Šta je novo?

Showdown fakulteta: PMF vs FON vs ETF

Bolje da privatni bude back-up, ako se smori ili krene da radi pa ne stize da zavrsi drzavni (na priv. su ipak daleko uvidjajniji po pitanju termina napr.). I da u ovom poslu fax sluzi da bi dobio priliku da pokazes znanje, ne da isto i steknes. Kad to shvatis dobices lako posao :)

Za osobu koju nešto stvarno interesuje i voli da istražuje računarske nauke i programira, studiranje samo zbog diplome (jer znanje da se stekne ne može) je uvek gnjavaža. Uvek će sporedni hobiji i istraživanja da sputavaju osobu u nastojanju da položi sve ispite u godini. Evo ja sam 4. godina FON-a, a za sledeću apsolventsku će mi ostati 8 predmeta + diplomski (ako ispunim plan za ovu godinu). Ja uvek nešto čačkam i istražujem sa strane, dal programiranje, dal web, u poslednje vreme učim matematiku (sa razumevanjem, jer to na faksu ne može da se dobije, al čitam i ono što mi treba za ispit, ali i nešto levo). Stalno gledam one obrazovne kanale na YouTube-u, od Brady Haran-a, preko vlog braće, khan-ove akademije, Dustin-a do Vsauce-a i ostale ekipe. Uvek kao seminarske i projektne radove uzimam nešto da programiram (što se obično otegne i uzme mi letnji raspust), a ako mora klasičan rad, a nije onaj suvoparan nego ima nešto da odradim onda radim perfekcionistički (tipa pravim seminarski u LaTeX-u sa sve flow i Gantt chart-ovima u LaTeX kodu).

Efekat je da imam najviše ocene iz računarskih predmeta (osim pojedinih koji su sami falični), a dobar deo ostalih menadžerskih i matematičkih ne mogu da položim u godini prvog slušanja jer mi je mozak okrenut ka drugim (privlačnijim) znanjima. Inače mogu ja da sabijem bilo koji predmet, samo ako mi je mozak prazan i nema pristup interesantnijim stvarima koje upija, pa zato istiskuje gradivo (prema kome nekad osećam i moralnu odbojnost). Recimo jedan matematički predmet prošle godine nisam imao šanse ni za golu 6. da položim, a ove godine glatko 10 sa razumevanjem gradiva, jer nisam imao računarskih predmeta da me odlače. Zato mi je prva godina bila najuspešnija (položio sam 10/11 predmeta) jer tad skoro nisam imao nikavih privlačnih intelektualnih preokupacija. Od druge na ovamo se krećem nizbrdo.

FON završavaju u roku oni koji nemaju neko specijalno interesovanje za programiranje, oni koji kvalitetno provedenim vremenom smatraju kupanje na moru ili skijanje (jednostavno uče prezentovano gradivo, polažu ispite, konformizuju se i nikad im u mozak ne uđe crv), ili imaju, ali ograničeno (recimo samo webdev ili samo Java, ili samo C#, a to neće preterano da im optereti studije, možda im smanji prosek ili napravi zaostatak od par ispita). Postoji mogućnost da ga završite na vreme iako imate široka interesovanja i radoznalost, a to je da vaše radoznalosti ostavite za letnji raspust, ako ih se potpuno odreknete tokom nastave i ispitnih rokova (ja na žalost nikad nisam mogao da odolim iskušenju da zabušavam u učenju nametnutog gradiva i utrošim vreme na upijanje interesantnijih informacija, pri tom trošeći moždane cikluse i memoriju :d).

I tako ja ostajem na fasku, znam da će se ortaci zaposliti sigurno, ali je sudbina one pomenute većine bez "nack"-a meni nepoznata. I ponekad imam u glavi onu misao "videćete vi odlikaši praznih glava svoje kad se sastanemo nekad u budućnosti da vas pitam šta ste uradili za svet". Jeste, to je ona mešavina kompleksa niže i više vrednosti koju ste sigurno osetili, samo se nadam da sam dovljno oprezan da primetim i sprečim sebe da to ispoljim pred važnim ljudima.

I šta se može zaključiti. Obrazovni sistem je u dubokoj buli, vode ga ljudi koji nisu radoznali, koje zanima da odrade poso, drmnu keš, i ostanu u fotelji. Ima ih od ministra, do profesora, a i asistenata. Oni dizajniraju programe, smerove, predmete, vrše negativnu selekciju. I šta onda preporučiti mladoj osobi na pragu fakulteta.

Ja bi preporučio ljudima PMF, programerski smer, ali moraju da budu disciplinoavni. Matematika je važna i zanimljiva kad se udubite. Ne treba je otaljavati. Program im je kolko tolko dobar, ima lepih predmeta iz oblasti računarske nauke (na FON-u mrka kapa). Neka probaju da spoljna interesovanja kako znaju i umeju potisnu, i da ih zamene matematikom (verujte ume ona da drži pažnju kad se udubite). Bolje to nego da stružu menadžment ili elektrotehniku.

Aj kasno je, dosta sam baljezgao.

Problem koji sam ja uvek imao kod učenja matematike u našim školama što kao prosečno inteligentna osoba nikada nisam mogao da vidim zašto ja to zapravo učim. Matematika u našim školama pa i većini fakulteta je fizikalisanje. Pametni skontaju sami ali šta ostali da rade. Sva sreća pa je internet širok i slobodan pa se jako brzo može doći i do primera primene tog bauka zvanog matematika.

Cenim da kada bi đacima u školama nastavnici matematike pokazali neke zanimljive i realne primene integrala i diferencijalnih jednačina, u raznim simulacijama ili svima interesantni grafički prikaz fraktala da bi deca drugačije gledala na matematiku.

