Šta je novo?

SBB D3i Platforma iskustva

Problem za nas koji koristimo D3i lezi u tehnologiji. Novi EON box po recima korisnika koristi i OTT i DVB "prenos" informacija. Kako je ovaj drugi uslovljen da budete na koaksijalnoj mrezi kod provajdera (SBB-a) a mi to nismo, onda cemo ostati uskraceni i za taj deo informacija, tj live striming. Verovatno ce u buducnosti ponuditi i softver za EON box gde ce sve biti dostupno preko OTT-a, ali pitanje je kada ce to biti. Takodje je pitanje da li ce 4k ikada biti dostupno na taj nacin. Znaci najbolje sto mozemo dobiti jeste isto ono sto vec nudi EON aplikacija za AndroidTV i SmartTV-e.

Poslednja izmena:
@lab310: Izvini, ali ne lupetaj o stvarima o kojima se evidentno ne razumeš.

Taj box je već sad spreman da radi i live stream u OTT režimu. (vrlo verovatno da je već v2.16 AndroidTV Eon aplikacije iz maja ove godine mogla da radi na tom box-u u OTT režimu, a da je nakon toga dodavan kod za rad u DVB-C tj "hybrid" režimu... u svakom slučaju aplikacija sadrži kod koji proverava da li radi na TV-u ili na STB-u)

Razlog zašto ne možeš sad da ga uzmeš leži 90% sigurno u tome što će valjda tek u januaru da SBB-u stigne najveća planirana pošiljka tih uređaja, pošto je praktično već razdeljeno ono što im je stiglo pred najavu novih paketa.

Kao što je činjenica da nemaju dovoljno CAM modula pa zato uvaljuju D3mini na područja koja trenutno digitalizuju.

Takav recnik ostavi za mamu i tatu, kad te vec nisu naucili pristojnoj komunikaciji.

Box trenutno live program radi samo preko DVBC tjunera, ljudi koji su ga dobili su vec probali, vadjenjem koax kabla ostaju mogucnosti pogledaj propusteno, video klub... tako da box nije spreman za to sto ti tvrdis dok mu se ne ubaci drugi softver.

• Like
Reagovanja: M J
Režim rada se zadaje pri inicijalnom setupu uređaja. Zamisli tako podesiš TV (koji podržava i DVB-C i DVB-T2) tjuner da radi u DVB-T2 režimu i onda uzmeš zameniš mu input kabl, sa antene na kabl od kablovske na kom stiže DVB-C i zamisli TV prestane da da emituje kanale tj ne detektuje automatski nove ... zaključak TV "ne podržava" / "treba drugačiji software prvo".

A reč "lupetati" nit je psovka nit je ružna reč već sastavni deo "pristojne komunikacije". Nepristojnije je u debatu uključivati mame i tate.

Aha, ti si onda ipak prešao sa D3i na pakete za korisnike u SBB mreži kao što je rekao @lab310. E pa zato se i isčuđavaš "i kakvoj taksi pričaš".
Full i Premium EON paketi za u SBB mreži dobijaju 1 Eon Smart Box za dž (bez takse i bez mesečne rente) a za dodatne bi plaćali taksu i rentu, ali za Light/Full/Premium za korisnike koji su van SBB mreže se izgleda (niko se još nije javio ovde da je to uzeo, da potvrdi ili opovrgne pa ostali smo na tumačenju PDF cenovnika) za Eon Smart Box i za jedan/prvi/primarni TV mora plaćati "priključna taksa" 7000 din (za prepaid je 13 ili 14000 din!) + svaki mesec renta 290 din.

Ako su stvarno takvi uslovi korišćenja ne znam ko će baš to da im uzima (jedino ako više ne može da se postane novi korisnik D3i usluge pa da ljudi budu primorani; ko neće Total ili nema uslova za za Total a neće da se zeza sa "iptv listama" ).

Nije, full i premium u SBB mrezi dobijaju 1+2 box-a po potrebi, za istu ceni usluge. Dakle mozes koristiti na 3 tv-a po istoj ceni , a to je 12 meseci 2k i posle 4k rsd za full ili 5k za premium paket. Samo se za light paket placa renta, tako mi je gospodja u poslovnici rekla a i momci koji su instalirali opremu.

Verzija 2.16 aplikacije za smart tv-e može se koristiti na EON box-u, isti su serveri za live stream i napredne funkcije. U verziji 3 koja se isporučuje uz EON box-eve live stream ide preko coax-a a napredne funcije preko posebnih servera za pomenute box-eve, nema dodirnih tačaka sa smart tv aplikacijom.

U verziji 3 koja se isporučuje uz EON box-eve live stream ide preko coax-a a napredne funcije preko posebnih servera za pomenute box-eve, nema dodirnih tačaka sa smart tv aplikacijom.

Malo mi je čudno da SBB čuva dva puta isti sadržaj za vraćanje unazad 7 dana. Ja ipak mislim da se sa istih servera vuče i za tv aplikaciju i za EON box. Otuda valjda i prvobitna ideja za DVB-C box sa mogućnošću iptv stream-a.

Pogrešno misliš. Kao što sam napisao v2.16 verovatno može na EON box ali su isti serveri kao na smart TV-u. U tom slučaju zaboravi na SK4K zbog protoka.
v2.16
***.ug.cdn.united.***
v3
***.stb-kaon.ug-af31.cdn.united.***

Poslednja izmena:
SK 4K ide preko DVB-C ne preko streama. Jedino ako misliš na vraćanje unazad na ovom kanalu koje nije dostupno na tv aplikaciji već samo na EON boxu na ovom kanalu.

@saleanddeki: To što se razlikuje poddomen ne znači da oba hostname-a ne "resolve"-uju na istu IP adresu i da nije u pitanju isti server u United Cloud CDN mreži. API server je definitivno za oba poddomena na istoj IP adresi i /servers zahtev za oba (sa oba) vraća isti set servera sa istim IP adresama gde je svakom serveru samo hostname tako drugačiji sa dodatnim "stb-kaon" ako se koristi taj API hostname.

Sad zašto koriste drugačije hostname-ove ... ne bih znao. Mooožda ima neku upotrebu za QoS, da se osigura veći prioritet EON STB uređajima... a možda i nema veze sa tim već služi čisto da UnitedCloud tim lakše izfiltrira logove da vidi kako se ponaša STB.

Poslednja izmena:
@nanadjow

Na EON box-u SK 4K ima vracanje unazad? Bas me zanima kako to funkcionise.

@shamanNS

Možda i nisu isti data serveri obzirom da će jednog dana sigurno biti više box-eva od smart tv-a.

Poslednja izmena:
Kao što rekoh, API_URL/servers "endpoint" vraća listu servera koje koriste EON aplikacije.
Oba API server hostname-a (za STB i "za sve ostale") trenutno vraćaju i isti broj live/timeshift/vod servera i svaki od tih servera je na istoj IP adresi kao i za "ne-STB klijente" razlikuje se samo "hostname". Sad šta se dalje dešava na toj istoj IP adresi, koliko ima fizičkih servera i kako CDN radi "load balancing" ja ne znam. Sve što znam je da lista servera zavisi od IP adrese koja kontaktira server (= ako pristupaš sa IP iz Srbije dobićeš listu servera koji su bliži Srbiji, ako pristupaš iz Slovenije dobićeš servere za njih).

Tako da i STB i SmartTV kontaktiraju isti set IP adresa za "data servere". Nema svrhe da imaju posebne servere za "box"/STB kada bilo koji ekskluzivitet (tipa da samo njemu dozvoljavaju SK 4K, ili kad bi za sve kanale komplet nudili nešto više bitrate nego za ostale "klijente") mogu oni da ostvare kroz autorizaciju i identifikaciju.

Kao što mobilna app i EON sajt mogu da koriste samo progressive varijantu streama a SmartTV/EON TV app koristi interlaced stream... a svi od istih servera dobijaju stream tj TS fragmente.

Poslednja izmena:
Dvogodišnja UO za D3i mi ističe u toku ovog meseca.
Guslaću D3i i van UO, koliko taj servis bude dostupan.
Ukoliko ukinu D3i, a korisnici van SBB internet mreže
ukoliko žele da prate SBB sadržaj, budu prinuđen da pređu na tu EON ponudu van mreže,
moraću da pređem kod nekog ovdašnjeg kablovskog operatera koji ima skrndelj ponudu, ali bar naplaćuje 780 rsd mesečnu pretplatu, pride za 2 dodatna STB 180 rsd mesečno.
Zaista nema smisla da plaćam recimo 1500 rsd najmanji paket i da gledam otprilike 70 posto ponude,
jer kako sam razumeo postojaće restrikcija kod korišćenja različitih ISP (u mojem slučaju mts) za određene SBB kanale.

Poslednja izmena:
Proradise mi Cinestar HD kanali. U osnovnom sam paketu bez akcija i promocija aktiviranih... Jesu prosirivali osnovnu ponudu?

Poslednja izmena:
Meni od sinoć na svim kanalima izbacuje
Gledanje kanala nije moguće preko mreže na kojoj se nalazite..
Jel ovo gase d3i? :)

Sent from my BLA-L09 using Tapatalk

Kod mene sve radi, resetuj box i ruter.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Jesam ali ne pomaze, kad se vratim sa posla zvacu ih.

Sent from my BLA-L09 using Tapatalk

Izbacen RTS HD,ubacen RTS 1 HD koji takodje nema opciju vracanja unazad. ova dva kanala RTS 1,2 i dalje idu sd kvalitetu iako su izvorno u HD kvalitetu. Izbacen RTS HD iz EON aplikacije. Tako da smo mi uskraceni za RTS kanale u HD kvalitetu u EON aplikaciji.

Izgleda da im je cilj, da nateraju korisnike D3i da pređu na EON box.

• Like
Reagovanja: M J
Na D3i otkljucani svi kanali, SBB novogodisnji poklon. Trebalo bi da traje do 15 januara.

Da,od juce je sve otkljucano osim HBO koji mora da se aktivira preko naloga.

Nisu Cinemax HD 1 i 2

Sent from my KOB-W09 using Tapatalk

Aktiviraj HBO premium i imaces sve.

Jel moze neko da mi kaze, tek sam povezao D3, i imam probleme sa svim Sport Klub HD kanalima, smetnje na sve strane, obicni kanali rade kako treba...imam neki stari Samsung tv, ali nije ni najgori krs, povezano je preko skarta...ali ovi SK HD i jos neki ne mogu da se gledaju, kad se skroz sj3be slika, napise mi "signal nije pronadjen", jel ima neko ideju sta, kako, zasto?

Poslednja izmena:
Ako ima opcija probaj da promeniš rezoluciju slike koju šalje uređaj na tv.

Poslato sa Mate 20 lite

Nazad
Vrh Dno