Šta je novo?

SEPA Srbija

Niko nas ne tera da koristimo SEPA, kome treba koristiće, kome ne odgovara - neće.

@m1tsu pa, ako ja tebi pustim pare sa nekog računa na skrill i ti sa skrila na tvoj devizni, banka tvoja nema uvid od koga su legle pare, sem da je sa tvog skrill naloga. Ako ti ja pustim direktno pare na tvoj devizni, logično je da banka ima uvid ko ti je uplatio novac. Ovim će olakšati plaćanje, ali će imati uvid ko je kome uplatio novac i trag za sutra ako im zatreba... Zato sam rekao da će na ovaj način lakše pratiti sve, ali isto tako lakše putovati novac bez provizije za nas obične smrtnike. Ja se i dalje držim posrednika kako ne bi imali trag. Provizije su male i bolje tako, nego da te neko sutra sačeka za neki porez za kapitalnu dobit i slično...
Kod nas vec godinama vazi: "stiglo ti je na racun od izvan zemlje? Evo porez na platis najvisi moguci sa kamatama kroz 5 godina. Ne slazes se? Dokazi da treba nizi da platis, odakle novac...".
Ne zavaravaj se da je trag bitan za porez, ako on legne na racun u banci.

naknade_sepa_transakcije.jpg
Crnogorci odredili provizije za SEPA transfere

Više o crnogorskim SEPA transakcijama (transferima) na ovom linku CBCG:

Za prvi dnevni transfer fizičkog lica do 200 € nadoknada iznosi najviše 0,02 €.

Primanje SEPA transfera do 20.000 € može maksimalno koštati 1,99 €, a za veće iznose do 25 €.

U razvijenijim zemljama EU ove transkacije su najčešće besplatne. Verovatno bi Radosav odneo novac u Minken po jeftinijoj tarifi :) .

Poslednja izmena:
U razvijenijim zemljama EU ove transkacije su najčešće besplatne...
Mislim da je kod nas zakonski rešeno tako da one banke koje imaju pakete u kojima nude besplatne domaće platne transakcije moraju u okviru istih da nude i besplatne SEPA transakcije tj. da plaćanja u okviru SEPA zone imaju ravnopravan status sa domaćim plaćanjima.
Ali i kod Crnogoraca realno 0.02 evra je nešto više od 2 dinara - tako da praktično jeste besplatno i to je samo zakonski maksimum, moguće da će i tamo neke banke da se odreknu te siće zarad privlačenja klijenata.

Vrh Dno