Uvek je bolje učiti manje ali sa razumevanjem nego prolaziti svo gradivo a kada prođe ispit ne znati ništa. A i oni što ne zaborave teško da će znati zašto im to zapravo treba.

Fonu najviše zameram fokus na objektno orijentisanim jezicima. Jesu sadašnjost, budućnost i šta ti ja znam ali ne bi bilo loše da postoji opcija učenja funkcionalnog programiranja a da se to ne svodi na smaranja profesora. Super je objektno programiranja za većinu stvari ali ako radiš nešto stvarno ozbiljno što predstavlja izazov moraš se vratiti na C/C+ ili eksperimentisati sa funkcionalnim jezicima.

Poenta moje priče je ono na šta kukaju svi profesori. Kasno je učiti decu neke osnovne stvari na faksu. To se mora naučiti kroz osnovno i srednje školovanje što u većini škola nije slučaj.

Poslednja izmena:
Ima na fonu funkcionalnog programiranja, ali je to jedan jedini izborni predmet obskurnog imena u 4. godini, koga malo studenata izabere. Takođe ima i C-a, ali je zastupljen svake druge nedelje po sat vremena (ukupno 4-5 takvih časova) i najveći domet je da su pointeri spomenuti. Ako tamošnjem nastavnom osoblju pomeneš C++ ja pretpostavljam da bi ti rekli da je to zastarelo i da je Java najveće dostignuće u programiranju koje postoji.

Ajd da kazem koju jos, pre svega ovo nije nikako pravilo vec vise neki prosek (uvek neko odstupa):

RAF odlicni programeri, znaju dosta, imaju tehniku (napr. znaju pattern-e), ali biznis znanje jako tanko
MATF - odlicna apstrakcija, odlicno razumeju cak i stvari o kojima imaju malo znanja, biznis znanje nemaju
FON - Odlicni za SQL, biznis znanje osrednje, programiranje, slabo
Privatni - Ako odstranimo vecinu koja je "kupila" diplomu ostaju nam zantlije, mahom ljudi koju su studirali i neki drzavni, ali nisu zavrsili, odlicni koderi, uglavnom indvidualci.
Univerziteti <> BU, nije lose, ali ipak ne na nivou BU

Sad paljba :d po meni naravno :)

Upravo sam shvatio koja je najveća tragedija u nastavnom programu osnovnih i srednjih škola. Fizika. Da fizika. Deci se prezentuju na desetine formula da ih zapamte bez pitanja. A svaka od tih formula je dobijena korišćenjem matematike, u najvećem broju slučajeva diferencijalnog i integralnog računa polazeći od nekih osnovnih i lako razumljivih činjenica. Ali diferencijalni i integralni račun se ne uče u osnovnoj školi, u gimnaziji tek u četvrtoj godini, a obradi se do kraja tek na fakultetu (možda u matematičkoj gimnaziji rade brže). Ali fizika ne može da čeka da učenici nauče matematiku koja iza nje stoji, nego mora da se nagura deci odma, boli nas dupe dali je privlačna i da li će je deca naučii sa razumevanjem. Naravno niko je osim budućih fizičara ne nauči sa razumevanjem, što dovodi do toga da je odmah zaborave.

@ivanbg Nisam vezan toliko za programiranje, masinstvo je u pitanju, ali hajde da i ja prozborim koju rec o matematici. Matematika je lepa nauka ako je profesor oran da je objasni kako treba, a pogotovu asistent posle zadatke, da ne prelece korake preterano mnogo pa da se pogubis. Najjace je kada ti krenes po teoriji za zavrsni, nesto ok, ali nesto kao da ucis srpski jezik i knjizevnost, celu abecedu i azbuku parametara pominjes, gde ti parametar iz kojeg sve krece ne objasni. Pocne da gadja po knjizi neke strucne pojmove koje na kraju ni oni ne mogu da ti objasne. Objasnjavanje primene 0. Tek kad odes na predmet tipa mehanika fluida koji je majka diferencijalnih jednacina (Navi-Stoksove jednacine poznatije u narodu) tek onda vidis neku primenu cele one teorije, pa posle mehanike gde je integral (svi zajedno) alfa i omega gde se sve objasnjava preko elementarne zapremine povrsine itd. termodinamika je sva diferencijalna + integrali. To nista ne moze da se shvati bez prethodnog znanja matematike, a kamoli da se vrsi neko slozenije izvodjenje od par strana.

Jos je gore sto se cela ta matematika primenjuje za analizu konstrukcija u CAD softveru, gde ne radi sam sve racunar vec moras sve parametre da podesis kako treba pogotovu u nekim slozenijim softverima (tipa Comsol). Moras materiju da poznajes jako jako dobro da bi dobio prave rezultate, a opet se dolazi na matematiku.

Sve u svemu se cela prica bazira na zainteresovanosti profesora da ti pokaze nesto, koliko je on sam sposoban da objasnjava i koliko ima iskustva u nastavi, iskreno matematika mi je na zadnjoj lestvici da je sam ucim, softver mi je znatno bitniji. Sto se tice srednje skole, xd
tu realno retko koji profesor ima prostora da radi nesto ozbiljno. Matematicka gimnazija je previse bazirana na matematici, moje misljenje je da ce za IT studije 10 puta spremniji izaci neki odlikas iz privatne RAF-ove gimnazije koja je u tom rangu ili pak iznad tog ranga, cak su neki momci u prvoj godini srednje isli na neko Oracle takmicenje.

Prisustvovao seminaru u Petnici gde si imao pola iz matematicke pola nas ostatak, ima njih nekoliko vani koji su stvarno u rangu top 5 u matematickoj gimnaziji.

