Šta je novo?

Samsung Galaxy Tab

Kexi, ja sam te zaplasio :) I da, P1010 i 5" su u sustini isti hardver. Ne znam da li market radi isto kao i na P1010 (nisam trazio po internetu, nije me zanimao), ali znam da sam nasao na dosta mesta da P1010 ne moze da skine sa marketa mnoge aplikacije. Nisam rekao da ne moze da ih pokrene, samo da sam procitao da ih nema na marketu.

I opet, da ponovim, razlika izmedju taba sa gingerbreadom i sa froyom je drasticna, mnogo veca nego sto sam ocekivao. Jednostavno, Samsung je froyo uradio lose, a ginger odlicno. Sa P1010 zaboravite custom romove i/ili fabricki ginger, jednostavno ih nema. Za 5" ima koliko ja znam, tako da mozda i nema neke mane koje sam naveo za P1010, nisam siguran. Nisam trazio, proguglaj.

Ja nisam toliko osetio drastičnom razliku kada sam sa Froyo prešao na Ginger. Čini mi se da mnogo više znači kad se stave custom ROM-ovi, a pre svega, kada se particija prekonvertuje na ext4.

Da, realno, to je mnogo znacajnije, ali ja jesam primetio zaista drasticne razlike. U brzini bile velike, ali u stabilnosti neuporedive. Sa froyom je tesko izvlacio par dana bez reseta, sa gingerom bez problema, trazi reset kada se bash izivljavam, ali inace ne. I nema sitnih bagova i gluposti koje sam primetio sa froyom.

P1000

Sa P1010 zaboravite custom romove i/ili fabricki ginger, jednostavno ih nema. Za 5" ima koliko ja znam, tako da mozda i nema neke mane koje sam naveo za P1010, nisam siguran. Nisam trazio, proguglaj.

cek, ako sam dobro razumeo bolje je uzeti 5.0, imacu ginger? cena ~180 sa garancijom (doduse madjarskom, to se baca u vodu) :D .... meni 5.0 odgovara... ali se plasim toga.... aplikacija sa marketa, a nigde to da prodadjem.... pa cekam iskustva - izgleda necu docekati skoro... :D

Da li neko zna gde mogu da nabavim TV kabl, postoji sam izgubio onaj koji sam imao? :S:

@ProMaster: Cekaj, imao si TV kabl za povezivanje doka sa TVom? Zar u njega ne ide obican HDMI kabl? Koji, realno, mozes da kupis maltene i na trafici.

@kexi: Nije da razumem spanski :) Rezultati su dosta dobri (osim Quadranta, koji daje izgleda iste rezultate celoj ovoj platformi) u odnosu na moj SGT, ali i dalje ostaje pitanje marketa kako radi. Nisi mogao da nadjes podatke o tome (moja pretpostavka) jer verovatno nema mnogo kupaca, 5" je ipak velicina uglavnom za ljude koji zele nesto izmedju telefona i tableta, sumnjam da je preterano popularan. Ekran tog uredjaja nije preterano hvaljen, obican LCD, nisu mu hvalili ni uglove gledanja, ni ostrinu slike (800x480 na 5" je nekima premalo, nekima odlicno, a nekima dovoljno dobro i za 7". Meni je malo za 7" tabletu, ali nisam video kako je na 5). Ne znam, uredjaj kao uredjaj ima svojih zanimljivih strana, ali mane koje su novinari naveli mene odbijaju. Kada sam kupovao tablet, odlucio sam se za P1000 bash zbog dobrog ekrana i baterije, a izabrao sam ga pre nego P1010 zbog rasirenosti (citaj: mogucih modifikacija), podrske za market i naravno, 3G i GPS koji su vise nego korisni. GPS na 7" je mnogo dobra stvar, mada te malo cudno gledaju kada ga koristis dok pesacis :)

@kexi: Nije da razumem spanski :) Rezultati su dosta dobri (osim Quadranta, koji daje izgleda iste rezultate celoj ovoj platformi) u odnosu na moj SGT, ali i dalje ostaje pitanje marketa kako radi. Nisi mogao da nadjes podatke o tome (moja pretpostavka) jer verovatno nema mnogo kupaca, 5" je ipak velicina uglavnom za ljude koji zele nesto izmedju telefona i tableta, sumnjam da je preterano popularan. Ekran tog uredjaja nije preterano hvaljen, obican LCD, nisu mu hvalili ni uglove gledanja, ni ostrinu slike (800x480 na 5" je nekima premalo, nekima odlicno, a nekima dovoljno dobro i za 7". Meni je malo za 7" tabletu, ali nisam video kako je na 5). Ne znam, uredjaj kao uredjaj ima svojih zanimljivih strana, ali mane koje su novinari naveli mene odbijaju. Kada sam kupovao tablet, odlucio sam se za P1000 bash zbog dobrog ekrana i baterije, a izabrao sam ga pre nego P1010 zbog rasirenosti (citaj: mogucih modifikacija), podrske za market i naravno, 3G i GPS koji su vise nego korisni. GPS na 7" je mnogo dobra stvar, mada te malo cudno gledaju kada ga koristis dok pesacis :)

3g mi i nije toliko bitan opet kazem, msm nije da mi ne treba, ali ko zna kad cu ja da ga koristim, 5.0 mi mislim odgovara, jer imam ipod 4g, 3.5, i tu je, malo manji za gledanje filmova.... imao sam psp 4.3, i on je solidan, tako mislim da bi mi 5'' odlicno lezalo.... posle retina displaya, verujem da cu u sve da se razocaram.... uh.... sad ne znam, da li da sacekam, malo, hoce li izlaziti nesto novo u skorije vreme?

cek, ako sam dobro razumeo bolje je uzeti 5.0, imacu ginger? cena ~180 sa garancijom (doduse madjarskom, to se baca u vodu) :D .... meni 5.0 odgovara... ali se plasim toga.... aplikacija sa marketa, a nigde to da prodadjem.... pa cekam iskustva - izgleda necu docekati skoro... :D

Nemam iskustava sa Samsungom, pa ovo uzmi sa rezervom... ako budes imao problema sa skidanjem aplikacija sa marketa, pronadji tu app na nekom drugom sajtu, skini je kao fajl i pokreni instalerom, i gotovo. Mada, ja iskreno sumnjam da je veliki broj aplikacija koje ne mozes skinuti sa marketa... u stvari, pomalo sumjam u celu tu pricu, ako vec ja sa Netcatom nemam nikakav problem... uostalom, imas i AppBrain, Forum Mobilism, kao i druge sajtove, pa skidaj do mile volje.

Meni je jedan drug dao kabl koji iz tel ide u TV, u pitanju nije hdmi, nego obicno av povezivanje. Ali nikada nisam ni probao da li radi, nije docekao... a gde bi mogao da nabavim dock?

Taj kabel koji ti je drugar dao sigurno nije ni radio :) Ja sam probao takav obican sa činčevima ,bio je od Nokie N95 . Na Galaxy S radi bez problema ali na TAB-u ne radi uopste :) znaci nema sta da zalis , tv out kabel od TAB-a ima konektor kao onaj za punjenje pljosnati siroki,ovako ,to je za starije tv-e a za HDMI ti treba dock...

samsung%20ECC1TP0B.jpg

Poslednja izmena:
Sto znaci, pravac Samsung shop i spremi se za totalni shok kada ti kazu cenu... Ili kupovina preko interneta... Kako mi je drago sto sam odustao od ideje da ga povezujem na TV jos pre nego sto sam ga kupio :)

opet ja sa pitanjima.... definitivno moram da promenim ime u smarac... :D

on topic:
da li vredi razlika izmedju 5.0 - 1010 od 60 evropskih jedinica ili recimo izmedju 5.0 i 1000 od preko 100, i to polovan?
i da li 5.0 i 1010 imaju gps, posto negde u specs procitam da ima, a negde ne... :)

@kexi: 5.0 mislim da nema GPS, P1010 nema. Ako vec imas iPhone, mislim da ce ti znaciti dodatnih 60 evropejaca za 7" ekran, a opet, P1000 vredi preko 40 jura vise od P1010... I tako se vrtis u krug i zavrsis sa najskupljim uredjajem od svih :) I da, ako si naviknut na retinu, mislim da ce ti prilicno niza rezolucija na daleko vecem, manje kvalitetnom ekranu i te kako upadati u oci... Razmisli, ja nisam uzeo P1010 iz svih razloga koje sam naveo, nego sam sacekao jos mesec dana da skupim dovoljno para (zapravo, bilo bi brze da nisam pozajmljivao drugima). Ali meni to u tom trenutku nije bio finansijski pritisak, mogao sam to sebi da dozvolim.

@zekaisapa: zaboravio sam da ti odgovorim ranije, ima smisla zapravo da Samsung nema sve aplikacije u marketu, a Netcat ima. Ponavljam, nisam rekao da ne mozes da instaliras program i da nece raditi, ako ga nadjes na drugom mestu, vec da se masa korisnika zalilo na njegovo nepostojanje u samom marketu. P1010 nema telefonsku funkciju, samim tim ne moze da instalira aplikacije koje je izricito traze. Netcat je ipak kineski uredjaj i oni su sebi bez problema mogli da dozvole da isfoliraju telefonsku funkciju. Samsung nije. To je prvi uredjaj bez 3G koji je imao zvanicnu podrsku za market, odobrenu od strane Googla, morali su da se pridrzavaju njihovih pravila. Bilo je cudno kada su krenuli da pricaju o tome (i mene je zacudilo kada sam prvi put procitao), ali ako o tome razmislis na ovaj nacin, ima smisla. Mislim da su zahtevi za 5.0 potpuno isti kao i za P1010 i da je i on sa osakacenim marketom.

Galaxy S 5.00 ima GPS, spomenuli su to još pri prvom predstavljanju :)

Ovaj model je savršen za one kojima je mobilnost najvažnija. Za 7" je uglavnom potrebna neka torba/torbica/futrola, dok verujem da bi se 5.00 mogao opušteno ubaciti u džep od jakne i sl. Na 5icu gledam više kao na prerasli telefon bez GSM/3G funkcije. Zavisi i od drugih potreba korisnika, meni je jedna od glavnih stvari na tabletu čitanje iskeniranih knjiga tako da mi je i 8" koje imam na granici, a kamoli manje.

Sto znaci, pravac Samsung shop i spremi se za totalni shok kada ti kazu cenu... Ili kupovina preko interneta... Kako mi je drago sto sam odustao od ideje da ga povezujem na TV jos pre nego sto sam ga kupio :)
Takva Apple like zatvorenost mi žešće ide na živce :-devil-:

No nije da ih ne razumem, ne bi me čudilo i da se radi o tome da neće tek tako da "kanibalizuju" prodaju svojih DVD/BD/media playera.

Poslednja izmena:
Galaxy S 5.00 ima GPS, spomenuli su to još pri prvom predstavljanju :)

Ovaj model je savršen za one kojima je mobilnost najvažnija. Za 7" je uglavnom potrebna neka torba/torbica/futrola, dok verujem da bi se 5.00 mogao opušteno ubaciti u džep od jakne i sl. Na 5icu gledam više kao na prerasli telefon bez GSM/3G funkcije. Zavisi i od drugih potreba korisnika

pa meni 5.0 odgovara, ali me plasi market i to..... imam ios i znam kako stvari stoje kod njega, ali nemam dodirnih tacaka sa androidom....

@AdamK: I 7" tablet moze komotno da stane u unutrasnji dzep od teksas jakne i, zapravo veoma lako, u zadnji dzep od farmerki. Ja ne nosim torbicu za njega. I da, zvucalo je izuzetno glupavo i besmisleno, dok nisam probao. Ali neces se nasedeti na njemu... A slazem se, Galaxy S 5" je i za mene prerasli telefon bez telefona. Premali je da bi zaista opravdao pripadnost tabletima. Ipak je on izbacen vise kao portable media player i glavni konkurent iPod Touchu...

pa meni 5.0 odgovara, ali me plasi market i to..... imam ios i znam kako stvari stoje kod njega, ali nemam dodirnih tacaka sa androidom....
Šta te konkretno plaši? :D

Ako neke aplikacije slučajno nema na marketu zbog toga što uređaj nema GSM/3G funkciju jako ju je lako skinuti s interneta u apk formatu, lakše od instaliranja mnogih programa na PCu, skineš file u .apk formatu, prebaciš ga na tablet i instaliraš, isto važi za programe koji se plaćaju, a tebi nije do toga da ih platiš :-devil-:
@AdamK: I 7" tablet moze komotno da stane u unutrasnji dzep od teksas jakne i, zapravo veoma lako, u zadnji dzep od farmerki. Ja ne nosim torbicu za njega. I da, zvucalo je izuzetno glupavo i besmisleno, dok nisam probao. Ali neces se nasedeti na njemu... A slazem se, Galaxy S 5" je i za mene prerasli telefon bez telefona. Premali je da bi zaista opravdao pripadnost tabletima. Ipak je on izbacen vise kao portable media player i glavni konkurent iPod Touchu...
Imao sam 7" model, Archos 70 IT i moja su iskustva potpuno drukčija, ili jednostavno nisam spreman da toliko uguravam stvari :d čak je i "pederušu" koju često nosim teško mogao da se ugura. Zato bi meni za svakodnevno nosakanje 5" bilo idealno.

Kada sam rekao da je Galaxy S 5.00 kao prerasli telefon zapravo sam mu hteo dati kompliment :p

Poslednja izmena:
Imao sam 7" model, Archos 70 IT i moja su iskustva potpuno drukčija, ili jednostavno nisam spreman da toliko uguravam stvari :d čak je i "pederušu" koju često nosim teško mogao da se ugura. Zato bi meni za svakodnevno nosakanje 5" bilo idealno.

Kada sam rekao da je Galaxy S 5.00 kao prerasli telefon zapravo sam mu hteo dati kompliment :p

Meni zaista bez problema stane u zadnji dzep od farmerki. E sad, ja sam izmedju kupovine nekoliko pari farmerki koje sad nosim i danas izgubio oko 15 kila za kratko vreme (da, moram da kupim nove farmerke), mozda je cak i to imalo neki uticaj :) A sta da ti kazem, meni zaista 5" nije dovoljno za tablet, a opet mi je preveliko za telefon. A ako gledam nesto telefonaste velicine, hocu i da telefonira. Nije da ne znam ljude koji se ne bi slozili sa mnom :)

Da se pohvalim da sam i ja uzeo p1000 :D , digo sam ruke od cekanja.

Komentar na velicinu.
Sto veci ekran to bolje ali preko leta, na zalost, sve drangulije sto moram da nosim ne mogu da stanu po dzepovima pa moram da secam torbicu, preko zime sve, pa i 7-8 incha sprava, staju po dzepovima od jakne.
Hocu da kazem sto se tice nosenja 5 ili 7 je sve jedno.

Dobrodosao u klub :) Pre nego sto instaliras gomilu programa je pravi trenutak da instaliras Gingerbread (moja greska, prvo sam ga napunio do vrha), a dok to radis, root je nevidjeno lako usput uraditi :)

Dobrodosao u klub :) Pre nego sto instaliras gomilu programa je pravi trenutak da instaliras Gingerbread (moja greska, prvo sam ga napunio do vrha), a dok to radis, root je nevidjeno lako usput uraditi :)
Hvala, sutra mi stize "sokocalo".
Nego, jedno glupo pocetnicko pitanje.
Pretpostavljam da kada upgrejdujem sistem gubi se sve sto je na tabletu.
Posto bi ovaj trebalo da ima instaliranu navigaciju, telenor, ima li neka procedura da sacuvam navigaciju posle upgrejda?

Ima , inastaliras Titanium Backup sa marketa i on ti sacuva sve programe na internu memoriju, pre toga moras da uradis Root to ti ne gine

A, da, ta varijanta. Nisam siguran, moraces da proveris. Ako je program vezan na IMEI (i, josh bitnije, mape), a mislim da jeste, moze da se skine sa marketa i da se samo povuku sve mape ponovo. Ali nisam 100% siguran, moraces da proveris.

Postoji i varijanta da rootujes uredjaj (kada imas Froyo, izuzetno je lako, samo upotrebis z4root) i preko Titanium Backupa snimis program i data. Dok stavljas Gingerbread, uradis i root, opet instaliras Titanium i vratis program iz backupa. Ali i tu treba biti suguran da je backup povukao mape kako treba.

U svakom slucaju, proveri da li su mape vezane za IMEI. Ja bih poslao mail Ndriveu i pitao ih kako da to odradim...

Hvala puno.
A postoji li mogucnost da se uradi backup celog uradjaja da posle experimentisanja, ako nesto ispadne lose, moze da se vrati u prvobitno stanje?
Radi li mozda i to Titanium Backup?

Ja sam imao Ndrive i uradio sam kako sam gore spomenuo, znaci backup i posle flesha restore i sve radi kako treba ,jedino se ne secam da li sam povlacio mape sa neta ponovo , uglavnom to nije problem.. Medjutim tu verziju sa Telenora vise ne koristim, trenutno imam 11.0.06 ,koja mislim da je novija verzija i samim tim je kompatibilna sa novim mapama ,mislim da je to bio razlog upgrejdda vise se ni ne secam.. A Ndrive program mozes naci vrlo lako :)

Edit: mislim da ti je za experimentisanje najbolje da odes na xda forum i tamo polako krenes da citas , jer ces najbolje tako upoznati celu proceduru sta i kako

Poslednja izmena:
Ok, thanks, pretpostavljam da cu se snaci.

Svestan si da ces sa rootom izgubiti garanciju. A moras da ga uradis ako hoces da stavis titanium backup.

Sa njim radis kompletan backup aplikacija koje su na telefonu, ali ne i sistema. Za to koristis clockworkmod, za koji, takodje, treba root. U guzvi sam, pa ne mogu nasiroko da objasnjavam kako radi, potrazi na netu.

Sam Ndrive imas na marketu, ako je Emrax povukao mape sa neta bez problema, verovatno ces moci jednostavno sa marketa i Ndrive da povuces i da nastavis da radis najnormalnije. Moj SGT nije iz Telenora, tako da sam se zezao sa skidanjem ne bash u totalnoj svojoj potpunosti legalne verzije (doduse, na telefon, ne na tab, nisam imao neku preteranu potrebu za njim, samo sam hteo da vidim kako radi). Najbolje im posalji mail, pa vidi sta ce ti reci.

Ako si planirao da rootujes uredjaj, Titanium ce ti zavrsiti posao.

Vrh Dno