Šta je novo?

Samsungov Galaxy Tab 10.1 i 8.9

Ja se mucio, gutao knedle, pokusavao da se dovijam, trpeo itunes i uzasno reseno baratanje sa fajlovima, i vec neko vreme ne mogu vise. Sad se jedino dvoumim da li da predjem na galaxy 10.1 ili transformers.
.
Haha...kupis uredjaj, das oko 5 glavica za njega i jos da gutas knedle...ne ide nikako...

CAesare, zapitaj se zašta ti treba tablet... JA sam ipad2 uzeo zbog extra baterije, extra ekrana, i extra procesora. Moje korišćenje tableta se svodi na beskrajno krstarenje web-om, i pomalo mail, kalendar i pdf...Za to je ipad keva...

ZA koji dan uzimam i SGS2 koji će mi pre svega biti poslovna spravica, dakle mnogo manje web-a, ali mnogo više maila, kalendara, i razno raznih "snađi se" situacija...i onda sam zaokružen...

Ali, to ne mora da znači da je ipad2 bolji od taba...to još, za ovo kratko vreme korIšćenja ipada , ne znam...
Generalno i ovo sto si ti rekao jeste to za sta bi meni ipad sluzio. Sufr, knjige i gledanje filmova. A opet s druge strane das kintu i onda te neko ogranicava..ne znam nisam pametan.
Takodje, samo "look" honeycomba mi je daleko, ali daleko bolji i "gotivniji" od iOS-a...i opet za to sto bi meni sluzio tab (Sufr, knjige i gledanje filmova) jako je dobro odradjeno i na njemu. Nemam problem sa prenosom fajlova bilo kog tipa...

Nista, sacekacu jos malo, necu da zurim, svaki dan citam sve vise i vise :), pa cu nadam se doci do nekog zakljucka u narednih 10-ak dana :)

Poslednja izmena:
Haha...kupis uredjaj, das oko 5 glavica za njega i jos da gutas knedle...ne ide nikako...

Generalno i ovo sto si ti rekao jeste to za sta bi meni ipad sluzio. Sufr, knjige i gledanje filmova. A opet s druge strane das kintu i onda te neko ogranicava..ne znam nisam pametan.
Takodje, samo "look" honeycomba mi je daleko, ali daleko bolji i "gotivniji" od iOS-a...i opet za to sto bi meni sluzio tab (Sufr, knjige i gledanje filmova) jako je dobro odradjeno i na njemu. Nemam problem sa prenosom fajlova bilo kog tipa...

Nista, sacekacu jos malo, necu da zurim, svaki dan citam sve vise i vise :), pa cu nadam se doci do nekog zakljucka u narednih 10-ak dana :)

Sa svakim tabletom ces da gutas knedle, laptop za iste pare je 10 puta funkcionalniji,...

Sa svakim tabletom ces da gutas knedle, laptop za iste pare je 10 puta funkcionalniji,...

Jedino ako ti je potrebna neka ultra mobilna sprava za net i tako te ~osnovne stvar, ali opet dati 500 e za to je malo apstraktno. Sagledavsi sve to odustao sam od kupovine tableta, sledeca generacija bi trebalo da donese sto sta novo, USB 2.0 port i ~normalno prebacivanje fajlova sa fles-a na tablet (ovo za Android).

Tablet je trenutno nazalost skupa igracka, sa kojom tesko da iko moze da napravi "pare" suprotnost je neki laptop u tom cenovnom rangu, koji sebe moze da isplati za jako kratak period vremena :).

Pa sad, mozda nije zgoreg da se istakne da gledanje videa na ipadu znaci i dodatni trosak od 5 do 10 dolara. Naime, ne postoji ni jedan pristojan a besplatan video plejer.

Sto se tice USB-a, bitno je da je tu interfejs a za ostalo cu i sam da se pobrinem - i host mod, i svi ostali drajveri koji mogu da budu namerno izbaceni iz android kernela. Bem li ga, kompajlirao sam kernele za silne MIPS uredjaje, ne moze ARM da bude bitno drugaciji :)

Ma, meni je najmanje bitno ako se razočaram u ipad2, vrlo lako će preći u tuđe ruke...i ja sam pljuvao ios, ali hoću iz prve ruke da se uverim da li toliko loš i da li može ili ne može da odgovori mojim potrebama...

Meni se ne svidja iTunes, a i glavni OS mi je Linux. A sta sve moze samo preko iTunesa da se odradi... U svakom slucaju, sprava mi se dopala, lagan i tanak uredjaj, izuzetno brz, ali ogranicenja mi se ne svidjaju. Dok ne izadje Jailbreak za njega, Android ce mi biti neuporedivo privlacniji izbor. Kada izadje Jailbreak, pa, bice blizi. I dalje ce Android imati dosta prednosti za mene (interface, i dalje veca sloboda itd), ali iPad2 je zaista kvalitetno napravljen i brz. Za stabilnost ne mogu da garantujem, nisam imao dovoljno vremena da ga testiram. Takodje, veci izbor aplikacija je i dalje prednost, ali ne znam dokle ce biti.

Pogresio sam, 3-7$.

Sa druge strane, na androidu:

moboplayer = 0$
doubletwist = 0$
mvideoplayer = 0$
meridian media player = 0$

Imas i Azul player za iPad za koji kazu mnogi da je najbolji ali ga ja licno ne koristim a kosta 0.99$ . Takodje imas i oPlayer Lite koji je besplatan.

Pogresio sam, 3-7$.

Sa druge strane, na androidu:

moboplayer = 0$
doubletwist = 0$
mvideoplayer = 0$
meridian media player = 0$
Da li si ti to probao na tabletu ili tek tako ih nabrajas?
Upravo na prosloj strani je DaPimp rekao da se nije najsjajnije bas proveo sa video fajlovima na xoom.
Neuporedivo je bolje cak i platiti nesto 2-3$ dok ne izadje JB ali bar znas da RADI za razliku od...
Mislim o kakvoj slobodi moze da se prica kada nemas sta da instaliras na takvom uredjaju, pa vece ogranicenje od toga ne postoji :)

Poslednja izmena:
Pipnuo sam danas 3 minuta 10.1 model u Vipu u Knezu. Prvi utisci: u poređenju sa mojim VS 10s tanji i (osetno) lakši. Uža crna ivica oko ekrana - taman za držanje. To mi se mnogo više sviđa od ipada ili VS 10s. Metalna (valjda aluminijumska) ivica na kojoj su portovi i dugmići. Leđa pomalo čudna - hrapava plastika, oblikovana, tj prilagođena lakšem držanju. Lepo leži u ruci, ali mi bio čudan osećaj pod prstima. Ekran previše umrljan prstima radoznalih za nekakvu ozbiljniju ocenu. Prosto verujem da Samsung zna šta radi. Nema usb - veliki minus, a čitač micro sd nije adekvatna zamena. Ipak, bolje išta nego ništa. Internet je brzo i glatko radio, a browser ima tabove, što pozdravlja. Svidela mi se i tastatura, koja bi trebalo da virtuelna kopija chiclet modela. Sad već pričam o honeycombu, a to je za mene bilo ipak najveće iznenađenje.

Naviknut na froyo, android 3.0 je prilično različit i trebalo mi je malo vremena da se snađem. Notification bar je spušten dole - zgodniji je položaj za palac. Nisam probao ništa više od ovoga - ali mi deluje kao zanimljiva ponuda.

Cene znate - 40, 50 i 60k u zavisnosti od paketa. Mene ne interesuju inače 3g modeli - wi fi i tether su mi dovoljni, a i mrzi me da imam još jednu karticu, tako da je van sfere mog interesovanja. Ali za onog ko hoće 3g - treba ozbiljno da uzme u obzir ovaj Samsungov tab.

Upravo na prosloj strani je DaPimp rekao da se nije najsjajnije bas proveo sa video fajlovima na xoom.
Neuporedivo je bolje cak i platiti nesto 2-3$ dok ne izadje JB ali bar znas da RADI za razliku od...
Mislim o kakvoj slobodi moze da se prica kada nemas sta da instaliras na takvom uredjaju, pa vece ogranicenje od toga ne postoji :)

Ja mislim da bi samsung tablet trebao da pušta sve po defaultu kao što im telefoni puštaju.

@Caesar

Ma vidis da sam stavio pod navodnicima,naravno da sam probao 10.1,odlicno radi(glatko) bez zastajkivanja.
Dopao mi se interface veoma i ekran koji je fenomenalan na oko i na prst cak i preko folije.Velicina samog uredjaja
je ono sto mi ne odgovara,recimo da bih bio izuzetno zadovoljan sa playbook-om :)

Svi alternativni AV playeri na iPadu zderu bateriju jer ne koriste hw akeleraciju.
Ovo je spisak podrzanih formata:
iPad: H.264, MPEG-4 i MJPEG
Samsung Galaxy Tab: MPEG4, H.263, H.264, DivX, XviD

Imas i Azul player za iPad za koji kazu mnogi da je najbolji ali ga ja licno ne koristim a kosta 0.99$ . Takodje imas i oPlayer Lite koji je besplatan.

Avplayer za koji je i data cena od 3 dolara je jedini koji podrzava subtitlove. Ne bas do kraja, zna da zbrljavi kodne rasporede, ali makar ne mora da se radi konverzija kao kod oplayer-a. Azul ne podrzava cak ni to.

U stvari najbolji plejer za ios je VLC koji je, na zalost, izbacen sa appstore-a.

A da li si ti probao plejere na androidu? Recimo portovani mplayer (koga cak nisam ni pomenuo u spisku :) ) jede za dorucak, rucak i veceru bilo koji od plejera koje sam video na ios-u. Sto nije ni cudno obzirom da postoji vec deceniju na linuxu.

Nisam video nijedan problem sa video reprodukcijom, mada sam citao da se ljudi zale na 1080p HD filmove (krivica tegra cipa valjda).

Btw kad smo vec kod appova neka ostane zabelezeno da prakticno svaki android tablet dolazi i sa instaliranim ofis paketom (polaris office ili documents2go), sto bi kod epla kostalo nekih 10-ak dolara (ako se uzimaju bas eplove aplikacije, onda celih 30$). Eto jos jedne stvari koja se pomalo previdja. Verovatno se dobija jos free 3rd party appova ako se kupi tablet u cijoj smo temi, ali me mrzi da gledam :)

I naravno da je moguce da se instalira i pokrene prakticno bilo sta od aplikacija za android telefone, nije to iOS pa da dobijes virtuelni iphone ili jos gore dupliranu bitmapu koja ne lici ni na sta :)

kad sam video razliku između 10.1v i 10.1, ovaj v model ne bih uzeo ni džabe.
ne bih ni ovaj 10.1 pošto smatram da su ti tableti čista budalaština.

@salac
odgovorio sam ti u iPad 2 temi

Poslednja izmena:
Ja cu ti ipak odgovoriti ovde, posto ima veze i sa androidom :)

VLC je povucen sa appstore-a jer je pod GPL licencom koja se kosi sa pravilima appstore-a. Izmedju ostalog GPL garantuje slobodu instalacije i distribucije programa sto se kosi sa politikom applea. Taj problem ne postoji na androidu, ali sam potpuno siguran da na android marketu (pa i na apple appstore-u) postoji gomila aplikacija koje narusavaju GPL - ljudi uzmi open-sors kod, modifikuju ga i zatim prodaju aplikaciju. Napr. meni jedna od najsumnjivijih kategorija i jesu video plejeri - mnogo je truda potrebno da se napravi aplikacija koja podrzava sve te silne kodeke, od kojih su neki pod GPL-om a neki nisu (u ovo ne mogu da budem siguran obzirom da se odavno ne bavim programiranjem i ne znam koliko sam u pravu).

Ko zna, mozda se jednog dana krene u lov na appove koje na bilo koji nacin narusavaju GPL (kao sto je ne tako davno bio slucaj sa mnogim proizvodjacima mreznih uredjaja) sto ce znaciti nestanak stotina, mozda i hiljada, aplikacija sa marketa i appstore-a.

@Caesar

Uzeo sam Galaxy Tab 10.1v u VIP-u pre nedelju, dve...

Nažalost, nema šanse da nađem vremena za pisanje nekog opširnijeg opisa, ali ako imaš neko konkretno pitanje, samo reci :)

Takođe, devojka ima iPad prve generacije, pa mogu i da uporedim nešto ako zatreba.

Nisam ranije sa Androidom imao dodira, pa sam se u prva dva-tri dana totalno smorio, ali kako se upoznajem sa mogućnostima, moram priznati da mi se sve više sviđa :)

Pa bas na honeycomb I neces videti neke mogucnosti androida, jer se tek pojavio. Zanima me kako izgledaju apps koje nisu optimizovane za honeycomb. Tipa odes na market I skines neku app. Kako izgleda na ekranu? Pretpostavljam da je onako malecka?

Ma jok. Stigao mi juce Transformer sa Honeycomb-om i telefonske aplikacije identicno samo razvuceno preko citavog ekrana. To je negde i ok negde deluje smesno ali u svakom slucaju nije iskoriscen potencijal velikog ekrana i rezolucije.
Medjutim da bi se iskoristile prednosti takvih ekrana treba uglavnom malo vise izmena na aplikacijama.

Jos jedna stvar kod tableta koji su, kao transformer, bez telefonskih mogucnosti, ne mogu se instalirati aplikacije koje zahtevaju nesto od toga u dozvolama.
Ne znam sta je sve u igru. Primetio sam da dve moje aplikcije koje traze dozvolu za pozivanje brojeva mi ne prikazuje na marketu. Pretpostavljam da je slicno ako aplikacija trazi slanje citanje smsove i ne znam sta sve jos moze da bude problem.
Pokusao sam da prebacim preko appbraina sve aplikacije koje imam na telefonu na tablet i od 353 aplikacije instaliralo se 198 na tablet. Ostale nisu nadjene. Ima tu i nekoliko aplikacija koje sam kupio pomocu marketenablera na telefonu i sigurno jedan broj aplikacija koje vise nisu dostupne na marketu ali pretpostavljam da je negde oko 120 aplikacija bilo nekompatibilno. Cisto da lakse steknete sliku ako se odlucite za neki wi fi model.

Pa bas na honeycomb I neces videti neke mogucnosti androida, jer se tek pojavio. Zanima me kako izgledaju apps koje nisu optimizovane za honeycomb. Tipa odes na market I skines neku app. Kako izgleda na ekranu? Pretpostavljam da je onako malecka?

Evo ti link, covek je bas startovao neoptimizovane appove:

http://www.youtube.com/watch?v=s-IpszjU6a8&feature=player_embedded

Nije to idealno, ali definitivno nije istina da na tabletu mozes da koristis par stotina aplikacija i nista vise.

Poslednja izmena:
Po meni vise je u prednosti model 10.1v, npr zbog kamere, full hd snimanja I sto na njega ide PURE google honeycomb, dok na ovaj drugi ide stupid touchwizz. Ali ovako po izgledu, 10.1 je prelep...tanji, laksi i lepseg dizajna

Ja sam 10.1v isprobao uzivo i uredjaj je jako lepo i kvalitetno napravljen, stvarno ostavlja fenomenalan utisak. 10.1 je primetno tanji, ali to je otprilike jedina prednost. Ni meni se ne svidja touchwizz, tako da je i za mene pure android kod 10.1v velika prednost. Kamera za mene nije nesto bitna, posto nema sanse da cu drzati tablet od 10" u vazduhu da bih snimao, tako da moze i da je nema. Sve u svemu, po mom misljenju i utisku, 10.1v je odlican uredjaj, stvarno vredan kupovine, ako vec kupujete tablet.

Nazad
Vrh Dno