Piše Conte95, ako je to godište onda ima 18 godina ili tek treba da napuni. Što znači da upisuje sledeće godine. Ko normalan se raspituje o fakultetu posle prijemnog?

Tako je imam 18 xD

Hmmm.. Sad sam siguran za jednu stvar bar.. A to je da ne zelim vise ETF xD, jer me elekrtonika i ne zanima (SI bi dosao u obzir, ali ko ce na prijemnom da dominira sa 100 poena? xD )

Dajte jos neki komentar za MATF i FTN ... Cujem da je FTN dobar fakultet, isto i za MATF, mada kada sam procitao Dzeksonov post sa prethodne stranice, nekako ubija volju za tim fakultetom xD.... Kad zavrsis MATF, dobijas zvanje informaticar.. hmmm pa i ne zvuci bas opako xD ... Koje ja mogucnosti imam sa tim zvanjem?

U IT-u nikoga nije briga za tvoje "zvanje" (osim ako SI PROFESOR pa moras da imas odrejdeno zvanje da bi se zaposlio). U svim firmama ces prvo proci kroz testiranje kako bi videli kako razmisljas i sta znas. Cak i ako nemas zavrsen fakultet, ako si samostalno ucio ili se praksao, potpuno si ravnopravan sa svim "zvanjima".

Kao što sam već pisao, MATF nije težak, profesori i asistenti su korektni, ima puno predmeta koji su direktno vezani za programiranje i IT struku...

Ja sam prošle godine upisao prvu na MATF-u, i iako sam radio puno radno vreme (a često i prekovremeno), uspeo sam da manje-više obezbedim budžet pre septembarskog ispitnog roka (kad se nadam da ću očistiti godinu). Grupe su male i ljudi se poznaju, gradivo nije nešto obimno iz velike većine predmeta, a predavanja uglavnom nisu obavezna.

Ipak pazi, šta god upisao, neophodno je da pratiš i učiš nešto sa strane, ipak to što naučiš na fakultetu, ma koji on bio, nije nikako dovoljno da dobiješ dobar posao i zadržiš ga. Iz kontakta sa drugovima koji su bili recimo na ETF-u, i završili ga sa relativno visokim prosekom (preko 8), u roku, shvatio sam da oni koji su samo jurili ocene na kraju nisu ništa uradili, jer su imali gomilu teorijskog znanja bez ikakve primene. Jeste ETF težak, ali zato što praviš u drugoj godini sam ceo operativni sistem, na 8086 procesoru, a ne jer usađuju puno znanja. Ovo važi i za ostale fakultete. Nemoguće je ispredavati dovoljnu količinu informacija za jedan semestar, po tempu koji odgovara prosečnom studentu.

U IT-u nikoga nije briga za tvoje "zvanje" (osim ako SI PROFESOR pa moras da imas odrejdeno zvanje da bi se zaposlio). U svim firmama ces prvo proci kroz testiranje kako bi videli kako razmisljas i sta znas. Cak i ako nemas zavrsen fakultet, ako si samostalno ucio ili se praksao, potpuno si ravnopravan sa svim "zvanjima".

to je iskljucivo iz razloga arhaicnosti nastave. Ja znam da sam gubio vreme na dosta stvari koje mi u zivotu nece trebati cak ni iz opste kulture, cak ni iz geek-ovskog sastanka sa trekisima. Najgluplji primer je recimo ovo

danas se na matfu uci da ne moze </a> da nestuje </div> sto jeste istina do HTML4, dok je to jedna od bitnijih promena i olaksica ljudima koji hoce danas da kuckaju sopstveni kod a da ne koriste WYSIWYG programe. sad moze u HTML5. a ovo je jedan glup primer, ko zna koliko gradiva je i dalje u 90im godinama i prakticno beskorisno ucenje, ne samo na jednom vec na svim fakultetima.

I naravno da ce poslodavac da vidi kolko ti znas i kolko umes, umesto da ti gleda papire razne znajuci i on sam da od toga nema leba.

Prijatelji evo ja da se javim nakon nesto vise od godinu dana od pokretanja teme. Ove godine sam na budzetu upisao Matematicki fakultet u Beogradu i nadam se da cu se lepse provesti nego na Fakultetu Organizacionih Nauka.

Ne mogu vam reci koji je fakultet bolji, ali mogu vam reci moja zapazanja za Matematicki i Elektrotehnicki fakultet kao i zapazanja za FON. Imajte na umu da sam ja bio student FON-a u prvoj godini i da sam samo pohadjao mesec dana predavanja na MATF kao i na EFT-u.

ETF ima previse predmeta po semestru. To znaci da cete stvarno mnogo vremena provoditi na predavanjima/vezbama, dok sam pohadjao predavanja na ETF-u imao sam neizmerno manje energije za druge stvari(za bilo koje stvari) nego sto sam imao dok sam pohadjao predavanja na FON-u ili MATF-umeni je 6 odnosno 5 predmeta po semestru, koliko je bilo na FON-u u prvoj godini neka idealna brojka kada se pogleda koliko su ucenici navikli da provode vreme na predavanjima za vreme srednje skole. Igranje MMO igara je jako tesko na fakultetu, a na ETF-u je to nemoguce, tako da razmislite dobro da li mozete da se odviknete od dosadasnjih gaming navika.

