Ја сам био на ЕТФ-у, као што си могао да прочиташ, а сада сам уписао МАТФ, и ово су неки моји утисци:
1)ЕТФ:
-Прва година је стварно тешка, и сем тога што ће бити подразумевано да знаш много више него што је то случај са 95% људи, градива има стварно доста, разбацаном по свим живим областима;
-Од друге године, одабереш смер и ствари се драстично мењају (барем у случају РТИ-ја, на коме сам био годину дана). Имаш један тежак испит за целу годину, остало није проблем, професорима није циљ да те оборе, кренеш са практичнијим стварима и учиш се неком, по њима, правилном размишљању у решавању проблема у рачунарству;
-Факултет је одлично организован, ако останеш у оквирима предефинисаног. Значи, пријава испита, колоквијума, информације о предметима, начин полагања, све функционише (делује хаотично, али у поређењу са осталим факултетима, одлично је

)
-Знање које тамо стекнеш је опште и недовољно да радиш било шта конкретно, али ћеш имати солидну основу, да знаш с које стране кренеш да учиш кад кренеш нешто ново да радиш
-Сви испити се раде писмено, што је некима плус, а некима минус.
2)МАТФ:
-Факултет траје 3 године, што је у старту мала предност, али у пракси нема неке разлике, пошто већина касније оде на мастер
-Организација је очајна, све иде по принципу "договорићемо се", и ништа није дефинисано. На сајту пише једно, а у пракси се ради нешто поприлично другачије. Мени су од 17 испита с ЕТФ-а признали само 3 програмирања и 2 енглеска, али још увек чекам да ми то упишу, иако је признавање завршено крајем септембра.
-Градива је једно 50% мање, тако да су најтежи предмети у рангу лакших са ЕТФ-а.
-За већину испита се уопште не зна колико колоквијуми, тестови, усмени и писмени делови испита носе поена, нити који је стварно услов за полагање. У пракси ово значи да је код неких професора могуће добити 9 без иједног поена пре испита, али и 5 са 70/70 поена пред усмени део.
-Болоња је понегде стварно уведена (2-3 предмета годишње), тако да имаш гомилу ситних тестова
-Са друге стране, атмосфера је далеко опуштенија, мање стерилна.
Све у свему, ја сад радим пуно радно време, паралелно студирам МАТФ, и мислим да могу да до октобра очистим годину. Да сам на ЕТФ-у, био бих задовољан и условом за упис наредне.