Šta je novo?

SBB UniFi

Ja cekam da cujem sta je rekao komsija pravnik iz Maksija na sve ovo, imam osecaj da ce i on sutra spontano dati misljenje o kradji identiteta bas u vreme kad Sceka sutra bude kupovao hleb i jogurt.

Ja cekam da cujem sta je rekao komsija pravnik iz Maksija na sve ovo, imam osecaj da ce i on sutra spontano dati misljenje o kradji identiteta bas u vreme kad Sceka sutra bude kupovao hleb i jogurt.

Pravnik (komšija) nije pročitao ugovor, ali u iDea marketu je sreo drugog komšiju koji je kupovao Tonus Hleb, pa su na osnovu zajedničkog uvida u dekleraciju konstatovali da UniFi nikako ne može biti osnova za reklamiranje koja ima za cilj krađu podataka, ali postoji osnovana sumnja da UniFi ima delotvorna svojstva na podatke, tako što štiti i daje svežinu tokom korišćenja. U manjim oscilacijama UniFi mreže može doći do pada signala, a samim tim ima direktnu povezanost sa nus pojavama čuvanja podataka koje mogu dovesti do kraćeg strujnog udara, a na VMA se kako je čuo od prijatelja rade istraživanja uticaja i povezanosti UniFi mreže sa Tonus Hlebom, na očuvanje podataka, a došli su do zaključka da u slučaju navedene oscilacije izaziva paranoju i da su podaci i pored manjih oscilacija potpuno sigurni.

U potpisu prvi komšija i pravnik sa drugog sprata. Laku noć i svako dobro

Poslednja izmena:
Koga interesuju takve stvari, taj ce uvek da ode na Google i ukuca "how to setup a fake ap". Ne trebaju mu nikakve smernice od mene ili drugih. Poenta price je da je Unifi trenutno supalj kao svajcarski sir i da korisnici toga moraju da budu svesni. Cak i ako SBB uvede dvosmernu autentikaciju (tj. sertifikate), UniFi ce opet da bude busan, ali o tome necu sada da pisem...

SBB tvrdi sledeće:

Uređaj kome je napravljen profil za UniFi mrežu na validnoj UniFi hotspot lokaciji se nikada neće nakačiti na lažni UniFi hotspot sa obzirom da ne poseduje validan SSL sertifikat zvaničnog UniFi RADIUS servera na koji se proksira autentifikacija.
http://forum.sbb.rs/viewtopic.php?f=66&t=23488&p=248281&hilit=sertifik*#p248281

Poslednja izmena:
A sta ako neko postavi lazni UniFi na prometnoj lokaciji i desi se da se dosta korisnika prvi put tu nakaci na UniFi, tad uredjaj ne zna da li je lazni.

i_lied_rage_face_meme_4_5_x_5_6_flyer-ra9a27dfea79140b0a916371898aa194a_vgvs0_8byvr_512.jpg

A sta ako neko postavi lazni UniFi na prometnoj lokaciji i desi se da se dosta korisnika prvi put tu nakaci na UniFi, tad uredjaj ne zna da li je lazni.

Nije potrebno to da uradi, KP pun Cisco modema, samo je dovoljno da se malo zaigra, kao letos oni na naslovnici Kurira iz NS-a...

A cije su uredjaje klonirali?

Odgovorio sam ti dva posta unazad...ako na to misliš na proizvođača, ako ne onda kupovali po KP i sličnim sajtovima, pronalazili aktivne korisnike i uzeli samo MAC adresu, sve ostalo u epilogu teksta...

Sve ovo ne bi bilo da nisu komercijalizovali uslugu pa te uređaje prodavali dalje... itd...

Samo da se ogradim za "paranoju" i slično i ono što SBB tvrdi u praksi je sasvim drugačije, ali neka se bavi time neko ko ima vremena i ko želi da radi digitalno istraživanje i bezbednost uređaja...

Poslednja izmena:

Ne znam tacno sta SBB tvrdi, ali znam da povremeno ljudi iz te kompanije lupetaju i te kako. Evo primera. Na ovom linku doslovno tvrde da "UNIFI ne prouzrokuje nikakvo dodatno zračenje...". Pogledao sam uputstvo za Cisco EPC3925 (tj. SBB-ov Home Gateway). Ovaj uredjaj poseduje dve nezavisne, interne antene, i istovremeno moze da pruzi 4 SSID-a (svaka antena moze da radi na 2.4 i 5GHz, tj. 2x2). Dakle, NARAVNO da ce Unifi prouzrokovati dodatno zracenje, bez obzira sto SBB u javnost namerno plasira dezinformacije. Dve antene koje emituju na razlicitim frekvencijama svakako zrace vise od samo jedne.

Sto se tvog konkretnog posta tice, dobar kontra-argument si nasao, pod uslovom da je tacan. Medjutim, evo par informacija koje je SBB "zaboravio" da napomene na njihovom forumu. Ako pogledas SBB korisnicko uputstvo za povezivanje na UniFi [link], evo konkretno dao sam link za Windows 7, ali i za druge OS je isto ili jos gore, pa pogledas sliku pod tackom 11, videces da korisnik NE TREBA da stiklira "Validate server certificate" opciju. Ovo omogucava da admin laznog AP-a sam sebi izda sertifikat i predstavi ga korisniku UniFi servisa. Ukoliko lazni sertifikat ima isti CN (common name) kao i pravi, on prolazi bez problema. Znaci, konkretno govoreci,

Uređaj kome je napravljen profil za UniFi mrežu na validnoj UniFi hotspot lokaciji se nikada neće nakačiti na lažni UniFi hotspot sa obzirom da ne poseduje validan SSL sertifikat zvaničnog UniFi RADIUS servera na koji se proksira autentifikacija

je netacna informacija sa obzirom da korisnik, prema podesavanjima SBB-a, nikada ni ne proverava da li je sertifikat validan ili ne.

Inace, da dodam jos i to da se samo-potpisani sertifikati postavljeni na lazne RADIUS servere u 802.1x okruzenju AUTOMATSKI usvajaju od strane klijenta, osim AKO prethodno pomenuta opcija, "Validate server certificate", nije ukljucena. Legitimni korisnik nece cak ni upozorenje da dobije. A opet kazem, bez namere da dajem bilo kakve smernice bilo kome, postoji puno alata za podizanje laznog RADIUS servera, npr. FreeRADIUS Wireless Pwnage Edition. Sve se to odradjuje sa par komandi pod linuksom... i u saradnji sa prethodno-pomenutim alatima (fakeap, SSLstrip) predstavlja ubitacnu kombinaciju.

Poslednja izmena:
Da li još neko ima problem da pristupi kartici UNIFI na svom SBB nalogu. Ja ne mogu, vrti ali nikako da učita... Kao da znaju da ću da deaktiviram...

Nece ni kod mene

Nije mi jasno koje njihove pakete korisnik treba da poseduje da bi imao 100gb u Unifi ? Tj, da li ovaj deo teksta iz njihove unifi app važi
"Korisnici SBB postpaid interneta (kroz standalone pakete i bundle pakete) kao posebnu mogućnost mogu da neograničeno koriste servis UNIFI bez plaćanja dodatne naknade." I da li se pod ovim neograničeno misli na prvih 5,odnosno 100gb po većoj brzini a onda po smanjenoj?
I da li se unifi sigurno ne troši tokom korišćenja d3go?
Hvala unapred

Poslednja izmena:
"I da li se unifi sigurno ne troši tokom korišćenja d3go? "
Ovo i mene zanima

Jutros sam uhvatio slab unifi signal kod majke u komšiluku. Njen hg nisu upotrebili, a ona inače drži ugašen wifi (ima besplatnih 512kb). Meni se dopalo jer inače imam uglavnom edge po njenom stanu... kod mene u stanu i dalje nema, al zato 24 komsijske mreže...

Sto se tice Unifi signala vs Vaseg glavnog wifi signala, svaki put mi se kaci na Unifi kada dodjem kuci. Pretpostavljam da se nakaci na neki pored mene Unifi kako prilazim pa samo roaming-uje na moj Unifi umesto da se nakaci na moju glavnu wifi mrezu. Bas me nervira to, pogotovu kada hocu npr da TV kontrolisem preko mobilnog uz pomoc YouTube aplikacije (posto ne budu na istoj lokalnoj mrezi...).

Pozdrav

Ovo mi izgleda samo kao lep marketing i ne mnogo više od toga. Razmišljam, ruter negde u sredini stana/kuće, domet wi-fi 10~15m, što znači da je OK za komšiju, ali koji takođe ima SBB net. Dobro je i za ljude u kafiću ispred zgrade (kafići koji nisu mnogo udaljeni), ali opet u većini kafića već ima neki wi-fi. Sa druge strane, sportski centri, parkovi, šetališta, npr. 25.Maj, Kalemegdan, Ada, Olimp, Taš i sl., ostaju nepokriveni; osim ako ne postave neke posebne repetitore na tim mestima. Ljudi koji šetaju i npr. Knez Mihajlovom moraće da zastajkuju i "love" wi-fi. Ljudima u većim zgradama može biti "veselije" kad se broj APN-a duplira :)
Neke veće koristi može biti u inostranstvu, u zemljama gde ima ove mreže.

Poslednja izmena:
Ni meni :)

Doduse ja sam jos pre 7-8 dana, cim se pojavila mogucnost za iskljucenje, to i uradio. Istog momenta doslo je do reseta HG. Vise nisam ni gledao sta je sa UNIFI, do malopre da vidim da li mogu da pristupim fascikli UNIFI. K'o sto rekoh ne mogu.
Inace, pre nego sto sam deaktivirao UNIFI, ja na dugmence iskljucum WI-FI, ne treba mi trenutno, kad sutradan on ponovo ukljucen :) Opet iskljucim, oni ponovo ukljuce. Tek posle iskljucenja UNIFI vise se sam od sebe WI-FI ne ukljucuje.

Pozdrav ljudi!
Jel neko skontao na koju foru radi Hotspot filter stavka u konfiguraciji? Ja nemam opciju da biram interfejs unutar MAC filtriranja, a na Hotspot filter opciji imam samo Enable/Disable i upis MAC adresa u polja. Da li to znaci da ako ukljucim Hotspot Filter da nece dozvoljavati pristup unesenim MAC adresama ili je obrnuto?

Sto se tice Unifi signala vs Vaseg glavnog wifi signala, svaki put mi se kaci na Unifi kada dodjem kuci. Pretpostavljam da se nakaci na neki pored mene Unifi kako prilazim pa samo roaming-uje na moj Unifi umesto da se nakaci na moju glavnu wifi mrezu. Bas me nervira to, pogotovu kada hocu npr da TV kontrolisem preko mobilnog uz pomoc YouTube aplikacije (posto ne budu na istoj lokalnoj mrezi...).

Pozdrav

Ja sam u wireless na HG-u blokirao moj mobilni, da se ne kaci na UniFi. Mana je što ako modem se isključi iz struje on zaboravi podešavanja.

Prilozi

• mac.jpg
    mac.jpg
    221.2 KB · Pregleda: 311
Koji modem imas?

Zasto ne nazoves SBB da ti deaktiviraju UniFi? Ja sam tako uradio, iskljucili mi poslije pola sata.

Imam EPC3925. Pa ne bih bas odmah da deaktiviram dok ne vidim koliko mi zapravo ova usluga koristi...pa bih jednostavno blokirao pristup UniFI mrezi na mom HG uredjaju putem MAC filtera. Ako ne budem zadovoljan, onda cu da je otkazem.
Pretpostavljam da samo oni koji imaju EPC3928 imaju i opciju biranja WiFi interfejsa prilikom MAC filtriranja? Jel ima neko EPC3925 da mu to radi osim "Hotspot filter" opcije?

Kada sam aktivirao ("enable") u "HotSpot filter" i upisao MAC mog telefona, nije više mogao da se nakači na UniFi, tako da je to spisak "zabranjenih" uređeja...
Ne bih da budem pravi namćor, ali šta te košta da probaš i vidiš šta će se desiti? Gledam mog klinca (13 godina) i on isto tako razmišlja - traži samo gotova rešenja i kojekakve tutorijale ili zove mene, ne daj Bože da sam nešto isproba i vidi da li može ili ne.

Upalise jutros unifi kod mene, ali ne mogu da se konektujem... Kao da nije tacan pass..
Sa istim user/pass ulazim na mojsbb bez problema.. Da ne zna neko u cemu je problem?

Upalise jutros unifi kod mene, ali ne mogu da se konektujem... Kao da nije tacan pass..
Sa istim user/pass ulazim na mojsbb bez problema.. Da ne zna neko u cemu je problem?
Isti problem imam vec 2 meseca tj otkad su poceli ovu kampanju, zvao ih vise puta niko ne zna, pustio sam im mail pa sada cekam da odgovore..

Unifi deaktiviran, što se mene tiče servis radi na više od 99.999 lokacija. ;)

Nazad
Vrh Dno