Šta je novo?

SD2IEC - Commodore Floppy Emulator

Evo i mene kao još jednog ponosnog vlasnika Dexterove super sprave :)

Nemam puno šta da kažem sem da radi baš kako treba, kvalitet izrade i uputstvo je profesionalan, a cena više nego povoljna za količinu zabave koju pruža!

Radi na C64, radi na C128, još samo da ga isprobam na Plus4. Svaka čast!

ps. Ko neće puno da bira igre sa neta može da skine "sd2iec game collection" sa: http://www.sd2iec.co.uk/id6.html
266Mb igara za sve commodore osmobitne računare bi trebalo da bude dosta za nekoliko sati zabave ;)

Evo ja sam do sada sam nakupio oko 20 mb igara,kad pogledas to je gomila!zabavi nikada kraja! a kartica je od 512 mb :D

Ljudi treba mi mala pomoc: :)

Naime,s obzirom da i dalje zelim da koristim originalni drive koji mi je povezan na racunar preko onog belog kablica ,kako da pored SD citaca nateram da radi i stari drive? Preko onih komandi za promenu broja jedinica nista ne dobijam :

Load"$" ,8 vidi samo SD citac i to je to.

Da li privremena promena broja drajva podrazumeva da ubacim neki novi broj ,recimo 9 i da onda pozivam stari drive tim brojem ?

Primer:

Load"$",9

Jedan od uređaja (koji hoćeš da ostane 8) isključiš - floppy na prekidač, ili SD2IEC dovedeš u pasivno stanje držanjem tastera diskswitch dok se ne upali crvena led dioda.
Kucaš OPEN 1,8,15: PRINT#1, "U0>"+CHR$(9): CLOSE 1
Uređaj koji je ostao uključen postaje jedinica 9.
Uključiš drugi uređaj (ili ponovo držiš diskswitch dok se crvena led ne ugasi) i to je to.

Jedan od uređaja (koji hoćeš da ostane 8) isključiš - floppy na prekidač, ili SD2IEC dovedeš u pasivno stanje držanjem tastera diskswitch dok se ne upali crvena led dioda.
Kucaš OPEN 1,8,15: PRINT#1, "U0>"+CHR$(9): CLOSE 1
Uređaj koji je ostao uključen postaje jedinica 9.
Uključiš drugi uređaj (ili ponovo držiš diskswitch dok se crvena led ne ugasi) i to je to.

Hvala! ;)

Molbica, za sve koje interesuje hardver za retro mašine, da popunite ovu anketu - http://goo.gl/JHV53Z . Anketa je anonimna, a tiče se i SD2IEC emulatora i ostalog retro hardvera.

E ja moram da sacekam do sutra da ispipam i sve i probam na C64. Posle cu da ucestvujem u anketi ako mi bude preostalo slobodnog vremena jer dok ja probam minera,rick dangerous-a, creatures ......

Mene jadnog zapo uredjaj s rednim brojem 13. Sad ja licno nisam sujeveran ali za ovo prvo testiranje uredjaja bio mi tu drug ......Probali par demoa ...................nisu radili sto je verovatno i ocekivano.
Probali par igara i tu sam se za*****.. Drugar se zapalio i odneo kuci i sd2iec i jedan od mojih c64. Srecom pa TV ima.
Glasanje je obavljeno po meni je uredjaj sasvim ok jos da mi ga vrate pa da isprobam turbo modove.
S time da mene neodoljivo vuce zelja da ovaj uredjaj spakujem u drugo kuciste...
cini mi se da bi izgledalo jos vise retro :)

A ja se ubih po kući tražeći broj 13... Nije namerno, stvarno. Nadam se da će ti ga drug brzo vratiti :)
BTW, nije ti loša ideja za kutije :)

Ma kutija je univerzalna ,onaj ko je projektovao kutiju za kasete kao da je bio vidovit i dan danas moze ekstra da posluzi makar i kao stalak za najnoviji android mobilni.
Nego jel neko ima saznanja rade li neki demoi na sd2iec?
Mene sad zivo svrbi kako se 1541-III ponasa po pitanju kompatibilnosti?
Koliko sam gledao po netu prica oko 1541 emulatora jos uvek nije zavrsena i ima solidan broj projekata koji su radjeni ili se jos uvek rade.
http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_64_disk_/_tape_emulation#hw_1541emu

Poslednja izmena:
Mogu da potvrdim da prvi sa liste njet working Edge of Disgrace sam probao prvi buduci da mi je to jedan od top demoa za prikazivanje sta moze c64 .Probao sam jos par komada koji isto nisu proradili.
Kada mi bude vracen c64 i uredjaj isprobacu jos demoa. Inace sam danas bio u obilazak i stanje je neobecavajuce za brz povratak. Igraju se i matori ,moja generacija,a bogme i deci interesantno.

Nisam nikada nesto preterano zalazio u nacin rada 1541 diska tako da mi i nije jasan nacin na koji utice racunar na brzinu citanja s diskete. Jel racunar salje nekakav program drajvu ili se sve svodi na manipulaciju iec magistralom od strane c64 u ovom slucaju?
Negde sam naisao na podatak da su inzinjeri u commodoreu imali problem vezan za zvuk i via6522 na vic20. Zarad tog problema dizajniran je cia 6526 cip ali je problem rada s diskom ostao pa cak c64 radi sporije s 1541 drajvom od vic20.

Nisam nikada nesto preterano zalazio u nacin rada 1541 diska tako da mi i nije jasan nacin na koji utice racunar na brzinu citanja s diskete. Jel racunar salje nekakav program drajvu ili se sve svodi na manipulaciju iec magistralom od strane c64 u ovom slucaju?
1541 (sve varijante) u sebi ima 6502 procesor, jedan CIA (ili možda VIA, ne sećam se tačno) čip, ROM sa mini OS-om i nešto RAM-a.

Disk ubrzivači se uglavnom sastoje iz dva dela - koda koji se izvršava u C64 i koda koji se izvršava u RAM-u 1541. Da bi to radilo, sinhronizacija mora biti savršena. Neki demoi su čak koristili procesor u 1541 da ubrzaju računanje. Može se reći da je unutar 1541 kompletan računar i to je ono što ga čini tako teškim za emulaciju.

SD2IEC radi samo emulaciju protokola za IEC komunikaciju (plus emulaciju za nekoliko ubrzivača), pa stoga bilo kakav kod na C64 koji se oslanja na slanje programa u 1541 neće raditi (većina disketnih demoa).

Poslednja izmena:
Moj C64 setup se sastoji iz kasetofona ,real disk jedinice i SD2IEC.

Sve volim da koristim i sve ima svoju draz. Kasetofon za ucitavanje original igara,najvise zbog muzickih introa od kojih neki spadaju u remek dela.Last ninja npr. ili Sanxion,Quedex,Hunters moon,Parallax...

Poslednja izmena:
Meni je ovakav uređaj bio zanimljiv pre svega zbog tih novih demoa sa fotorelističnim FLI slikama ali sada više nisam siguran.
Mislio sam da tu postoji emulacija 1541 diska, na nivou ovih boljih c64 emulatora, gde takvi demoi rade odlično.
Ostaje samo varijanta sa X1541 kablom koji sam nekad pokušavao da napravim ali mi iz nekog razloga nije proradio.
Zbog njega sam neoprezno uništio Amiga kabl za VHS backup i prilično mi je krivo zbog toga.

@Elvir
Pravi hardver nema alternativu, kad želiš totalni retro filing, bez obzira koliko su emulatori napredovali i koliko su olakšali dosta stvari u radu.
Meni je disk jedinica za c64 u kombinaciji sa nekim turbo modulom ultimativni setup za c64.
Kasetofon jeste jedino dobar za učitavanje originalnih igara sa uvodnim melodijama u loaderu (ako si na to mislio), ali to mi je još pipavije nego restauriranje disketa sa disk imidža, a originala imam samo par komada.
Na spectrumu je mnogo lakše prebaciti tape image na pravu kasetu, čak može audio snimak da se ubaci u smartphone i bukvalno reprodukuje u računar, umesto kasetofona.
Jel postoji uopšte još neki uređaj koji može da zameni 1541 u potpunosti, a da koristi d64 fajlove na memorijskim karticama?
Nešto kao onaj Ultimate 1541 ali da ne košta 150 evra. :)

