Šta je novo?

Showdown fakulteta: PMF vs FON vs ETF

Sto vam je FON toliko trn u oku? Jeste, kadar sa FONa je nikakav, ali sa kog to fakulteta izlazi vise 5% buducih strucnjaka?

Bice da nekima ovde smeta sto se FONova diploma kotira vise od raznih visih (sada valjda visokih) skola kao i privatnih fakulteta, a u rangu nekih bivsih renomiranih fakulteta.

Uostalom ko da je bitno, onaj ko se trudio i radio taj ce ispasti dobar, onaj ko nije nece izaci sa znanjem sa fakulteta ali to ne znaci da nije nizasta. Realno koncept domaceg fakulteta je bezveze. Ni strani nisu puno bolji ali imaju onu zadnju godinu gde te bacaju u vatru, da radis negde i zbog toga na kraju sa diplomom u rukama nesto i znas, nisi totalni duduk.

Teorija u svakoj nauci i oblasti je samo alat, prakticni rad je sve. Ta teorija se uci upravo zbog neke primene a toga na fakultetima nema ili ima na nekom vrtic nivou.

Edit: Ako mene pitate, "uceni" ljudi bi trebali da se potrude da tu teoriju dodatno pojednostave, bolje zapakuju, bolje objasne. Da se ne gubi vreme na transkripciju. A sama skola da ti stalno daje neke zadatke da zavrsis, a koje ne mozes zavrsiti bez da koristis teoriju kao alat da bi uradio sto trebas. I da se krajnji, prakticni rad ocenjuje a ne koliko je neko dobro shvatio teoriju. Isto kada bi neko programere ispitivao sintaksu nekog programskog jezika umesto da im traze da napisu program koji radi.

Poslednja izmena:
Evo ja ću da ti napišem kao skoro gotovi fonovac.
Fakultet je smešan. Ako uložiš makar malo vremena, završićeš ga lako. Ja, eto nisam, bio lenj, pa mi ostalo još par ispita, a počeo sam i da radim.
Generalno, fon daje vrlo nekvalitetan kadar. Po generaciji bude 50ak ljudi i oni su stvarno dobri, ovi ostali... :)
Pola predmeta je užasno bubanje (čak i oni koji to ne bi trebalo da budu), profesori podižu kriterijum na loš način.
Ima stvarno dobrih profesora, ali mnogo je veći broj onih koje boli uvo za sve.

To sto radis, za sta je vezano ako smem da pitam, tj. ima li ikakve veze sa fonom?

Na FON-u se ne skoluju ljudi za programere, vec za inzenjere org. nauka u koje spada i IT. Prema tome, na IT smeru FON-a imas ljude koji ce se obucavati i za db developere i projektante, java/c# prohramere, web programere, IT menadzere, dizajnere, sis.administratore itd,itd.

E pa to je moj problem, sto ne znam da li kad ljudi kazu da je los da li je los za programiranje ili ovako i gledaju neke prosecne studente kad daju primer... A ja nisam odlucio cime bih konkretno da se bavim, mislim da je najbolje prvo da se oprobam u svemu i da odlucim sta mi najvise lezi...

A niko mi nije odgovorio na pitanje iz prve poruke, kako je moguce da i pored toga poslodavci izgleda da cene, studenti dobijaju posao, dok od ljudi koje znam (i to profesora) cujem da su njihovi studenti sa ISiTom nasli lepe poslove ili dobili stipendije i sad su na masteru u USA, Italiji itd, a i vidim po novinama i raznim konkursima da se ljudi sa FONa zaposljavaju, rade na nekim projektima, bave se svim zivim zanimanjima od kojih je vecina u prethodnom citatu navedena...
I da nije to bas zbog toga sto pruza samo neke osnove, ali i pored toga ostavlja vremena za samostalan rad, te malobrojni koji imaju volju da se pomuce i usavrsavaju se na razne nacine mogu da uspeju, dok ovi ostali zavrse polupismeni...

Dok za ETF koliko vidim situacija je ovakva:
1)ЕТФ:
-Знање које тамо стекнеш је опште и недовољно да радиш било шта конкретно, али ћеш имати солидну основу, да знаш с које стране кренеш да учиш кад кренеш нешто ново да радиш
-Сви испити се раде писмено, што је некима плус, а некима минус.

Све у свему, ја сад радим пуно радно време, паралелно студирам МАТФ, и мислим да могу да до октобра очистим годину. Да сам на ЕТФ-у, био бих задовољан и условом за упис наредне.

Pa sam u dilemi da li da upisem FON, sto bi mi ostavilo dosta vremena za samostalan rad i usavrsavanje (smatram da sam sposoban za to, a koliko vidim i ovde ljudi kazu da se samo tako stice konkretno znanje), dobijanje raznih sertifikata za racunare i jezike... (imam FCE iz engleskog, u martu cu CAE pa sam mislio posle nemacki ili ruski i da se prijavljujem za neku razmenu studenata ili master u inostranstvu) ili ETF gde ne znam da li cu imati vremena za sve to (ne mogu SI da placam, znaci RTI je u opticaju). Nadam se da nisam previse konfuzna pianja postavio :wall:

Ima veze sa fon-om u smislu da se bavim neki laganim Web development - om i održavanjem 10-ak sajtova (naravno, ne sam :D).

Apsolutno se slažem da ako ćeš nešto naučiti, to će biti samo ako kući zagrejes stolicu i ulubis tastaturu.

Drago mi je ako se na ETF-u nešto promenilo nabolje, ja sam ga upisao (sada već davne) 2003. kada se nije znalo ko pije ko plaća, zvali su nas "bolonjci" iako je bolonja vaspostavljena tek nekoliko godina kasnije, a moju generaciju je uhvatilo nekoliko prepolovljavanja dvosemestralnih ispita, obrtanje redosleda matematike 1 i 2 i slično.

Uglavnom, posle nekoliko godina studiranja ja batalih faks sa 20 položenih ispita jer sam se isto zaglavio na OET-u 2 i nikako nisam mogao da upišem treću godinu, a elan se srozao na najniže grane. U početku studiranja, niti sam ja bio vremenski dobro organizovan, niti sam shvatao kolika je razlika između srednje škole i fakulteta u pristupu i vremenu koje je potrebno uložiti da se savlada neki ispit, a bogami falilo je i radnih navika, pošto smo se pri kraju srednje bili prilično opustili, što je verovatno imalo velikog udela u svemu ovome...

U međuvremenu mi je došlo iz dupeta u glavu, završio sam višu elektrotehničku i sad radim u struci, prilično sam zadovoljan, jedino (kao što je već više puta konstatovano na ovoj temi), ako sam ne radiš na sebi, samo sa diplomom nećeš moći puno (makar u startu, pošto većina poslodavaca pored lepih ocena i diplome traži i nekakve konkretne veštine ili nije spremna da potroši X meseci u obuku inženjera). Međutim, kasnije sam shvatio da diploma ETF-a ne kaže poslodavcu da ti znaš da rešiš dvostruki integral (jer ćeš to zaboraviti vrlo brzo po polaganju ispita) već da si u stanju da naučiš svašta u relativno kratkom vremenskom roku, a u firmama koje se bave nekakvim razvojem i novotarijama to je jako bitno. To je nažalost ono što nedostaje mnogim samoukima koji se fokusiraju na jednu usku granu i rade je godinama, a posle se hvale kako to razbijaju. E pa, mogu i ja moju babu da učim godinama kako se programira u C-u, pa će na kraju nešto primenljivo naučiti, a kamoli neko ko je mentalno svež u svojim dvadesetim a potrošio je pet godina samo na PHP ili Flash i sad misli da je car :)

