Šta je novo?

Samsung Galaxy S23

^ slažem se ali ipak više kaplje od njihovog procesora. Jednostavno ljudi ne prate koji telefon ima koji chipset pa kupe dok oni koji su ljubitelji poznaju materiju.

Cak i amateri umeju da primete da se Exynos vise greje, da je baterija mnogo slabija i da moraju vise puta dnevno da ga pune. Bolje da su uzeli i MediaTek, bar vredi necemu. Samsung pada u ocima kupaca odavno, vecina prelazi na Apple, a oni neka zadrze svoj Exynos.

"there’s a possibility that some units would be equipped with Samsung Exynos chipsets."

Xaxaxaxa zna se vec gde ce. Ako ostave Exynos kod nas, zavrsio sam sa Samsungom. Letos mi se u CG pokvarise kola u nekoj vukoebini, zena na Xiaomi Mi 11 Lite NE(koji je isto ******, ui, proxy senz), dve crte signala, ja na s21u jedva jednu i signal stuca, ne mogu da me dobiju iz Vozzi-ja... Smece je.

Isto je to i sa SD SoCom. Nista nije bolje. Ja u fabrici gde radim jedino mts ima signal i cim udjem u magacinske prostorije na Samsungu se taj signal gubi dok mi na drigim telefonima radi. Samsung krene da me obavestava sa bezbroj 'pingova' da je mreza salaba ili nedostupna (ovo se odnosi i na SD i na Exy SoC).
Ovo pisem iz licnog iskustva jer sam imao S21 i sa SD i Exy i S22 sa SD i Exy i S20 sa oba pomenuta SoCa i situacija je ista kod svih Samsunga, da ne brinete sto se signala tice. Nesto drugo tu ne valja a ne SoC :(
Kod S22, sto se trajanja baterije tice, situacija je ista ili za dlacicu slicna. Baterija je mala za takav telefon i na oba SoCa se ponasa isto tj. slicno.
. . .

Razmisljao sam i o tome, moguce da sam hardver ne valja.. Ali cenim ipak da je malo bolja situacija sa premium SD cipovima.

Kod S20 baterija malo duze traje sa SD-om i to je to.
Sto se procesiranja i kvaliteta fotki tice tu nisam kompetentan jer koristim iskljucivo Auto podesavanja odnosno point&shot ali 'kazu' da se kvalitet istih razlikuje na telefonima sa SD i Exy. Bolji je SD kvalitet istih, kazu, mada cisto sumnjam ako se koristi point&shot/Auto metoda...

Imao je i SD tri zaredom uzasna procesora, 888, 888+ i 8 Gen 1 i za to su krivi jer su presli na Samsungov proizvodni proces, koji opet pravi najcuveniji procesor na svetu Exynos😅

Imao je i SD tri zaredom uzasna procesora, 888, 888+ i 8 Gen 1 i za to su krivi jer su presli na Samsungov proizvodni proces, koji opet pravi najcuveniji procesor na svetu Exynos😅
Samsung je letos krenuo u proizvodnju cipova sa 3nm proizvodnim procesom i novom GAA arhitekturom, videcemo za koji mesec da li ce moci da pariraju TSMC-u koji ce praviti 8gen2 u 4nm FinFET...
Licno uvek navijam za Exy zbog zdrave konkurencije, ali uvek me razocaraju. Mozda ce ovaj novi GAA 3nm proizvodni proces da promeni nesto, uz nove modeme itd. 😁

Samsung sa Exy čipovima od uvek ima dosta problema što sa radom što sa količinom proizvodnog škarta istih.
JLZ što bi se reklo.

Mislim da njima problem pravi software koji pisu, a ne sam hardware. Prosto je nemoguce da ne mogu da naprave dobar hardware.

Kod njih je sve problem, pa i hardver - ukljucujuci dizajn Exy cipa i sam proizvodni proces. Za ovo poslednje navedeno imamo ocigledan dokaz u vidu 8gen1 i 8+gen1 u TSMC-ovoj izvedbi, isti cip, a drugaciji proizvodjac, autonomija bar 10% bolja...

Mala uporedba A16 vs 8+ vs E2200 vs 8. Ovde se jasno vidi koliko je SD 8+ Gen 1 bolji u odnosu na svog prethodnika, a SD 8 Gen 2 bi trebao da bude jos bolji.

Ako bude Exynos za EU trziste, da ga dale za Dz ne bih ga uzeo😅 SD bih platio toliko, samo neka bude blizu kao 8+

Nikada ne reci nikada ;)
Sto se tice S22ke sa SD ili Exy mrtva je trka. Za druge modele ne znam (S22 sam posedovao u obe izvedbe i govorim iz licnog iskustva).

90% i više ne zna da uopšte postoji nešto što se zove čipset.
Sada vi računajte koliko se Samsung brine za par procenata performansi koje će možda primjetiti 2% korisnika.

Mene više politički nervira ta "segregacija" evropskih korisnika u vrijeme kada i sijalice traže neku jednakost Samsung otvoreno vrši podjele

Navodno je njima jedini problem logistika. Tako je bar rekao predstavnik Samsung Srbija. Mada, koliko je meni poznato za našu regiju se pita Hrvatska ako ne grešim? Bilo kako bilo, podela je uvek postojala, ali samo Samsung zna zašto smo im nepogodno područje za obe verzije, ali verovatno je to jer smo "zatucana" regija što nisu dokazali baš sa nekim drugim modelima, ali dobro. Pilot projekat smo im za neke stvari (S21 FE, Tab-ovi itd.).

SD 8 Gen 1 i Exynos 2200 su zaista podjednako losi. Nisam ja potiv Exy-a, ne tako davno na S6 je 7420 bio za pohvalu, mislim da je vec sa S8 pocela podela na SD i Exy i od tada zaista nikada nisu bili konkurentni SD. Velika vecina, ne zna koji CPU im pokrece telefone ali i amateri kao sto su oni, umeju da primete kada im se telefon vise greje i kada im baterija slabije drzi. Nama u Srbiji je glavna filijala u komsiluku🙂

Naravno da su loši kada se prave u istoj Samsung fabrici.
Ne znam zašto se ljudi toliko loze na SD gen 2 kada se i dalje ne zna da li je TSMC ili ne ..

TSMC je mama i tata i baba i deda, ali Apple ih je odbio za 3% povećanja cene, pa verujem da isti potez vuče i Samsung.

Promenilo se možda nešto od jula kada je ova vest izbačena. Daj Bože da bude kao što su rekli, ali Exy je njima u srcu :D.

Od 15-17 novembra je samit SD na Havajima. Negde sam procitao da ce Gen 2 debitovati vec krajem godine na OnePlus-u.

Tako svake godine kažu, a dođe u Jan, februaru.
Sve u svemu onda u novembru ćemo znati ko ga pravi :)

Tesko da ce pre marta u EU, bilo koji 8gen2 telefon. 🙂 Pre Nove godine ce nekoliko kineza da predstavi telefone sa 8gen2, ali za njihovo trziste, mi se uvek nacekamo nekoliko meseci.

Nadam se da ce u februaru biti bar jedan model iz S23 serije sa SD, ako i ove bude Exy, od mene nikad vise Samsung!

Nazad
Vrh Dno