Poslednja izmena:
Ima ovo http://www.xcore.com/projects/open1541 ali odavno stoji ..
ZZarko
Znam ja sta ima unutra 6502,2x16kb rom i 2 kb ram 2x via6522. Za pojedine programe koji ubrzavaju rad comodora s diskom je potrebno izvrsiti prepravku na samome disk drajvu i zalemiti kabl za paralelni prenos podataka direktno na jedan via cip.Iec magistrala tada samo odrzava tajming a podacei se prenose paralelno preko user porta na c64. Odmah se dobija ubrzanje od 8x.
Nego nikada nisma proucavao dali je izvodljivo da ja posaljem program u drajv i da se on tamo izvrasva u memoriji drajva. Imam stari 1541 drajv ali ima nekih problema s njim ,moracu da ga malo pretresem da vidim gde je problem. Da i diskete su problem danas :) . SD2IEC sam uzeo da bih sam transfer d64 imagea radio na c64. Moze to da se radi na pc-u ali smara cudo jedno,

Jel postoji uopšte još neki uređaj koji može da zameni 1541 u potpunosti, a da koristi d64 fajlove na memorijskim karticama?
Nešto kao onaj Ultimate 1541 ali da ne košta 150 evra. :)
Pa, ako je to uslov, imaš Turbo Chameleon 64 koji košta oko 200e :) Šalu na stranu, pretpostavljam da bi msolajic to već pravio da postoji. Možda je Raspberry PI dovoljno jak da potera tako nešto (http://www.insentricity.com/Commodore64.cl)...

Znam ja sta ima unutra 6502,2x16kb rom i 2 kb ram 2x via6522
Nisam mislio da te uvredim, samo mi je iz konteksta pitanja izgledalo da je ono pravi odgovor. No, očiledno znaš o unutrašnjosti 1541 više od mene :)

Nego nikada nisma proucavao dali je izvodljivo da ja posaljem program u drajv i da se on tamo izvrasva u memoriji drajva.
Pogledaj na primer http://www.pagetable.com/?p=568, odeljak "Uploading the Code into the Drive".

SD2IEC sam uzeo da bih sam transfer d64 imagea radio na c64. Moze to da se radi na pc-u ali smara cudo jedno
Da, znam, meni je na jednom PC-u konstanto na paralalni port vezan X kabl, baš zbog toga... Sreća, pa sad imam SD2IEC :)

Na spectrumu je mnogo lakše prebaciti tape image na pravu kasetu, čak može audio snimak da se ubaci u smartphone i bukvalno reprodukuje u računar, umesto kasetofona.
Ja sam sasvim lepo prebacio svoje stare programe sa kaseta pomoću starog Philips kasetofona priključenog na line-in PC-ja.
Snimio ih u WAV fajl i posle iskoristio neko programče da ih pretvorim u PRG fajlove.

Ovde ima lista gomile softvera te namene: http://wav-prg.sourceforge.net/alternatives.html

Nisam probao ali ne vidim tehnički razlog zašto taj isti WAV fajl ne bi mogao pustiti sa PC-ja ili telefona...

Ma opusteno zarko nisam se uvredio. Ono sto sam vidjao kod nas bili su mahom 1541 i 1541II i na jednom mestu sam video onu dvostranu varijantu uz C128. U danasnje vreme na internetu vidim da je bilo i kompatibilnih drajvova- klonova.
Ono sto bi bilo mozda najbolje da se danas uradi je varijanta elektronike 1541 drajva u smd izvedbi,ako via cipova ima u toj varijanti,dok bi neki mikrokontroler imitirao samu mehaniku drajva.
Druga dva pravca su fpga i koliko vidim imaju proizvod koji i naplacuju. Sofverska resenja gde pc glumi drajv http://www.kotinet.com/1541/ ali mi se cini da su odavno stali s razvojem.
Doduse malo i nervira sto kad god se odlucim za nesto uvek mi zatreba drugacij X-1541 kabl. Imam ih tri sve mi lici da cu i cetvrti da pravim :)
Da postoji neki mikrokontroler baziran na 6502 procesoru verovatno bi emulacija bila laksa za izvedbu.

Nasuprot tome kod spektruma deluje sve lakse...

Poslednja izmena:
Ja sam sasvim lepo prebacio svoje stare programe sa kaseta pomoću starog Philips kasetofona priključenog na line-in PC-ja.
Snimio ih u WAV fajl i posle iskoristio neko programče da ih pretvorim u PRG fajlove.

Ovde ima lista gomile softvera te namene: http://wav-prg.sourceforge.net/alternatives.html

Nisam probao ali ne vidim tehnički razlog zašto taj isti WAV fajl ne bi mogao pustiti sa PC-ja ili telefona...

I ja sam tako uradio za neke svoje programe još pre desetak godina.
Nije mi samo jasno, kako puštaš WAV fajlove sa PC-ja ili telefona u c64?
Na spectrumu to ide kao bela lala, ja sam igre učitavao i u mp3 formatu, pomoću android telefona.

Pa, ako je to uslov, imaš Turbo Chameleon 64 koji košta oko 200e :) Šalu na stranu, pretpostavljam da bi msolajic to već pravio da postoji. Možda je Raspberry PI dovoljno jak da potera tako nešto (http://www.insentricity.com/Commodore64.cl)...

Čoveče, ovo je fenomenalna stvar. :)
Do sada sam više puta razmišljao da kupim PI ali nisam hteo da se bakćem emulacijom pod Linuxom.
Ako bude mogao da pušta .d64 fajlove i dostigne kompatibilnost 1541 pod emulatorima, onda je to pun pogodak.
Moraću detaljno da isčitam sve o ovom projektu.

Eh, da zaboravih taj 'sitan' detalj ;)
Treba ti nešto ovakvo:
Pogledajte prilog 129728

Ja ga imao u ormanu, ostalo od starog auto-radia. Ima ga ovde za male pare:
http://www.kelco.rs/katalog/komponente.php?q=ada+kaseta

Ovo je baš fina stvarčica, vredi nabaviti.
Malo sam tražio na netu i naleteh i na ovu poboljšanu verziju sa sd karticom:
http://www.ebay.co.uk/itm/290977381361?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

Košta oko 1000 dinara, ali rekao bih da se isplati.
Već zamišljam kako učitavam hrpu kasetnih originala, bez štelovanja glave kasetofona. :)

Već zamišljam kako učitavam hrpu kasetnih originala, bez štelovanja glave kasetofona. :)

Ja imam preko 30 kasetnih originala iz UK.Verovao ili ne ,nijednom nisam stelovao glavu ucitavajuci te igre.Kasetofon je sa C16 modela kojeg preko adaptera teram na C64. :)

Ja imam preko 30 kasetnih originala iz UK.Verovao ili ne ,nijednom nisam stelovao glavu ucitavajuci te igre.Kasetofon je sa C16 modela kojeg preko adaptera teram na C64. :)

Slično je i kod mene samo što ja imam preko 30 originala za spectrum. :)
Za c64 imam samo par komada, koje sam želeo da nabavim zbog ocean loadera, Batman the movie i Untouchables.
Realno spectrum je po pitanju kasetnih igara i custom loadera svih vrsta, daleko zanimljiviji i to je glavni razlog zašto me njegove originalne igre više privlače.
Kod c64, je prilično mrka kapa, posebno sa starijim igrama, gde su loaderi uglavnom dosadni, da ne pominjem maratonsko učitavanje.
Jedan slikovit primer je originalni loader za igru Parallax, koji je težak smor, začinjen neverovatnim flešovanjem ekrana, veoma "prijatnim" za oči.
Džaba genijalna muzika i jako dobra igra, kad su vlasnici originala morali da prođu torturu svaki put dok je učitaju.
Tek kad se krenulo sa turbo loaderima i melodijama u toku učitavanja, to je počelo da liči na nešto ali osim ocean loadera 4 i 5, meni je malo šta drugo tu zanimljivo.
Eventualno neke novije igre, zbog svog kvaliteta, recimo nešto od Thalamusa (Creatures, Mayhem), ali su im igre jako skupe, skoro kao neke Ultimate-ove za spectrum, koje imaju bukvalno kultni status među fanovima.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno