Šta je novo?

Showdown fakulteta: PMF vs FON vs ETF

MATF je matematicki fakultet.

Ako ti je manadzment jedan od prioriteta, onda je FON za tebe. Tu ces cak i na IT smeru imati (i previse) menadzmenta. Dok na ETF i MATF ces imati max par (i to izbornih) predmeta vezanih za menadzment.

matf - matematički

Ne brini za prijemni, možeš da spremiš, sedi i uči, nemoj to da ti bude jedini kriterijum za upis

Imao sam kolegu na matfu koji je završio neku srednju u Šapcu, veze nije imao sa matematikom, završio je fax u roku, jer je znao da mora više vremena da odvoji za matematiku. Bio je vredan i učio je dosta!

Da li master na MATF mogu da upisu i oni koji nisu zavrsili osnovne studije na MATF? Da li se polaze prijemni, ima li budzetskih metsa i kolika je skolarina?

@slatkisi
znam da mogu, na masteru je bilo i studenata iz Kine ako se dobro sećam, ali za uslove okreni fax, tako ti je najlakše

@ Bezolovni

Nema potrebe da brines oko svog sadasnjeg znanja iz matematike. Ako upises menadzment na FON-u, cekaju te samo cetiri matematicka predmeta: matematika 1, matematika 2, verovatnoca, statistika. A svaki od ovih ispita nije nikakav problem poloziti sa sesticom. Jednostavno, na gomili menadzerskih predmeta mozes pristojno podici prosek kada te to vec interesuje.

@ Bezolovni

Nema potrebe da brines oko svog sadasnjeg znanja iz matematike. Ako upises menadzment na FON-u, cekaju te samo cetiri matematicka predmeta: matematika 1, matematika 2, verovatnoca, statistika. A svaki od ovih ispita nije nikakav problem poloziti sa sesticom. Jednostavno, na gomili menadzerskih predmeta mozes pristojno podici prosek kada te to vec interesuje.

Ma ne plaše mene ispiti, koliko me plaši prijemni. Jer po rezultatima sa prijemnog iz prethodne 2-3 godine, treba mi oko 55 od 60 bodova za budžet, dok na samofinasirajući moguu da upadnem sa 45. Verovatno ću se opredeliti za FON, znam da kad nešto mora, onda sedne i odradim to dok ne budem zadovoljan.

Što se tiče predmeta koje si nabrojao, ne znam šta je verovatnoća, a iz statistike sam među 3 đaka u školi. Profesorka nas je opasno spremala za državno takmičenje, ali je škola nešto zasrala pa nismo otišli.

Što se proseka tiče, to mi je i neki plan koji imam. Matematika i tako to što mi ne leži baš, da prođem sa 6 ako može 7 super, dok bih ove druge što mi "leže" jurio 9 i 10.

Imao sam skroz drugu sliku u glavi, dok mi niste razjasnili neke stvari na koje ja do pre par dana nisam imao odgovor. Hvala vam još jednom.

Verovatnoća je podloga za statistiku. U okviru verovatnoće se radi kombinatorika i raspodele. U okviru statistike primenjuješ to što si naučio iz verovatnoće (ocenjivanje, testiranje itd.)

Matematiku, ako ozbiljno sedneš, možeš spremiti za 60 bodova. Najteži zadatak je iz kombinatorike, bar ga tako većina shvata. Ali je zapravo među lakšim. Imaš još negde na netu da nađeš materijale sa ugašenog sajta Matematiranje. To ti je moja preporuka, odatle da spremaš. Dobra je i zbirka sa Fona. Vene i ostale zbirke iz srednje škole ne preporučujem iz razloga što su pisane nogama i imaju milijardu grešaka.

Znači kao što rekoh, matematiranje materijali, Fon zbirka za prijemni i još se registruješ na wolfram alpha (ili skineš Matematica sa torrenta). Wolfram Alpha je još nedelju dana free čitava tri meseca premium usluga, tako da ne bi bilo loše da to u što skorije vreme odradiš. Koristiće ti oko rešenja, moći ćeš lako da proveriš tačnost rešenja. Takođe možeš videti postupak oko rešavanja nekih stvari.

Takođe ako budeš radio u sprezi sa kompjuterom ili mobilnim ne bi bilo loše da koristiš ovaj kalkulator ako već nemaš bolji pravi kalkulator: http://web2.0calc.com/#d

Pustiš neku muziku, bubice u uši i udri. Proći će ti par sati ko ništa, neće biti smor. Matematiku je najlakše učiti (mislim na zadatke), samo ljude mrzi i da počnu. Matematiku možeš da radi bilo gde, pa i u društvu.

@G@W

Druže, hvala puno za ovo detaljno objašnjenje. Skoro pa sam sav prateći materijal pokupio što si mi rekao. Sad ću da se registrujem na wolphram Alpha pa ću da krenem sa tim u narednih par dana.

Ako zvuči kao što si rekao, ja se iskreno nadam da neće biti većih problema sa Verovatnoćom.

Hvala puno još jednom. Prvim dolaskom u BG imaš pivo od mene!!! Hvala svima još jednom. Biću od sad redovan u ovoj temi, a možda vas i malo više smoriti :D

Radio sam neki benchmark u vezi slicne teme naime gledajuci plan i program sa par razlicitih fakulteta i jedne visoke skole da vidim zastupljenost predmeta po odredjenim oblastima. Pa rekoh ajde na ovoj temi da napisem. Za svaki ovaj benchmark cu reci par reci jer same cifre negovore mnogo detalja.

Pretpostavka je da student od izbornih predmeta bira one koje ga najbolje spremaju za rad sa nekom vrstom programiranja. Benchmark gleda Programerske predmete,Racunarske predmete, Matematicke i Ostalo.

Elektrotehnicki fakultet smer RTI (Racunarska tehnika i informatika):

Programerski predmeti: 31%
Racunarski predmeti: 28%
Matematika: 12%
Ostalo: 29%

Napomena: Predmeti kao sto su algoritmi i strukture podataka i baze podataka stavljeni su pod programerskim predmetima,.. sa druge strane opsta elektrotehnika i elektronika koja se ne odnosi na samu arhitekturu racunara spada u Ostale predmete.

Elektrotehnicki fakultet smer SI (Softversko inzenjerstvo):

Programerski predmeti: 46%
Racunarski predmeti: 31%
Matematika: 7%
Ostalo: 16%

Napomena: Pretpostavke isto kao i gore. Otvoren sam za kritike ako neko vidi probleme u mom izboru kategorija.

Matematicki fakultet smer R (Racunarstvo i informatika):

Programerski predmeti: 25%
Racunarski predmeti: 13%
Matematika: 60%
Ostalo: 2%

Napomena: Postoji ovde i cista matematika koja itekako ima veze sa Racunarstvom i neki racunarski predmeti su vise povezani za direktnu primenu u programiranju ali sami ne predstvavljaju takav kurs. I ovde kao i svuda algoritmi spadaju pod programerskim.

Matematicki fakultet smer I (Informatika):

Programerski predmeti: 46%
Racunarski predmeti: 14%
Matematika: 34%
Ostalo: 6%

Napomena: Iako deli isti procenat programerskih predmeta sa SI smerom Elektrotehnickog fakulteta treba napomenuti da su na ovom smeru osnovne studije u trajanju od 3 godine a na SI 4 te na SI ima vise tih istih predmeta dok se kad se uporedjuje master stvari vise izjednacavaju (Ovaj benchmark uporedjuje samo osnovne studije)

Fakultet Organizacionih nauka smer ISIT (Informacioni sistemi i tehnologije):

Programerski predmeti: 18%
Racunarski predmeti: 17%
Matematika: 19%
Ostalo: 46%

Napomena: Pod ostalim predmetima se vecinom nalaze Ekonomija,Menadzment i slicno. Koliko ti predmeti imaju znacaj za profesionalni "razvoj" softvera je stvar dugackih diskusija. Ujedno treba napomenuti da ovaj smer za razliku od ostalih ima najmanji fond casova nedeljno (make of that what you will)

Visoka skola ICT skola smer Web programiranje:

Programerski predmeti: 41%
Racunarski predmeti: 19%
Matematika: 4%
Ostalo: 36%

Napomena: Iako se smer zove web programiranje pazljivim izborom predmeta kao sto su napredni kursevi iz jave i C# moze se steci pristojno strukovno znanje i iz ostalih oblasti softvera.

Ima jos doooooosta fakulteta i visokih nekih gde se kao "izucava" informatika. Nemam vremena sad da gledam tamo kojekako mega giga. Ali napomenucu da je RAF dosta slican po planu i programu sa smerom Informatika na MATF s tim sto na raf-u traje 4 godine.

Ovaj benchmark gleda broj ESPB bodova predmeta( npr programiranje od 8 bodova je duplo zastupljenije od npr engleskog sa 4 boda). Ali ne gleda fond casova, na nekom fakultetu je npr 6 boda sistem 2+1 a na drugom 3+2.

Slobodno kritikujte i dodajte ako ima sta.

Problem sa ovim benchmarkom je samo jedan. On govori iskljucivo o "kvantitetu", a ne i o "kvalitetu". Pored toga bitna je i struktura "ostalih" predmeta.

Obrazovanje u ovoj zemlji je uvek bila kvantitativna kategorija. Od kako smo uveli "bolonju" stanje se samo pogoršalo jer su sada svi tehnički ispiti u formi pismenog testa. Tehnički fakulteti bi se trebali vratiti sistemu prenošenja znanja kakav je bio prisutan kod zanata. To znači jedan deo ispita je pismeni test (manje bitan ali eliminatornog karaktera) a drugi mnogo bitniji je zadatak i to po mogućstvu po izboru studenta uz odobrenje mentora. Mnogo bi unapredili struku na taj način. Ali tako se ne radi jer nije po evropskim/svetskim/svemirskim standardima, kao i zato što zahteva ozbiljno angažovanje nastavnog kadra a oni ljudi nemaju vremena jer valja juriti za privatnim poslićima.

Zato studenti treba da se manu tih kvantifikovanih merenja koja pokazuju koji je fakultet bolji i shvate fakultet na isti način na koji to rade njihovi profesori tj. nije bitno koji je (samo je bitno da se priznaje) a glavninu znanja da stiču u svojoj režiji, mimo osnovnog nastavnog plana i programa (kao što njihovi profesori stiču imovinu).

Obrazovanje u ovoj zemlji je uvek bila kvantitativna kategorija. Od kako smo uveli "bolonju" stanje se samo pogoršalo jer su sada svi tehnički ispiti u formi pismenog testa. Tehnički fakulteti bi se trebali vratiti sistemu prenošenja znanja kakav je bio prisutan kod zanata. To znači jedan deo ispita je pismeni test (manje bitan ali eliminatornog karaktera) a drugi mnogo bitniji je zadatak i to po mogućstvu po izboru studenta uz odobrenje mentora. Mnogo bi unapredili struku na taj način. Ali tako se ne radi jer nije po evropskim/svetskim/svemirskim standardima, kao i zato što zahteva ozbiljno angažovanje nastavnog kadra a oni ljudi nemaju vremena jer valja juriti za privatnim poslićima.

Zato studenti treba da se manu tih kvantifikovanih merenja koja pokazuju koji je fakultet bolji i shvate fakultet na isti način na koji to rade njihovi profesori tj. nije bitno koji je (samo je bitno da se priznaje) a glavninu znanja da stiču u svojoj režiji, mimo osnovnog nastavnog plana i programa (kao što njihovi profesori stiču imovinu).

Sa ovim se slažem potpuno, i nažalost studiranje je ovde teška kocka...

Ponovo zapocinjem ovu temu :D
Ako ste voljni da podelite iskustva, bio bih vam veoma zahvalan. Odlucio sam da upisem ETF ili MATF.
E sad me zanima, sta ja mogu da radim nakon fakulteta, ko lakse nadje posao, ovi sa ETF-a ili sa MATF-a? Kakav im je opis radnog mesta? Cuo sam da ukoliko nakon ETF-a ne odes u inostranstvo, nema vajde od tebe u ovoj Srbiji, a i pored toga da bi se snaso u inostranstvu treba ti podrska roditelja (novcana).

Meni trebaju iskustva ljudi koji si prosli sve to, ili bar da znate nekoga ko zna nekoga kome se je desila neka situacija vezana za ovaj problem.

Fakultet, i posao biraj na osnovu toga sta zelis da radis 8 sati svakog dana narednih 14600 dana, ne na osnovu toga da li ces posao naci u roku od odmah, ili u roku od par meseci kao sto je to slucaj sa svrsenim ETF/MATF ovcima, i ne na osnovu vecitog prepocuvanja medju (svrsenim) studentima raznih fakulteta kojima je samo njihov fakultet najtezi i najbolji.

Sto se odlaska u inostranstvo tice, potreban ti je samo novac za avionsku kartu i kiriju za prvi mesec. Niko ne odlazi, niti je to zbog viznih rezima moguce, u inostranstvo na bum pa onda tamo da trazi posao pa kad ga nadje. Vec posao nadjes/te nadje dok si u srbiji, i onda samo odes tamo netso malo pred pocetak rada.

E sad me zanima, sta ja mogu da radim nakon fakulteta..

Da se prijavis na biro za pocetak :D Dobar je i jedan i drugi fax a pogotovo smjer racunarstvo i informatika. :) Upisi ETF taj smjer, i neces se pokajati, imas neku perspektivu jer se uglavnom vecina zaposljava cak i prije vremena. :)

Da li je neko prošao kurseve na IT Akademiji? Konkretno me zanima Web Design kurs u trajanju od godinu dana. Da li vredi ići na to? Već duže vreme se interesujem za web design, ali bih hteo da naučim još neke stvari a i da dobijem neku diplomu za to.

Da li je neko prošao kurseve na IT Akademiji? Konkretno me zanima Web Design kurs u trajanju od godinu dana. Da li vredi ići na to? Već duže vreme se interesujem za web design, ali bih hteo da naučim još neke stvari a i da dobijem neku diplomu za to.

Poslodavac ce ti traziti portfolio (listu stvari koje si napravio/radio), i da uradis nesto, a ne diplomu, posebno ne diplomu sa kursa. Ne kazem da znanje tamo nije adekvatno koje se dobije, samo da ti ta diploma nece mnogo pomoci, posto mi se cini da to potenciras.

Sto se WD-a tice, slobodno zaobidji te kurseve. WD je sam po sebi lagan i jednostavan za ucenje tako da sve sto ti treba je sajt sa dobrim tutorijalima, neki interaktivni online kurs poput codecademy i/ili knjiga koja bi ti bila prirucnik ili dodatno sredstvo za ucenje. Slazem se da je ziva rec najbolja, ali u ovom slucaju skroz nepotrebna...

Poslodavac ce ti traziti portfolio (listu stvari koje si napravio/radio), i da uradis nesto, a ne diplomu, posebno ne diplomu sa kursa. Ne kazem da znanje tamo nije adekvatno koje se dobije, samo da ti ta diploma nece mnogo pomoci, posto mi se cini da to potenciras.

Sto se WD-a tice, slobodno zaobidji te kurseve. WD je sam po sebi lagan i jednostavan za ucenje tako da sve sto ti treba je sajt sa dobrim tutorijalima, neki interaktivni online kurs poput codecademy i/ili knjiga koja bi ti bila prirucnik ili dodatno sredstvo za ucenje. Slazem se da je ziva rec najbolja, ali u ovom slucaju skroz nepotrebna...

Mislim da sam postavio pitanje na pravo mestu, jer ovde ima dosta ljudi koji su iskusni (ja imam 19godina). Mislio sam slično kao i vi, ali sam očekivao i da je neophodna neka diploma. Hvala vam na brzim i pravim odgovorima, uštedeću mojima 1500e, ali ću deo toga uložiti u bolje uslove za moje dalje napredovanje.

Prošao sam par dobrih tutorijala sa neta, na CodeAcademy uskoro prelazim na JS, ostalo mi je još malo da završim sa CSS-om. Da li imate da mi preporučite neku knjigu za JS ili .pdf dokument koji mogu da pročitam pre nego što počnem sa JS na CodeAcademy. Ako imate, možete na pm da mi pošaljete.

Hvala još jednom :)

Dzabe vam PMF, ETF ili FON ako nemate zavrsenu IT akademiju!

Dzabe vam i to ako nemate vezu ili "neki uticaj."

Ovo je Srbija, ovde sve normalno nije normalno....
Nije bas, bar nekoliko firmi znam koje traže ili su tražili ljude koji znaju posao.

Posebno Web dev. nema uopšte...

Pokažeš znanje i dobiješ posao.

Nazad
Vrh Dno