standalone aplikacije mogu da se portuju.
Watchfaces: U paketu dolazi nekih 17 komada, a na netu ih ima bezbroj i krajnje ih je lako instalirati (copy/paste)
Izgled: Meni prelep sat, sa carbon print kućištem i krunom sa tri tastera. Navigacija po satu se može vršiti preko touch ekrana ili preko krune. Dolazi sa 22mm silikonskom narukvicom sa quick fix iglicama, što znači da možete staviti narukvicu po želji.
Baterija: 7 dana sa uključenom sinhronizacijom i auto airplane mode tokom noći. Puni se preko cradle-a za cca 2,5h
Aplikacija na telefonu: Korektna, sa detaljnom statistikom sportskih aktivnosti, podešavanjima i ostalim džidžabidžama. Wifi i Bluetooth povezivanje sa satom.
Meni lično ne nedostaje mogućnost razgovaranja i kuckanja preko sata, voleo bih neki amoled ekran, ali ne sam se razmazio autonomijom. Iznenadim se često kad me podseti da treba da se puni, jer se ne sećam kad sam ga punio
Za 135€ fenomenlna kupovina, bilo šta približno košta dosta više.
E da. Amazfit PACE je identična platforma, ali estetski ni približno stratosu. Takođe, postoji i hvaljeni Bip kome baterija traje doživotno, a ovih dana se u prodaji pojavio i Verge, sa AMOLED ekranom, pa kome je šta po volji
I za kraj,