Šta je novo?

SEPA Srbija

Mozda i izmene ZoDP do tada?
Sacekajmo.

Evo u prilogu i Google AI pravna tumačenja za Srbiju i za Crnu Goru. Navodno će od jula ove godine Crnogorcima biti omogućena neograničena domaća SEPA plaćanja. Kod nas će biti moguća samo ograničena domaća SEPA plaćanja.
Ali eto, barem će ovi što rade s nekretninama ili šalju evre članovima uže porodice imati neke koristi od toga ako provizija bude 2 centa ili ništa.

Prilozi

To nece biti jeftino svejedno.
SEPA ne diktira te cene a banke bi vec same smanjile troskove DA ZELE.

Sepa ne diktira cene, ali CG je dobar pokazatelj šta nas okvirno čeka.
Sigurno će biti jeftinije nego do sada.

U maju možemo ocekivati da slanje evra unutar Srbije bude povoljnije nego sada?

Naravno. Očekivanje je potpuno dozvoljeno.

Šta će zaista da se desi, videćemo kada sistem počne da radi.

Neće kod svih banki biti par centi ili nula.
Ali kod nekih koje budu htele da privuku klijente hoće verovatno, mislim da postoji i neka SEPA regulativa koja ograničava moguću max cenu.

Zanimaju me dve stvari:
1.Kada kupujem nosto online iz EU,da li ce se placati neka provizija?
2.Da li kada placam karticom u nekoj od zemalja EU,da li tada ima neka provizija?
Ili ce biti kao da placam u Srbiji.

Poslednja izmena od urednika:
@NorthGate 1. Ako je reč o direktnom transferu kroz SEPA sa primenom od maja, tarife bi trebalo da stignu uskoro i onda će se znati koliko bi šta trebalo da košta.
2. Proviziju za kartično plaćanje interno određuje banka ili fintech i takva je praksa svuda u svetu.
Dolazak stranih fintecha na naše tržište nije za očekivati pre 2027.

AikBank poslednjih dana šalje klijentima predlog izmena i dopuna ugovora, koje stupaju na snagu 4. maja (same nove verzije su i ovde), a koji uključuju definiciju SEPA transfera. Jedna stvar mi je tu čudna: nigde ne pominju instant varijantu, sve je po principu kliringa. Tako je i u uvodnoj najavi: koristićete SEPA plaćanja - plaćaćete i primaćete uplate u evrima iz zemalja Evropske unije i regiona povoljnije istog dana, a najkasnije u roku od jednog dana. Dali su i terminski plan, po kome će se istog dana izvršavati samo nalozi predati do 11h (u filijali), odnosno do 12h (preko elektronskih kanala), dok će se raspored priliva izvršavati svakog radnog dana do 17h. Tarifa, očekivano, još nema.

Zanimaju me dve stvari:
2.Da li kada placam karticom u nekoj od zemalja EU,da li tada ima neka provizija?

Mora i online mesto gde kupuješ da podržava SEPA transfer, a to mahom nije slučaj.
Uglavnom su u pitanju platne kartice.

Zanimaju me dve stvari:
1. Nemoj nikada koristiti SEPA za kupovinu. Ako je prevara tu nema povracaja. Kartica ili PayPal.
2. To sada ni unutar EU ne vazi (imam proviziju za kartice ako nije u EUR, tipa CZK i SEK).

1. Nemoj nikada koristiti SEPA za kupovinu. Ako je prevara tu nema povracaja. Kartica ili PayPal.
2. To sada ni unutar EU ne vazi (imam proviziju za kartice ako nije u EUR, tipa CZK i SEK).
Ne mislim na kupovinu od fizickih lica vec od prodavnica i mob operatera kada kupujem dopunu za broj.
Za ovo drugo mislim na HR i GR, oni imaju samo euro.

Ne mislim na kupovinu od fizickih lica vec od prodavnica i mob operatera kada kupujem dopunu za broj.
Za ovo drugo mislim na HR i GR, oni imaju samo euro.
Dok je Cro imala kunu, bez problema sam placao ali je kurs bio katastrofa.
Vrv ce i ovde to biti slucaj.

Ako je operater pa ok. Ali i kupovina od radnji - ne SEPA

SEPA nece menjati kurs i/ili proviziju za kartice.
Da pojasnim,mozda me nisi razumeo.
Mislim na drugu mogucnost kada odem u HR ili GR,da li pri placanju npr.Visa debit,da li ce racun od npr. 14e biti toliko ili nesto veci?

Niko te ne razume, jer ne shvatamo zašto bi način plaćanja u Evropi podizao cenu.
To se sve ređe sreće i po Africi.

Kada odem u HR ili GR,da li pri placanju npr.Visa debit,da li ce racun od npr. 14e biti toliko ili nesto veci?
Kao što već napisah, zavisi od izdavaoca kartice. Oni biraju da li će zaraditi na proviziji, uvećati ti rezervaciju u blagom procentu ili rezervisati samo po sopstvenom (kod nas gornjem) kursu, do knjiženja po Visa exchange rate. SEPA neće imati direktnog uticaja na izmenu, a može samo da pospeši uvođenje takvih provizija (kao što je recimo Rajfajzen uveo proviziju od 0.5% za uplate na Visa karticu koje primaš od PayPal-a, kroz Paysend i slično), jer pogotovo kad su naše banke u pitanju, njihov značajniji deo zarade proističe od SWIFT taksi i kupoprodaje deviza pravnih lica.

Niko te ne razume, jer ne shvatamo zašto bi način plaćanja u Evropi podizao cenu.
To se sve ređe sreće i po Africi.
Gde sam rekao da podize cenu?
Pitam samo kako ce to funkcionisati.

Gde sam rekao da podize cenu?
Pitam samo kako ce to funkcionisati.

Ako nešto, u Hrvatskoj ili Grčkoj, košta 14eur, ti provučeš karticu, to nešto će karticu da ti zaduži na način koji imaš ugovoren sa bankom. Recimo, ako si u normalnoj banci, kao ja, zadužiće te 14eur, na deviznoj partiji. Ako je RFB kartica, dodaće ti 1%, jer tako piše u tarifniku za plaćanje u inostranstvu, nema veze sa Hrvatskom ili Grčkom. Ako ti je zaduženje u dinarima, zavisi od banke, obračunaće ti neki kurs, pa u zavisnosti od kursa, može da ispadne preko 14eur.

U svakom slučaju, nijedna verzija nema veze sa Grčkom ili Hrvatskom, a što je još važnije, baš nikakve veze nema sa SEPA o kome je ovde reč.

Glupo je reklamirati banke, zato ti nije odgovorio.
Velika većina naših banaka, ne naplaćuje nikakvu proviziju za plaćanje u EUR, ako koristiš karticu vezanu (i) za EUR račun. Izuzeci postoje, naveo je RF. Izuzetak je i kreditna kartica Yettel banke, ima ih još.

Druga je stvar što naši ljudi ovo pogrešno čitaju, pa rade sledeće stvari:
  • uzmu karticu vezanu za dinarski račun, plate nešto u eur, i banka im preračuna konverziju po svom prodajnom kursu
  • otvore devizni račun u USD, uzmu karticu uz taj račun, kartica nema proviziju. Kad plate u USA, ili na nekom sajtu gde je cena u USD (Aliexpress), iznenade se da je usledila dupla konverzija USD-EUR-USD
  • ispravno uzmu karticu vezanu za EUR račun, imaju EUR na stanju, onda plaćaju u Mađarskoj, Makedoniji, Slovačkoj, Rumuniji... i kad im POS ponudi da biraju lokalnu valutu ili EUR, biraju EUR.
  • Imaju kreditnu vezanu za RSD i EUR, kupuju u EUR zoni, POS terminal pita RSD ili EUR, odaberu RSD

Ima još. Za sve gore navedeno banke nisu krive. Osim što te ne upozore, ali to im je biznis model.

Zavisi - SEPA Direct Debit Mandate nudi povraćaj, 8 nedelja "No questions asked", 13 meseci za prevaru. Ako e-store nudi SEPA plaćanje, onda je to ovo, bar što sam ja video/bar što ja koristim (npr. amazon.de). Direktna uplata na IBAN ne nudi povraćaj - ali to koristiš samo za male oglase i tada apsolutno Paypal.

DIrect Debit (trajni nalog na naski) je ok.
Ali mnogo sajtova nema to a ima SEPA (ti da im platis kao fizickom licu). To izbegavati.

Zavisi - SEPA Direct Debit Mandate nudi povraćaj, 8 nedelja "No questions asked", 13 meseci za prevaru. Ako e-store nudi SEPA plaćanje, onda je to ovo, bar što sam ja video/bar što ja koristim (npr. amazon.de). Direktna uplata na IBAN ne nudi povraćaj - ali to koristiš samo za male oglase i tada apsolutno Paypal.
Tih 8 nedelja je u DE na primer za "trajni nalog". SEPA Instant nema nazad od trenutka kada kliknes "Posalji" - zato prvo proveri da li se ime i racun slazu, pita te da potvrdis, pa posle nema nazad.

Zašto bi neko kupovao preko SEPA transfera, kada mu je ista cena, ako plati platnom karticom. Trošak svakako snosi prodavac. Eventualno sam video da nekada prodavac naplati neki % ako se ide preko PayPal-a, ali za kartice ne.

Nazad
Vrh Dno