Elem, na ETF-u je u "moje vreme" bilo potpuno prirodno da ti zakidaju na čemu god mogu (recimo dođe na ispit neko ko suštinski zaista zna za desetku i na kraju izvuče osmicu i to na žalbama, jer pri pregledanju hvataju na zareze i slične gluposti) i da ti traže poznavanje materije na nivou koji se prosto ne može steći za tri meseca predavanja već traži višegodišnje iskustvo; bilo je prirodno da profesori i asistenti ne odgovaraju na mejlove; da rade po nekoliko poslova/projekata sa strane i da predavački/ocenjivački rad na faklutetu tretiraju najneozbiljnije od svih svojih aktivnosti; da su većinu vremena nervozni ili reaguju bahato na bilo kakva pitanja i slično. Ono što je bilo interesantno je da je dosta ljudi iz moje generacije završilo faks u roku a da je vrlo teške predmete položilo teškom prepisivačinom čega sam se ja izrazito zentao, pošto su pretili nekakvim krivičnim prijavama, javnim ponižavanjem na oglasnim tablama i koječime :) ali eto, isplatilo im se. Ipak, taj dril sa faksa mi je izuzetno puno značio jer sam višu završio uz minimum napora, a neka znanja koja sam sa ETF-a poneo bih teško stekao samostalno. Neke fundamentalne stvari iz struke ipak treba učiti "školski" a ne iz PDF-ova i tutorijala po internetu.

Ono što čujem od mlađih je da tamo i dalje mora da se štreba (što je i prirodno) ali da se većina predavača unormalila i da se poradilo na organizaciji, drago mi je ako je tako. Žao mi je što ga na kraju ne završih, ali se sad svakako neću vraćati jer sam odveć mator i vreme mi je da budžim konkretno radno iskustvo a ne ocene u indeksu :) Mlađima koji se lome oko upisivanja bih svejedno skrenuo pažnju na sledeće: fakultet NIJE srednja škola! Većina srednjih škola je bleda senka onoga što su bile, čak i ove "elitne" beogradske gimnazije tipa peta i prva. Jedino se matematička još drži, ali pitanje je dokle će. Na fakultetu treba mnogo više truda, rada i posvećenog vremena; treba ga tretirati bukvalno kao posao kojim ćeš se baviti X sati dnevno, SVAKI radni dan (a često i vikendom), isto kao što se na poslu od tebe očekuje da posvetiš 8+ sati dnevno onome zbog čega su te i zaposlili. Ako je faks ozbiljan, a ETF računam u takav, nema mesta nikakvim bitnim sporednim aktivnostima, ma koliko da ste genijalni i sposobni itd, jer nešto će da trpi, a neće biti dobro ako je to faks. Dakle prve dve godine ozbiljno učenje, ostale dve (tri) socijalizacija sa kolegama sa kojima ćete verovatno kasnije raditi, jurnjava za projektima radi građenja praktičnog iskustva, i traženje praksi po firmama jer je to odličan put da se negde zaposlite for real. Sećanje na loše stvari će vremenom izbledeti ali će izgrađene navike i fundamentalna znanja ostati, a ni diploma svakako nije za bacanje (u mnogim firmama su ETF-ovci zaštićeni kao beli medvedi). I ne dajte se zavesti životom koji žive vaši bogati drugari sa privatnih fakulteta, oni verovatno neće morati da žive od svog rada, dok vi hoćete, tako da se nemojte ponašati kao tinejdžeri pod protektoratom roditelja već budite odgovorni i organizovani i sve će biti ok, jer za dobre inženjere uvek ima (dobro plaćenog) posla :)

Poslednja izmena:
...Pa sam u dilemi da li da upisem FON, sto bi mi ostavilo dosta vremena za samostalan rad i usavrsavanje...

Ne, FON ne ostavlja dosta vremena za samostalan radi i usavršavanje. Ako hoćeš da se usavršašavaš i obrazuješ za sve što će ti možda nekada trebati (kao što ja radim, i zbog toga izvisim u studiranju) neće ti ostati vremena da čistiš godine sa 9-kama i 10-kama. One retke kolege koje čiste godine, a ipak rade sa strane, se u stvari usko specijalizuju za neku stvar (recimo jedan kolega se bavi samo web-om, drugi samo javom), pa im to ne oduzima mnogo vremena. (ako vam se ova dva primera ne čine kao uska specijalizacija, ja mislim da su u današnje vreme samo web i samo java prilično uske stvari, bar meni)

Poslednja izmena:
Voodoo, ja sam izgurao i famozni oet, i 5-6 ispita kao i jednu godinu više od tebe, ali zaglavio kod čuvenog Caje....
U svakom slučaju potpisujem svaku reč koju si napisao, odličan post za sve buduće etf-ovce...

Voodoo, ja sam izgurao i famozni oet, i 5-6 ispita kao i jednu godinu više od tebe, ali zaglavio kod čuvenog Caje....
U svakom slučaju potpisujem svaku reč koju si napisao, odličan post za sve buduće etf-ovce...

Caja se upokojio pre par godina, tako da nema vise problema sa njim.

Svaka cast voodoo_ za post. Jednostavno, moram da prokomentarisem. Tvoj post nije samo za etf-ovce, nego bi ga trebalo staviti u jednu posebnu temu gde bi svi srednjoskolci mogli da ga procitaju. Svaku tvoju rec potpisujem, iako dolazim iz sasvim razlicite struke (pravo), a po postu mislim da smo istog godista. Prvo sto sam i ja primetio na faksu koliko je razlicito ucenje tamo i u srednjoj. Radne navike drasticno trebaju da se promene kako bi opstali na fakultetu i zavrsili isti.
Sve napisano u tvom postu, apsolutno moze da se primeni, barem po meni, na svaki fakultet u ovoj drzavi i na svakog studenta. Respect.

Malo off: aj neko mi kaze odakle bi mogao da nadjem neke knjige sa FON-a? Takodje mi trebaju neke njige sa FTN-a smer industrijsi inzinjering...dali ih mozda ima u pdf formatu po internetu negde, sta ja znam vec kako to ide...

Sugurno da ih mozes naci na samim fakultetima, kao i u okolnim kopirnicama. A da je neko kacio pdf cisto sumnjam. Skripte i dodatne materijale da, ali same knjige tesko.

Razmisljam da probam na forumima fakulteta, pa mozda budem imao srece...

Pa kadrovski menadžement može samo u PDF-u ili štampano u sopstvenoj režiji ili polovno, jer nove nema. :D (profesoru žao da prodaje knjige)

U kopirnicama oko FONa sigurno mozes da nadjes, mozda ne sve, ali vecinu knjiga

sto se informacija tice, imas gore navedeni forum, i puskice.org

Ovo ipak nije udruzenje niti forum studenata

Pozdrav ljudi, odustao sam od ETFa jer kad sam dobro proucio programe predmeta koji se uce na ovim fakultetima shvatio sam da mi ne treba toliko fizike i elektronike koji me apsolutno ne zanimaju i nemam nameru njima da se bavim. MATF (informatika) mi po programu izgleda kao dobra alternativa, dosta ozbiljnija od FONa. Ali imam par nedoumica i ne znam gde da se informisem:
1. Forum im je vec duze vreme zakljucan (sto je vrlo neozbiljno) i ne mogu lepo da pitam studente sta me zanima. Vidim da se tamo pominje kao vid komunikacije neka grupa na Facebooku koju ja nisam uspeo da pronadjem. Ako moze neka pomoc?
2. Smer je relativno skoro uveden a ja ni ovde ni na ESu, ni na nekim drugim forumima nisam uspeo da nadjem neke opsirnije informacije iz zadnjih par godina. Da li moze neki link ako se nesto pisalo negde?
3. Sta generalno mislite o informatici na MATFu? Kakvi su profesori, koliko se korisnih/nepotrebnih stvari uci, itd...
4. Osnovne studije traju 3 godine. Da li to predstavlja manu kasnije kod poslodavaca? Kako to tretiraju u inostranstvu, npr. za master neki?

