Šta je novo?

Showdown fakulteta: PMF vs FON vs ETF

Ja bih ti preporucio da sve svoje pohvale/nagrade koje su u papirnom obliku skeniras i posaljes na mailove univerziteta u inostranstvu.
I napises mail na engleskom gde ces predstaviti sebe i objasniti svoju situaciju, zemlju odakle dolazis itd.
Verujem da bi ti ponudili punu stipendiju. Neces sigurno zazaliti ako zavrsis faks u inostranstvu. Takvi kao ti su uvek trazena roba i ima posla za takve. To ti je moj savet.
U Srbiji ne bih preporucio da studiras. Losi uslovi za rad, uci se iz zastarelih knjiga koje su napisane pre 30-40 godina (ponekad su doduse doradjene) profesori uglavnom nedostupni i zatucani sa svojim stavovima koji datiraju iz Titovog vremena. A kad zavrsis problem je naci dobar posao u struci ma kakav da si talenat. Lakse je studirati u bilo kojoj zemlji pa traziti zaposlenje sa njihovom diplomom, nego da ovde zavrsis pa tamo trazis uhlebljenje.
Ozbiljno razmisli o ovome. I popricaj s nekim ko bi mogao da te opsirnije posavetuje.

Poslednja izmena:
Da dodam, u Becu mozes da studiras za 30 e godisnje, na njihovom univerzitetu, ali da bi to uspeo, moras da se upises na neki nas fakultet da upadnes na budzet i da imas neku diplomu znanja Nemackog jezika (to moras da polazes), to je nesto na onaj fazon C2, C3 tako nesto za to moras da se dodatno informises :). Cena nekog manjeg stancica ja mislim da se krece oko 300 do 400 e (mozes i u Senbrunu za ~800 e :)), da kupujes hranu po prodavnicama ti je jeftinije nego kod nas :). Glavni problem ti tu predstavlja znanje nemackog jezika,...

PMF ni pod razno, cisto teoretisanje, uzak krug zaposlenja, uostalom oni kod nas najvise cekaju posao.

@John Cena sve to stoji sto si ti rekao, ali nemoj misliti da su i ti strani univerziteti med i mleko, kada mi kaze covek da dekan na jednom jacem svajcarskom fakultetu zvuci kao da je istog trenutka izasao sa njive, naglasak original iz nekog sela.

Da dodam, u Becu mozes da studiras za 30 e godisnje, na njihovom univerzitetu, ali da bi to uspeo, moras da se upises na neki nas fakultet da upadnes na budzet i da imas neku diplomu znanja Nemackog jezika (to moras da polazes), to je nesto na onaj fazon C2, C3 tako nesto za to moras da se dodatno informises :). Cena nekog manjeg stancica ja mislim da se krece oko 300 do 400 e (mozes i u Senbrunu za ~800 e :)), da kupujes hranu po prodavnicama ti je jeftinije nego kod nas :). Glavni problem ti tu predstavlja znanje nemackog jezika,...

PMF ni pod razno, cisto teoretisanje, uzak krug zaposlenja, uostalom oni kod nas najvise cekaju posao.

@John Cena sve to stoji sto si ti rekao, ali nemoj misliti da su i ti strani univerziteti med i mleko, kada mi kaze covek da dekan na jednom jacem svajcarskom fakultetu zvuci kao da je istog trenutka izasao sa njive, naglasak original iz nekog sela.

Ma znam za ta polaganja, ja imam nesto polozeno, ali moracu da pogledam sta tacno.
300 do 400e je vec daleko van mog budzeta tako da cu izgleda iskulirati inostranstvo.

Sto se tice mog znanja odnosno ne znanja jezika bio sam na razmeni studenata po mesec dana i cini mi se da sam dobro ovladao jezikom.
To takmicenje na RAF-u je bilo namesteno, flash igra mog drugara je bila pobedjena od strane PowerPoint prezentacije.

Sertifikati se placaju, a oni besplatni su namesteni. Desilo mi se prosle godine da radim test na nekom faxu gde pobednici osvajaju obuku i besplatno polaganje testa za neki *******i sertifikat i ja sam uradio test bez greske zbog cega su me i diskvalifikovali jer su bili pod fazon nemoguce da si sve znao!!!

Moze li neko da mi prica o smerovima na ETF-u? Svi spominjete neki SI, ali ja nemam pojma zasta stoji koja inicijala i sta koji smer znaci. Moze li neko da mi da semu casova po godini studija?

