Šta je novo?

Skocile cene hardvera kod nas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kao što rekoh u temi za Tesla tablet, rešenje je prosto - ne kupovati kod nas. Da vidimo ko će duže da izdrži, narod bez novog hardware-a ili prodavci sa šlogiranim cenama.

Ne mora da se bojkotuju radnje, besparica ce sama da ucini svoje. Pa ljudi ja ne znam nikog ko je kupio nov komp ili neku novu komponentu u zadnjih 6 meseci! Mozda je u Bg-u bolja situacija, ali u ostatku Srbije je tuga.. U zadnjih 6 meseci se ovde u Kragujevcu zatvorio redom PcPractic, Comtrade Shop, WinWin (jedna od dve radnje).. Trgovci pokusavaju da manju prodaju nadomeste vecim marzama, ali ne ide to. Ogromni su troskovi koji oni imaju u maloprodajnim radnjama, pocev od rentiranja lokala pa do doprinosa radnicima, a i drzava sa svojim 301 nametom ne pomaze bas.

Ja sam bas pricao sa vlasnikom lokala kod mene - 250eur moze da se bira lokal bukvalno okolo. To su cene gde u centru ni toalet u lokalu nije mogao da se iznajmi.

Ne zanima mene sto oni imaju te troskove - neka ih smanje, neka ih izbace, neka se urede. Da cene budu kakve narod moze i prihvata da plati, a ne nesto ovako.
Ranije sam razumeo - low-end i poneki mid-end CPU je bio ista cena kao u EU, jer su se prodavali ovde. High end je bio skuplji, i to je, koliko-toliko, OK.

Nemojte ih braniti bilo cime, pa cak i bilo koretkno. Vise ne zasluzuju ni toliko.

Pa kazi brate sta nas to ceka?

Nije tema za ovaj forum ali... krece se u zestoko naplacivanje kazni za nepropisno parkiranje. A posto u Srbiji svako (mora da) ima i vozi auto a velika vecina je u svakom momentu nepropisno parkirana (trotoar je za pesake a ne parking zona) onda mozete zamisliti kako ce to da izgleda kada se "pritegne".

Kada zavrse, ostace ljudi bez gaca. Hardver ce im biti na poslednjem mestu. Jer drzava poslednja umire ;)

Edit: U stvari mozda i jeste tema za forum posto se ceka da zavrse informacioni sistem koji ce da omoguci efikasno lociranje i naplatu. Ima vas sigurno ovde koji ste u tome pa mozete i temu otvoriti da nas malo pripremite, da posle guza malo manje bridi :)

Poslednja izmena:
Krenula otimačina na sve strane. Nama u stanu svako malo pa hladna voda stigne kao da se slonovi kupaju.

Poslednja izmena:
Sto se tice nepropisnog parkiranja... i treba da se kaznjava.

podrzavam, ali da prave parking spram para sto uzmu za registraciju i neka naolacuju parkiranje samo na napravljene parkinge, a ne zabodu znak i uzimaju pare.

Ova država želi da uništi sopstveni narod u poslednjih 25-6 godina i za sada joj dobro ide.

oko mene svi sto vrede imaju neki hu/cro/... pasos i samo cekaji kad ce morati da odu :(

Ono sto jedino meni pada na pamet (a da ima smisla) jeste da su se od Nove Godine uvele neke nove dadzbine za koje ne znamo ili planiraju da se uvedu pa ovi gledaju da nakupe kajmak koliko mogu.
Mozda su i uvoznici napravili neki kartel pa sad steluju cene i opipavaju puls trzista, puls coveka na izdisaju...
Naravno, Boze sacuvaj da neki nas tech medij se raspita sta se u stvari desava...

I ja mislim da je ovde u pitanju neki trošak koji je strefio maloprodaje, pa su zato to isto prevalili na kupca.
Ali ono što se meni "javlja" je da je taj "trošak" ustvari ono što godinama nisu plaćali, a sad moraju zato što je frka ili su već krenule da pljušte kazne.

