Šta je novo?

S.T.A.L.K.E.R utisci, tehnikalije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odradio sam tweak koji je Starac postovao na osmoj strani i instalirao XtremeG 94.20 drivere, pobosljsanja su vise nego evidentna, ne znam koliko je driver uticao, patch nisam instalirao.

Nerviralo me je sto kad se stavi static light igra radi u Dx 8 modu, sada uz par podesavanja posle tweak-a moze kako tako da se igra, ono pre toga je bio slide-show u dx9 modu, sada je relativno prihvatljivo grafika je 7300GT 600/1800 i giga rama... preporucujem da se odradi tweak, naravno ko ima slabu grafiku !

Poslednja izmena:
nem pojma, meni je to pomoglo, pocela neka kisa, i kapljice da se pretvaraju u trouglove, rek'o pregreva se karta, a vidim 55C, smanjim AA na pretposlednju crtu i sve ok
nisam dalje ni igrao pa nisam nesto ni zalazio u tematiku :)

For all the ladies, patch popravlja mnogo stvari, izmedju ostalog i pucanje. Sada su AK, dvocevka i pistolji mnogo precizniji. Takodje, posle prvog kvesta za tradera, moze se kupiti jaci armor. Tako da su dame, kojima je igra bila previse teska, a napucavanje shit, ostale bez argumenata.

E ljudi, ja ili sam lud ili mi fali RAM-a ili vi imate jakoniske standarde. Dakle sta je u pitanju ? U pitanju je sledece:

- svez windows, AV ugasen i sve ostalo ugaseno, jedino sto radi je ATT (ati tupavi tools) i kx mixer

- AF namesten na 4x u drajverima (u ATT-u)

- AA iskljucen

- setinzi u igri: vidljivost 7/10 , grass density 8/10, object detail prezadnja crta, teksture isto predzadnja crta, ukljucen sun shadows, dynamic light, grass shadows iskljucen, lightning distance default, rez 1280x1024

- masina i klokovi iz potpisa (moja masina)

- windows free ram ~700mb

IGRA MI NON-STOP drlja HDD i secka zbog toga !!! POLUDECU !!! (cak mi ni teksture nisu na maximum !!!) Prestane da drlja HDD tek posle 5-10 minuta provedenih u nivou, sto fakticki znaci da ako je neka frka pri ulazu u nivo: ja sam retardiran i ne mogu da igram igru normalno, ako treba da se vratim na neku etapu da resim kvest ili da pokupim nagradu - pripadne mi muka i ne radi mi se to.

Jel moguce da je to zbog 256 mega na grafickoj ? Mislim to sto stalno ucitava i *rka s'oprostenjem ?! Znam da je giga malo, ali ovo mi radi malko bolje od gothic3 !!! Kad ucita sve FPS mi je super, mogu i AA da dignem (sto podrazumeva da ponovo cekam 2-3 minuta da udje u igru i izkeshira bla bla). Prvo sam mislio da je do matorog windowsa, medjutim evo sad svez i isto, cak sam pre igrao sa NOD32jkom upaljenom, sad sam i to ugasio i ista stvar.... Sta pomaze ? da iskljucim dynamic lights ? Ako to uradim igra ce izgledati mnogo gore jel da ? (i ovako su senke jedina impresivna stvar u igri kad je grafika u pitanju)

@MaximusD:

ajde ti sa "damom" na jednu partiju bilo kog multiplejera, moze q3, moze q2, moze SC, moze sta oces :) Ova dama je igrala OP flashpoint godinu dana i nije imala zamerke na nisanjenje, pogadjanje itd itd jer se dama osecala kao sa pravom puskom u ruci (skoro). Bazirano na iskustvu od 5 godina aktivnog bavljenja streljastvom i nimalo losim uspesima u istom ova dama ce ti reci da ovaj sistem iz igre veze sa mozgom nema kad je oruzje u pitanju. Ako vec veze sa mozgom nema, onda moze i malko bolji da bude. "Dami" smeta sto protivnici skoro ne promasuju kad te gadjaju, a dama kad njih pogadja oni pocesu dupe i popiju onu flashu vodke i onda nastave da prangijaju. Onda se zaglupe i zalepe za zid (sto sam video jedno 20 puta do sada uvek na istim mestima, recimo kod onih vozova na train station) i onda dama ima problem da se pomiri sa time da se retard koji se zagleda u zid i koga mozes uklati nozem od pozadi, bolje gadja od nje :)

Poslednja izmena:
nem pojma, meni je to pomoglo, pocela neka kisa, i kapljice da se pretvaraju u trouglove, rek'o pregreva se karta, a vidim 55C, smanjim AA na pretposlednju crtu i sve ok
nisam dalje ni igrao pa nisam nesto ni zalazio u tematiku :)

Pomoglo je, mora da se restartuje igra. Mada, igrati je toliko mučenje, stvarno. Igra je detaljna, vidi se da je velika i da ima mnogo da se igra, ali osim što mi izaziva motion sickness, stvarno smara. FPS elementi su katastrofa, osećaj pucanja i sl. Kao što mi je Morrowind bio do jaja, ali su mi borbe bile krš, e tako i ovo. Sve je naizgled ok, ali borba smara. Kad pucaš, nemaš osećaja da pucaš, nekad ih ubiješ sa 50 metara sačmarom, a nekada dva metka u glavu ne pomažu. To, plus sitni bagovi, loš kontrolni interfejs (nema next weapon, nego moraš da biraš brojevima, tj. da menjaš "slotove"). Za mene, posle toliko hajpa i čekanja ipak - razočarenje! Čak sam uradio i uninstall. Ne kažem da je igra (toliko) loša, ali ima ih toliko dobrih koje nisam prešao, tako da ovo stvarno ne vredi igrati.

ne znam...meni se cini da je metak "u lice" instant kill, i da ima razlike ako se spici u kapuljacu (koja ika bulletproof atribut)...onda treba jos par metaka pride :) to mi je bas ekstra...

Poslednja izmena:
@gx-x
ko tebe na ovom foriumu shvata ozbiljno ima neki problem :)
uvek imas odgovor ;) i sam sam to osetio na svojoj kozi kada si pominjao "ortaka koji je otisao u hram shao lina :d" i koga "ne moze tenk da pomeri" - citat,a sada se osecas prozvanim da svoje fps umece branis igrackim stazom op flash pointa,q3 i naravno (samo sto nisi rekao) prvaka stare jugoslavije u streljastvu :smoke: ...svaka ti cast uvek me dobrano nasmejes :D
p.s.iako ti nece delovati tako ovo gore je stvarno dobronamerno i pozitivno napisano onako od srca :wave: cheers

a sto se stalker-a tice dobra je igra!naravno ovim "pro dogs of war,fps masterima" porucujem da prvo povale nesto pa da se vrate na djuskanje bice vam bolja igra sigurno :p

p.s.nhf tekila + pivo :bottle: :cigar: valjda se oprasta

Pomoglo je, mora da se restartuje igra. Mada, igrati je toliko mučenje, stvarno. Igra je detaljna, vidi se da je velika i da ima mnogo da se igra, ali osim što mi izaziva motion sickness, stvarno smara. FPS elementi su katastrofa, osećaj pucanja i sl. Kao što mi je Morrowind bio do jaja, ali su mi borbe bile krš, e tako i ovo. Sve je naizgled ok, ali borba smara. Kad pucaš, nemaš osećaja da pucaš, nekad ih ubiješ sa 50 metara sačmarom, a nekada dva metka u glavu ne pomažu. To, plus sitni bagovi, loš kontrolni interfejs (nema next weapon, nego moraš da biraš brojevima, tj. da menjaš "slotove"). Za mene, posle toliko hajpa i čekanja ipak - razočarenje! Čak sam uradio i uninstall. Ne kažem da je igra (toliko) loša, ali ima ih toliko dobrih koje nisam prešao, tako da ovo stvarno ne vredi igrati.

OMG :zgran: sad si na**** !!! Kad te dohvate sad u masinu ovi "pozitivci fanatici" bolje da nisi nista reko, vidis sta rade goransteinu i meni :d Brace yourself !!! (mada tebe mozda uzmu malo blaze, ipak si moderator :) )

@Ivke76:

brateee (NHF pivo + pivo + x(neki broj)) To za shaolin (nisam rekao shaolin nikadabtw , nema veze aikido sa shaolinom) niko ko ne vidi ne moze da veruje i to je razumljivo..naravno da takvi likovi nemaju sta "nama" ni da dokazuju pa je to sve zasnovano na principu ja tebi pricam pricu i to je to, veruj - ne veruj, sta ja tu mogu. Sto se igrackog iskustva tice - tu nemam sta da krijem, izmisljam itd. Ima bar 10 ljudi na ovom forumu koji znaju da sam drzao igraonicu i da se nisam skidao sa q2, q3, a kasnije su me navukli na CS itd itd. Svi bi vi za 3 godine, 10 sati dnevno, imali puno pasulja u sebi kad je fps mp u pitanju (da ne kazem strateski fps ;) ). Sto se streljastva tice, trenirao sam u klubu "Vojvodina" od svoje 13-te godine i bio sam vise nego solidan, cak sam na dva republicka bio medju prvih 10, sto je za hobi odlicno. Da ne objasnjavam ovde odakle mi ostatak kontakta sa oruzjem koje ne spada u vazdusno i MK (ukljucujuci i pusku i pistolj MK), reci cu samo da mi je svejedno ko sta misli :) I naravno, NHF, ne ljutim se i dobro sam te skapirao :) Ja sam inace duhovit covek, volim da se salim i da nasmejem i oraspolozim druge i retko mi sta smeta

ALI MENI STALKER I DALJE SECKA !!! AAAaaa

PS. "Sezona lova i dalje traje POKUSAJTE PONOVO - DH225A" Ljudi jetru cu izgubiti, a nista jos nisam izvuko :beer:

Poslednja izmena:
Posle moje prve uzbudjenosti i odusevljenosti cudovistima, radioaktivnom kontaminacijom i gradjevinama moram promeniti ukupno misljenje o citavoj igri, ljudi pa ovo je K.A.T.A.S.T.R.O.F.A. - od pucanja do hodanja....sto mrzim te debilne naizmenicne poteze rukama dok trcis u igri, pa to ko da foka pokusava da vozi monocikl. Isto me razocaralo i ono sto ste pricali a ja se uverio o pucanju, pa ja i drug smo sedeli sat vremena i umirali od smeha kako je to napravljeno - pa U.Z.A.S. I najgore igra uopste ne izgleda toliko dobro da bi mogla da zahteva takvu konfiguraciju...S.K.A.N.D.A.L.
Pa Return to castle Wolfenstein je mama i tata naspram ove super crap smaracine.

Igra stvarno ima super atmosferu, posle duzeg vremena bas je osvezenje po tom pitanju. Kako ovako ukenjase ostalo...Mada nije da ne mogu da igram, samo je osecaj :S:

Igra stvarno ima super atmosferu, posle duzeg vremena bas je osvezenje po tom pitanju. Kako ovako ukenjase ostalo...Mada nije da ne mogu da igram, samo je osecaj :S:

uh, da ja mogu tako sazeto da se izrazim mnogo bi me manje ljudi ovde pljuvalo :d inace - da ! I meni isto tako, ni vise ni manje, samo kad napises vise onda ti je boolja na tapetu :whip:

Poslednja izmena:
@gx-x

Dakle, kopiraj fajlic iz arhive tamo gde ti je save ( C:\Documents and Settings\All Users\Documents\stalker-shoc ), u opcijama ostavi vrednosti kakve jesu !!!
Zatim, load-uj igru i vidi kako radi ( a radice sasvim ok da ne kazem odlicno ), pa onda o5 udji u opcije i podesi sve na maximum, radice ti isto kao sa tim default opcijama.
Provereno na mom kompu, sad ljudski mogu da igram :)

EDIT: Ah da, i sve to na 1.001 ver.

Prilozi

• tweak.zip
    2 KB · Pregleda: 78
Poslednja izmena:
@Rajke:

HVALA PUNO, sad cu da probam :) reci mi , to je za verziju pre patch-a ? to 1.001 je "default" kupljena sa neta ?

@Ivke76:
baja dao auto na dobos ali jedan auto/1.000.000,00 (jos je i lada neka verovatno) = niko ga nece :p
PS. I sta ti znaci ono "nemoj molim te" ? Znas li t da je moj tata rambo !!! :p :wave: :cheers:

Poslednja izmena:
Ma radi na obe verzije ... probao ... samo ti to turi i javi kako fercera. :wave:

probao sam, po defaultu namesti view distance i object detail na high a sve ostalo a otprilike sredinu. To nisam ni probao da igram vec sam odma digo sve na maximum i remapirao kontrole (posto ih vrati ne default) i cini mi se da radi bolje, nisam dugo igrao, javicu jos utiske sutra ! :) hvala puno !

Poslednja izmena:
stalker nije imao nikakav fabrikovani hype u odnosnu na mnoge igre danas

jednostavno je prica oko njega bila takva kakva je jer se dugo razvijao

i u opste ne razumem moderatore, ako ih ima, zasto dozvoljavaju toliko trollovanje na topiku...

dodjes da procitas nesto pametno i svaki treci post je jednog od dva-tri lika kojima se igra ne svidja i onda krene troll troll falme flame...

zamislite ima ljudi kojima se farcry NE SVIDJA, kojim Q3 nije vrhunac fpsa... i kojima je stalker ok i hoce da razmene iskustva o njemu

zar je toliko tesko ne smarati druge svojim oportunistickim stavom :/

Upravo tako. Meni i radi extra, daleko glaće od recimo, Obliviona. Mislim da je ok optimizovana i grafika mi je sasvim dobra, pogotovo modeli raznih helikoptera, aviona i teksture na njima. Dobre su mi i displacement mape kojih ima dosta. Ali, sama "fizika", osećaj hodanja, pucanje, ono što treba da čini jedan FPS, pa čak i upravljački sistem... katastrofa. Pa lakše mi je bre da igram Oblivion na Xbox-u nego ovo sa mišem, toliko mi je sve nekako očajno. Što nisu ukrali sistem menija (PDA, inventar, mapa i sl.) od Obliviona gde se sve poziva na Tab, pa onda svičuješ gde treba. Ovako se razbih tražeći sve po tastaturi.

Postoje dve teorije vezano za tvoju ProPaorsku izjavu ...
Ili si se lose pokazao u povaljivanju pa si se vratio rasklimanom Stalkeru pognute glave, te ti je i on izgledao kao izvor srece, ili zaista nista ne povaljujes, jer da povaljujes ne bi gubio vreme na rasklimanoj ukrajinskoj furiji :D

Da, S.T.A.L.K.E.R. nije losa igra, ali ljudi, moze, i moglo je to mnooogooo bolje. Sigurno ne zasluzuje ocene koje su joj dali po reviewovima, kao sto ni DOOM III svojevremeno nije zasluzivao ocene preko 90%. Hype, hype, hype ...
Sa jedne strane imamo stvari koje zaista izdizu igru od konkurencije, a sa druge strane postoje katastrofalni propusti koji unistavaju uzitak igranja. To je poenta. Niko ne trazi ultrarealnu igru, ali niko zaista ne zeli ni ultranerealnu igru. Logicno je da posle ihahaj naslova iz ovog zanra dodje naslov koji sve sto smo do tad susretali u igrama, podigne na visi nivo, a ne da degradira standarde koji su se formirali svih ovih godina. U tome i jeste caka.

Igra ne da ne zaslužuje 90, nego ne zaslužuje ni 80%. 70-75, možda, ali možda. Stvarno šteta, mogla je da bude stvarno sjajna.

Gde Stalker cuva savegemove,hteo bih da ih iskopiram da bih igrao na visti posto imam dva sistema na kompu.Ovo je prva igra koja ne moze da se pokrene na 512MB sistemskog rama.

Ne moras da kopiras savegemove,samo podigni drugi sistem i pokreni igru,i sve je tu(barem je kod mene tako)

E ljudi, ja ili sam lud ili mi fali RAM-a ili vi imate jakoniske standarde.

Fali ti ram, posto se kod mene desava nesto slicno, tj na ulasku u neku oblast prvo krklja hard 5 min ko da ce odapeti, a onda sve radi ko podmazano. Ja sam kontao da je mozda do fragmentacije, al kontam ako si stavio na novi win na praznom c: onda jedino ram.

ajde ti sa "damom" na jednu partiju bilo kog multiplejera, moze q3, moze q2, moze SC, moze sta oces :)

Evo ja se javljam za jedan q2, moze u neku pivu, da vidim jesi naucio nesto ovih 5 god kako nismo igrali ;) .

@G!!!

Znaci negativno misljenje o pojedinim aspektima igre je trolovanje ? Ok...

@shpajz:

A neeee :) Sa tobom samo q3 da vidim ja jesi ti nesto naucio. Secas li se da si jednom kod tebe u lokalu reko " Igracu Q3 kad se bude ucitavao kao Q2" ? :) E mislim da je sad to vreme :)

Poslednja izmena:
@G!!!

Znaci negativno misljenje o pojedinim aspektima igre je trolovanje ? Ok...

@shpajz:

A neeee :) Sa tobom samo q3 da vidim ja jesi ti nesto naucio. Secas li se da si jednom kod tebe u lokalu reko " Igracu Q3 kad se bude ucitavao kao Q2" ? :) E mislim da je sad to vreme :)

Tripuje G!!!, bre, pusti ga. Ne možeš da troluješ ako lepo navodiš šta ti se ne sviđa, a to pogotovo nije flejm ako se velikom broju ljudi isto to ne dopada u igri. Trolovanje je kada se 90% ljudi dopada sve u vezi sa igrom (kao što je bilo kod FarCry-a), a onda dođe neki pametnjaković (obično neko ko ima shit komp.) i počne da njake o tome kako je neka druga igra (obično iz 1998.) bolja, ima bolji šmek i sl.
A što se tiče Q3 i učitavanja. Pa bre, Q4 se već učitava kao Q2 nekad :)

Sto se tice kise i trouglova, pojavili se i kod mene, ali nakon sto sam cackao po settingsima u driveru, kada sam vratio Transparency Antialiasing sa "Multisampling" na "off" trouglici su nestali, pa ako neko jos nije resio "trouglice" neka proba sa ovim :banana:

Ma dobar je taj Farcry-palmice,plaza,more i debilni amerikanac sa retardiranim komentarima.
Ma bre ljudi za igru sa postapokalipticnom atmosferom nalik na Fallout bas se trazi ovakav ruski engine.Grafika je odlicna,naravno nije savrsena,ali u kojoj igru pa jeste.Pa pogledajte taj 'vas' izvikani Oblivion-prebacite u trece lice pa pogledajte kako se lik krece.Ko se seca onog crtanog filma-"Klizaj! Klizaj! Klizaj!"

Gde bre grafika odlična, pa nema ni najprostijeg bamp mapinga nego je teren pored vatre gola tekstura, ko u Morrowindu. Alo, 2007. godina.

Odlicno znam kakvo je oruzje ak47. Nisam ni rekao da treba da pogadja svaki 20 metak, vec da metak KOJI POGODI treba da ima sasvim drugi ucinak od ovog koji ima u igri.
Opet ponavljam, ne trazim i ne ocekujem realnost u igri, ovo je bio komentar povodom onih koji su tehnicke rupe u igri pravdali pricom 'to je tako u realnosti'.
Nisam siguran sta znaci 'nije bio cilj napraviti realnu igru vec uneti dozu realnosti'. Ja licno ne volim taj pristup 'piskicu - kakicu'. Ne mozes da nosis >50kg jer si preopterecen, ali mozes da nosis 5 velikih pusaka i da skaces kao carl lewis sa njima jer one upadaju u tih 50kg. Metak iz puske ne ide tamo gde je crosshair jer u stvarnosti puska rasipa, ali metak u grudi iz te puske sa dva metra ne ubija na mestu jer to nije dobro za gameplay itd.
Ponovicu se jos jednom, igra je veoma zabavna, ali je cinjenica da postoje tehnicke omaske u izradi i gameplay koje su mnoge kolege igraci vec primetili.
U svakom slucaju zelim vam svima prijatno igranje.

Ama čovječe niko nije ništa pravdao pričom o realnosti, već sam ja pokušao dečkima malo objasniti kako to izgleda u stvarnosti! I normalno da im nije bio cilj napraviti realističnu igru jer je to nemoguće, ali je moguće stvoriti taj osjećaj. A šta ko voli je stvar ukusa. I nije to tehnička omaška, već je razvojni tim to tako osmislio i realizirao. Nije im se omaklo!

Neko ovdje reče pa ja sam STALKER, i treba da rasturam! Ti si rooki, goljo, koji pati od amnezije i koji se ne sjeća vlastitiog imena, a kamoli da zna rukovati pravilno oružjem! I jedino što te veže sa pojmom STALKER jeste tetovaža na ruci!
Znači treba ponovo postati STALKER, no nekima izgleda to nije jasno!

Ma dobar je taj Farcry-palmice,plaza,more i debilni amerikanac sa retardiranim komentarima.
Ma bre ljudi za igru sa postapokalipticnom atmosferom nalik na Fallout bas se trazi ovakav ruski engine.Grafika je odlicna,naravno nije savrsena,ali u kojoj igru pa jeste.Pa pogledajte taj 'vas' izvikani Oblivion-prebacite u trece lice pa pogledajte kako se lik krece.Ko se seca onog crtanog filma-"Klizaj! Klizaj! Klizaj!"

Aaa, meni je STALKER graficki mnogo dopadljiviji nego Far Cry, ako cemo iskreno, bez obzira sto je Far Cry pogonjen endzinom novije generacije. Ne volim taj suvise jak kolorit, sve mi je u Far Cry kao cartoon network. Od te famozne velike cetvorke Far Cry, Doom 3, Half Life 2, S.T.A.L.K.E.R., o kojoj se pricalo i polemisalo svojevremeno, HL2 mi je najkompletniji naslov, bez obzira na linearnost i ostale bullshit/goddamn zamerke. Ima sve, level art na vrhunskom nivou, zanimljiv razvoj u toku igranja, fiziku, efekte, damage model, zvuk, sve sto jedan moderan shooter treba da ima.

Džaba bi bilo Naomi Kempbel zmijsko telo da ne zna da baca batak onako kako to ona zna da radi. E to projektujte na STALKER :p

gx-x sam si dosao do zakljucka da imas malo ram-a. 2gb je postao standard za gaming jos sa pojavom BF2. Naravno mislim na igranje na totalnom max-u. Takodje stalker je malo neoptimizovan pa kad se to spoji sa malo memorije...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno