Važno da ne budu ove sumanute cifre kao sada, i 10€ je bolje od 300Neće kod svih banki biti par centi ili nula.
Ali kod nekih koje budu htele da privuku klijente hoće verovatno, mislim da postoji i neka SEPA regulativa koja ograničava moguću max cenu.
Zanimaju me dve stvari:
1.Kada kupujem nosto online iz EU,da li ce se placati neka provizija?
2.Da li kada placam karticom u nekoj od zemalja EU,da li tada ima neka provizija?
Ili ce biti kao da placam u Srbiji.
1. Nemoj nikada koristiti SEPA za kupovinu. Ako je prevara tu nema povracaja. Kartica ili PayPal.Zanimaju me dve stvari:
1.Kada kupujem nosto online iz EU,da li ce se placati neka provizija?
2.Da li kada placam karticom u nekoj od zemalja EU,da li tada ima neka provizija?
Ili ce biti kao da placam u Srbiji.
Ne mislim na kupovinu od fizickih lica vec od prodavnica i mob operatera kada kupujem dopunu za broj.1. Nemoj nikada koristiti SEPA za kupovinu. Ako je prevara tu nema povracaja. Kartica ili PayPal.
2. To sada ni unutar EU ne vazi (imam proviziju za kartice ako nije u EUR, tipa CZK i SEK).
Dok je Cro imala kunu, bez problema sam placao ali je kurs bio katastrofa.Ne mislim na kupovinu od fizickih lica vec od prodavnica i mob operatera kada kupujem dopunu za broj.
Za ovo drugo mislim na HR i GR, oni imaju samo euro.
Ako je operater pa ok. Ali i kupovina od radnji - ne SEPANe mislim na kupovinu od fizickih lica vec od prodavnica i mob operatera kada kupujem dopunu za broj.
SEPA nece menjati kurs i/ili proviziju za kartice.Za ovo drugo mislim na HR i GR, oni imaju samo euro.
Da pojasnim,mozda me nisi razumeo.Ako je operater pa ok. Ali i kupovina od radnji - ne SEPA
SEPA nece menjati kurs i/ili proviziju za kartice.
Kao što već napisah, zavisi od izdavaoca kartice. Oni biraju da li će zaraditi na proviziji, uvećati ti rezervaciju u blagom procentu ili rezervisati samo po sopstvenom (kod nas gornjem) kursu, do knjiženja po Visa exchange rate. SEPA neće imati direktnog uticaja na izmenu, a može samo da pospeši uvođenje takvih provizija (kao što je recimo Rajfajzen uveo proviziju od 0.5% za uplate na Visa karticu koje primaš od PayPal-a, kroz Paysend i slično), jer pogotovo kad su naše banke u pitanju, njihov značajniji deo zarade proističe od SWIFT taksi i kupoprodaje deviza pravnih lica.Kada odem u HR ili GR,da li pri placanju npr.Visa debit,da li ce racun od npr. 14e biti toliko ili nesto veci?
Gde sam rekao da podize cenu?Niko te ne razume, jer ne shvatamo zašto bi način plaćanja u Evropi podizao cenu.
To se sve ređe sreće i po Africi.
Gde sam rekao da podize cenu?
Pitam samo kako ce to funkcionisati.
O kojoj se normalnoj banci (banki) radi?Recimo, ako si u normalnoj banci, kao ja, ...
O kojoj se normalnoj banci (banki) radi?
OK. Mislio sam da pitam običnu stvar za dobrobit svih na forumu, ali izgleda da je top secret. 🙂Normalnoj za plaćanje u inostranstvu 😂
Valjda sam zato u tri različite banke.
Što opet nema baš nikakve veze sa SEPA.
Zavisi - SEPA Direct Debit Mandate nudi povraćaj, 8 nedelja "No questions asked", 13 meseci za prevaru. Ako e-store nudi SEPA plaćanje, onda je to ovo, bar što sam ja video/bar što ja koristim (npr. amazon.de). Direktna uplata na IBAN ne nudi povraćaj - ali to koristiš samo za male oglase i tada apsolutno Paypal.1. Nemoj nikada koristiti SEPA za kupovinu. Ako je prevara tu nema povracaja. Kartica ili PayPal.
Tih 8 nedelja je u DE na primer za "trajni nalog". SEPA Instant nema nazad od trenutka kada kliknes "Posalji" - zato prvo proveri da li se ime i racun slazu, pita te da potvrdis, pa posle nema nazad.Zavisi - SEPA Direct Debit Mandate nudi povraćaj, 8 nedelja "No questions asked", 13 meseci za prevaru. Ako e-store nudi SEPA plaćanje, onda je to ovo, bar što sam ja video/bar što ja koristim (npr. amazon.de). Direktna uplata na IBAN ne nudi povraćaj - ali to koristiš samo za male oglase i tada apsolutno Paypal.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari