Šta je novo?

SD2IEC - Commodore Floppy Emulator

msolajic

Slavan
Učlanjen(a)
25.05.2006
Poruke
306
Poena
330
Pozdrav svima na forumu,
Zanima me da li ima zainteresovanih za kupovinu / izradu SC2IEC floppy emulatora za Commodore računare?
S obzirom da poručivanje gotovog uređaja iz inostranstva povlači za sobom visoke troškove transporta i carine, isplati se da se uređaj pravi ovde, pošto je dizajn pločice dat u PD.
Sa druge strane, neki delovi moraju se poručivati iz Farnella, a i izrada štampane pločice se ne isplati na komad. Povoljnije može da se prođe ako se skupimo ovde na forumu, a ja sam spreman da uzmem lemilicu u ruke i uradim uređaje.
Cena jednog ne bi trebala da pređe 30 Eur, još nemam tačne cene svih komponenti, ali u toku nedelje bih javio. Radio bih i "daughterboard" za njega, sa dva DIN konektora, tasterima za diskchange i konektorom za displej (potrebna je izmena u firmveru, nije problem).

SD2IEC je emulator 1541 / 1571 drajvova, koristi SD / SDHC memorijske kartice na koje se stave .d64 imidži flopija. Više možete saznati na sledećim linkovima:
http://www.c64-wiki.com/index.php/SD2IEC
http://www.c64-wiki.com/index.php/sd2iec_(firmware)
http://www.pitsch.de/stuff/mmc2iec/index.htm

Ukoliko ima zainteresovanih, javite se...
 

Prilozi

  • nkc_sd2iec.jpg
    nkc_sd2iec.jpg
    28.3 KB · Pregleda: 371
  • nkc_sd2iec_db_1.jpg
    nkc_sd2iec_db_1.jpg
    23.3 KB · Pregleda: 302
Ja sam zainteresovan, bilo za neku zajedničku kupovinu gotovog uređaja sa net-a ili za izradu u 'domaćoj radinosti'.
 
Evo sa http://www.c64-wiki.com/index.php/SD2IEC

Kod:
How does the SD2IEC compare with the 1541-III and 1541 Ultimate?

1541-III vs. SD2IEC
    The sd2iec firmware provides much better compatibility and support for some fastloaders - 20x speed and more! 
    SD2IEC does not feature a display. Exchanging disks is possible using the disk switch button though. 
    SD2IEC PCB is even smaller than 1541-III-DTV PCB. 
    SD2IEC features a bootloader that fetches firmware from the SD card at startup - so firmware updates are simple. 
    SD2IEC uses an ATmega644 microcontroller - open source C compilers are available for this platform. 
1541 Ultimate vs. SD2IEC
    SD2IEC is much cheaper. 
    Since the 1541 Ultimate completely emulates a 1541, it's much more compatible (supports all fastloaders). 
    SD2IEC does not provide any extra functionality the 1541 Ultimate provides cartridge, network and REU emulation. 
    SD2IEC is faster than 1541 Ultimate for all normal IEC operations it emulates since it emulates only protocol level (no slow mechanics).

SD2IEC podržava NEKE fastloadere - JiffyDos, Exos (trebalo bi onda i TornadoDos), fastloader od FinaL Ketridža... Displej kao na 1541-III se može nadograditi, može se naći firmver sa podrškom za njega. Od SD2IEC je bolji 1541 Ultimate, koji u potpunosti emulira 1541 drajv ali on nije "Open Source" projekat i treba izdvojiti "samo" 129 € za njega...
Check King Soopers Ad and Piggly Wiggly Ad.
 
Poslednja izmena od urednika:
Mnogo je kume 129 za to, ja mislim. Pre sam bio za 1541-III projekat sto je Dejan gore dao link, mislim da je takodje ekstra i lako izvodljiv. Hteo sam da ga napravim ali pic 4620 koji sam imao otisao je za sd card emulator za amigu (2620 koristio covek, 4620 je ista serija). I iskren da budem i namenio sam ga bio za C64 ali pobedila amiga. Cak sam bio pitao kod nekih servisera mobilnih telefona za nokia displej i rekose mi 300-400 din. Moglo bi se ovo praviti, samo ako neko zna kako najpovoljnije, preko koga, nabaviti pic-ove, 18f2620 ili 4620.

-milanca
 
@Solajic,

Aha, vidim. Interesantni projekti. Sa strane izvodljivosti, (dostupniji nam je atmega32 od atmega644) ja bih se odlucio za mmc2iec, sa treceg linka koji si dao, pitsch.de. Da se ide sa atmega32 jer ga ima kod nas i nije skup. Farnel naplacuje 10eur postarinu samo unutar nemacke. E sad, posto nisam dublje ulazio u projekte, neznam dali postoji razlika od MMC2IEC i SD2IEC projekta ili je to jedno isto?

Mogu da napravim jedan sa atmega32 za sebe, cisto da probam da vidim kako radi. Ne bih dublje da zalazim u ovaj projekat sa a/644 jer ga retko ima kod nas i izbegao bih narucivanje.

-milanca
 
Razlike ima, MMC2IEC podržava samo kernel LOAD i SAVE, sve ostalo ne podržava. Pogledaj na c64-wiki.com , tu je detaljno opisano.
ATMega644 se može dobiti po ceni od 1230 dinara za komad, a ako se naručuje 10 komada košta 816 dinara komad. Stiže iz Farnella preko posredničke firme.
Štampane pločice (profesionalno izrađene, dvostrane, stop lak, kalajisane, metalizacija rupa, silkscreen) bi se mogle završiti za oko 20 evra za 10 komada.
 
Ukoliko se bude nesto radilo i ja sam zaiteresovan.

pozz
 
@Solajic,

U svakom je slucaju onda bolje praviti SD2IEC sa atmega644, bolji je uredjaj. Pogledao sam. Ne isplati se onda ici na manje od 10, i atmela i pcb-a. Ja cu da osvetlim jednu ali sve ovo, plus metalizacija rupa za ~20e/10kom je odlicna cena, i cena za atmela je ok s'obzirom da je nesto iznad 7e kod njih. Mogao bih pomoci ako se resi da se ovo pravi za nas i nase zainteresovane ljude ovde pa da odradimo po 5 komada uredjaja obojica. Treba nam cirka 100eur za atmele i plocice, ostatak delova bi uzimali ovde. Koliko nas ima, 4-5 zainteresovanih? Jos toliko pa da popuno kvotu od neverovatnih, blistavih 10 komada ;-)

-milanca
 
Ajde da se i ja zvanicno prijavim kao zainteresovan cisto da budem prisutan u matematici bolje ovako zajedno nego da posle sam kuburim........
..ionako neznam kako se prvi put ubaca softver u atmela nit sam sta kad radio niti ulazio dublje u neki projekat s njima..
Znaci ja sam za
 
Deki, ICSP programatori rade posao, PonyProg za paralelni port, i jos neki drugi. Ja sam napravio jedan za serijski port i sa njim programirao atmega8. Ima fora da se atmega8 programira i sa pickit2 ali ja nisam uspeo, silno vreme izgubi cackajuci umesto da napravim sam programator sa 2 diode i 2 otpornika :) Onaj mali USBasp je odlicna stvar. Vidim na plocicima su ostavljeni izvodi za 5 pina za programiranje, mora tako, smd je atmel.
 
Ma ok ono nisam se cackao s atmelima ppicovi su dosada zavrsavali posao i imao sam gde da ih isprogramiram,poceo sam da pravim allpic programator za sebe zimus,vidim da cu morati jos poneki da dodam na listu
Mslosajic onako usput koje su dimenzije plocica otprilike cisto da razmatram kutiju u koju bi to cucnulo onako da zalici :p
 
Poslednja izmena:
Mslosajic onako usput koje su dimenzije plocica otprilike cisto da razmatram kutiju u koju bi to cucnulo onako da zalici :p
Pločica je 5,6 cm x 3 cm, mada idem na to da istu malo preradim i dobijem maksimalnu širinu 5 cm (u tom slučaju bi se pojeftinila izrada pločica).
Postoji i druga varijanta, ima nekih elektroničarskih kutija koje elegantno izgledaju, a dimenzije su im 9 cm širine, 4,5 cm visine sa 11cm dubine. Tu bi lepo "čučnula" pločica sa integrisanim DIN konektorima, a može i da stane displej 2x16 karaktera, ukoliko ga neko bude ugrađivao. Prave se u crnoj i u beloj boji, pa može svako da bira... Ali o tom potom...
Stavio sam sliku kutije u atačment, a slikaću je i pored Komodorca čisto da steknete utisak kolika je.
 

Prilozi

  • 5768_slika UK-01-11.jpg
    5768_slika UK-01-11.jpg
    11.6 KB · Pregleda: 208
Pozdrav,

ako je prica jos uvek aktuelna, prijavljujem se za jedan primerak ako finalna cena uspe da bude na nivou od 30-40 evrica.
Imam c64 a heavy mi je da vijam drajvove po limundu..
 
da, sta je bilo sa ovim ?
 
Stvarno se tesko nalazi atmega644 kod nas ali zato ovog atmega 64 ima okolo i cena mu nije nesto preterano velika ali nazalost kuciste je drugacije 64pina ali je u ostalim stvarima isti kao 644 bar koliko sam ja poredio datashetove,ali onda mora druga plocica...

Ko je kod nas najpovoljnniji od dobavljaca koji rade s farnelom? Moze na pp da nebude reklama
 
Bump! :)

Prvo nisam imao vremena da se bavim sa ovim, posle je bio finansijski škripac...

Pločicu sam kompletno redizajnirao tako da se može montirati u kutiju koju je lako nabaviti kod nas, slot za SD karticu je bio jedan od većih problema (ono što ima da se kupi ne postoji u EAGLE bibliotekama, ono što pistoji u bibliotekama nema da se kupi itd)...

Uskoro i ostali detalji, a za kraj jedan video - demonstracija brzine učitavanja. Osim što C64 ima ubačen JiffyDos kernal, nikakvih drugih modifikacija nema, a ni snimak nisam ubrzavao.

[YOUTUBE]efSXvx7PD5o[/YOUTUBE]
 

Prilozi

  • DSC03324_cr.jpg
    DSC03324_cr.jpg
    685.7 KB · Pregleda: 197
  • DSC03326.jpg
    DSC03326.jpg
    488.7 KB · Pregleda: 196
  • sd2iec.png
    sd2iec.png
    41.4 KB · Pregleda: 170
  • sd2iec-top.png
    sd2iec-top.png
    559.8 KB · Pregleda: 157
Ima svega, i praznih pločica i gotovih uređaja, no o tome za par dana kad dovršim testiranje.
 
Ja bih definitivno jedan kompletan uređaj, možda i dva (zavisno od cene i raspoloženosti druge polovine).
 
Što se cena i prodaje tiče - pogledajte OVDE.
Ovaj thread ostaje za pitanja i odgovore.
 
Generalno mi se svidja kako je realizovan uredjaj ima malo onog commodore smeka da podseca na stari disk drajv.
Nisam dovoljno pratio razvoj uredjaja pa me zanima moze li se dodati kakav ekran bez da se remeti plocica previse?
Cemu sluzi onaj konektor sto strci iz iec kabla?
 
Pa ja volim kad nešto ima taj "šmek" originalnosti, još bolje bi bilo da su kutije u bež ili braon varijanti, ali njih je nemoguće nabaviti za neku normalnu cenu jer ih niko u Srbiji ne uvozi. Isplatilo bi mi se samo da sam uzeo 50+ komada iz inostranstva.
Ekran se može dodati, postoji takav firmware na jednom drugom forumu, ali je on malo veći nego što bootloader dozvoljava tako da se može ubaciti samo preko programatora. Ima i jedan drugi mali problemčić, to što nisam izveo apsolutno sve slobodne pinove mikrokontrolera na pločicu kao lemne tačke, pa je potrebno dodatna tri voda za ekran skinuti direktno sa mikrokontrolera (ostala 4 su izvučena sa donje strane pločice). Ko ima mirnu ruku i tanku lemilicu, neće mu biti problem da ovo odradi. Kad i ako budem pravio narednu seriju pločica, izvući ću i te vodove, a mogu da probam da spojim ekran na jedan koji još nisam sklopio u kutiju.
IEC kabl je prolazni, da može da se priključi još neki uređaj, a onaj plavi konektor sa štampanom pločicom je prolazni konektor za kasetofon, jer se sa njega skida napajanje za uređaj.
 
Danas sam dobio svoje uređaje, sve radi savršeno. Izrada je odlična, svaka čast!
 
Nergal, hvala na lepom review-u. Što se tiče 1541-III, slažem se da je u nečemu možda bolji, ali to je odavno mrtav projekat, a ovaj se i dalje razvija. 1.0.0. alpha verzija firmvera može da se skine sa git-a, čini mi se da je malo optimizovanija ali ne podržava m2i kontejner pa treba prebaciti sve u p00.
Moj cilj ovog poduhvata nije bio finansijska korist, a ni nijedan sledeći koji bude izašao iz moje kuhinje neće imati isto za cilj, iako sam uleteo u čitav poduhvat onda kad mi je novac bio najpotrebniji jer sam ostao bez posla. Jednostavno, želim da retro scena kod nas malo "živne", i da ono što ima da se kupi preko granice bude dostupno i ovde po istoj ili nižoj ceni.
Pošto je prvih 10 komada skoro pa rasprodato, poručiću komponente za još 10 komada (pošto sam zbog problema sa poštom na kraju završio sa 20 pločica umesto 10), a sledeći poduhvat... Neki sa ovog foruma već znaju o čemu se radi, ali nek' ostane tajna još malo, dok mi se slože sve kockice.
 
Nazad
Vrh Dno