instant literatura kao profitabilno sredstvo je problem sto zanr fantazije i naucne fantastike toliko propada. I am number four kao knjigu nisam chitao, ali nacin na koji je film izveden me navodi na to da zaista mogu da ga poredim sa twilight-om.
sam twilight sam poceo da chitam, jos od samog izlaska pisano dela, misleci da je hype opravdan uzeh da citam i moj zakljucak je sledeci - zena je uzela SVE, celu chorbu - teen devojcicu, zvono kao spas, prijatelje, matriks, vampire, blejda, dragonball Z, gospodare prstenova - i sve to stavila u jednu chorbu i napisala. pritom, stil joj izgleda BUKVALNO kao da je neko zapravo naisao Twilight pre nje, a ona nabrzaka procitala i hvatala beleske. to njeno delo apsolutno nema veze sa literaturom. ja sam stao kod 65e strane i bukvalno odma morao da uzmem "Bele noci" od dostojevskog, samo da operem mozak od knjizevnog apsurda kao sto je Twilight.
cenim da je slicna stvar i sa ovim "i am number four" jer mi je momentalno zasmetalo X stvari -
1. nekakva "wireless" magija koja obavestava jedan broj da su ostali brojevi crkli ? alijeni + magija ?
2. jel MOZE makar jednostavno objashnjenje sta su "legacies" i odakle to u alijenima ? DNK evolucija, bog, drugi alijeni, NEKO ?
3. KO su u opste elijeni ? ko su mogadorijani ? jel ima prica pozadinu ?
Roger Ebert, jedan od najvecih kriticara danashnjice je lepo rekao -
I Am Number Four is shameless and unnecessary...Why audiences enjoy watching protracted sequences of senseless action mystifies me" and felt that there were many unanswered questions