Na FON-u je jako tesko naci kolege koji su IT pismeni. Ja sam bukvalno dva puta sa 3 nedelje razmaka dosao na predavanje koje je pohadjalo 3 od 12 grupa koliko ima u prvoj godini i odlazio do ljudu koje ne poznajem pitajuci ih da li je izasao Crysis 3 ili Throne of Thunder patch za WoW(za oba puta sam znao da je pomenuta igra/patch vec izasao, ali radio sam to ne bih li izliskovao neku reakciju od nekog IT pismenog kolege) i manje od 5 ljudi je uopste znalo sta je Crysis, dok je malo vise culo za WoW. Ovo vam mozda ne znaci puno, ali ovo iskustvo upotpunjuje jedna situacija u kojoj sam prilikom nailazenja na probleme u resavanju nekih zadataka na ovogodisnjem bubble cup-u(bubble cup je takmicenje u programiranju za srednjoskolce i studente) i postavio pitanje u grupi za brucose niko mi nije odgovorio. Na osnovu ova 2 iskustva ja sam stekao misljenje da na FON-u nema bas puno geek-ova. Situaciju mozda spasava studentska organizacija FONIS(po nazivu bi se reklo da tu idu informaticki pismeni studenti), ali ja nisam uspeo da se uclanim u nju iako sam nagradjivan na takmicenjima iz matematike, fizike i informatike u srednjoj skoli, tako da ne znam kakvo cudoviste od srednjoskolskog takmicara treba biti brucos da ga FONIS primi.

Mnogi nece zavrsiti prvu godinu na Matematickom fakultetu. Jedan moj prijatelj koji je informaticki program informatickog smera gimnazije zavrsio sa neverovatnom lakocom, a pored toga je jako dugo aktivno radio na unapredjivanju svojih znanja iz informatike(3 godine za redom je nagradjivan od strane RAF-a na jednom njihovom takmicenju), ima ogromne poteskoce da uhvati uslov za budzet za drugu godinu. Na matematickom, za razliku od fon-a i etf-a ne postoje dobro napisane knjige, a cak i da postoje profesor vas nikada nece pitati samo gradivo iz knjiga, sto znaci da je snimanje(da snimanje, kao dokumentiranje i to bez znanja profesora, jer se mnogi nece sloziti) predavanja imperativ i svako propusteno predavanje oznacava potencijalno padanje ispita.

Ovo je u sustini samo deo mojih iskustava, ali samo za ovo sam 100% siguran da je tacno. Jako mi je krivo sto nisam uspeo da iskoristim "lakocu" FON-a(realno, ako se iskoriste svi kolokvijumi, FON je jedva tezi od bilo koje iole pristojne gimnazije, kao sto je recimo Gimnazija u Zajecaru koju sam ja zavrsio kao jedva odlican djak u sve 4 godine) i da vreme koje bi mi preostalo nakon savladavanja trivijalnog gradiva na fonu iskoristim na usavrsavanje svojih vestina van fakulteta, ali manjak kolega sa kojim sam se razumeo, kao i daljina mog tadasnjeg smestaja od centra grada(FON je na 40 minuta prevozom od centra, a moj stan je bio na manje od 5 minuta prevozom od FON-a) me je naterala da napustim taj fakultet. Mozda nekom te stvari ne budu smetale i takvim osobama zelim svu srecu na FON-u. Svim svojim bivsim kolegama zelim srecu. Isto tako svim svojim sadasnjim kolegama na MATF-u zelim puno uspeha u sledecoj godini i da sto vise nas sa bench-a prodje u drugu godinu.

Ako nekom treba pomoc oko MAFT-a, FON-a ili zivota u Beogradu uopste slobodno neka mi se obrati, bicu i vise nego rad da pomognem, a svima vama koji trebate tek sledece godine da upisete fakultet imam samo da kazem da ne odustajete od SI-a jer je realno jedina stvar koju ima smisla upisati u Srbiji kada je u pitanju informatika. Za sam kraj mogu samo da kazem da smatram da FON nema sta da trazi pored ETF-a i MATF-a, tamo cete mnogo manje nauciti, mnogo cete manje imati kolega koji se razumeju u IT i mnogo cete teze uciti stvari van onoga sto se uci na faxu(mada cete imati dosta vise vremena za ucenje tako da se to izbalansira).

Poslednja izmena:
Nisu u FONIS-u nikakvi vunderkindovi. Koliko ja znam primarna interesovanja su im webdev, C#, Java, andriod i organizovanje događaja na faksu, Zlatiboru i tako to. Nisu im svi članovi odlični studenti, čak šta više, čini mi se da su baš glavni članovi malčice popustili sa brzinom studija i ocenama (to mi je trenutni utisak, možda neko zna bolje). Trenutni predsednik je devojka koja nije nikakav veliki programer, uglavnom se bavi organizacijom događaja (mislim da su je postavili radi reda jer je prošlom predsedniku dosadilo, a niko drugi nije hteo). Razmišljao sam da li da se učlanim, ali nikako da se nakanim, šta znam, ne vidim neku preteranu korist osim njihovih veza sa firmama, a ne vidim ni šta bih mogao tamo da uradim da doprinesem dobrobiti čovečanstva :). Aj reci kako si hteo da se učlaniš. Oni ne primaju članove bilo kad, nego samo u određeno doba godine prave neki konskurs, pa se tad dolazi na intervjue.

Pa prosto. Bio je jedan event na pocetku semestra gde su se studentske organizacije predstavile, ovi su me zaintereosvani i ja sam poslao mail za njihov konkurs i gospoda sa fonisa nisu nasli za shodno da mi odgovore na vreme kako bih mozda poslao mail za neku organizaciju gde konkurs jos nije istekao, ali su mi oni odgovorili tek 5 dana nakon sto se zavrsio zadnji konkurs za upis.

Po meni glavna korist studentskih organizacija jeste nalazenje drustva, u organizaciji se krece mnogo veci broj ljudi nego sto se nalazi u grupi sa kojom interagujes za vreme vezbi i posto sam bio te nesrece da sam imao malo specificne kolege sa kojim je bilo jako tesko imati zdrav odnos, bilo mi je jako krivo sto mi je FONIS oduzeo tu priliku da se upoznam sa sirim spektrom kolega.

Copy/paste komentara sa drugog foruma na sličnu temu (odnosi se isključivo na ETF):

Samo kratko da se oglasim kao neko ko je završio ETF RTI smer i polako privodi i master studije kraju (a uz to sam i zaposlen). Ako hoćeš da se baviš baš baš programiranjem i to klasičnih korisničkih aplikacija, onda zaobiđi ETF RTI smer. ETF SI smer je bolji izbor ali ne mnogo, pod uslovom da imaš para, u suprotnom juri neki drugi fakultet.

S druge strane ETF RTI smer forsira dizajn hardvera i programiranje na niskom nivou ili programiranje specijalizovanog softvera. To znači da:

1) Dobijaš znanje koje ti je dovoljno da se zaposliš u nekoj od firmi koje se bave dizajnom hardvera odnosno čipova (procesori, kontroleri itd.). Takvih firmi ima kod nas (npr. HDL House) koje rade outsourcing odnosno rade dizajn za strane kompanije. Inače, dizajn čipova se svodi na neku vrstu programiranja jer se koriste jezici za opis hardvera VHDL ili Verilog koji umnogome podsećaju na klasične programske jezike. Ako misliš da bi te interesovalo tako nešto, slobodno upiši ETF RTI smer. Samo da napomenem da su inženjeri koji se bave dizajnom hardvera u VHDL/Verilog traženiji kod nas od klasičnih programera a samim tim i bolje plaćeni. Znači, programiranje nije jedino dobro plaćeno zanimanje u IT oblasti.

2) Dobijaš znanje za programiranje firmware-a i sličnog softvera niskog nivoa. To znanje je traženo u firmama koje proizvode uređaje koji imaju bilo kakav računarski ili automatizovan sistem za kontrolu rada uređaja. Danas su praktično svi uređaji takvi - od veš mašine do fly-by-wire sistemima u borbenim avionima. Ne znam koliko je takvo zanimanje traženo kod nas ali u svetu jeste jer manji broj programera se opredeljuje ili je sposobno da radi takvu vrstu posla.

3) Dobijaš znanje za programiranje nekog specijalizovanog softvera tipa kernela (operativnih sistema), opet na niskom nivou, kompajlera i sl. Ovo nije naročito traženo kod nas ali sa bumom mobilnih uređaja postoji mogućnost da će biti izuzetno traženo. Računaj da ti za završetak fakulteta treba minimum 4 godine. Za 4 godine će mnogo toga da se promeni.

4) Dobijaš i određeno znanje iz oblasti računarskih mreža (moj izbor) pa možeš da se baviš mrežnim inženjerstvom. To ti je takođe dobro plaćen posao i tražen skoro isto koliko i programiranje. Sa napretkom mrežne infrastrukture (interneta) u našoj zemlji, ovo će biti sve traženije i traženije zanimanje.

5) Dobijaš određeno znanje iz baza podataka, web programiranja, distribuiranih računarskih programa (High Performance Computing) itd.

Kada se sve sumira, dobijaš širok dijapazon znanja. Malo tog znanja je primenljivo na programiranje klasičnih korisničkih aplikacija što je najtraženije kod nas. Tu pre svega mislim na poslovni softver, knjigovodstvo, bankarski i kancelarijski programi i sl. Ja sam lično planirao da se bavim programiranjem u životu ali kad sam shvatio da su najveće šanse da ću završiti programirajući neki kancelarijski softver koji me ne zanima ni malo, odustao sam i fokusirao sam se na računarske mreže. Programiranje mi sada dođe kao hobi i nešto u čemu mogu da uživam. Osam sati buljenja u monitor i pisanja kancelarijskih programa nije ono što sam zamišljao da ću raditi.

Zaključak - Ako hoćeš da se baviš baš programiranjem, što se kod nas u najvećem broju slučajeva svodi na programiranje poslovnog softvera, zaobiđi ETF RTI smer u širokom luku. Može eventualno ETF SI smer. S druge strane ako hoćeš da imaš malo šire znanje iz oblasti računarske tehnike koje može (ali opet ne mora) da ti poveća šanse za zaposlenje u većem broju oblasti, onda je ETF RTI smer praktično jedini izbor.

Još da dodam:

Činjenica je da gomila "klinaca računarskih entuzijasta" kreće da uči programiranje ili planira upis nekog fakulteta gde se uči programiranje da bi pravili "igrice". Ako vam je to životni plan, odustanite od njega odmah. Uzimajući u obzir sve okolnosti u zemlji, verovatnoća uspeha je minimalna. Najveća je verovatnoća da ćete završiti programirajući neke programe koji vas ne zanimaju a tada će vam programiranje postati noćna mora. Ko što neko davno reče, bolje je završiti školu za frizera. Frizeri dobro zarađuju, posao nije težak a imaju vremena na pretek da se bave programiranjem kao hobijem.

OK je sve to vezano za šta se nauči na ETF-u. Ali uopšte ne verujem da je tačno da je sva šansa da će se ljudi baviti programiranjem poslovnog softvera ako ga završe. Ako i imaju ambiciju da "prave igrice", to nikad nije bilo lakše nego sada, ni programirati, ni zaraditi pare, zahvaljujući Android-u i iOS-u (pa nekim minijaturnim procentom i Windows 8/Phone-u).

Onoga ko stvarno ima ideju i želju neće zaustaviti to što je traženo relativno malo ljudi za određenu IT sferu koja njih zanima. IT svet je veliki, postoji mesta za svakog koje je uporan i voljan da konstantno uči, ako kojim slučajem i ne nađe posao kod nas, nije nerealno ni da radi preko neta, bar za prvo vreme, dok ga neki poslodavac ne "povuče" preko.

Sve u svemu, kao što je 100 puta rečeno, ne upisujte ETF-MATF-FON zato što su "plate dobre i lako se nađe posao", nego zato što vas to zanima. Posao nije lak, naprotiv, iako možda spolja deluje drugačije, i verujem da je stvarno teško istrajati ako vas to ne zanima.

Ja uvek kažem: "Nadaj se najboljem, računaj na najgore".

Au druze,pa ti si napravio totalno pogresan pristup ovdje.Kao prvo,ni na jednom ozbiljnom faxu na BG univerzitetu ne mozes ocekivati da stignes gradivo i desetodnevno igranje nekog MMO-a.Alo,pa jos si imao stan na 5 min od faxa,za kog ce ti djavola centar grada? Automatski imas blizu i fax i menzu,sta ti vise treba? Druga stvar, ti ocigledno imas problem pri socijalnom pristupu,ne mozes pri prvom kontaktu sa ljudima odmah okretati temu na WoW/Crysis/g33kovse teme.To postepeno dolazi.Jos na prvoj godini,pored onoliko BG fenseraja na menadzmentu,e...Kao sto si i sam vidio,na prvoj godini je programiranje u trecem planu,tek u drugoj se nailazi na ozbiljne ispite po pitanju toga.OFFTOPIC: u kojoj si grupi bio,ja sam A7 i na dosta alternativnih likova sam naisao,pa to pobija tvoju teoriju...?

Realno, FON je lak, knjige su dobro napisane(neke) i nema razloga da ne mozes da igras MMO ako pohadjas FON. Stavise moj brat je na trecoj godini i igra WoW verovatno i vise nego ja.

Sto se pristupa tice, ja se bavim izvidjastvom, sto mi je omogucilo da upoznam najsiri spektar ljudi i zbog izvidjastva se druzim sa mnogim ljudima sa kojima nikad ne bih imao prilike da se upoznam jer nemamo slicna interesovanja(dakle nongeek-ovima). Na faxu sam se druzio sa kolegama kao sto bih se druzio na izvidjacima. Naucio sam da ne spominjem geek stvari u ne geek drustvu jer su ljudi puni predrasuda. Napravio sam izuzetak kako bih proverio broj kolega geek-ova.

Ima i finih ljudi medju tim BG fenserajem, do kraja prvog semestra uspeo sam da skupim grupu od nekih 15 ljudi koji smo se "druzili" na faxu, ali nikako nisam mogao da ih nateram da se druzimo van faxa. Niko nije hteo da se nalazimo jednom nedeljno da gledamo seriju ili makar sa vremena na vreme da gledamo film/utakmicu ili bar da pijemo, to valjda svi vole. Na kraju kada sam ih pritiso i pitao zasto ne zele oni su mi bukvalno rekli da misle da sam ja do tada vec naucio svo gradivo i da time pokusavam da im oduzmem vreme od ucenja. Sada kvazi redovno komuniciram samo sa troje od tih 15, a ovi ostali mi se javljaju samo ako im treba pomoc iz matematike ili UIS-a.

Kada to uporedim sa svojim iskustvom koje sam stekao kada sam pohadjao predavanja na ETF-u ili PMF-u u Nisu, gde ljudi redovno gledaju filmove, skupljaju se za PES ili pak da slusaju muziku ili vise u parku ocigledno je sta mi se vise svidja. Cak sam i na upisu na PMF-u upoznao dvojicu likova sa kojima cu ici na Beer Fest iako ne slusamo istu muziku.

Za kraj shvatam koliko je glupo da pricam buducim brucosima da svoj fakultet zasnuju na drustvu, ali trebate da znate da dok idete na fakultet trebate i da zivite kao studenti, a ne samo da ucite. Manje vise vam se isto hvata bez obzira da li ste zavrsili ETF, FON ili PMF, vazno je samo da mozete to da zavrsite i da pored toga zivite malo. Ako ne zivite tad, nikad necete.

@daRkmaN_93 Bio sam A1

Jesi li ti iz unutrašnjosti Soleloslave?

Da se i ja malo priključim diskusiji.

Imam 17godina, sutra punim 18 i od septembra krećem u 4. razred. Trenutno pohađam Ekonomsko-Trgovinsku školu, smer Ekonomski tehničar. Mora na vreme da počnem da razmišljam šta da upišem, a imam 2 opcije. Jedna je FON, dok je druga Ekonomski.

Da razjasnim odmah na početku. Prve 3. god u školi, matematiku mi je predavala jedna baba, koja je i mojoj majci predavala. Žena ne zna šta priča, nikada se ne poklopi zadatak kada radi na tabli sa rešenjem. Najgore od svega je što ne zna da prenese znanje, a i nema znanja. Samim tim, moja volja za matematikom je nestala, iako sam bio jedan od boljih matematičara u osnovnoj školi, bio na par takmičenja i ostvario solidne rezultate.

Mene privlači menadžment, sebe vidim u tome. Dok sa druge strane programiranje me ne zanima, samo html, css i js. Svi mi pričaju da je Ekonomski fax težak i da ima mnogo da se uči, dok sa druge strane kažu da ni Fon nije toliko težak kao Ekonomski.

Moja dilema je sledeća. Da li vredi da zapnem 8-9meseci i da spremim matematiku za FON, ili da se fokusiram na Ekonomski i lagano spremim prijemni? Kad kažem lagano, to i mislim, jer imam dobro znanje iz par predmeta koji su na listi za polaganje na Ekonomskom i ne bi mi predstavljalo veliki problem, dok matematiku ne znam toliko dobro, realno znanje mi je za 3 + je ogromna konkurencija za fon.
Šta bi ste vi uradili na mom mestu? I ako neko može da mi kaže, kakva je razlika između Fona i Ekonomije što se menadžmenta tiče?

Hvala svima na mišljenju i odvojenom vremenu :)

Niko nije hteo da se nalazimo jednom nedeljno da gledamo seriju ili makar sa vremena na vreme da gledamo film/utakmicu ili bar da pijemo, to valjda svi vole.

Ne vole svi. Mislim ono, ja volim da popijem u društvu ako je neka prigoda ali ne i da se opijam. Faks je kao posao, ljudi koje tamo upoznaš su tvoje kolege a ne drugari iz vrtića. Stvarno greota što ne nastavi Fon, kada si već imao faks na pet minuta. Ja živim u BG-u (na periferiji) i Fon mi je bio na 45 minuta minimum. Kada ti je na pet minuta faks, onda je mnogo lakše. Tu je menza (dobar ručak skoro pa džaba), na faksu imaš sasvim solidnu čitaonicu a tu je čitaonica prekoputa na FPN-u. Ne znam šta ti više treba. Došao si da studiraš a ne da se provodiš u centru grada, koji će ti blizina centra...

Uostalom na BU je praksa da se ljudi iz unutrašnjosti drže zajedno, nije valjda da od 1200 studenata (koliko Fon upiše godišnje i pored limita od 650) nisi mogao nikoga iz tvog kraja da nađeš?

Poslednja izmena:
Moja dilema je sledeća. Da li vredi da zapnem 8-9meseci i da spremim matematiku za FON, ili da se fokusiram na Ekonomski i lagano spremim prijemni? Kad kažem lagano, to i mislim, jer imam dobro znanje iz par predmeta koji su na listi za polaganje na Ekonomskom i ne bi mi predstavljalo veliki problem, dok matematiku ne znam toliko dobro, realno znanje mi je za 3 + je ogromna konkurencija za fon.
Šta bi ste vi uradili na mom mestu? I ako neko može da mi kaže, kakva je razlika između Fona i Ekonomije što se menadžmenta tiče?

Hvala svima na mišljenju i odvojenom vremenu :)

Moja mlađa sestra studira Ekonomski a moj stariji brat je davno završio taj faks. To je težak i ozbiljan faks gde moraš biti redovan, moraš ozbiljno učiti, gde su kolokvijumi uslov za izlazak na ispit itd. Fon je mnogo lakši faks, pogotovo menadžment na Fon-u.

Ono što treba da znaš da u Srbiji nema više od deset srednjih škola koje te mogu spremiti za ono što te čeka na ekonomskom. U startu treba da imaš pristup da ništa ne znaš jer je ogromna šansa da je to zaista tako. Pričam iz iskustva, imao sam drugare koji su išli sa tako nekim pristupom kao oni završili za ekonomskog tehničara pa su spremni za EKOF. Nisu bili, ni približno!

Ovo pričam za ispite, ne za prijemni. To što si učio računovodstva u školi te neće pripremiti ni 2% za ono što te čeka na faksu. To važi čak i za Fon, za EKOF je to sto puta gore.

Na Fonu imaš dobro odrađen sistem kolokvijuma koji te oslobađaju gradiva, pa i ispita ako si redovan. Nivo zalaganja uz dobru grupu (tim) ljudi je možda i manji nego u srednjoj školi. Ako budeš zabušavao u toku semestra onda se stvari menjaju ali su ispiti i dalje lakši nego na EKOF-u. Mana je što ih je mnogo više.

Menadžment na Fonu zaista nije naročito težak, a smerovi kao kvalitet se svode na grupni rad i tek oni nisu teški. ISIT je jedini ozbiljan zalogaj na Fonu, jedino što ga deli od Megadensa i ostalih privatnih sega mega faksova.

Moja mlađa sestra studira Ekonomski a moj stariji brat je davno završio taj faks. To je težak i ozbiljan faks gde moraš biti redovan, moraš ozbiljno učiti, gde su kolokvijumi uslov za izlazak na ispit itd. Fon je mnogo lakši faks, pogotovo menadžment na Fon-u.

Ono što treba da znaš da u Srbiji nema više od deset srednjih škola koje te mogu spremiti za ono što te čeka na ekonomskom. U startu treba da imaš pristup da ništa ne znaš jer je ogromna šansa da je to zaista tako. Pričam iz iskustva, imao sam drugare koji su išli sa tako nekim pristupom kao oni završili za ekonomskog tehničara pa su spremni za EKOF. Nisu bili, ni približno!

Ovo pričam za ispite, ne za prijemni. To što si učio računovodstva u školi te neće pripremiti ni 2% za ono što te čeka na faksu. To važi čak i za Fon, za EKOF je to sto puta gore.

Na Fonu imaš dobro odrađen sistem kolokvijuma koji te oslobađaju gradiva, pa i ispita ako si redovan. Nivo zalaganja uz dobru grupu (tim) ljudi je možda i manji nego u srednjoj školi. Ako budeš zabušavao u toku semestra onda se stvari menjaju ali su ispiti i dalje lakši nego na EKOF-u. Mana je što ih je mnogo više.

Menadžment na Fonu zaista nije naročito težak, a smerovi kao kvalitet se svode na grupni rad i tek oni nisu teški. ISIT je jedini ozbiljan zalogaj na Fonu, jedino što ga deli od Megadensa i ostalih privatnih sega mega faksova.

Ovakav odgovor mi je trebao.

Imam jednu drugaricu koja je čini mi se 2. godina EKOF-a tj završava 2. i ona mi kaže da je stvarno teško, da baš baš uči. Ja da mi je matematika bolja strana, bez razmišljanja bih se opredelio za FON. Mnogo mi je lakše da spremim prijemni za EKOF, nego za FON, a znam da mi je posle mnogo teže.

Znam da ni jedna škola ne može da me spremi za fax, ali pričao sam vezano za prijemni, jer znam šta se sprema. Dobro ću da sednem i da razmislim šta i kako ću. Otićiću skoro na razgovor kod profesorke, kod koje odem na čas kad mi zatreba, pa da vidim šta će ona da mi kaže. Da li ja mogu da spremim dobro prijemni za FON, jer ću iz škole da nosim 32boda odprilike.

Hvala ti još jednom. Pozdrav :)

Sve ti je to manje vise isto. Ne gine ti biro na kraju :D

FON teze ga upisati nego zavrsiti. Poluprivatni fax, mnogo uzdignut, a nidje veze, a da je trazen preko konkursa i jeste ***, uz rame ETFu, iako nema veze sa tehnikom. Tolike pare za marketing se moraju opravdati na neki nacin.
Za informatiku i matematiku je najbolji Matf, a za sve uopsteno ETF, mada bih SI ukinuo jer to ne treba na ETFu.

Poslednja izmena:
Sve ti je to manje vise isto. Ne gine ti biro na kraju :D

FON teze ga upisati nego zavrsiti. Poluprivatni fax, mnogo uzdignut, a nidje veze, a da je trazen preko konkursa i jeste ***, uz rame ETFu, iako nema veze sa tehnikom. Tolike pare za marketing se moraju opravdati na neki nacin.
Za informatiku i matematiku je najbolji Matf, a za sve uopsteno ETF, mada bih SI ukinuo jer to ne treba na ETFu.

+1 za prvu recenicu. A i ostalo je tacno

upisi FON, uhvati se dobrog drustva, uci, budi redovan, ZAVRSI NA VREME, svaki dan tokom tih 4-5 godina (redovne-master) UCI ONO STO TE ZANIMA VEZANO ZA STRUKU (npr programiranje), i nemoj da brines za posle...igrice, druzenje, sport prilagodi preostalom slobodnom vremenu, a nece ga biti puno, to su ti godine koje ce ti predodrediti dalji tok zivota, budi pametan, imaces vremena za sve posle, ne brini...

ako iz srednje nosis dobre radne navike, prosek, ne pada ti tesko da ucis, dobro si organizovan, upisi MATF 3-5god (redovne-master) ZAVRSI NA VREME, svaki dan tokom tih 3-5 godina UCI ONO STO TE ZANIMA VEZANO ZA STRUKU i tako dalje kao i gore

FON se dobro rangira, i na konkursima je uvek cenjen

naravno za matf i etf se to zna

Poslednja izmena:
Stampanje diploma i naziv zvanja su trenutno najveci izazovi drzavnih fakulteta. U poslednjih 6-7 godina, skoro nijedan od fakulteta Beogradskog Univerziteta nije redovno stampao diplome, nego su samo izdavali uverenja i to je to. Ovo je ogromna prepreka za odlazak u inostranstvo. Doduse, verovatno se radi o prikrivenoj strategiji drzave, koja na ovaj nacin pokusava da zaustavi odliv mozgova. Dalje, zvanje koje se dobija po zavrsetku studija takodje predstavlja problem. Npr. ako zavrsite programiranje na FON-u, bicete "diplomirani inzenjeri organizacionih nauka", a ne "diplomirani programeri". Isto vazi i za MATF i za ETF.

Ja sam 2009. zavrsio poslediplomske studije na FON-u, smer Informacioni sistemi i tehnologije (ISIT), nakon cega sam otisao u Kanadu. Ovde sam pokusao da upisem doktorske studije, podneo 4 aplikacije na 2 razlicita fakulteta, ali sam odbijen i to maltene bez razmatranja, nazalost. Rekli su mi da diploma "inzenjera organizacionih nauka" nije "suitable" za upis na "IT related PhD" studije. Dodatni je problem sto FON, zajedno sa ostalim drzavnim fakultetima, ne izdaje detaljan opis predmeta (tzv. curriculum), cak ni na zahtev, pa u Kanadi nemaju pojma sta mi to zapravo ucimo, kako polazemo ispite, koju literaturu koristimo, itd. Ako hocete malo da se smejete, slobodno posetite sajt FON-a ili ETF-a i kliknite na ENG, uzivacete sigurno.

p.s. Svaka preporuka za drzavne fakultete, ali ako posle nameravate da palite u inostranstvo, imajte na umu ovo sto sam napisao. Mnogo toga se promenilo u poslednjih 20-25 godina, stara prica da su nasi fakulteti "najbolji na svetu" vise nigde ne pije vodu.

Poslednja izmena:
MATF - Mašinski?

Ja sam isključivo vezan za menadžment, zanimljivo mi je i nekako sebe tu vidim. Razlog više je što ćale može da me ubaci u posao odmah čim završim fax. Ja bih voleo da ako Bog da završim fax sa lepim prisekom i odem preko, ali otom potom.

Čekam da mi dođe profesorka kod koje idem privatno na časove sa mora, pa ću da vidim sa njom, da li vredi da probam FON. Mnogo smo površno radili matematiku u školi, a i profesorka je mnogo, mnogo loša. Da ne pomislite da je ta neka što će pare da uzme, to je kućni prijatelj mojih roditelja.

Mnogo ste mi pomogli, tj razjasnili neke stvari. Hvala :)

Nazad
Vrh Dno