Šta je novo?

SBB D3i Platforma iskustva

Nda... Meni su se ti Pinkovi filmski kanali jedno vreme činili OK, jer su umeli da puste i po neki stariji film, pa me pogodi nostalgija, ali od kad imam plazmu i HBO HD... ne mogu da podnesem njihov format i kvalitet slike, ma šta god puštali. :S:

Ne, znam... ja sam se stis'o za tih soma i po dinara, barem za sada, jer hoću da probam neki strani OTT, a i trenutno sam preokupiran Blu-ray plejerom i apskejlingom DVD kolekcije. :p

Ja sam primarno uzeo D3i zbog SK u HD-u (Formula, Premier liga, NBA, tenis). IPTV ima Arene koje inače gledam samo zbog Lige šampiona, ali te utakmice svakako gledam u kafiću ili pogledam sažetke koji se emituju i na RTS-u.
1.440 din je po meni trenutno najbolja ponuda za odnos ponuđeno/dobijeno zbog količine HD kanala i SK-a.

P.S. I žena se pita naravno - za nju je Prva Plus dušu dala ;)

Pa da, al' neki televizori su zahvalniji kada je u pitanju SD signal, tako da kod mene i nije tako dramatična razlika na većini kanala. History je na primer jezivo oštar i u SD formatu preko DVB-C, kao i SK1 i svi drugi programi koji imaju dobar izvor. Ne kažem da razlike nema, već da nije tako upadljiva i da po meni definitivno ne vredi 1.440 dinara mesečno. Za te pare se može svašta nešto lepo uzeti.

Upravo su mi pustili HD na d3i.Poredim recimo Natgeo HD i History HD sa satelita i D3i.Moram reću da je Hd slika na D3i jako dobra,nemam zamerke takoreći.

Poslednja izmena:
Moze i preko FB ili Twittera ili cak preko foruma njihovog da se trazi, ne mora da se zove. Ali mora da se trazi aktivacija HD paketa jer se ne radi po defaultu. Takodje ako po isteku promo perioda zadrzavate D3i ali necete da zadrzite HD paket koji ste aktivirali u promo periodu isti morate da odjavite. On se za razliku od Plus paketa ne odjavljuje automatski...

Prvo sam dao nalog za aktivaciju tamo gde sam ga uzeo na probu,ali to očigledno ne radi ni pre godinu dana niti sada pa sam zvao telefonom i sutradan su aktivirali.

Sport klubovi hd su dobri,kao i Animal planet HD.Generalno D3i je ipak najbolja HD ponuda koja se može naći ili sveukupno najbolji izbor za one koji nemaju SBB kabl.

Možda je tako kod mene jer imama 50/2 ne znam ali HD slika je više nego dobra.Nisam poredio sve kanale ali idem kanal po kanal i poredim sa satelitom i to tamo skandinavci 1w,oni imaju dobre protoke.

Opet kažem da su malo pametniji i da naprave paket za one koji ostavljaju svog postojećeg operatera a od d3i uzimaju ono što tamo nema ,kao recimo ceo HD paket koju bi ja sigurnio platio jedno 800 din mesečno samo za to i ostavio nervoznog poštara za 1000 din.

Poslednja izmena:
Ja sam primarno uzeo D3i zbog SK u HD-u (Formula, Premier liga, NBA, tenis). IPTV ima Arene koje inače gledam samo zbog Lige šampiona, ali te utakmice svakako gledam u kafiću ili pogledam sažetke koji se emituju i na RTS-u.
1.440 din je po meni trenutno najbolja ponuda za odnos ponuđeno/dobijeno zbog količine HD kanala i SK-a.

+1

Ha, sad tek vidim temu, ja isto juče poručio ovo da probam, kad već daju 30 dana gratis i akcijske cene, može da se vrati oprema do 30tog dana i ne košta ništa. Video sam u gostima kako radi i meni deluje skroz OK, da li vredi ~1800 RSD sa dodatnim kanalima i HD paketom, nemam pojma, znam da mi ovaj obični analogni SD Radijus vektor ne vredi 1135 rsd sigurno. :d A plus što moram vlasnika stana da cimam u RV za svaku glupost, ovo lepo na mene i nosim gde hoću. :)

Pazi kad se nerviram što su tol'ki mamlazi pa ne ubacuju D3i u Total Mix paket. :) Kada bi to uradili, i davali neki STB koji je kombinacija DVB-S2 i IPTV prijemnika, mogao bi' da živim sa 20/1 ADSL-om i onim što dobijem preko satelita i preko D3i. Ovako... glupo je da neko ko već plaća 2.430 dinara za Total Mix, treba da im plaća još 1.440 dinara za HD paket. Ako tome dodamo još D3i filmski paket za 700 dinara, izađemo na 4.570 za najjaču TV ponudu kod nas, koja uključuje i ADSL brzine koju vaša linija može da podrži, što i nije baš nešto.

Kada bi samo dali popust Total Mix korisnicima na D3i uslugu od barem 600-700 dinara, pa da ne plaćaju duplu pretplatu za iste programe, za < 4k bi imali već nešto što je jako teško odbiti, bez obzira na "mršavu" internet konekciju.

Edit: Poređenja radi, ko ima uslova, TS Mega Box za ~ 3.600 daje i 50/2 net i HD kanale i fiksni i mobilni, a Ikom za ~ 4.200 daje pristojnu TV ponudu (sa HBO HD), net 100/2, a uskoro i fiksni telefon. Jeste da je SBB najjači sa ponudom TV programa, ali 4,5 soma din. uopšte nije mala lova, pogotovo kada ne uključuje ni fiksni, ni mobilni i kada ima tako mršav net. Morali bi da spuste cenu D3i za Total TV korisnike i da možda pojačaju download preko satelita. :)

Poslednja izmena:
Drugim recima,total tv nije potreban.Treba nam d3i+net paket.Posto je d3i IP zakljucan nije konkurencija totalu koji inace donosi profit od gastarbajtera.

A otkud ti net uz D3i? Preko Telekoma ili preko nekog kablovskog operatera? :) Znači, taj paket nikada neće biti ozbiljno konkurentan ničemu dok se ne razbije monopol Telekoma (na infrastrukturu).

Do tada, može ovako:

- Total TV sa satelitskim internet linkom (za veći dl)
- Total Net preko ADSL-a, njihovog WiFi-a ili Telenor 3G-a
- D3i kao deo celokupne ponude (HD kanali, pogledaj propušteno, VoD)
- VoIP fiksni telefon
- Neka Telenor tarifa koju bi preprodavali u okviru celog paketa bez ikakve zarade (odreknu se rabata zarad promocije svojih ostalih usluga)

Kad bi to sve moglo za ~5k, to bi bila ubedljivo najjača ponuda iako bi bila nešto malo skuplja od konkurencijskih koje su i daleko mršavije.

Opet kažem neka ponude D3i plus adsl na isti način kao što nude total tv uz adsl.

U toj varijanti nije ti potreban total tv koji ima mizernu ponudu kanala sa sve mizernom slikom.

Na total tv-u najviše je korisnika van zemlje i da su pametni tu treba da povećaju cenu a onda ovi domaći koji neće tu veću cenu da pređu na d3i i plus mogu da im naprave bilo koji adsl paket.Od recimo 5 mega pa na dalje.

Opet kažem neka ponude D3i plus adsl na isti način kao što nude total tv uz adsl.
I, šta si time dobio? Na ADSL Telekom može u svakom trenutku da im podigne cenu zakupa porta ili cenu protoka, a i tehnički uslovi većini ADSL korisnika ne dozvoljavaju brzinu veću od 10/1, kol'ko je i potrebno da bi D3i normalno radio (u HD režimu).

To je ponuda: "evo ti skupa televizija, a možeš i da radiš na netu, ako ti ili neko od ukućana ne gleda TV". :d

U toj varijanti nije ti potreban total tv koji ima mizernu ponudu kanala sa sve mizernom slikom.
Potreban je ako hoćeš da ti istovremeno radi internet. :)

Na total tv-u najviše je korisnika van zemlje i da su pametni tu treba da povećaju cenu a onda ovi domaći koji neće tu veću cenu da pređu na d3i i plus mogu da im naprave bilo koji adsl paket.Od recimo 5 mega pa na dalje.
Ne može IPTV da bude zamena za satelitsku televiziju, nikako.

Nebo je prepuno raznoraznih signala, filmskih sportskih, SD, HD, 3D... fora je samo to navatati i otključati. Ja da sam mogao, ja bih svakako postavio svoju opremu i platio 2.430 za Total Mix, jer čak i da računam tu standardnu ponudu kao običnu kablovsku (osnovni paket) za ~ 1.050 RSD, opet me ADSL 20/1 izađe < 1.400 RSD/m, što je super. Uz to imam opremu za prijem signala sa najmanje 3 satelita, pa biram šta ću i kol'ko da plaćam.

Kod IPTV-a, ako već nemaš kablovski interner, ono malo jada što vučeš preko ADSL-a ili kako već, moraš da žrtvuješ za TV signal.

Lako je tebi sa VDSL 50/2. Ti možeš komotno da koristiš dva D3i u isto vreme i da ti još ostane nešto propusnog opsega za surf, ali nemaju svi mogućnost za VDSL, pogotovo ne u promo varijanti, za 1.900 RSD/m.

Koliko je meni poznato apsolutna većina Total mix korisnika koji imaju total tv plus njihov adsl ima maksimalni mogući net i to je od 10 mega pa više.

Iptv će svakako u godinama koje dolaze zameniti satelit svuda gde je to moguće kad se omasovi H.265 pa će ti onda za hd kanale umesto sadašnjih 10 mega biti potrebno duplo manje i to je to.Nikakav veliki pljusak niti jake količine snega ne mogu ometati signal i naravno izbegavaju se jako skupi zakupi satelita.Ja sam probao d3i i na adsl-u 6/1 pa su sd kanali radili kako treba i u isto vreme sam surfovao netom.Sad se ne sećam kako su mi tada radili HD kanali.
Zlatno doba satelitske televizije sa ovakvom ekspanzijom satelita i novih transpondera će polako jenjavati a uporedo će rasti IPTV.Dvosmernost komnikacije,mnoštvo novih usluga koje prati IPTV su nezaustavljiv proces ka ekspanziji.
Da ti to malo potkrepim nečim konkretnim reći ću ti ovo.Jedna naša velika i svetski priznata softverska/hardverska kuća koja ima razvoj svih oblika set top boksova od razvoja hardvera do softvera svakim danom od svojih partnera sve više dobija zahteve za razvoj IPTV platformi i uređaja.Zemlje su na primer :Švajcarska,Nemačka,Francuska i tako redom.Mnogi od njih si izrazili spremnost za H.265.To je proces koji krenuo i nema zaustavljanja.

Poslednja izmena:
Koliko je meni poznato apsolutna većina Total mix korisnika koji imaju total tv plus njihov adsl ima maksimalni mogući net i to je od 10 mega pa više.
Nije apsolutna većina nego svi, a to što imaju "maksimalni mogući net" znači "od 10 mega pa više", pri čemu to "više" nije do 100 Mbps nego do 20, a to ne znam da li ima 0,5% svih ADSL korisnika. Od tog "više" može realno da se računa na nekih 5-6Mbps (ukupno 15-16) i to ako si srećan da si blizu isturenog stepena i da ti je dobra linija. Okreni, obrni, dva D3i prijemnika će teško istovremeno puštati HD, a nekome će i jedan HD strim učiniti surf nepodnošljivim.

Iptv će svakako u godinama koje dolaze zameniti satelit svuda gde je to moguće kad se omasovi H.265 pa će ti onda za hd kanale umesto sadašnjih 10 mega biti potrebno duplo manje i to je to.
Novi kodek zahteva zamenu skupe opreme kod distributera i svih korisničkih uređaja. To mora neko da plati, a zna se ko će to biti. Isto tako, IPTV može da žari i pali po Americi i Nemačkoj gde je jaka infrastruktura, ovde zavisimo isključivo od Telekoma. Gde ima koaksijalni kabl, tu nema šta da se priča.

Nemoj misliti da će zbog novog kodeka popadati svi sateliti sa neba. :)

Nikakav veliki pljusak niti jake količine snega ne mogu ometati signal i naravno izbegavaju se jako skupi zakupi satelita.
Naprotiv, nevreme je često ometalo i WiFi i ADSL veze, tamo gde su vazdušne linije. Što se snega tiče, ugradi se lepo grejač antene i nikada nemaš nikakvih problema sa snegom.

Kakvi skupi zakupi satelita?! Ko zakupljuje satelit, ti? Zašto ti stalno ulaziš u ekonomiku poslovanja distributera - je l' ti to neki fetiš ili šta? Sa korisničkog aspekta, ja gledam šta mi nude i za koje pare. Pogledaj samo šta sve hrvati imaju na Eutelsatu - i Cinemax HD i ovo i ono.

Ja sam probao d3i i na adsl-u 6/1 pa su sd kanali radili kako treba i u isto vreme sam surfovao netom.Sad se ne sećam kako su mi tada radili HD kanali.
Radio i meni HD i surf na 10/1 kablu, ali kada sam zaboravio da isključim KTorrent koji je ostao da siduje openSUSE 13.2 seckala mi je slika na D3i.

Zlatno doba satelitske televizije sa ovakvom ekspanzijom satelita i novih transpondera će polako jenjavati a uporedo će rasti IPTV.Dvosmernost komnikacije,mnoštvo novih usluga koje prati IPTV su nezaustavljiv proces ka ekspanziji.
IPTV podrazumeva razvoj infrastrukture, a to će na ovakvim mestima kao što je Srbija ići malo sporije. :)

Da ti to malo potkrepim nečim konkretnim reći ću ti ovo.Jedna naša velika i svetski priznata softverska/hardverska kuća koja ima razvoj svih oblika set top boksova od razvoja hardvera do softvera svakim danom od svojih partnera sve više dobija zahteve za razvoj IPTV platformi i uređaja.Zemlje su na primer :Švajcarska,Nemačka,Francuska i tako redom.Mnogi od njih si izrazili spremnost za H.265.To je proces koji krenuo i nema zaustavljanja.
Da, tamo. Al' pogledaj Japan. Tamo je satelit bio i ostao zakon zbog njihovih geografskih karakteristika i bolesti mozga. :D Oni su bre imali (analogni) HDTV, preko satelita, još pre 30 godina. :)

Poslednja izmena:
Sve što pišem odnosi se na preko.Srbija ne podpada ni pod statističku grešku.

Meni je na 6/1 sve radilo kako treba,dok većina mix net korisnika ima minimalno 10 mega što je više nego dovoljno za jedan D3i plus net.Pogledaj samo koliko total nije finansijski u stanju da zakupi još jedan transponder za HD kanale.Cena predplate to ne dozvoljava.Oni već sad mogu ceo sport klub optikom da prebace na IPTV bez potrebe za uplinkom ,već samo da koriste satelit za preuzimanje linka i zatim optikom do korisnika.Nije potrebno da se korisnik kači na satelit niti da ovi plaćaju taj zakup.

Strani operateri prelaze polako na iptv.Umesto da sve kanale grupišu na satelitu na jednom mestu preko iptv-a sami biraju sa kog će satelita preuzeti strim a obično to ide sa više lokacija:Satelit,dvb-T2,ili direktno od nekog tv-kanala

Nije bitno koliko košta nova h.265 oprema već koliko će ona uštedeti para kroz niži uploud,matematika je to klasična.

Ekspanzija novih transpondera ili satelita kako hoćeš,je uslovljena naglim porastom HD kanala koji žderu protok a vlasnici satelita trljaju ruke.Od 2015 godine taj rast će prvo stagnirati a zatim će početi naglo da opada čim ozbijlni igrači koji imaju svoj uplink primene h.265 i polako če otkazivati određeni broj transpondera jer im neće biti potreban zbog h.265 uštede.Svi će sateliti ostati tamo gde jesu ali ekspanzije više neće biti,već stagnacija i pad.

Poslednja izmena:
Sve što pišem odnosi se na preko.Srbija ne podpada ni pod statističku grešku.
OK, a zašto onda to pišeš?! Kakve to ima veze sa svima nama? Misliš, treba gledati u budućnost pa shvatiti šta nas čeka za 10-15 ili 20 godina? Kakve to ima veze sa našim trenutnim odlukama i kako treba da utiče na njih? Zašto stalno širimo priču u off-topic?

Meni je na 6/1 sve radilo kako treba
Ne i HD.

dok većina mix net korisnika ima minimalno 10 mega što je više nego dovoljno za jedan D3i plus net.
Ne i sa HD-om. HD na dva TV-a i ćao zdravo. To nije rešenje. Mora se onda ići na VDSL na koji opet samo Telekom ima monopol, a to će tako i ostati.

Pogledaj samo koliko total nije finansijski u stanju da zakupi još jedan transponder za HD kanale.Cena predplate to ne dozvoljava.
Ne zanima me zašto je to tako. Nemam ja ništa od toga. Pogledam ponudu i ako mi odgovara, OK. Sa satelitskom dobijam još jedan, nezavistan, kanal za prenos slike. Mogu gledati F1 u HD-u, dok žena gleda nešto drugo na drugom TV-u, a deca crtaće na kompu ili tabletu i opet da mi ostane pristojan internet link.

Oni već sad mogu ceo sport klub optikom da prebace na IPTV bez potrebe za uplinkom ,već samo da koriste satelit za preuzimanje linka i zatim optikom do korisnika.Nije potrebno da se korisnik kači na satelit niti da ovi plaćaju taj zakup.
Kojom bre optikom?! Ti se baš zanosiš ako misliš da će SBB da pokrije celu Srbiju ili makar ceo Beograd optikom. Mislim, možda i hoće, al' za jedno 40-50 godina. Drugo, IPTV zahteva posebnu infrastrukturu koja mora da se razvija i održava, a satelit samo opremu na strani korisnika, koja više uopšte nije skupa i koju korisnik kroz ugovor otplati očas posla.

A drugo, ko neće da održava uplink, može i da strimuje nekom drugo, pa da ovaj to za njega aplouduje. Nije to nikakva mudrost. Uostalom, dokle ćemo više da širimo priču i zašto me ubeđuješ kako je satelit "stvar prošlosti"?!? Kakve to ima veze isačim, a pogotovo sa ovom temom?!?

Strani operateri prelaze polako na iptv.Umesto da sve kanale grupišu na satelitu na jednom mestu preko iptv-a sami biraju sa kog će satelita preuzeti strim a obično to ide sa više lokacija:Satelit,dvb-T2,ili direktno od nekog tv-kanala
Šta nas briga šta rade strani operateri?!? Opet širiš priču.

Nije bitno koliko košta nova h.265 oprema već koliko će ona uštedeti para kroz niži uploud,matematika je to klasična.
Ja neću uštedeti ništa. I opet širiš priču. Naklapaš, spekulišeš, baviš se nečim što ti (očigledno) nije struka i što nikoga ovde osim tebe ne zanima.

Ekspanzija novih transpondera ili satelita kako hoćeš,je uslovljena naglim porastom HD kanala koji žderu protok a vlasnici satelita trljaju ruke.Od 2015 godine taj rast će prvo stagnirati a zatim će početi naglo da opada čim ozbijlni igrači koji imaju svoj uplink primene h.265 i polako če otkazivati određeni broj transpondera jer im neće biti potreban zbog h.265 uštede.Svi će sateliti ostati tamo gde jesu ali ekspanzije više neće biti,već stagnacija i pad.
Vidi. Za ovakve priče postoji soba "Trendovi, dogadjaji i nove tehnologije" (Opis: Najave kompanija, objašnjenja novih tehnologija, sajmovi...) - ja lično insistirao da se napravi. :)

Uguši temu.

Poslednja izmena:
Svi globalni trendovi dolaze od preko,ali sa tobom ne vredi polemisati jer ti ne vidiš dalje od kruga dvojke pa ti je ono što ne poznaješ širenje priče,svašta.

Pogledaj malo koliki rast beleži IPTV svake godine pa nauči nešto.

http://www.digitaltveurope.net/169522/global-iptv-subscribers-reach-92-7-million/

Ako tebi treba hd na dva tv-a ,to ne znači da treba svima,još jednom 10 mega je dovoljno.

D3i mogu i treba da ponude zajedno sa ADSL paketima.

Normalno da nećeš uštedeti ništa kad si slab sa matematikom ili logikom.Niži troškovi tvog provajdera se automatski prenose i na krajnu cenu pružene usluge ali ti to ne razumeš.

Sad si nam još otkrio kako ti nije briga za strane operatere,pa predpostavljam da je D3i usluga domće kompanije.Moj prijatelju otvori prozor da proširiš vidik.Ako nisi primetio u Srbiji je takoreći sve strano ili će tako uskoro postati.

Poslednja izmena:
"you two, get a room" :)

Svi globalni trendovi dolaze od preko,ali sa tobom ne vredi polemisati jer ti ne vidiš dalje od kruga dvojke pa ti je ono što ne poznaješ širenje priče,svašta.
Za "globalne trendove" imaš sobu "Trendovi, dogadjaji i nove tehnologije" - prekini ovde da spamuješ i troluješ. To sve nema veze sa diskusijom o D3i. Možda ima u tvojoj glavi, ali nigde drugde!

Pogledaj malo koliki rast beleži IPTV svake godine pa nauči nešto.
Ti stvarno imaš neke ozbiljne probleme.

Ako tebi treba hd na dva tv-a ,to ne znači da treba svima,još jednom 10 mega je dovoljno.
Ti si taj koji CRT televizore naziva "trudnim" i predlaže da se zabrani sve što nije HD. Imaš VDSL 50/2 i u jednoj diskusiji govoriš kako je 20/1 MINIMUM za savremenu kuću, sada ispada da je 10/1 sasvim dovoljno, a to sve samo zato što si se zaljubio u D3i. Očigledno samo troluješ i tražiš žrtvu za polemiku i prepucavanje oko BILO ČEGA.

D3i mogu i treba da ponude zajedno sa ADSL paketima.
Da, po ceni od 2.800 dinara sa HD paketom i da ti ne radi internet kada gledaš TV.

Normalno da nećeš uštedeti ništa kad si slab sa matematikom ili logikom.Niži troškovi tvog provajdera se automatski prenose i na krajnu cenu pružene usluge ali ti to ne razumeš.
Ti bi da se mi sada ovde posvađamo, k'o cigani oko pite koje nema? Mani se ti ćorava posla i spekulacija šta će biti i kako će biti, zbog čega će biti i pod kojim uslovima će biti. Gledamo ono što je sada i ono što se konkretno nudi, za sve ostalo imaš sobu za spekulacije i ćaskanje tog tipa.

Sad si nam još otkrio kako ti nije briga za strane operatere,pa predpostavljam da je D3i usluga domće kompanije.Moj prijatelju otvori prozor da proširiš vidik.Ako nisi primetio u Srbiji je takoreći sve strano ili će tako uskoro postati.
Ajde prekini da troluješ. Neću više da se prepucavam sa tobom. Ti si najpametniji i ti si naš idol. Kako to da nisi neki Mark Zukerberg i da nemaš svoju IPTV-mlatimudija-trt-mrt kompaniju meni stvarno nije jasno.

Možda nisi znao da je D3i zapravo IPTV servis,čisto da malo raščistimo zašto pominjem IPTV.

Zašto sam pomenuo Švajcarsku i trendove,pa očigledno ti očekuješ da ti D3i set top box bude Rudi Čajevec.U sledećem linku biće ti malo jasnije ko proizvodi uređaje.

Kažeš,internet neće da radi kad pustiš HD paket.Ja stvarno ne znam zašto se uključuješ u raspravu da bi samo pisao napamet.Pročitaj po ko zna koji put kako D3i funkcioniše paralelno sa internet opterećenjem.

http://www.benchmark.rs/artikal/test_sbb_d3i_-_sam_izaberi_svoju_internet_televiziju-3031/2

Minimalni potrebni internet protok je 4 mega,očigledno ni to nisi pročitao.Zašto je logično da ponude D3i uz ADSL paket kao MIX paket kod totala,zato što je on sasvim dovoljan za D3i i zato što većina korisnika D3i usluge mora da ima neki svoj net a on je u 90% slučajeva nečiji ADSL pa ovako bi SBB samo ponudio i vezao korisnika za svoje usluge.

D3i nije IPTV, već OTT (over the top). Uprošćeno, ne razlikuje se od onih ilegalnih streamova koje nalaziš na Internetu. Jedini pravi IPTV provajder u Srbiji jeste Telekom, znači mora da ima sopstvenu infrastrukturu, strimovi se obrađuju u centrali, te dolazi do manjeg zagušenja i ne opterećuje se Internet protok.

Da,delimično si u pravu.

Telekomv iptv je kao takav jako limitiran na udaljenost od korsinika i korisnik mora da koristi islkjučivo njihovu infrastrukturu.Po meni to nije budućnost takvog IPTV-a(zato uvode VDSL) već je to ovo što radi D3i.Slažem se da sam sve vremeo pisao IPTV a u stvari sam mislio na OTT.

I kod telekoma imaš precizno deljenje saobraćja koliko ostavljaju za IPTV a koliko za tvoj net.Jedan od glavnih razloga zašto idu na VDSL je i taj što im je udaljenost korisnika od centrale čitaj protok jako problematičan za dalje širenje njihovog IPTV-a.Kada sam poslednji put bio kod njih na nekom sastanku lepo sam video plan koji pokazuje gde imaju najviše adsl korisnika i kako to prati vdsl i da li njihov adsl korsinik ima njihov iptv kao i statistika ko je tražio njihov iptv a nije mogao da ga dobije.
Odprilike ispadne da je bez VDSL-a njihov jedini opstanak u OTT-u:d

Ilegalni strimovi su ilegalni jer nemaju plaćena autorska prava niti imaju dozvole za emitovanje niti su registrovani kao pravna lica.Njihov hardver i softver nemaju mnogo uticaja na legalnost.

Poslednja izmena:
D3i nije IPTV, već OTT (over the top). Uprošćeno, ne razlikuje se od onih ilegalnih streamova koje nalaziš na Internetu. ...

da ali bitna razlika je sto je d3i skremblovan, pa ne mozes snimati i obradjivati na PC-u bez transkodiranja, smrdljivog easycap-a i slicno.
uvek bih pre izabrao pravi multicast odnosno iptv ili dvb, jer je tu manje kasnjenje, a kvalitet ne zavisi od previse faktora (npr volje mog ISP-a, opterecenosti strimova i sl.).

Sa te strane tu je očigledno dvb-c u prednosti a sa druge u manjku kada je gledaj odloženo u pitanju i broj HD kanala.Iz toga samo po sebi proizilazi da je trenutno najbolje imati dvb-c + D3i.Za kablovsku 1.000,00din + D3i 1.440,00din.Internet plaćaš ovako ili onako.

Poslednja izmena:
Da li još neko ima problema sa MTV HD, koči mi na svakih 5 sekundi, na Sbb forumu kaže lik da mu radi normalno ovaj kanal.

Ja sam rekao da normalno radi, tj radio je sinoc kada sam probao tj procitao sta si napisao. Sada probao, koci na svaki 3-4-5sec...

MTV HD koči i kod mene i takav isti problem je i na D3GO na RTS HD i N1 HD kanalu.

da ali bitna razlika je sto je d3i skremblovan, pa ne mozes snimati i obradjivati na PC-u bez transkodiranja, smrdljivog easycap-a i slicno.
uvek bih pre izabrao pravi multicast odnosno iptv ili dvb, jer je tu manje kasnjenje, a kvalitet ne zavisi od previse faktora (npr volje mog ISP-a, opterecenosti strimova i sl.).

Pa imao sam pre D3i Telekomov IPTV. Što se tiče pouzdanosti dvostruko bolji nego D3i. S druge strane, prevagnuo je kvalitet kanala D3i u odnosu na IPTV, iako se često dešavaju seckanja, kao što se kolege žale na MTV, kod mene u večernjim satima ne rade SK3, Eurosporort 1, 2, Animal Planet... Očigledno su svi na istom serveru koji je preopterećen, a niko da mrdne guzicom da to reši. Takvih problema kod IPTV-ja nema.

Nazad
Vrh Dno