Pozdrav ljudi, odustao sam od ETFa jer kad sam dobro proucio programe predmeta koji se uce na ovim fakultetima shvatio sam da mi ne treba toliko fizike i elektronike koji me apsolutno ne zanimaju i nemam nameru njima da se bavim. MATF (informatika) mi po programu izgleda kao dobra alternativa, dosta ozbiljnija od FONa. Ali imam par nedoumica i ne znam gde da se informisem:
1. Forum im je vec duze vreme zakljucan (sto je vrlo neozbiljno) i ne mogu lepo da pitam studente sta me zanima. Vidim da se tamo pominje kao vid komunikacije neka grupa na Facebooku koju ja nisam uspeo da pronadjem. Ako moze neka pomoc?
2. Smer je relativno skoro uveden a ja ni ovde ni na ESu, ni na nekim drugim forumima nisam uspeo da nadjem neke opsirnije informacije iz zadnjih par godina. Da li moze neki link ako se nesto pisalo negde?
3. Sta generalno mislite o informatici na MATFu? Kakvi su profesori, koliko se korisnih/nepotrebnih stvari uci, itd...
4. Osnovne studije traju 3 godine. Da li to predstavlja manu kasnije kod poslodavaca? Kako to tretiraju u inostranstvu, npr. za master neki?
1. Не знам шта се дешава са форумом, јер га и не користим. Комуницирамо преко Гугл група и преко Фејса. https://www.facebook.com/groups/ismer2011/ https://www.facebook.com/groups/381138565288315/ .
2. -
3. Из главних предмета су углавном добри професори. Ја сам задовољан. По мени има превише математичке анализе (1, 2 и 3), остало је ОК.
4. -

МАТФ је доста лакши од ЕТФ-а, пре свега јер је однос студент-професор драстично другачији. Што се предмета тиче, учи се доста практичних ствари, нема много ширења приче (углавном научиш начин на који је нешто релизовано у стварности, док на ЕТФ-у учиш како је дошло до тога и шта су предности и мане свега. МАТФ је бољи јер си спремнији за конкретан рад, а ЕТФ јер си способан да размишљаш "outside of the box"). Углавном имаш више тестова и колоквијума, па можеш и пре испитног рока да знаш отприлике шта ћеш положити.

Анализе има доста, али пошто је математички факултет у питању, ваљда мора тако.

Форум је закључан јер добар проценат људи и не зна шта су форуми и чему служе, а Facebook користе увек и свуда:)

Све у свему, сасвим ОК основа за програмирање, али имај на уму да ма који факултет уписао, завршетак студија је само почетак учења:). Могу они да ти усаде неко инжењерско размишљање, али толико ствари се у годину дана промени, да је апсолутно немогуће то испратити.

Ако имаш још неких конкретних питања, fire away.

evo ga moje, zvanicno:

"Osnovne akademske studije traju tri godine
Atraktivni program prati najviše svetske standarde i prvi je, takve vrste, uveden kod nas
Nakon završetka osnovnih akademskih studija stiče se stručni naziv Informatičar (engl. bachelor of science)"

apsolutno sviranje *****

Atraktivni program prati najviše svetske standarde i prvi je, takve vrste, uveden kod nas << reci da se prate standardi u okruzenju gde sam ja 2008 doziveo slog tako sto sam video da ucimo (uz gomilu opravdanja zasto se to i radi) toliko arhaicne stvari da bukvalno ni 1% ne vazi ona foskula: "kad naucis to jedno sve ostalo ce ti bude lakse" Gubljenje jednog dana na informatickom smeru uceci standarde magnetnih diskova i kojekakvih izuma iz 1970ih je mnogo, a kamoli pola semestra na takve stvari. I aj da kazes da je to nekako i opravdano, ide ono glavno: pristup programiranju.

Nacin na koji se studentima predstavlja C, ISPITI ZA OCENU iz programiranja pisani na papiru (majko mila moja rodjena), SVE komplet je toliko neefikasna i destruktivna metoda, koja ne samo da ne prati standarde vec u svakom kreativnom programeru ubija zelju za daljim ucenjem. Ja odgovorno tvrdim da je "TheNewBoston" sa Youtube-a jedno 50 godina ispred srpskih IT fakulteta po kvalitetu predavanja i nacinu usadjivanja memorija i radne navike u ucenika.

Kljucni momenat je kad zavrsis sve to - ne posedujes apsolutno nikakvo prakticno znanje da se zaposlis ama bas nigde. citiram Teacher-a iznad sebe, uz napomenu da je jako depresivno i porazavajuce sto je to postalo "default" i srpska realnost:

али имај на уму да ма који факултет уписао, завршетак студија је само почетак учења

only in serbia :S:

zasto kazem da je to porazavajuce: Prijatelj zavrsio rudarsko geoloski faks, godinama se vucarao po jugopetrolu da bi konacno dobio ponudu od arapa i to iskljucivo na svoj intelekt (od boga, ne od faksa). Otisao je tamo sa 34 godine samo da bi video da je DETE od 21 godine iz norveske 10 puta spremnije od njega da radi taj posao. ne znam tacan naziv, "inzenjer busenja" na busotini uz jos neku rec ali poenta je da dok je ovaj nas u srbiji ucio koliko ima glista u tom i tom sedimentu, sta se desavalo sa zemljom u pleistocenu, koliki je prihod raznih kompanija i gomili "milioner" trivije dok je ovaj norvezanin verovatno u prvoj godini imao simulaciju masine za busenje, efikasnost i analizu dizel motora, i SVE ono sto mu zaista treba.

Srpskoj prosveti treba atomska reforma. Niko ziv u zemlji nista ne radi a sistem obecava onima koji zapravo hoce da rade, mogucnost da to pocnu tek preko 30te godine zivota. i kad napune tih 30 da dobijaju starter plate a ne da zive najbolji zivot u tom trenutku, kako je svugde drugde.

Poznajem ja jednogh gospodina na S (da mu ime ne spominjem) i covek radi networking na podruciju beograda za jake kompanije. i otprilike je covek milioner (iako tako ne izgleda) samo iz razloga sto NIKO u zemlji ne ume da radi posao koji on radi. Cisco oprema i znanje koje daju kursevima vrede stostruko vise nego domaci fakulteti, deca koja uce po internetima imaju vece prakticno poslovno znanje od bachelor & master of science po ovoj nakaradnoj bolonji sto se primenjuje.

da napomenem da ovo pisem iz razloga sto mnogo mojih drugova i poznanika ima zavrsene masince, etf, matf, i druge veoma jake fakultete kod nas i jedini koji su se udomili da rade (i to ne za bog zna kakvu lovu) su oni koji su to uradili preko porodice ili stranke. Jako dobar drugar sa MATF-a koji je master (5 god) sa prosekom 9.2 trenutno guli u Intesi za 500 evra jer evo vec godinu dana ne moze da nadje bolje, a devojka mu je trudna ...

Eh, pokopa me sad :) Mene je zainteresovao jer program izgleda sasvim OK, i da se nauci daleeeko vise nego na FONu, i posto je nov nisam ocekivao da je pretrpan glupostima (matu ne racunam u gluposti:) ) Moze li jos neko da prokomentarise prethodnu poruku? Nekako je ceo MATF pomalo u magli za mene, a i ne znam zasto se 90% ljudi danas sprema za ETF ili FON dok se znatno manji broj i za MATF?
I koliko je testo odrzavati dobar prosek (oko 9)? To sto je trogodisnji, da li predstavlja prepreku za eventualni master u inostranstvu, znate li nekog ko je dobio stipendiju?

Gle, ostavice jos neko koemntar, sigurno sa drugacijim iskustvima ali moja i ljudi oko mene nisu bas najbolja pa kad se sve upakuje sa cinjenicom da je drzava generalno u problemu i da u prosveti ljudi gube volju za ucenjem kao i predavanjem onda je slika generalno losa. Profesor Janicic naprimer je kontrast svemu tome jer su njegova predavanja zanimljiva iako je plan i program arhaican, i nacin na koji predaje je zaista poseban u smislu da je visoko opste obrazovan covek i inteligentan dovoljno da te zainteresuje.

moj ceo komentar je usled cinjenice da je matf zapravo najbolje od losih resenja, gde god da odes na drzavni faks naleteces na zastarele sisteme i neciju 50godisnju potrebu da student u srbiji i dalje uci opste obrazovanje bez prakse kako bi sa 30 "poceo" da uci u firmama posao

МАТФ није тежак и није проблем одржавати просек. Градиво јесте застарело, али ни на ЕТФ-у није ништа модерније (програмирање ОС-а на 8086-ици, Pascal на првој години...). У сваком случају, ако не учиш програмирање са стране, невезано за факултет (ма који уписао), слабо ће ти практично знање бити по дипломирању.

Može neko preporučiti neki evropski, pogodan za buduće programere? Imam dobro predznanje, odličan učenik itd.
U obzir dolaze Austrija, Švica, Francuska, Njemačka, sve i nekako sem Britanije.

Shvatam da ovom pitanju ovde nije mesto, ali pošto vidim da ovde ima i više mudrosti nego što meni trenutno treba, nadam se će neko uspeti da mi odgovori. :) Kakav je utisak o FTNu, tačnije o grafičkim smerovima tamo? (grafički dizajn, i sl.) Znači ne mislim na E1 i E2, nego na ostatak.

Ok.. sada sam ja dosao u istoj situaciji kao i osnivac ove teme xD

PMF, FON ili ETF...

Zelim da cujem iskustva sa Fona, posto je Solesoslav upisao taj fax, zelim da cujem njegovo misljenje i da mi kaze da li se kaje sto nije upisao etf?

Smatram da bi mi fon najbolje legao nzm tacno zasto, ali mi tako intuicija kaze xD.. Imam jednog fonovca koji je na 3 godini i stalno me ubedjuje kako trebam da upisem fon.. Na fonu cu kao ako samostalno radim postici mnogo... sto je ja msm slucaj i sa svakim fakultetom.. Ali eto fon kao ostavlja dosta vremena upravo za taj samostalni rad... Kaze da mi Fon pruza odlicnu optimizaciju i tu pticiju perspektivu, da mogu lako da sagledam stvari i dobro povezujem.. A i najbitnije sto mi kaze fonovac je taj social skill koji ce mozda biti presudan u buducnosti...

ETF... u tom fakultetu vidim jedno jako programiranje.. bar sada kao laik... Programiranje me zanima, ali elektronika nikako xD... Etf me valjda privlaci sto vazi za jak fakultet i ima ime... Dok fon nekako svi omalovazavaju, a opet je trazen fakultet dosta...Imam takodje jednog druga koji je napustio prvu godinu ETF-a i otiso na elektronsom u Nisu...Prva reakcija njegova kada sam ga pitao etf ili fon bila je iz stope fon xD...

PMF... Roditelji xDD ..Culi su price da se ovde kod mene u Vranju trazi takav kadar (nzm tacno koji) pa misle da ima posla sa pmf-om...Dok mi svi ostalo govore suprotno...

Opredelio bih se za fon.. jer sam rodjeni vodja, nisam bas siguran da li mogu da provedem ceo zivot za komp i tako te stvari... Samo me nervira to sto omalovazavaju dosta fon i smatraju ga za smesan fakultet.... I najveci problem.. ubediti roditelje xDDD

Ako ćeš da učiš samostalno onda je Fon najbolje rešenje. Pusti šta pričaju ljudi, neće te oni zaposliti. Oni koji zapošljavaju ne prave veliku razliku, osim ako im ne treba baš neko sa ETF-a (elektronika i tako to). Za programiranje je samo bitno da imaš faks, jer su takvi uslovi konkursa. Ali ako si dobar u poslu ne treba ti ni faks. Tako da, ukoliko te programiranje interesuje i spreman si da radiš samostalno Fon je bolje rešenje. Fon je takođe bolje rešenje ukoliko te programiranje ne interesuje jer se možeš prebaciti na menadžment dok je na ETF-u sve teško. programiranju mu još dođe laganica smer :)

Sega Mega je isto dobra opcija za nekog ko oce da ima na papiru VSS/VŠS a ne bi da se puno maltretira i izdvoji vremena da sam nauci. Megatrend mu je negde izmedju faksa sa rejtingom i privatne zahebancije za sto lakse sticanje diplome. Kazem jer videh da imaju i faklutet za kompjuterske nauke, ali ne znam iskreno dal to valja u poredjenju sa ostalim Meginim fakultetima.

Poslednja izmena:
Sega Mega nije opcija jer to niko živ ne priznaje ako nemaš vezu za zaposlenje. Šta misliš zašto svi studenti Sega Mega i Singidingija završavaju master na Fon-u? :)

Drugo, Sega Mega se plaća a Fon može i za dž ako dobro odradiš prijemni.

Piše Conte95, ako je to godište onda ima 18 godina ili tek treba da napuni. Što znači da upisuje sledeće godine. Ko normalan se raspituje o fakultetu posle prijemnog?

Nazad
Vrh Dno