Inace ne mogu ja da dobijem te stipendije, tj tesko mogu, imam samo 2 mesta na drzavnom, a ovako od skole ne dobijam nikakvu pomoc, mnogo me ne vole, imam trenutno 1 iz vladanja zato sto gledaju na svakom cosku da me zeznu. Jednom sam usao bukvalno sekund posle profesorke i ona nije htela da me pusti unutra i kada sam joj ja rekao da necu da izadjem ona je napisala u napomeni da sam bucno i nasilno ometao nastavu. Najgore je sto je to najblazi primer kojeg mogu da se setim. Jednom su mi zbog Black Sabbath majice rekli da dovedem oba roditelja i takve *****izme.

Poslednja izmena:
Ma znam za ta polaganja, ja imam nesto polozeno, ali moracu da pogledam sta tacno.
300 do 400e je vec daleko van mog budzeta tako da cu izgleda iskulirati inostranstvo.

Sto se tice mog znanja odnosno ne znanja jezika bio sam na razmeni studenata po mesec dana i cini mi se da sam dobro ovladao jezikom.
To takmicenje na RAF-u je bilo namesteno, flash igra mog drugara je bila pobedjena od strane PowerPoint prezentacije.

Sertifikati se placaju, a oni besplatni su namesteni. Desilo mi se prosle godine da radim test na nekom faxu gde pobednici osvajaju obuku i besplatno polaganje testa za neki *******i sertifikat i ja sam uradio test bez greske zbog cega su me i diskvalifikovali jer su bili pod fazon nemoguce da si sve znao!!!

Moze li neko da mi prica o smerovima na ETF-u? Svi spominjete neki SI, ali ja nemam pojma zasta stoji koja inicijala i sta koji smer znaci. Moze li neko da mi da semu casova po godini studija?

To je bilo takmicenje po principu da ti 3 zadatka i ti radis i prvak je onaj sa najvise bodova (barem tako mislim), smesno je bilo to da je dosao ministar kao da otvori to takmicenje, a posle 15 minuta je nestala struja :).

Verovatno da moze da se nadje jeftinije stan od te sume koju sam ja gore napisao, malo se informisi pojuri neke forume po netu, mozda ima i dom, nisam ulazio detaljno u tu pricu. Sto se tice tvog znanja nemackog jezika, ok je to sve, samo kazem da verovatno slabo znas strucni jezik (ja sam mislio da znam engleski, pa kada me je neko pitao kako se kaze brusilica na eng nisam imao pojma :), o tome pricam :)).

Za sertifikate je tacno da se placaju, pogotovu u IT sektoru cene su astronomske. SI je softverski inzenjering - to ti je najbolji smer tamo i moj ti je savet da juris u pravcu softvera a ne hardware-a, lakse ces se zaposliti kod nas a i preko. Imas valjda opsti smer tu imas odredjene predmete u prvoj godini valjda pa posle biras smer na koji bi ti da ides, sve u svemu najbolji je SI :) pogotovo jer mozes da upadnes tu na budzet. Lagano upadas u dom, samo je pitanje u koji ces dom da upadnes pa ti se odlazak do fakulteta i povratak nazad moze pretvoriti u odiseju koja traje 4 sata (toliko drugaru treba od doma busevima do ekonomskog i nazad), tako ti je barem po meni bolja solucija da pojuris neki privatni smestaj koji ti je relativno blizu fakulteta. I da ako mislis da mozes da izvuces prosek preko 8.5 u prvoj godini obavezno uzmi studentski kredit (6000 mesecno), ako imas prosek preko 8.5 ne vracas ga, ako imas prosek ispod 8.5 kada se zaposlis moraces da isplatis sav taj kes drzavi :).

90% takmicenja u srednjoj je namesteno ili se uce neke notorne gluposti koje ti ne trebaju u zivotu, tako da sam barem ja to zaobisao u srednjoj skoli. Inace bilo kakvu mogucnost da dobijes na faksu da pojuris neki ozbiljniji sertifikat ne ispustaj to nikako.

Pazi malo to vladanje, to ti moze biti jako bitno. A sto se tice stipendija za preko, to dobijaju samo oni iz matematicke (cak i njima to tesko polazi za rukom) zasto kako kada ima i pametnijih od njih nemam pojma,...