Moguće da je situacija vezana za sprovodjenje zakona o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga. Ukratko, krajem 2012. država je napravila presek i sva dugovanja koja su pravna lica i preduzetnici imali prema državi (pdv, doprinosi, dobit itd.) su pomerena za naplatu za dve godine i to počinje od 18. februara 2015. Kamate na te dugove su otpisane (a to nije uopšte mala stavka jer su same kamate u nekim slučajevima veće od samog duga), a da bi to važilo dužnici su bili obavezni da od 2013. pa do danas redovno izmiruju svoje obaveze prema drzavi. Dakle od 18.02.2015 pored redovnih obaveza, svi koji su imali dugovanja moraju i njih da isplate u naredna 24 meseca (otplata duga je omogućena na 24 rate), u suprotnom nema otpisa kamate. Ne kažem da uvoznici hardvera imaju bilo kakve dugove, niti imam takve informacije, ali realno retko ko ih nema, a od tih koji ih imaju retko kome su mali, a sve se ovo sa (ne)opravdanim skokom cena nekako zgodno dešava baš sada pa moguće da je povezano.

Pre par dana sam kupio Mac mini (na rate) i izašao me je 67 hiljada din.

Kada je u (mislim) novembru došao kod nas bio je nešto oko hiljadu din. manje.

Znam da čim se nešto počne pričati o evru da iStyle odmah reaguje i poveća drastično cene (lupam sa 67 na 78 hiljada) ali sada se to nije dogodilo, tako da mislim su pojedni uvoznici odlučili da se igraju sa kupcima.

Prošle godine su poskupljivali Apple računari kod nas ali ove godine jok (jedino ako su se unapred pripremili par meseci pa prošle godine podigli cene za ovu).

*** počeo sam da pišem jedno pa ispalo drugo, bolje i da ne pišem :D

Nije tema za ovaj forum ali... krece se u zestoko naplacivanje kazni za nepropisno parkiranje. A posto u Srbiji svako (mora da) ima i vozi auto a velika vecina je u svakom momentu nepropisno parkirana (trotoar je za pesake a ne parking zona) onda mozete zamisliti kako ce to da izgleda kada se "pritegne".

Kada zavrse, ostace ljudi bez gaca. Hardver ce im biti na poslednjem mestu. Jer drzava poslednja umire ;)

Edit: U stvari mozda i jeste tema za forum posto se ceka da zavrse informacioni sistem koji ce da omoguci efikasno lociranje i naplatu. Ima vas sigurno ovde koji ste u tome pa mozete i temu otvoriti da nas malo pripremite, da posle guza malo manje bridi :)
Srbistanci to samo mogu da pozdrave, cim je nekome gore njima je bolje :p

Evo meni sad drugar koji radi u jednoj maloj maloprdaji kaze da su cene porasle zato sto se uvozni kurs racuna 129 dinara.
Zato sto racunaju kurs za 6% vise oni su digli cene za 30-50% ...
Samo u Srbistanu :)

Poslednja izmena:
Zreli smo za hard reset, nesto tipa bombardovanje.

Koliko imate godinica pa vas obuzimaju defetisticke i suicidalne misli zbog hardvera? Prija vam posipanje pepelom? Promenicete plakanjem nesto? Bice bolje ako vas okadi neko bombom odozgo? Deca...

Bojkotuj smradove koji su digli cenu u nebesa i kraj.

Poslednja izmena:
Ma jok. Vidis da je sprdnja svuda po temama forumu. Sto da ne?! :)

Ne moras da mi persiras.

To je samo simptom mnogo većeg problema. Koji nikada nismo rešili.

@ Radicci Nisi jedini sto kuka. Obracanje je bilo u mnozini.

