Šta je novo?

SBB D3i Platforma iskustva

Pozdrav ljudi, pročitao sam celu temu jer očekujem ovih dana da mi stigne D3i paket.
Svašta nešto sam saznao i zaključio, ali bih hteo da mi pomognete da mi kažete da li sam u pravu i da me (što je važnije) ispravite ako grešim.

Imam TS ADSL 20/1 i pošto želim da gledam D3i i u drugoj prostoriji naručio sam odmah i da mi pošalju i drugi STB. Da li sam dobro shvatio da je najpraktičnije rešenje da ne bih morao da razvlačim kablove, kupovina rutera TP-Link TL-WR702N N nano i stavljanje njega u repeater mode i priključenje preko UTP na STB?
Da li postoji bolje rešenje i da li bi eventualno drugi tip rutera, npr. TP-Link TL-WR740N Lite N pomogao više?

HVALA!!!

Ne znam da li si proćitao ovo:

Usluga D3i kuća omogućava korišćenje još jednog digitalnog prijemnika. Korisnik za dodatni prijemnik plaća mesečno samo rentu za D3i kuću i na njemu prati kanale iz odabranog paketa. Ako želite da se rešite suvišnih kablova po kući i spoticanja o iste, nudimo vam mogućnost povezivanja putem strujnog adaptera koji košta 5.200 dinara, a koji ostaje u vašem trajnom vlasništvu!

Ne znam da li si proćitao ovo:

Usluga D3i kuća omogućava korišćenje još jednog digitalnog prijemnika. Korisnik za dodatni prijemnik plaća mesečno samo rentu za D3i kuću i na njemu prati kanale iz odabranog paketa. Ako želite da se rešite suvišnih kablova po kući i spoticanja o iste, nudimo vam mogućnost povezivanja putem strujnog adaptera koji košta 5.200 dinara, a koji ostaje u vašem trajnom vlasništvu!

Naravno da jesam, ali mi ne pada na pamet da plaćam nešto 5.200 kada se isti taj uređaj može naći za max 3.000, a nano ruter za koji sam ja pitao je oko 2.000 din.

Ja bi lično išao isključivo na Lan kabl i ništa drugo.

Naravno da jesam, ali mi ne pada na pamet da plaćam nešto 5.200 kada se isti taj uređaj može naći za max 3.000, a nano ruter za koji sam ja pitao je oko 2.000 din.
WiFi mreža je inferiorna u odnosu na LAN kada su performanse u pitanju - možda će da radi, a možda ćeš i imati problema.

Adapter za mrežu preko napajanja ne možeš naći za 3.000 već on u Netiksu košta upravo toliko koliko su naveli. To je jedino rešenje da iskoristiš već postojeće (strujne) kablove za LAN mrežu i da na razvlačiš nove. S obzirom na cenu UTP kabla kategorije 5(e) i činjenicu da postoje toolless konektori - ne vidim šta ti je problem da promuvaš kabl ispod parket lajsne ili da ga zakucaš za nju sa onim plastičnim ukucavajućim žabicama.

...ne vidim šta ti je problem da promuvaš kabl ispod parket lajsne ili da ga zakucaš za nju sa onim plastičnim ukucavajućim žabicama.

To što ti ne vidiš problem u tome ne znači da za druge ne postoji - jednostavno ne volim kablove po stanu, a ne mogu da ih postavim tako da se ne vide osim da ih ne dižem na plafon...

No nije ni bitno, prostudirao sam još malo i naručio i ruter 702, ako i ne ostavim D3i, dobro će mi doći na putovanjima da pojačam WiFi signal :)

To što ti ne vidiš problem u tome ne znači da za druge ne postoji - jednostavno ne volim kablove po stanu, a ne mogu da ih postavim tako da se ne vide osim da ih ne dižem na plafon...
Dakle, problem je u glavi. :)

No nije ni bitno, prostudirao sam još malo i naručio i ruter 702, ako i ne ostavim D3i, dobro će mi doći na putovanjima da pojačam WiFi signal :)
WiFi ti nije najbolje rešenje, al' će valjda da radi. LAN je svakako bolje rešenje, pa sad, da l' preko strujnog ili UTP kabla.

Ima tu i još nešto što slabo ko uzima u obzir.Bilo koji wi-fi u stanu nije 100% bezbedan po zdravlje ,odnosno kabl je po tom pitanju daleko "zdravija"solucija.
Ja ga izbegavam maksimalno koliko god to mogu.

