Neko je pitao da li postoji problem oko autonomije baterije kada se procesor overklokuje na 1.2 GHz i koje su efikasne metode za resavanje problema same autonomije.
Ja to resavam kombinacijom sledecih metoda:
1. pazljivim setovanje setCPU profila
2. koriscenjem aplikacija za produzavanje autonomije poput JuiceDefender i GreenPower Premium
setCPU funkcionise tako sto se setuju minimalne i maksimalne vrednost za frekvenciju procesora. To je ono sto vecina vas zna, medjutim ono sto ne zna je da postoje takozvani "governors" iliti profili prema koji CPU skalira svoju frekvenciju i to su: ondemand, conservative, performance, userspace i powersave.
Imajte u vidu da neki od ovih profila NE RADE na vasem telefonu jer vas kernel prosto nema podrsku za njih. Oni koji postoje u svakom kernelu su ondemand i performance.
ondemand mod je default za vecinu kernela. Ovaj profil funkcionise tako sto procesor skalira svoju frekvenciju na gore kada opterecenje dostigne "up threshold" vrednost. Kada opterecenje opadne, frekvencija se vraca nazad.
conservative mod je redje podrzan i u principu radi isto sto i ondemand, samo je ovde skaliranje malo finije, u manjim koracima da tako kazemo. ondemand dalje bolji osecaj prilikom koriscenja telefona ali ujedno trosi vise baterije.
performance mod je takodje podrzan od strane vecine kernela i vrlo je jasno sta radi - odrzava performanse procesora na max tako sto je CPU konstantno na max dozvoljenoj vrednosti. Ovaj mod je po pitanju performansi daleko bolji od prethodna dva jer ne postoji utrosak sistemskih resursa za skaliranje frekvencije. Naravno, ovaj mod najvise trosi bateriju ali se koristi samo kada je to neophodno, tipa - igranje, gledanje nekog hi-q video zapisa, shaltanje galerije (pomaze mnogo), benchmarking.
powersave radi apsolutno suprotno od performance moda - uvek drzi CPU na min vrednosti.
userspace se generalno ne koristi i koliko ja znam SetCPU ga i ne podrzava.
Dakle, za svakodnevne potrebe najbolje je setovati conservative mod jer je tu odnos performanse / potrosnja najbolji.
Ono sto jos postoji u setCPU a koristi malo ljudi su profili. Profile je moguce totalno podesiti prema svojim potrebama. Prosto izaberite condition, max i min vrednosti kao i tip skaliranja. Na primer, ja imam 4 profila i to:
1. Charging/full -> 400/1200, conservative
2. Battery < 50% -> 400/1000, conservative
3. Screen Off -> 200/400, powersave
4. Battery < 25% -> 200/400, conservative
To je sto se tice setCPU-a.
Druga strana medalje su battery saving programi. Ima ih mali milion ali ja sam iskopao dva koji zaista nesto rade:
1. JuiceDefender
2. Green Power
Oba su za dz ali imaju i placene verzije. Koji uzeti zavisi od toga kako ce se ponasati na telefonu - ne rade svima i umeju da prave probleme. Generalno, vise sam koristio JD i pokazao se odlicno. Ovi programi se baziraju na konstantnom gasenju servisa koji vam nisu potrebni, tipa ako je screen off - oni ugase networking i pale ga na n minuta na svakih n minuta. Tokom noci, mogu da drze data skroz off, i tako dalje. Dobitak u trajanju baterije je solidan.
GreenPower ne ume da radi sa data vec samo sa WIFI i njega maksimalno forsira. Iskreno govoreci, mislim da cu da ga obrisem i vratim JD.