Šta je novo?

SBB UniFi

Odjavljivanje radi stvarno korektno, onog trenutka kada se na sbb portalu otkaze usluga usledi reset modema i Unifi bude ubiVen.

Jel neko uzeo ovaj novi šatro premijum HG ?

Kada sam aktivirao ("enable") u "HotSpot filter" i upisao MAC mog telefona, nije više mogao da se nakači na UniFi, tako da je to spisak "zabranjenih" uređeja...
Ne bih da budem pravi namćor, ali šta te košta da probaš i vidiš šta će se desiti? Gledam mog klinca (13 godina) i on isto tako razmišlja - traži samo gotova rešenja i kojekakve tutorijale ili zove mene, ne daj Bože da sam nešto isproba i vidi da li može ili ne.
?
Mislis da nisam probao vec? Bez obzira da li unesem ispravnu MAC adresu telefona/racunara i dalje sam u mogucnosti da se konektujem bas na unifi koji se emituje sa mog gateway uredjaja.
Na EPC3928 uredjajima je drugaciji MAC filter i imas fino opcije Block/Permit, gde moze da se bira WiFi interfejs i sve je jasno. Dok na EPC3925 imas novu opciju "Hotspot filter" u kome moze samo da se unosi MAC adresa za UniFI interfejs i to kod mene naravno ne radi (isprobano sa vise uredjaja). Ne moram ni da spominjem sto prilikom reseta uredjaja sve sacuvane opcije u MAC filtriranju se pogube...
Pitanje sam postavio cisto da proverim da li se isto desava i kod ostalih korisnika i da li imaju iste opcije u konfiguraciji.

Inace unifi sam deaktivirao juce. Situacija nije normalna od kada su pustili taj unifi. Preko dana, a i navece pocinju problemi sa protokom putem wifi konekcije. Jedva ostvarim preko 5mbps. Moracu zvati njihovu podrsku.
U okolini detektujem jedno 20ak AP, jos od kako su pustili broj se povecao na blizu 40. Kanali su izgleda pretrpani pa zaguse protok maksimalno.

Ja sam probavao ovaj unifi danas po gradu. Signala nema gde nema, ali skoro svugde je takav da se telefon dugo konektuje, a kada se konektuje onda jako sporo radi, neretko i puca veza. Drugim recima, potpuno je neupotrebljiv.
Cemu onda ovo sluzi? Sem za ometanje.

Isti slucaj, nikakav signal. Definitivno neupotrebljivo kad si u pokretu.

@update
Kod mene radi, tj. mobilni se ne kači na UniFi na mom ruteru (iste su opcije kao kod tebe tj. isti je model). Probaću ponovo kada dožem kući pa ću ti javiti.

U gradu sam probao i u restoranu gde je i ranije bio neki SBB hotspot radi dobro, a na parkingu u drugom delu grada vidi mrežu ali ne uspeva da se nakači. Doduše, probao sam kratko jer sam žurio, a moj telefon ima neki bug pa povremeno "ne pušta" poslednju konekciju. Evo sada na poslu sam se na kratko prebacio na UniFI iz komšiluka i radi, tako da je verovatno stvar do opterećenja na pojedinim mestima.

Poslednja izmena:
To gde nece da se nakaci, to su sve hani-potovi ;)

To gde nece da se nakaci, to su sve hani-potovi ;)

Ma rano je za to. Meni par dana uopste nije hteo da se nakaci, nakon inicijalnog uspesnog kacenja kod kuce (sutradan po aktiviranju), iako je pre toga radio i UniFi, a odavno i SBB Zona na drugim mestima. Verovatno previse novoregistrovanih korisnika odjednom, treba vremena sve da se ispegla.

Zašto mi se ovo pojavljuje kad uđem u aplikaciju?
Note 4, stock na g2 devojkinom normalno otvorio i instalirao...
916380dec6d479c28f5fdced441f551a.jpg

Ma aplikacija je nepotrebna, samo prikazuje lokacije i to pogresno.
Kad sam kuci, ruta do posla mi je ispunjena signalima, a kada krenem na posao, odjednom se signal razbezi iz te ulice. Ceo grad zelen, ali ta ulica je bas eto slucajno prazna.

Admin laznog AP-a ce u najmanju ruku imati "MojSBB" user i pass, kao i MAC adresu. Dovoljno je samo da korisnik sa unifi uredjajem prodje pored laznog AP-a i nista vise. Ovo je sigurnosni propust "velik kao kuca". Sa tudjom MAC adresom i korisnickim kredencijalima, doticni laznjak kasnije lako moze da se kaci na UniFi imitirajuci legalnog korisnika.

Podizanje laznog AP-a je veoma prosto. Potreban je samo laptop ili tablet sa wifi karticom i linuksom (koji moze da se pokrene i preko live CD-a ili USB-a, ne mora cak ni da se instalira). Onda se iz linux-a (najbolje Kali ili Backtrack) pokrene npr. Websploit (modul fakeap) i posao je gotov. Dakle, cinjenica da je SBB pokrenuo 100.000 pristupnih tacaka sa jednosmernom autentikacijom (korisnik -> AP), umesto dvosmernom, je katastrofalna ako je posmatramo sa bezbednosnog aspekta.

Upravo obratno, sigurnije je kaciti se ne UniFi mrezu nego na kucnu, jer je zastita WPA2 Enterprise a ne WPA2 Personal. Nije problem napraviti lazni AP i nazvati ga UniFi ali sta vredi ako nema UniFi sertifikata za Radius vektor kao sto kazu? Čak i da se nadje taj sertifikat problem je sto je kod Enterprise MSCHAPv2 algoritam koji nije podrzan od brzih alata za krekovanje koji koriste GPU. Znaci, UniFi je mnogo sigurnija opcija i to je logicno jer da nije tako u SBBu bi imali masovne tuzbe korisnika zbog toga sto im nije osigurao mrezu..

Prilozi

• Unifi enterprice.JPG
    Unifi enterprice.JPG
    148 KB · Pregleda: 260
Pretpostavka je da je u pitanju EPC 3940, ali nema potvrde za sada.

Ja sam zvao, jeste epc3940. Za moj duo gold traze 3000 din.. Deckic iz sbb-a mi rece da nema razlike u jacini signala. Fora je sto ovaj radi na 5gh i nista vise...
A meni od samo moj mob i tablet podrzavaju dual band.. Vi ostali samo 2.4..

Za one koje zele da blokiraju svoje mobilne uredjaje da se kace na UniFi kad su kod kuce, potrebno je da samo u Wireless menu - Hotspot filter - Wireless interface UniFi stave na enable MAC filter listu. Uredjaji koji su se do tada kacili trebali bi da su na toj listi. Samim tim mobilni se povezuje na glavnu wifi mrezu od tog trenutka. Mozda ce biti jos dostupnih UniFi mreza ali definitivno nece imati prioritet nad vasom glavnom wifi mrezom zbog jacine signala.

Pozdrav

Ovo ne funkcionise barem na mom HG za unifi ssid.

Da li kada se deaktivira usluga na sajtu posle može ponovo da se aktivira? Dešava mi se da puca net, pa hoću da proverim da li je zbog unifi-a...

Ne verujem da je do unifija. Vetovatno bi se svima dešavalo

Da li kada se deaktivira usluga na sajtu posle može ponovo da se aktivira? Dešava mi se da puca net, pa hoću da proverim da li je zbog unifi-a...

Moze da se aktivira ponovo.

Plus bih iskoristio post da postavim jedno pitanje ovde, a ne na SBB forumu, jer ocekujem da ce ovde neko da zna.
Prikljucio sam flesku od 32 GB na risiver i radi mi opcija snimanja bilo koje emisije i ona druga opcija pri kojoj sam risiver snima svaki kanal na kome sam trenutno pozicioniran.
Ova druga mi je narocito korisna jer uvek mogu da vratim unazad do 2 sata, naravno ako sam proveo toliko vreme na kanalu.

Problem nastaje kada sam prikljucio prenosni USB hard od 500 GB. Risiver ga je video i, navodno, formatirao. To je trajalo oko 1,5 sekunde. Vec tu mi je nesto bilo cudno.
Prilikom pokusaja snimanja nekog programa, na ekranu ispise da je snimanje u toku, ali ne snimi nista. Takodje ne radi vise ni ona druga opcija snimanja on-the-fly.
Kada sam proverio koliko praznog mesta ima na disku, podsetilo me to na onog naseg ministra koji je izjavio da Kinezi hoce da uloze u Srbiju 10.000 milijardi evra.
Ja sam na disku imao, barem po prikazu ovog uredjaja, oko 2,5 (dve ipo) milijarde procenata slobodnog prostora!

Posto disk sigurno lepo radi, provereno 3x, mislim da je problem u necem drugom. Kolika je maksimalna velicina diska koji je moguce povezati na risiver, a da ne narusavamo matematicke zakone verovatnoce i sam zakon da je moguce najvise 100% od necega.

Hvala na brzom odgovoru. :p

Edit: Uredjaj je PDS 2100.

Poslednja izmena:
Da li je neko u Nišu uspeo da se poveže na UniFi? Ja sam danas primetio da mi je uključen UniFi, ali na dva rutera nisam uspeo da se povežem.

Hvala. Ja sam jutros uspeo da se logujem. Juče nikako nisam mogao.

Da li neko zna koja je šifra za reset ?! Ovo se pojavilo sa unifi .... Grrrr av av avIMG-1448810613547-V.jpg

Probaj sa praznim poljem

Meni svako veče oko 22:00 resetuju ruter... Namestim mac filter u toku dana i oni uveče obavezno restart. Sutra ostavljam bez filtera pa ću baš videti da li se isto dešava...

ma bezobrazluk ovaj se malo malo restartuje a o nestajanju wi fi ni da ne pričam ... ko šta radi moj telefon izbacuje da se nakačio na wi fi :mad: al zato unifi ima jači signal i ne nestaje ! tu mi nešto smrdi !

Moze li neko da mi objasni sta se desava sa unifiem? ne mogu nigde u gradu da se konektujem prijavljuje mi da mi je pogresna lozinka ili korisnicko ime, a uredno se konektujem na kompjuteru sa tiim podacima.....

Dešava se i meni na nekim lokacijama. Verovatno je problem do rutera ili je korisnik uključio MAC filter.

Vrh Dno