Ima tu i još nešto što slabo ko uzima u obzir.Bilo koji wi-fi u stanu nije 100% bezbedan po zdravlje ,odnosno kabl je po tom pitanju daleko "zdravija"solucija.
Ja ga izbegavam maksimalno koliko god to mogu.
Istini za volju, to nikada nije naučno dokazano. :)

Radio-magnetni talasi ne intereaguju sa biološkim organizmima, tj tkivom, i ne predstavljaju rizik po zdravlje kao jonizujuće zračenje. Ipak, iz predostrožnosti (za svaki slučaj) se propisima ograničavaju snage emisionih antena koje se postavljaju na stambene i poslovne objekte.

Isto tako, iz predostrožnosti, ne morate baš držati WiFi ruter pored kreveta ili za radnim stolom, a dovoljno ga je odmaknuti metar-dva, jer energija koju emituje opada sa kvadratom rastojanja. :)

Za bezbednost se ne brinem jer uvek ograničavam jačinu signala, pa bi neko morao da mi stane pred vrata da bi me hakovao. :d A i, na žalost ili sreću, nemam šta da sakrijem. :)

Poslednja izmena:
Pa tako iz predostroznosti postoji takozvani Health standard koji odredjuje da li je kucna wi fi antena opasna po zdravlje.Ima citava peocedura kako se testira pa prema tome opasnost postoji jer da je nema ne bi bilo potrebno testiranje odnosno merenje.

Poslednja izmena:
Yikes! Meni stoji router na pola metra od mene, na radnom stolu. Sad ste me stresirali, vas dvojica :hair:

Pa tako iz predostroznosti postoji takozvani Health standard koji odredjuje da li je kucna wi fi antena opasna po zdravlje.
Pa to samo i može da bude "takozvani" standard. :) Ko ga je uspostavio? WHO? Treće oko? Baba Vanga?

Ima citava peocedura kako se testira pa prema tome opasnost postoji jer da je nema ne bi bilo potrebno testiranje odnosno merenje.
Vidi, postoji i cela procedura kako se gleda u pasulj ili u šoljicu od kafe, o sanovnicima i astrologiji da i ne govorim - je l' to doprinosi njihovom kredibilitetu?

Ovde imaš lepo objašnjeno koliko je wi-fi zdrav.Pored ovoga možeš naići na još puno sličnih istraživanja.

http://www.dailymail.co.uk/sciencet...plants-die-placed-internet-Wi-Fi-routers.html
Dejli mejl! :d Pa to je kao da si citirao Kurir! :D

Pogledaj samo kako počinje taj tekst:

A group of schoolgirls claims to have made a scientific breakthrough...
:D:D:D

Pa to samo i može da bude "takozvani" standard. :) Ko ga je uspostavio? WHO? Treće oko? Baba Vanga?

Vidi, postoji i cela procedura kako se gleda u pasulj ili u šoljicu od kafe, o sanovnicima i astrologiji da i ne govorim - je l' to doprinosi njihovom kredibilitetu?

Dejli mejl! :d Pa to je kao da si citirao Kurir! :D

Pogledaj samo kako počinje taj tekst:

:D:D:D

Da si proćitao tekst do kraja video bi da se pominju i neka druga istražavanja:d

Evo nešto za tvoju dušu:type:
http://www.safespaceprotection.com/electrostress-from-wireless-routers.aspx

Poslednja izmena:
Zezaš se, je l' da?

Daješ mi link na sajt firme koja prodaje maglu i koja mi objašnjava zašto treba da je kupim. Ajde da pogledamo ovde prvu rečenicu:

Wireless Internet routers or Wi-Fi modems use dangerous electromagnetic radiation to send their signals to...
Ček, a ko je rekao da je dangerous? Oni. Gde je tu kredibilitet?

Evo ti jedan ozbiljan tekst na tu temu.

http://www.bcmj.org/council-health-promotion/wireless-technology-risk-health

Recently published research dem­on­strates that Wi-Fi exposures are not only well within recommended limits, but are only a small fraction (less than 1%) of what is received during typical use of cellphones.
I ne, ne treba mi ni jonizator vazduha, ni prečišćivač vode, ni energetska narukvica, ni zečija šapa, ni sveta vodica. Nauka je mora religija, a znanje moje oruđe.

Stigao mi je danas D3i, ali su mi ovi iz call centra rekli da na HD paket moram da čekam još 5 dana tako da realno još ne mogu ništa da kažem.
Takođe, juče mi je rečeno da ću na probni period da dobijem sve kanale, a danas su mi rekli da dobijam samo HD, tako da neko tamo ne zna svoj posao.

Takođe, čekam i wifi ruter da mi stigne pa da mogu tačno da prenesem da li fercera ili ne...

Nadam se da ne zamerate što sam pisao o temi :D

Nadam se da ne zamerate što sam pisao o temi :D

Nikakav problem druže, mogao si i ti malo off topic :D
Uglavnom ubeđen sam da se nećeš pokajati što si uzeo D3i na probu.
Meni je juče istekao probni period, tako da mi nije padalo na pamet da otkazujem.

Uz to imam i u okviru BOX3 paketa i IPTV, tako da i ono malo kanala koje nemam u okviru SBB D3i,
nadoknađujem ovim (ovo sam napisao tek da malo pobegnem u offtopic kako bih bio u duhu ovog threada).

Ja upravio bio da vratim D3i. :) U opštem zaključku, OK je, ali je preskup kao "dopuna" nekog drugog paketa usluga, jer sa HD kanalima košta 1.440 RSD/m.

@nickpop

Šta to ima D3i što nema TS IPTV? Mislim, jesam gledao spiskove kanala, ali nisam nikada imao prilike da probam TS IPTV. Po meni je super što imaju HBO Premium. Kakav im je "pogledaj propušteno"?

Nema nijedan Fox, nema Sport Klub, da ne pricamo o HD varijantama istih programa. Nema ovu novu N1. Comedy Central. Bar od ovoga sto ja gledam verovatno bi se jos naslo no meni je ovo sasvim dovoljno. Fakticki samo ovo i gledam na TV skoro tako da IPTV za mene nema nikakvu ponudu...

1.440 dinara nije skupo za neku dopunu paketa ako recimo pogledas kakvu bedu od pay ponude za 700 i kusur dinara nudi ptt kds.Tom matematikom dolazim do toga da me realna dopuna kosta oko 700 dinara vise ali za taj visak dobijem i adekvatan broj hd i ostalih kanala pa je onda to ta cena koja pije vodu oko 2500 din za ptt + d3i bez Hbo kanala.

Poslednja izmena:
Nema nijedan Fox, nema Sport Klub, da ne pricamo o HD varijantama istih programa. Nema ovu novu N1. Comedy Central. Bar od ovoga sto ja gledam verovatno bi se jos naslo no meni je ovo sasvim dovoljno. Fakticki samo ovo i gledam na TV skoro tako da IPTV za mene nema nikakvu ponudu...
Au, da - zaboravio sam na to. Fox i SK su veliki nedostatak. N1 ti ne treba, kad imaju CNN. :D Comedy Central me je iskreno razočarao - očekivao sam više, ali je to očigledno neka bedna lokalizacija. Za SK, koji prenosi F1, stvarno ne znam kako misle... Fox kanali su dosta gledani i sve to stoji, ali bi ih preboleo lako uz HBO Premium. :)

Po meni se problem TS IPTV-a svodi na nedostatak SK1 i to je toliki problem (barem meni) da je, što bi se reklo, deal breaker.

To su sad vec individualne stvari. Nekome je ponuda IPTV super i to je isto ok. Meni kazem ti fale gore navedeni kanali i nema sanse da bih presao preko toga(kao sto nisam, inace bih bio na iptv)... Tako da nema neke prevelike dileme za sada :) Kada i ako se stvari promene mozemo da pricamo, zato sam i jurio ovu 12 mesecnu ugovornu obavezu kod SBB umesto one od 24... CCentral gledam zbog South Park-a ostalo ne...

1.440 dinara nije skupo za neku dopunu paketa ako recimo pogledas kakvu bedu od pay ponude za 700 i kusur dinara nudi ptt kds.Tom matematikom dolazim do toga da me realna dopuna kosta oko 700 dinara vise ali za taj visak dobijem i adekvatan broj hd i ostalih kanala pa je onda to ta cena koja pije vodu oko 2500 din za ptt + d3i bez Hbo kanala.
Zašto mi se čini da će nas ovo opet odvesti u off-topic? :)

Šta se kome isplati je relativno, al' mislim da sabiraš babe i žabe, pa onda to deliš sa nulom. :) Ako ti Poštin "+ paket" vredi 700 dinara, uzmeš ga - ako ne, gledaš da li ti D3i vredi 990, pa onda sve preko.

Ja kada poredim listu TV programa kod mog kablovskog operatera (Ikom) kod koga imam i net, sa listom programa osnovne ponude D3i ispada da bih 990 RSD/m plaćao za: Comedy Central i Cinestar, koji su me razočarali, američko Viasat smeće, banalni SciFi, kao i CNN i TV1000 koji mi jedini i nedostaju. Sa druge strane, kod Ikoma imam i gomilu Pink filmskih kanala koji puštaju super filmove, ali traljavog kvaliteta i užasnog formata.

Sve u svemu, 100€ godišnje za CNN i TV1000. :S: Al' da ne širimo temu, svako ima neke svoje prioritete i svoj ukus.

CCentral gledam zbog South Park-a ostalo ne...
Pa i ja, al' to mogu i da skinem s neta. :) Za pare koje bih dao na Flet 3 kod Ikoma (jer im je bolji HBO HD) i D3i pretplatu sa HD i Plus paketom, mogu da dobijem kod Ikoma sve pay programe i net 100/2 Mbps. :) Jes' da mi ništa od toga ni ne treba, al' nema veze - zvuči cool. :d

Ko ima vise hd kanala od D3i a da nije na sbb-u?????
Posta 1000 + 700 za bedu od pay paketa.
D3i 1.440 za mega ponudu hd kanala.
2440 umesto 1700 za bedu od ponude.Razlika u parama je opravdana jer se dobije puno vise hd kanala.

^ Sve što si rekao stoji, ali jedini problem tu je ubacivanje kablovskog interneta u celu kalkulaciju. Meni je Ikom dao 10/1 za 375 dinara mesečno! :zgran: Da sam uzeo ADSL kod nekog provajdera, ne bih prošao ispod 1.350-1.600 za tih 10/1, da bi mi D3i uopšte radio kako treba (zbog HD kanala). To je već u zbiru ~ 3k. Za te pare mi Ikom nudi brdo pay kanala i internet brzine 40/1, koju mogu da koristim i kada gledam HBO HD. :) A kod Ikoma, preko digitalne, SD kanali uopšte nisu lošeg kvaliteta, barem ne na mojoj plazmi.

Šta znam... kidanje je u svakom slučaju. :)

Poslednja izmena:
@nickpop

Šta to ima D3i što nema TS IPTV? Mislim, jesam gledao spiskove kanala, ali nisam nikada imao prilike da probam TS IPTV. Po meni je super što imaju HBO Premium. Kakav im je "pogledaj propušteno"?

Osim svega ovoga(SK, Fox...) što je pomenuo @Darko1290, što je u suštini glavna prednost većini trenutnih i potencijalnih korisnika,
ne treba zanemariti i kanale sa domaćim tj. ex-YU filmovima koji su izuzetno gledani (KlasikTV i Pink Film), dok takvo što na TS IPTV u okviru osnovne ponude je Feelmax YU.
Ukoliko bi neko rešio od korisnika TS IPTV da gleda Pink Film, morao bi da se pretplati na Pink + paket koji košta 480 dinara, a najzanimljivije kanale iz tog paketa(Pink Movies, Pink Action i Pink Film) korisnik SBB D3i
ima u okviru osnovne ponude. Uopšte cela filmska ponuda u TS IPTV se svodi na one silne Pinkove filmske kanale, koji su blago rečeno užas (nestandardizovani prevodi, format i kvalitet slike itd.).
Za ljubitelje sporta tu je još jedino Arena Sport koja je najinteresantnija zbog prenosa LŠ i LE (ali ni tu nije ekskluzivna jer RTS prenosi sve utakmice koje Partizan igra u LE i bar jednu utakmicu LŠ).
Pa, recimo Prva Plus koju ima D3i, je kud i kamo bolja sa svojim serijskim i filmskim programom nego bilo šta slično što IPTV ima u okviru osnovne ponude.

Tako da je bez dileme SBB D3i bolji i povoljniji od TS IPTV. Koristim i jedno i drugo pa sam se i lično uverio.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno