Koliko je meni poznato apsolutna većina Total mix korisnika koji imaju total tv plus njihov adsl ima maksimalni mogući net i to je od 10 mega pa više.
Nije apsolutna većina nego svi, a to što imaju "maksimalni mogući net" znači "od 10 mega pa više", pri čemu to "više" nije do 100 Mbps nego do 20, a to ne znam da li ima 0,5% svih ADSL korisnika. Od tog "više" može realno da se računa na nekih 5-6Mbps (ukupno 15-16) i to ako si srećan da si blizu isturenog stepena i da ti je dobra linija. Okreni, obrni, dva D3i prijemnika će teško istovremeno puštati HD, a nekome će i jedan HD strim učiniti surf nepodnošljivim.
Iptv će svakako u godinama koje dolaze zameniti satelit svuda gde je to moguće kad se omasovi H.265 pa će ti onda za hd kanale umesto sadašnjih 10 mega biti potrebno duplo manje i to je to.
Novi kodek zahteva zamenu skupe opreme kod distributera i svih korisničkih uređaja. To mora neko da plati, a zna se ko će to biti. Isto tako, IPTV može da žari i pali po Americi i Nemačkoj gde je jaka infrastruktura, ovde zavisimo isključivo od Telekoma. Gde ima koaksijalni kabl, tu nema šta da se priča.
Nemoj misliti da će zbog novog kodeka popadati svi sateliti sa neba.
Nikakav veliki pljusak niti jake količine snega ne mogu ometati signal i naravno izbegavaju se jako skupi zakupi satelita.
Naprotiv, nevreme je često ometalo i WiFi i ADSL veze, tamo gde su vazdušne linije. Što se snega tiče, ugradi se lepo grejač antene i nikada nemaš nikakvih problema sa snegom.
Kakvi skupi zakupi satelita?! Ko zakupljuje satelit, ti? Zašto ti stalno ulaziš u ekonomiku poslovanja distributera - je l' ti to neki fetiš ili šta? Sa korisničkog aspekta, ja gledam šta mi nude i za koje pare. Pogledaj samo šta sve hrvati imaju na Eutelsatu - i Cinemax HD i ovo i ono.
Ja sam probao d3i i na adsl-u 6/1 pa su sd kanali radili kako treba i u isto vreme sam surfovao netom.Sad se ne sećam kako su mi tada radili HD kanali.
Radio i meni HD i surf na 10/1 kablu, ali kada sam zaboravio da isključim KTorrent koji je ostao da siduje openSUSE 13.2 seckala mi je slika na D3i.
Zlatno doba satelitske televizije sa ovakvom ekspanzijom satelita i novih transpondera će polako jenjavati a uporedo će rasti IPTV.Dvosmernost komnikacije,mnoštvo novih usluga koje prati IPTV su nezaustavljiv proces ka ekspanziji.
IPTV podrazumeva razvoj infrastrukture, a to će na ovakvim mestima kao što je Srbija ići malo sporije.
Da ti to malo potkrepim nečim konkretnim reći ću ti ovo.Jedna naša velika i svetski priznata softverska/hardverska kuća koja ima razvoj svih oblika set top boksova od razvoja hardvera do softvera svakim danom od svojih partnera sve više dobija zahteve za razvoj IPTV platformi i uređaja.Zemlje su na primer :Švajcarska,Nemačka,Francuska i tako redom.Mnogi od njih si izrazili spremnost za H.265.To je proces koji krenuo i nema zaustavljanja.
Da, tamo. Al' pogledaj Japan. Tamo je satelit bio i ostao zakon zbog njihovih geografskih karakteristika i bolesti mozga.

Oni su bre imali (analogni) HDTV, preko satelita, još pre 30 godina.