+1 za Sale KG komentar
-1 za Demios komentar
S obzirom da si isao na drzavno takmicenje iz matematike, mislim da ti je ipak najbolja varijanta bila inostranstvo prvenstveno Engleska (Oxford, Cambridge najbolja matematika) i Amerika (ima dosta dobrih) od evropskih tu je Svajcarska sa EPFLom i ETH (neko je vec preporucio). Mislim da si zakasnio za sve ove, na zalost, ali proveri. Nego posto si uzimao nagrade na drzavnom jesi li isao na balkanijadu ili olimpijadu?
Sto se tice troskova u inostranstvu mogu da ti kazem da sam ja trenutno na masteru na Politecnica de Madrid i da su troskovi sem za stan manji nego u BGu, ja placam sobu 200e i ukupno me zivot mesecno izadje 400e, bez da stekam na necemu posebno. Inace zavrsio sam ETF i mogu da ti kazem da posle ETF su ti realno sirom otvorena vrata (pogotovu ako si bio dobar) bilo gde u svetu i da dobijes stipendiju koja ce da pokrije troskove mastera i zivota bar donekle. Bukvalno svi koje znam i koji su valjali cemu i hteli da odu negde su uspeli u tome (pa cak i oni manje kvalitetni). Posto znam i dosta ljudi (uglavnom iz srednje) sa PMF-a, slicno vazi i za njih.
Posle ako hoces mozes da ides i na PhD posto cak neki poslovi to i zahtevaju. Inace za rad na PhD-u ti je recimo u Norveskoj pocetna plata 3000e, slicno na EPFLu (posle poreza). Ali o tome mozes posle da razmisljas cisto sam hteo da ti dam jos jedan primer na koju stranu mozes da ides.
Inace, ako si stvarno dobar u matematici i solidan u programiranju pocetna plata posle mastera ti je u Americi recimo oko 10 000 mesecno (bruto), Posle par godina ako budes dobar moze mnoooogo vise od toga da bude. Za Svajcarsku znam petoro ljudi koji su zavrsili master na EPFLu i zaposlili se posle toga, najmanju platu od 85000CHF (bruto godisnje) ima ortak koji se zaposlio kao trainee(znaci nije jos pravi posao:)).
P.S. Ako treba jos neka informacija slobodno posalji pm

@Gile23 ne bih rekao da se na takmicenjima uopste uce bilo kakve stvari, nego da se takmici, s obzirom da znam ljude u komisijama prilicno sam siguran da nisu namestena takmicenja, bar ne iz matematike i fizike. Isto vazi za takmicenja u osnovnoj skoli. Opet moram da se ogradim da znam samo kako je bilo do pre 10 godina.

Postoje izuzetno pametni ljudi i van matematicke, ali oni dobijaju stipendije zbog reputacije i kvaliteta skole. Ne moze neko ko treba da ti da stipendiju da nagadja kolliko si ti pametan, slicno bi bilo ko kad bi trebao da primis (na PhD/master/posao nebitno) nekog sa Oxforda (ili slicnog) ili sa ETF-a koga bi zaposlio?

Poslednja izmena:
Savetovati dečku Solesoslavih predispozicija život i studiranje u Beogradu je, u krajnju ruku, uvredljivo. Čak i sa platom od 1500€ bi sebe limitirao.

A kad zavrsi faks onda mu svemirci odnose znanje i diplomu, a srpski brain-drain se momentalno prekida i zapad prestaje da trazi diplomce tehnickih nauka :d

Moj savet je PMF ili ETF. Obavezno pogledaj smer Informatika na PMF-u, to je nesto novo, manje se trazi matematike nego na Racunarstvu. Po meni najbolji programeri su ujedno i dobri matematicari npr. osnivaci gugla, osnivac netflix-a, itd.

Domace privatne fakultete bih ja izbegavao u narednih 30-40 godina

Poslednja izmena:
@Gile23 ne bih rekao da se na takmicenjima uopste uce bilo kakve stvari, nego da se takmici, s obzirom da znam ljude u komisijama prilicno sam siguran da nisu namestena takmicenja, bar ne iz matematike i fizike. Isto vazi za takmicenja u osnovnoj skoli. Opet moram da se ogradim da znam samo kako je bilo do pre 10 godina.

Postoje izuzetno pametni ljudi i van matematicke, ali oni dobijaju stipendije zbog reputacije i kvaliteta skole. Ne moze neko ko treba da ti da stipendiju da nagadja kolliko si ti pametan, slicno bi bilo ko kad bi trebao da primis (na PhD/master/posao nebitno) nekog sa Oxforda (ili slicnog) ili sa ETF-a koga bi zaposlio?

Ja sam bio na takmicenju iz nekog strucnog predmeta (necu da kazem kog), bio drugi na teoriji na regionalnom takmicenju iako sam ucio nesto malo, posle sam imao praktican rad (na kompu) koji sam lose uradio, nije mi bio dan :( i bio sam na 3 mesta do prolaska na drzavno, minimalno sam se pripremao. Ali tu sam video jednu ociglednu stvar koja se vec provlaci duzi vremenski period kako sam tada cuo, oni koji su bili prvi su unapred znali sta ce biti, pa su seli kuci nabubacili to unapred i bili na bod od dva do maxa. Onaj ko je prvi put to video bio je na 30 do 40 bodova od max-a. Takvih manipulacija na drzavnom takmicenju nije bilo.Posto sam video kakva je situacija seo sam lepo i poceo da ucim za te jace sertifikate, gde sam video svoje pravo znanje pri polaganju prvog (polozio sa max bodova za trecinu vremena). Na nekim vecim takmicenjima barem ja mislim da nema manipulacija.

A sto se tice ovoga za matematicku 100% tacno :). Matematika jeste bitna, ali ne bas u tolikoj meri koliko ovde pojedinci potenciraju. Ja bih PMF zaobisao.

@daxyco
Uglavnom ti je ortak dobro rekao. SI se fokusira na programiranje, ali ima i hardvera, a ko zeli kao izborne predmete moze da bira maltene sve sto ima i na RTIu.

Sto se SIa tice, sema je sledeca. Imas 4 nedelje predavanja/vezbi/lab vezbi, pa prvu kolokvijumsku nedelju. Zatim opet 4 nedelje predavanja/vezbi/lab vezbi, pa drugu kolokvijumsku nedelju. Nakon poslednjih 4 nedelje, ide ispitni rok, obicno sa pauzom izmedju zavrsetka predavanja i pocetka roka od nedelju - dve dana. Evo ti kalendar za ovu godinu za SI: http://www.etf.bg.ac.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=69&Itemid=51
Imas sajt odseka, i tu mozes naci dosta informacija: http://si.etf.rs/
Kao i forum studenata SI: http://www.sietf.org/index.php , koji je nazalost malo utihnuo sa novijim generacijama, kojima je izgleda lakse da koriste FB grupu za komunikaciju :wall:
Naravno, tu je i forum ETFa gde vrv mozes naci dosta vise informacija oko celog fakulteta i smera IR (informatika i racunarstvo, bivsi RTI tj Racunarska tehnika i informatika): http://forum.etf.rs/

Nastavni plan za IR nisam siguran tacno kakav je ali znam da je dosta slican SIu sa tom razlikom sto oni imaju jedan kolokvijum, a nama gradivo zvanicno treba da bude podeljeno u tri jednake celine tj tri kolokvijuma (treci kolokvijum je u ispitnom roku). Nezvanicno, pola predmeta to ne postuje vec u ispitnom roku moras opet da radis stvari koje si odradio na kolokvijumu.

Nadam se da sam ti bar malo pomogao. Pitaj slobodno ako te jos nesto zanima.

Moras da se odlucis, makar delimicno, sta su oblasti koje te zanimaju. Ako je to iskljucivo hard-core kodiranje, tipa operativni sistemi, drajveri ili cak hardver, onda ETF. Medjutim ako to nije to, ako te zanimaju baze podataka, optimizacija, poslovni softver, isl, veruj mi mnogo je bolje FON. Naravno ni jedan od ova 2 ti nece iskljuciti ono drugo, ali po mom pristojnom iskustvu, covek koji ne zna neke od stvari koje se uce na FON-u se dosta teze adaptira na mnoge poslovne termine i izradu poslovnog softvera i generalno na sve ne-tehnicke stvari.

Samo tehnicko znanje ti ni jedan fakultet nece dati, suludo je da ocekujes da na 60-120 ili koliko casova naucis nesto ozbiljno. Oblasti koje te zanimaju moras sam mnogo temeljnije da radis... opet dajem prednost FON-u, imaces vremena da se posvetis tome makar malo vise. Uz to racunaj da stices bolji social skill na fakultetu tipa FON... sto se tice inostranstva ne bih to radio na tvom mestu sad, zavrsi fax ovde, radi 3 godine u struci (sa bilo kojim od ova 2 naci ces posao dosta lako), pa onda idi kao izgradjena licnost, 27 godina je taman vreme kad znas sta zelis.

pa dobro, nekome je glup predlog, nekome delimichno dobar itd.

......ali sam siguran da velika vecina misli i zna da je procenat zaposhljavanja (regularnog) fakultetski obrazovanih ljudi u srbiji izuzetno porazavajuci.
jako malo je bitan prosek, znanje, radovi, takmichenja...gledaju se lova i veze, shto je izuzetno tuzno i jadno.
svakim danom se susrecemo sa nesposobnim ljudima u raznim sverama zivota, koji jednostavno nisu zasluzili i nisu sposobni da rade to shto rade, dok su oni mnogo sposobniji zaglavljeni na birou, ochi im ispale od infostuda, zauzeti slanjem hiljada i hiljada CV-eva u nadi da ce se izboriti makar za neki razgovor za posao.
zato sam i naveo ono ukoliko ima "sigurnu kombinaciju" ili mozda da pali posle negde gde ce mu biti priznata diploma (jezik naravno mora da se zna odlichno).

mnogo faktora je u igri. imaj samo u vidu, ako zelish studirati u beogradu, to znachi ne vidjati porodicu, prijatelje, svoj grad, sam si prepushten sebi u svakom pogledu. to, iskreno, ne govorim iz lichnog iskustva jer sam imao tu srecu da posedujem stan u bg-u, tj da zivim u bg-u, ali sam se uglavnom an faxu druzio sa ljudima iz unutrashnjosti jer sa beogradjanima/beogradjankama :d nisam nikada nashao neki u fulu zajednichki jezik :D niti ostvario neki prisniji kontakt odnosno prijateljstvo, a bogami ni vezu :D....i vidjao sam svashta, veruj mi. od onih koji su kidali u srednjoj, na faxu u bg-u se pogube totalno, do onih extrema, koji su jedva srednje zavrshavali, a na faxu kidaju.

ja ti ne mogu dati konkretan savet koji fax da upishesh, ali kao neko ko je zavrshio jedan od najtezih i najstresnijih fakulteta (tako barem kazu drugi :D) pre okruglo 4 godine, mogu ti samo reci ono shto sam vec i rekao.
jedino shto je losha okolnost po neupisivanje faxa, je chinjenica shto si zavrshio gimnaziju, pa mozda u tom sluchaju da odradish neku kracu privatnu varijantu...kurs, vishu i sl

doobrano razmisli o svemu, ne kazem da nikako ne upisujesh nishta, ali se dobro pripremi za sve moguce nepravde i poteshkoce na svakom koraku, i nemoj misliti (kao ja) da chim zavrshish fax da te cheka posao. znachi, druze, ne da nisi na pochetku, nego si tek tu u rupi. moracesh praxe da naushich i da se nadokazuejsh samo tako, a ni posle toga ti niko nece nishta garantovati.
ne bih meshao politiku u ovu raspravu, ali sistem nam je ultra losh u svakom mogucem pogledu. a evo ti jedan sjajan i slikovit primer.
ako me secanje ne vara, pre par meseci je bilo govora na tv-u da na birou postoji 1200 nezaposlenih moje struke, i iako je takva situacija, na faxu ce umesto 20-50max ljudi, primiti opet kao regularnih 128, i josh 300 preko veze na samofinansiranje. nikoga nece biti mnogo briga shto ti posle necesh imati posao, bitno je da se uzme lova, i taj broj ce iz godine u godinu rasti.
a kad se objavi neki konkurs gde primaju dve osobe iz moje struke, prijavi se neverovatnih nas 500-600 od kojih ~350 ispunjava uslove. naranvo, oni sa najjachom vezom i sa najvishe love ce da upadnu, ostali neka probaju drugi put negde drugde.

tako da, jedino ako to bash bash bash volish da radish, i mislish da cesh biti jako jako uspeshan u tome, i da imash barem neku polu varijantu za posao posle, ako mislish da cesh se sam snaci u bg-u, upishi neshto i zelim ti zaista od srca da uspesh u svakom pogledu.

ja lichno sam se razocharao u srbiju i u moju struku toliko, da ne mogu da ti opishem koliko sam smoren, a naravno, nisam jedini, ne samo u svojoj struci vec i u drugim.

10x meri, jednom seci :D

Poslednja izmena:
Da

pa dobro, nekome je glup predlog, nekome delimichno dobar itd.

a kad se objavi neki konkurs gde primaju dve osobe iz moje struke, prijavi se neverovatnih nas 500-600 od kojih ~350 ispunjava uslove. naranvo, oni sa najjachom vezom i sa najvishe love ce da upadnu, ostali neka probaju drugi put negde drugde.

tako da, jedino ako to bash bash bash volish da radish, i mislish da cesh biti jako jako uspeshan u tome, i da imash barem neku polu varijantu za posao posle, ako mislish da cesh se sam snaci u bg-u, upishi neshto i zelim ti zaista od srca da uspesh u svakom pogledu.

10x meri, jednom seci :D

Reci cu za fakultet za koji znam (ETF), ako se dobro pokaze na fakultetu preko profesora ce moci da nadje posao, mozda se to moze nazvati polu varijantom, ali profesori kod nas preporucuju ljude koji solidno solidno znaju i razumeju materiju. Ja nisam ni blizu bio dobar student ali kad sam se uozbiljio i kada su neki profesori videli da razumem ono sto ucimo i da ne bubam samo napamet predlozili su me za neke poslove, nisam ih prihvatio jer nisam hteo vise da ostajem u zemlji.
Iz iskustva vise relativno uspesnih (i postenih) firmi znam da kada daju konkurs da im se pojavi gomila ljudi koji su zavrsili fakultet (i sa visokim prosekom) i da nemaju pojma ni te oblasti iz kojih imaju visoke oblasti, i onda imaju problem da nadju nekog ko zna nesto sto im treba. Iz tog razloga cisto sumnjam da od 500-600 ljudi 350 njih zadovoljavaju potpuno uslove bilo kakvog konkursa (cak i sa tvojim fakultetom Demios), naravno da ne sumnjam da uglavnom upadnu oni sa vezom ako ima 2 mesta.
Cak i da na kraju fakulteta nema nikakvu varijantu za posao moze da pali u inostranstvo i da dobije stipendiju za master, u sustini mislim da je to najbolja varijanta.

BTW Demios nemoj pogresno da me razumes jer u potpunosti razumem o cemu pricas, ali moja prica je uglavnom vezana za odlazak u inostranstvo.

Na kraju, mislim da obrazovanje nema alternativu i pri tome ne mislim samo na finansijsku stranu toga. Za PMF i ETF (za FON nisam upoznat) znam da pruzaju dosta vise od prilicnog broja fakulteta u inostranstvu iako nisu najbolji, ali moras to da znas da iskoristis a ne da ides samo da polozis ispite, moras dosta i sam da uradis, ali cesto ces imati pomoc u vidu profesora (opet samo moje iskustvo sa ETFa).

Ja bih ti preporucio ETF ili PMF, fon ne bas. znam dosta ljudi koji su zavrsili fon, pa su se snasli tek kada su zavrsili master na ekonomskom ili nekom drugom faxu.

Ali, najvazniji savet, koji si mogao da iscitas i u prethodnim poslovima je da ne ocekujes da ti fax sam po sebi resi sve probleme. Fax vredi mnogo, ali samo ako se zaista pokazes u tome sto ucis. Nemoj biti ogranicen na ono sto te uce gde bilo da upises, vec gledaj da sto vise sam radis nadjes neko svoje usmerenje koje je naravno u skladu i sa faxom. Isto tako znam i ljude koji nisu zavrsili nikakav fax, ali su jako dobri u poslu (programiranje i baze podataka), ali oni imaju problem jer kada se pojave negde niko nece da ih testira kada nemaju diplomu.

Ukratko receno, bez fakulteta je teze naci posao, ma koliko znao. A bez pravog, prakticnog znanja je jako tesko naci dobar posao, pa ma koji fakultet da si zavrsio.

Ima mnogo ljudi koji zavrse i takve fakultete kao sto su ETF i PMF i da nisu spremni ni za kakav posao, jer su samo bubali sta je trebalo i mislili da je to to... Nazalost to je posledica toga sto nasi fakulteti jako slabo forsiraju prakticno znanje, generalno gledano. Iako su teorijski vrlo, da tako kazem, temeljiti.

Pozdrav

Ima mnogo ljudi koji zavrse i takve fakultete kao sto su ETF i PMF i da nisu spremni ni za kakav posao, jer su samo bubali sta je trebalo i mislili da je to to... Nazalost to je posledica toga sto nasi fakulteti jako slabo forsiraju prakticno znanje, generalno gledano. Iako su teorijski vrlo, da tako kazem, temeljiti.

Pozdrav

+ za ovo, i jos je teorija neretko zastarela... primera radi uce te kako se radi denormalizacija baze, a u zivotu nisu videli bazu vecu od 100 mb... i najjaci rdms sa kojim su radili je access...

Kako ne kapirate o cemu se ovde prica....To o cemu ti pricas je kao da poredis gradjevinskog inzenjera i zidara. Inenje ce nauciti da napravi zid za kratko vreme, i verovatno ce postati i bolji, a zidar nikad nece zavrsiti fakultet........malo je glupo poredjenje, ali da raja moze da kapira poentu. Kad si potkovan teorijski, ti ces nauciti u praksi ono sto je neko na nekom kursu od 2 meseca naucio vrlo brzo, i mnogo ces brze napredovati, a onaj sa kursem ce ostati na istoj plati i na istom poslu ceo zivot....

+ za ovo, i jos je teorija neretko zastarela... primera radi uce te kako se radi denormalizacija baze, a u zivotu nisu videli bazu vecu od 100 mb... i najjaci rdms sa kojim su radili je access...

Skoro sam imao prilike da radim na jednom projektu sa devojkom koja je zavrsila PMF u roku, programerski smer, i sada je na masteru na istom fakultetu. Iako nisam ocekivao od nje da pokaze da zna da isprojektuje bazu, malo sam se iznenadio da nije znala za spoljne (foreign) kljuceve. To mi je krajnje cudno za nekoga ko je skolovan da bude programer.

Inace, nedavno sam imao i svoj prvi intervju za posao, ali sa druge strane stola. I neki moj zakljucak, na zasigurno ne prevelikom uzorku, jeste da tek svrseni studenti i sa PMF-a i sa FON-a znaju jako malo konretnih stvari da rade ukoliko su proteklih 4-5 godina zivota potrosili na ucenje samo za fakultet. Ne znam da li je tako i sa studentima ETF-a.