Ja imam samo jedno nenormalno resenje a to je razmisljanje novcanikom. Dokle god drze lopovske cene taljigacu ovo sto imam i cedicu ga do krajnjih granica. Cigarete sam ostavio pre 12 godina, preterivanje sa hranom pre 2, pa mogu i ove droge da se resim bar na neko vreme.

Poslednja izmena:
Lično, mislio sam posle praznika da Uzmem R9270(x) i jedan i5 u Emmy-u jer su iskreno sa cenama od pre par dana bili najpovoljniji. Sa ovim skokom cena sigurno neću da uzmem kud njih već ću tražiti nekog drugog - e sad, kad se uzme u obzir da nisam jedini koji je odustao od kupovine kod njih jasno se može videti da li im se više isplatilo to da budu nešto povoljniji od drugih (pod uslovom da su cene u granicama isplativosti a ja ne vidim kako čak i njihove pređašnje cene to nisu bile u odnosu na cene u drugim zemljama ) ali da imaju promet ili da budu u rangu drugih sa cenama pa čak i skuplji ali da im promet bude dosta manji...
Ali valjda oni znaju najbolje šta njima najviše odgovara, ja mogu samo da uradim onako kako mislim da će meni najviše da odgovara u odnosu plaćeno - dobijeno...

Ne znam šta se uzbudjujete!? Ne može nas šačica da edukuje niti neobaveštene kupce a kamoli da vaspitava bahate uvoznike.
Od kada znam za sebe, uvek su se ovde dizale cene zbog švalerkinog džipa, muzičkog dinara i kojekakvih gluposti. Preko je sasvim normalno kada izadje novi tablet, da idu cene dole i do 70%. Jer će opet dileru da ostane 5% zarade a skupi su mu ljudi i skladištenje. Ovde nikada nije bilo zdravog razuma, niti će ga biti! Pa samo mala digresija, neki od dilera nemaju ni osnovnu a uz to su i Ex ratni profiteri(nije važno za samu temi već zgog mentalnog sklopa). Pa kako očekujete od nekoga sa pola mozga da usvoji evropski sistem poslovanja!? :d Dobro je da smo ovde svi relativno sposobni i da nećemo biti ovce, postoji google pa će se donositi preko grane. Niko nije gadljiv na pare. ,) A ko hoće da bude vidjen sa kesom u prestoničkom šoping molu, plaćaće naduvane cene.

A vise nema ni MTS vaucera... mislim, jos bi gore bilo da ima, ono uzmes vaucer od 2000 din, a komponenta i sa njim skuplja nego na drugom mestu!

Nekada davno u btc temi smo pricali da ce se ovo desiti usled prevelikih reklamacija hw-a. Pricali smo da ne treba besomucno silovati hw i reklamirati ga posle i da ce nam se obiti jednog dana o glavu kroz cenu. Neki ce se setiti toga, ja se secam dobro. Eto nam sad cena daleko vece nego sto treba biti, uvoznik se bezobrazno ugradio i ogradio sebe od gomile reklamacija. Sad mogu da pumpaju sve, bas ih briga.
Ja sigurno necu pristati da budem ovca, bas me briga koliko ce da zacepe, necu kupovati nista do daljeg.

Za bojkot se slazem sa tobom..ali za prvi deo post-a se ima što šta reci(u stvari vec je receno),a ja bih dodao jos ovo..
Ti isti uvoznici su se bas na tim rudarima "namazali" kao sto nikada vise nece,jer je 2/3 nas kupilo za godinu ili dve hi-end karti i napajanja koliko ne bi do kraja zivota..pa sada srazmerno tome i imaju reklamacija.

Molim za PM za Madjare.
#bojkot :d

Ja se izvinjavam ali kada je 2014. skocio PDV??? Ja nisam upucen. (mozda si mislio 2013.? kada jeste 18->20)

Vlada usvojila: PDV na računare 20% ...blabla...dok se PDV na računarsku opremu podeže sa osam na 20 odsto.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno