Šta je novo?

Skocile cene hardvera kod nas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nema ovo veze sa reklamacijama, ima veze samo s tim gde zivimo i sa kakvim ljudima.

Tačno tako, to njakanje komponenti 24/7 treba da izdrže komponente 2-3 godine sigurno u naravno normalnim radnim uslovima.
To može samo da pospeši da proizvođači stave kvalitetne delove na iste.

Ali ipak jedno su npr. serverske komponente a drugo mainstream delovi na kojima će uvek malo zakinuti na kvalitetu.

4770K 50k dinara. Ko bi rekao da cemo drzati u lepom secanju vreme kada je kostao 32k dinara :S:

A baš sam kontao da uzmem taj, a mogao sam da se nategnem za još tada 8-10k din. i kao šta će mi ... sad ako mi zatreba poludeću :d

Poslednja izmena:
Ja nisam planirao nista da kupujem dok ne dodje Broadwell/Skylake, ali definitivno cu da nabavljam stvari preko grane. Jedino se nadam da do tada nece biti neki crackdown ''madjara'' sa kupujemprodajem.

Nekada davno u btc temi smo pricali da ce se ovo desiti usled prevelikih reklamacija hw-a. Pricali smo da ne treba besomucno silovati hw i reklamirati ga posle i da ce nam se obiti jednog dana o glavu kroz cenu. Neki ce se setiti toga, ja se secam dobro. Eto nam sad cena daleko vece nego sto treba biti, uvoznik se bezobrazno ugradio i ogradio sebe od gomile reklamacija. Sad mogu da pumpaju sve, bas ih briga.
Ja sigurno necu pristati da budem ovca, bas me briga koliko ce da zacepe, necu kupovati nista do daljeg.

Ja sam upravo na situacije sa reklamacijama i pomislio kada sam spomenuo finansijske probleme na prvoj strani. Meni je pre dva meseca crka GTX 770 koja je radila u idealnim uslovima u provetrenom kućištu, dobio sam povrat novca i uzeo GTX 970 uz 6k doplate, pre koju nedelju poznaniku je crka karta koju sam prodao pre dve godine, i on je dobio pare sa računa, i kod njega je radila u normalnim uslovima i služila za povremeno igranje.

U tom trenutku sam pomislio na sve te karte koje rudare i čiji je procenat reklamacija sigurno daleko veći i da za svaku tu kartu prodavac ako ne može da ponudi indentičnu/adekvatnu zamenu vraća pare sa računa, a nešto baš nisam siguran da vendori to kompenzuju na taj način uvoznicima/prodavcima.

Poslednja izmena:
Gde bi spustili cenu, oni su taj monitor platili po uvoznoj ceni + porezi + marža, kontaju da im se više isplati da neko to kupi i da mu crkne sutra dan (jer je stajalo 2 godine) i da ode na reklamaciju kod dobavljača/proizvođača.
Pa i svugde u svetu ti imas namete.Cena se spusta, da se proda ono sto se nije prodalo.Prvo kroz popuste, pa sta ne ode tada, onda kroz rasprodaje.
I profit je mogao da ostvari kada je taj model bio nov i aktuelan, cim dodje nova roba, sve sto je neprodato svako normalan gleda da sto pre proda dok ne propadne skroz, to je cak i na pijaci pravilo..neostvarena dobit i propala zaliha, zbog cuvenog srpskog mentaliteta-e neka stoji i propadne, necu ga dati za nize.E zato ga nigde u svetu vise nema u prodaji, sem kod nas i gde jos neko drzi(verovatno jugovic [emoji2] ), al po mnogo nizoj ceni...
Plasticno receno, ako si uvezao 100 stvari sa nametima za 70 dinara, i prodajes za 100, ulozio si 7000 i da prodas 90 stvari ti si u plusu, zaradio si 9000, i stize nova roba, narucujes nju, stara nije aktuelna vise, ti tih 10 preostalih treba da das za manje, da se sto pre otarasis, pa makar dao i za 40, jer si ti vec ostvario profit kad je trebalo i nista nisi izgubio, ostalo je sve samo dodatni bonus.Od kad je trgovine je tako.A ovako ti sad dignes na 110 i jos ti propadne i to jer niko ne kupuje, a i za novo ce da razmisle kad vide koliko staroj robi drzis cenu.To samo kod nas postoji, i to aj da kazemo, na pijaci ili kod sanera, na crno pa da se kaze, nakaradni smo, nego ne, oni isto cine kao i svi, samo na drzavnom nivou i u zvanicnoj prodaji mi izvodimo nesto, neka *****na pravila, propise iz srednjeg veka.

Dolar jeste porastao, ali ni porast dolara ni porast evra ne moze da opravda ovako nesto (samo neka se neki pametnjakovic javi da kaze "ali kada se oba saberu", da mu udarim keca iz proste logike :smash:)
90->106, koliko me matematika sluzi je manje 18%. A poskupljenje je i po 50%, i to za neke komponente ciji pad cene treba da usledi ubrzo (SSDovi).

Prosto ne verujem da niko odavde ne prati vesti...
To sto je euro pao u odnosu na dolar je samo posledica najave evropske banke da planira da u opticaj pusti dodatnih 1 140 000 000 000.
Da dobro si procitao 1 bilion i 140 milijardi eura.
Posledica stampanja para je inflacija i normalno pad vrednosti eura u odnosu na druge valute.
E sad, pad eura je samo posledica najave jer evropska banka tek od marta planira da krene sa realizacijom tog projekta tako da ja licno ocekujem jos vece srozavanje eura.
Sto vodi ka daljem skoku cena robe koja nije evropskog porekla pa samim tim i tehnike i elektronike.
Eto to ti je ukratko da sad ne bi zalazili u ekonomske termine.

http://rs.n1info.com/a29423/Biznis/Plan-Evropske-banke-Milijarde-evra-za-spas-evrozone.html

Poslednja izmena:
Kompenzuju im ali i previse reklamacija moze da utice na cenu koju uvoznici dobiju. Ili ih malo naribaju i motivisu da smanje broj reklamacija. Trenutno se hw bas ne prodaje ne znam koliko. Nikad vise na oglasima nije bilo jakih napajanja i grafika. Prodaja je poprilicno stala. Uvoznici dizu cene svega jer imaju losu prodaju a pored toga im se i moze. Ne kazem da je sve to povezano s puno reklamacija ali spominjali smo da ce se to desiti, moguc scenario.

Komponente su za ova dva dana poskupele nenormalno.. Samo bih voleo da znam sta je sada razlog? Dinar u zadnjih mesec dana nije nesto slabio, dolar je cak malo I oslabio u odnosu na evro? Ja mislim da je na snazi ono cuveno nase pravilo, da kada je za necim slaba potraznja, tada cena raste :)

Dobri stari Srbistanki obicaj, a ako niko ni tad nece da kupi tek ce da rastu cene

Nekada davno u btc temi smo pricali da ce se ovo desiti usled prevelikih reklamacija hw-a. Pricali smo da ne treba besomucno silovati hw i reklamirati ga posle i da ce nam se obiti jednog dana o glavu kroz cenu. Neki ce se setiti toga, ja se secam dobro. Eto nam sad cena daleko vece nego sto treba biti, uvoznik se bezobrazno ugradio i ogradio sebe od gomile reklamacija. Sad mogu da pumpaju sve, bas ih briga.
Ja sigurno necu pristati da budem ovca, bas me briga koliko ce da zacepe, necu kupovati nista do daljeg.

Ne moze Srbin a da ne misli da je u centru sveta... ;)
Kako to ima veze sa rudarenjem majke ti?
Prvo da je to direktno vezano za rudarenje cena AMD karti bi skocila svuda u svetu, sta vise cena im pada i AMD pravi velike popuste ne bili rasprodao te zalihe sto ima sad kad je ispao ovaj debakl sa gtx970 i kada je nova serija na pomolu.
Primer radi 280x moze da se nadje za <$170 u US a 290x za $340.
Distributeri ko distributeri nista njima ne ide iz dzepa ako imaju povecan broj reklamacija jer to sve pokrivaju OEM-ovi, i na kraju AMD.
Drugo skocila je cena svega zivog sto nema veze nikakve veze ni sa AMD-om ni sa rudarenjem tako da to ne drzi vodu pa kako god hoces.
Jedino ako hoces da kazes da je Srbistansko trziste vece od Americkog pa su ovakve mere morale da se uvedu?
Ono sto jedino meni pada na pamet (a da ima smisla) jeste da su se od Nove Godine uvele neke nove dadzbine za koje ne znamo ili planiraju da se uvedu pa ovi gledaju da nakupe kajmak koliko mogu.
Mozda su i uvoznici napravili neki kartel pa sad steluju cene i opipavaju puls trzista, puls coveka na izdisaju...
Naravno, Boze sacuvaj da neki nas tech medij se raspita sta se u stvari desava...

Poslednja izmena:
:) I onda dođu neke poštenjačine da pametuju u drugoj temi...
Tema zaključa, pa vaskrsne i sve iz početka.....promašio si temu ili si hteo samo da se upišeš radi lakšeg praćenja? :) U ovoj temi se ne radi o poštenim i nepoštenim, bar ako ne želiš da se ide u off i ova tema zaključa takodje.

Poslednja izmena:
Što se tiče Madjarske veze odnosno kupovine hardvera preko preprodavca koji robu uzima u madjarskoj mene interesuje sledeće .
AKo neka stvar u prosjeku kod nas košta 100 jedinica, koliko bi to koštalo u prosjeku preko preprodavca iz madjarske.
Kolika je ušteda u procentima, to je pitanje.

Kakva su Vaša iskustva?

Kako su skučile cene, ko kupuje robu u vrednosti preko 500-600€, isplati mu se da ode do Budimpešte, kupi sve što mu treba, uzme povraćaj poreza, legalno plati PDV i carinu, i uživa. A ako ovako nastave, ako neko kupuje robu veće vrednosti (>1500€), može da nađe kartu do Njujorka za 400€, ode i kupi šta mu treba (npr. laptop + telefon) i opet uštedi. Ili bar bude na nuli, ali vidi NY :D Naravno, u svim ovim slučajevim je garancija problem, ali ako kupuješ nešto sa worldwide garancijom, ne moraš da brineš

Komponente koje sam u prošle godine platio u ~40.000 rsd, sad su ~53.000rsd. Ako bih jurio najmanje cene u različitim radnjama, možda bih mogao da nađem sve za 48-49 hiljada. Ok, imajući u vidu pad dinara, skok je delimično opravdan, ali nisam siguran da nešto što u USD košta 150$, ovde mora da košta 200$. Inače, dinar je u poslednjih 10 meseci oslabio ~25% u odnosu na dolar, a IT oprema je vezana za dolar (između ostalog i zbog toga što je kineski juan vezan za $). A to što je nama plata vezana za dinar, to je naš problem :S:

Poslednja izmena:
Komponente koje sam u prošle godine platio u ~40.000 rsd, sad su ~53.000rsd. Ako bih jurio najmanje cene u različitim radnjama, možda bih mogao da nađem sve za 48-49 hiljada. Ok, imajući u vidu pad dinara, skok je delimično opravdan, ali nisam siguran da nešto što u USD košta 150$, ovde mora da košta 200$. Inače, dinar je u poslednjih 10 meseci oslabio ~25% u odnosu na dolar, a IT oprema je vezana za dolar (između ostalog i zbog toga što je kineski juan vezan za $). A to što je nama plata vezana za dinar, to je naš problem :S:

Ja sam kad je EUR-o bio 108dinara, DDR3 od 2gb platio 778 dinara a hard disk od 500gb sam platio 2800 dinara.

Al je bench ubo trenutak da napravi shop. E bas mi zao Pece bas mu nije sudjeno....:( Gledam cene na pin partneru, plache mi se...

Pre par dana sam doneo klincu ps4 iz hu tamo izadje 424eura (51500din) kod nas je ta verzija sa igrom 58000.
Ako se vrati afa i ne prijavi kod nas to je 41000 dinara. Sve da platite sve sto treba nasima je 52000.

Poslednja izmena:
Ono sto jedino meni pada na pamet (a da ima smisla) jeste da su se od Nove Godine uvele neke nove dadzbine za koje ne znamo ili planiraju da se uvedu pa ovi gledaju da nakupe kajmak koliko mogu.
Mozda su i uvoznici napravili neki kartel pa sad steluju cene i opipavaju puls trzista, puls coveka na izdisaju...
Naravno, Boze sacuvaj da neki nas tech medij se raspita sta se u stvari desava...

I ja mislim da je ovde u pitanju neki trošak koji je strefio maloprodaje, pa su zato to isto prevalili na kupca.
Ali ono što se meni "javlja" je da je taj "trošak" ustvari ono što godinama nisu plaćali, a sad moraju zato što je frka ili su već krenule da pljušte kazne.

@kefalo

Sve zavisi od toga šta se kupuje. Evo npr. ja sam pre manje od mesec dana kupio WD Red 6TB i kod "mađara" ga platio 240 eura, a ovde bi me u tom trenutku koštao skoro 100 evra više.

Poslednja izmena:
Nekada davno u btc temi smo pricali da ce se ovo desiti usled prevelikih reklamacija hw-a.
To nije nikakvo opravdanje. To sto oni imaju neki dodatni sitni trosak slanja nazad na reklamaciju ne sme da snosi bas onaj ko nije kriv. Ovo je socijala u suprotnom smeru! (od bogatih ide ka siromasnima)
Prodavnom delu (prodavac, distributer u Srbiji, uvoznik) nije toliki trosak da se nesto salje na reklamaciju, kada se vec nesto salje - dodavanje jos necega u paket ne povecava toliko cenu paketa.