I jos jedna stvar do koje sam dosao od kolega koji su duze u firmi, je da je studentima FON-a potrebno mnogo manje vremena da krenu da "rade nesto korisno za firmu" nego studentima PMF-a i ETF-a i da imaju mnogo sire znanje. Ocigledno je to odgovor autoru teme zasto na informatickom smeru FON-a ima toliko "neprogramerskih" i "nematematickih" predmeta.

I mojih 5 centi na nedoumicu autora:

Ako si siguran da zelis da svoj radni vek provedes uz racunar programirajuci, upisi PMF ili ETF. A ako zelis da imas sire znanje, i time dosta mogucih zanimanja pored programiranja onda upisi FON. U svakom slucaju, znaj da ces neko primenljivo znanje nakon fakulteta (koji god od ova 3 upises) imati samo ako paralelno sa studiranjem budes isao na strucne prakse, budes clan raznoraznih studentskih organizacija, i naravno radis sam sa strane.

Ako si siguran da zelis da svoj radni vek provedes uz racunar programirajuci, upisi PMF ili ETF. A ako zelis da imas sire znanje, i time dosta mogucih zanimanja pored programiranja onda upisi FON. U svakom slucaju, znaj da ces neko primenljivo znanje nakon fakulteta (koji god od ova 3 upises) imati samo ako paralelno sa studiranjem budes isao na strucne prakse, budes clan raznoraznih studentskih organizacija, i naravno radis sam sa strane.

Bravo druze i tebi + :)

Sintaxa i programiranje se uci mnogo lakse i lakse nadokandjuje minus u ovim oblastima (sem ako nije u pitanju neka "teska matematika"), a veci je problem kad osobi fali sve ostalo... tj. da me ne uhvatite za ovo... puno toga drugog :)

Eh da sam ja sad na tvom mestu :p

Posto ti matematika ide od ruke predlog je PMF jer bolji fakultet od toga i ETF neces naci. Sto se tice fona odlican je on i zaista perspektivan ako ucis i radis mozes dosta toga da postignes par drugarica je obislo pola sveta sa fonom doduse one su na menadzerskom smeru ali opet.

ako te zanima cisto mata onda PMF ako oces programiranje ETF, FOn ima losije informaticke smerove od ova dva ali ako te zanima menadzerski smer neces nikako pogresiti.

BTW da ne bude da sam neki funboy ja sam upisao Saobracajni i evo sad odustajem :d i palim za evropu radim(imam mogucnosti moguce zato da sam odustao) mada to tebi ne bih preporucio(ovo sto je demios rekao) jer sto bi to uradio ako ti matematika lepo ide i vredan si.

Ps. Ako mislis da zavrsis pa da palis iz srbije budi spreman da posle master diplome jos polazes gomilu ispita u stranoj zemlji IAKO na svim fakultetima kazu priznat fakultet bla truc bolonja(po kojoj niko vise ne radi samo mi )

Edit: Raspitaj se za Racunarski Fakultet oni imaju dobar program i prakticna nastava je zaista korisna.

Poslednja izmena:
Upisi fakultet koji ces moci da zavrsis sa pola mozga, bez cimanja, smaranja, ucenja po mesec dana a u toku preostalog vremena radi na sebi, juri po studentskim organizcijama, samostalno se edukuj, trazi posao, juri iskustvo, kontakte, debljaj CV a onda kad dobijes guz papir zvani diploma kojim mozes da mases, imaces iza sebe vise nego 99% onih koji su upisali "pravi" fax (i samim tim bolje sanse da uradis nesto u zivotu dok si mlad).

ja ti ne mogu dati konkretan savet koji fax da upishesh, ali kao neko ko je zavrshio jedan od najtezih i najstresnijih fakulteta (tako barem kazu drugi :D) pre okruglo 4 godine, mogu ti samo reci ono shto sam vec i rekao.

O kom fakultetu je rec, ako nije tajna?

Ne bi trebao mnogo da se brines oko ove odluke. I ETF (RTI/SI) i RAF i PMF su ok izbori. Ni na jednom fakultetu neces steci dovoljno znanja ako ne radis sa strane (cak ni na ETH, ni na MIT-u, ni u Tokiu niti bilo gde u svetu.). Nijedan od gorepomenutih fakulteta nije tezak, i neces se ni na jednom patiti 8+ godina. Cinjenica je da su na ETF jaci ljudi nego na PMF, a da na RAF-u postoji desetak razbijaca koji su na stipendijama i onda velika provalija u znanju pa ostali koji placaju fakultet. Taj argument je mozda jedina stvar koja treba da te zanima, posto ces vise nauciti od ljudi sa kojima studiras nego od profesora i ti isti ljudi ce ti jako mnogo znaciti posle zavrsetka fakulteta ako imas bilo kakav social skill.

Sto se tice ove cinicne price o situaciji u Srbiji i nipodastavanju nasih fakulteta i one racunice koliko tvoj zivot vredi u Srbiji - ja sam skoro zavrsio ETF i poprilicno sam upucen u pricu mnogih ljudi (i u svoju naravno) koji su u zadnje 2-3 godine baceni u vatru prezivljavanju u Srbiji direktno posle fakulteta. Svako ko je vredeo (takmicenja/olimpijade u gimnaziji i fakultetu i (u vecini slucajeva, ali ne obavezno) 9+ prosek) je ili otisao na neki od najjacih fakulteta u svetu (od ETH i Lozane u koje je otislo najvise ljudi, pa sve do MIT-a), ili su dobili posao u najvecim svetskim kompanijama (ekipa sa RAF-a u FB-u, nekoliko nasih ljudi u Google-u i MS-u), ili su u Srbiji ostali sa pocetnom platom od 1000+ evra, koja je posle godinu dana presla 1500e-2000e. U ovakve ljude spadaju ljudi sa ETF-a (i RTI i SI, a i dosta njih sa elektronike i poneka sa drugih smerova), PMF-a (oba racunarska smera i poneko sa teoretske ko je resio da ide computer science putem), RAF-a (stipendisti koji su zaista strasni kidaci) i poneko sa FON-a.

Pa ako vec toliko uzivate u cinizmu i tim racunicama koliko zivot u Srbiji 'vredi' makar baratajte pravim brojevima.

ili su u Srbiji ostali sa pocetnom platom od 1000+ evra, koja je posle godinu dana presla 1500e-2000e. U ovakve ljude spadaju ljudi sa ETF-a (i RTI i SI, a i dosta njih sa elektronike i poneka sa drugih smerova), PMF-a (oba racunarska smera i poneko sa teoretske ko je resio da ide computer science putem), RAF-a (stipendisti koji su zaista strasni kidaci) i poneko sa FON-a.

Pa ako vec toliko uzivate u cinizmu i tim racunicama koliko zivot u Srbiji 'vredi' makar baratajte pravim brojevima.

Lepo je ako ima firmi u Srbiji koje su toliko "darezljive", ali da ne nalozis ljude previse, u mnoooogo vise firmi za ETF/FON pocetnike je startna plata 35-40% od navedene cifre (van Bg to je lako i jooos manje), i to ne pricamo o firmama koje se bave proizvodnjom celuloze i treba im "admin" da vadi zaglavljene diskete, vec IT kompanijama kojima je to primarna delatnost ili ozbiljnim firmama sa vecim IT sektorima.

IMHO, kakav god da je "kidac", treba mnogooooooo da vredi da ga ovde neko plati 1500 posle godinu dana... to je bruto trosak za firmu bar jos 2x toliko (porezi + pratece sluzbe + prostor isl.).

Poslednja izmena:
Да не отварам нову тему, кад ме отприлике слично занима...
Дакле, био сам на ЕТФ-у, мучио се, покушавао, и (да скратим подугачку причу) на крају (принудно) одустаo.

Невезано за факултет, радио сам самостално неколико пројеката, од којих ми је најкомплекснији био сајт, са custom CMS-ом, који је рађен у PHP-у од нуле (нисам користио ништа готовог кода).

Пошто сам у међувремену кренуо да радим (поприлично ван сфере интересовања), не бих могао да се потпуно посветим студирању, а жеља ми је да стекнем диплому. ПМФ је вероватно ту превелик залогај, тако да се двоумим између ФОН-а и више електротехничке, са које бих онда пробао да се пребацим на новосадски факултет, чуо сам од неколико људи да је то могуће, и да тамо завршим четврту годину.

Циљ ми је, генерално, да радим Freelance програмирање. Знам да за то диплома није неопходна, али мислим да ипак треба нешто да завршим.

Дакле, људи, шта ми је сад најпаметније чинити?:)
Хвала унапред на предлозима и саветима...

Pa upisi Fon nznam sto bi se selio na kraju u NS. Inace znam da fon nije puno zahtevan i da je Etf daleko daleko zahtevniji.

Da se razumemo nisam licno studirao tamo ali dobar drug je zavrsio i znam koliko se *trudio* :D

Poslednja izmena:
Mozda ima svoje "razloge" :eyebrows:. A da upises odmah tamo fakultet? U svakom slucaju FON ti mnogo bolja opcija od vise.

Немам неке посебне разлоге, виша ми је у комбинацији првенствено јер познајем доста људи који су је завршили, генерално сви су задовољни. А са ФОН-а не знам никог са рачунарског смера.

Што се тиче захтевности, мени рачунарски предмети на ЕТФ-у нису били никакав проблем (бар прве две године, колико сам прошао), око ОЕТ-ова је све било запело.

Је л' знате, да ли су предавања и вежбе обавезни на ФОН-у, да ли је могуће уклопити то и посао?

Nazad
Vrh Dno