Nemojte da im nalazite "razloge" za opravdanje, hocu reci:)

Gde bi spustili cenu, oni su taj monitor platili po uvoznoj ceni + porezi + marža, kontaju da im se više isplati da neko to kupi i da mu crkne sutra dan (jer je stajalo 2 godine) i da ode na reklamaciju kod dobavljača/proizvođača.
Zato nam mangupi (prodavci i uvoznici) sve svaljuju na ludja kupca, kada se ide u servis.

ali tada je pao PDV a prošle godine skočio po meni totalno neopravdano tj. političari pokopali prodavce PC opreme.
Ja se izvinjavam ali kada je 2014. skocio PDV??? Ja nisam upucen. (mozda si mislio 2013.? kada jeste 18->20)

Al je bench ubo trenutak da napravi shop. E bas mi zao Pece bas mu nije sudjeno....:(
Slazem se :( Jedina stvar za koju mi je iskreno zao u svemu ovome.

Poslednja izmena:
Sto vodi ka daljem skoku cena robe koja nije evropskog porekla pa samim tim i tehnike i elektronike.
Pazi... komponente se ne izrazavaju i u EUR i u USD i sabiraju pa da mi, bez ikakvog razmisljanja, sabiramo koliko je skocio EUR i USD u odnosu na dinar, pa dodjemo do 25% svega, a komponente skocile 50%.
Komponente je izrazena u USD verovatno, to se slazemo. Mi znaci samo USD/RSD imamo na razmatranje. Nas ne zanima da li je EUR skocio 50% u odnosu na dolar ili dinar, kada je vec to ukljuceno u USD/RSD poredjenje, i samo njega gledamo.

To da li ce evro pasti kasnije u odnosu na dolar ne sme njih da sprema da, u kapitalistickom uredjenju, lupaju cene kao komunisti, a sa kvalitetom gorim od najgoreg kapitalizma :)
Da ima smisla ovo sto kazes, pa i u Evropi bi vec sve poskupelo. A ja pratim vec mesecima, od kad je evro bio 1.4, jos uvek nisu poskupeli SSDovi, cak su i pojeftinili.

lol koja smejurija ,pre 3 meseca sam uzeo gt740 za 9.999 a sad je 15k :D 50% veca cena

zbog cega?Hteo sam novo i to je najbolje sto je imalo za taj novac.Amd/Ati nikad vise u zivotu pa da je 100x bolji.

zato sto za 10k din 740gt je bacanje para.

Mozda covek nije gejmer. :d

Nego...
Boli glava - cene u emmiju nekad i sad. Kod ostalih uglavnom slicno ili 10% jeftinije.

Decembar 2014 (i danas):
8GB rama - 8500din (10000din)
i5-4460 - 19000din (25000din)
Seagate 1TB - 6100din (8000din)
GTX970 - 41000din (50000din)

*****alo vek! :Klanjanje

Poslednja izmena:
ne vidim kako,al ok.6850 je tada kostala polovna oko 7-8k a ova 10k.S tim sto sam imao obe i ne vidim neku razliku skoro iste kartice,a novo nista nije bilo bolje od ovoga.Jedino sto sam pogresio sto nisam gledao da uzmem kod madjara.

Pa da, realno je zanemarljiva razlika u igrama izmedju 6850 i GT740 (ex GTX650).

lepo ti je rekao dovla,sve preko 6k din je pljacka za tu kartu.ne postoji namena koja opravdava 10k din da se da za tu kartu.

A bilo je opravdano za r7 250 koja je kostala isto?

Ne, ona je jos slabija. Najbolje ti je bilo da si trazio nesto polovno sa garancijom, tipa GTX650(Ti) za manje od 10 hiljada.

Ne idite dalje u offtopic.

Poslednja izmena:
neces me navuci na tu amd vs nvidia raspravu,da bi me docekao tim "amd sucks,nvidia rulez" argumentima i tako opravdao bacene pare.cak je bilo i boljih nvidia karti za te pare,jos pre 3 meseca...prva ozbiljna nvidia karta je 650ti boost,sve ispod toga je bahacenje sa parama,a ako treba samo da baci sliku uzme se najjeftinije sa garancijom koja te zadovoljava.

lol koji si ti lik.Kako te navlacim sta se lozis.Te 2 kartice su jedine bile za 10k zato sam te pitao.Pogresio sam nije bilo pre 3 meseca nego pre 5-6 meseci.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno