Šta je novo?

S.T.A.L.K.E.R. — Clear Sky

Uh-oh :) ...

eci-peci.... 9600GT ili HD4850 za ovu igricu? :)

Auh, bolje sacekaj sa kupovinom dok igra izadje...veliko je pitanje, taj radeon jeste jaci, ali GSC saradjuje sa nvidiom :D

Inace, muzika za vreme fajta je malo...bzvz :S:...I ovde su upali u zamku da tacno po muzici mozes da provalis da li si u opasnosti ili ne...i kad muzika stane, znaci da si bezbedan...to kvari atmosferu.

Poslednja izmena:
Muzika je totalni kic :(

Gde kod nas kupiti original TSC?

Ja preferiram utisavanje muzike u FPS-ovima.Do maksimuma. SFX na max,i to je to :)

Poslednja izmena:
Ja preferiram utisavanje muzike u FPS-ovima.Do maksimuma. SFX na max,i to je to :)

Da ali, tada se nece cuti ni ona kao "ambijentalna" muzika koja ide non-stop ide u pozadini a ona je jedan od najvaznijih elemenata atmosfere u STALKER-u.

Stvarno,muzika za vreme napucavanja je UZASNA:zgran: i totalno unistava dozivljaj,uopste ne prilici "imidzu" ove igre.Igra jos nije ni izasla a ja vec ocekujem neki mod ili patch koji ce uspeti da sredi ovu glupost.Heh,tehno u STALKER-u,ne ide bre...Bolje da su koristili muziku iz prvog zvanicnog trejlera,to bi bilo baaas dobro...:)

Da ali, tada se nece cuti ni ona kao "ambijentalna" muzika koja ide non-stop ide u pozadini a ona je jedan od najvaznijih elemenata atmosfere u STALKER-u.

Odlicno ! :type: Jos kad izadje mod koji izbacuje ono lomatanje tela i POV-a i zvuk "holster/unholster wepon", pa jos ako neko napravi i dobre teksture za oruzja bice ekstra !
Poucen SoC-om, ovo cu igrati tamo negde u decembru kad se nagomilaju modovi.:smash:

What... a... hell... was... THAT?! :trust: Sve je islo kao po loju (igra se ponasa vrrrlo... sexy, ako smem da primetim), a onda je poceo onaj nakaradni progressive-drum'n'HC-whatever battle-song. Kao da me neko titty twister tehnikom probudio iz najsladjeg sna. I mean, GODDAMN!
Jos kad izadje mod koji izbacuje ono lomatanje tela i POV-a i zvuk "holster/unholster wepon"
"Head-bobbing" (ako na to mislis) meni licno ne smeta, ali "holster/unholster" jeste prenaglasen kao i zvuci koje ispustaju saborci dok se krecu, srecom, tu su modovi i moderi da isprave ;)

Poslednja izmena:
Muzika tokom akcije je definitivno promasaj. Ostalo je odlicno. Volio bih znati kakvu graficku su koristili, jer odlicno radi.

Ne bi me cudilo da je koriscen GTX 280 u 1400x900 rezoluciji...:p

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky - Interview Oleg Yavorsky Part 1 - http://www.youtube.com/watch?v=aphb4_lazUA

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky - Interview Oleg Yavorsky Part 2 - http://www.youtube.com/user/stalkerofficial

E3 2008: S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky Updated Hands-On - http://e3.gamespot.com/story.html?sid=6194775&pid=942067&tag=top_stories;title;5

Although bleak and highly radioactive, the future is bright in this anticipated shooter from Deep Silver.
By Jon Miller, GameSpot
Posted Jul 18, 2008 2:30 am GMT

After suffering through an excruciating demo of S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky earlier this year, we finally got our hands on this interesting prequel from Deep Silver. Don’t get us wrong: the demo showed off a beautifully-rendered radioactive landscape and interesting dynamic storytelling involving the games many factions and non-playable characters. Unfortunately, Deep Silver refused to let us play for ourselves, despite our begging and pleading. That all changed Thursday at E3 2008 in Los Angeles.

We jumped into the role of Scar, the protagonist in Clear Sky. After entering several cheats, Scar had access to every weapon in the game as well as every radioactive artifact that gives a variety of bonuses. The setting was the city of Limansk, a bombed out ruin that was ravaged by pockets of radiation. For the first time we saw one of the few puzzles in Clear Sky. On one road, irradiated areas were made visible by a shimmering effect, similar to heat rising above asphalt. Scar was forced to avoid these pockets of radiation by ducking and shimmying around them or else be transported to the beginning of the street to do it all over again.

There are several factions in the Clear Sky universe, and allying yourself with one (or more) will open up squad support during hairy missions. On a dark street, Scar stumbled upon a renegade, and our squad held him at gunpoint. The rogue said he had information that would be valuable on the road ahead, and he would gladly give it in exchange for a medkit. Since our faction isn't one to give in to such demands, this rogue was unceremoniously gunned down in the street. There are plenty of choices like this in Clear Sky, and deciding who lives or dies will alter your story experience in this dynamic world. Besides, the renegade's information wouldn't have mattered since Scar was under the protection of God mode.

Up ahead, a friendly soldier was pinned down by enemy machine gun fire. He offered to lay down some covering fire so Scar could escape into a nearby house and attempt to flank the gunner. Of course, you can choose to go wherever you want, ignoring the ally if you like. We played along and fought through the house and took out a few guards while he attempted to suppress the gunner. With a well-timed shot of a sniper rifle, the gunner was eliminated.

That ended our hands-on time, although we did scroll through the inventory screen to check out some of the weapons available. There are your standard machine guns, shotguns, and rifles, as well as a bazooka and six-pack grenade launcher. Each has its own individual ratings and attributes, and can also be modified with items you pick up in the Chernobyl exclusion zone.

One of Scar's major goals is to track down the irradiated artifacts that litter the zone. Some are nothing more than pieces of rock, while others offer tremendous bonuses. The Flame artifact, for example, reduced bleeding by 60,000 percent, meaning your wounds will heal almost instantly. Almost all of the artifacts emit poisonous radiation, although it's unclear how that will inhibit your character during gameplay. Thankfully, most radiation-related illnesses are treated in Clear Sky with vodka, which flows like wine in the exclusion zone. If you're in need of some cold, hard rubles, you can sell artifacts to many of the local merchants.

The inventory system is interesting in itself in that it is based on weight. Scar is able to hold 50 kilograms worth of whatever he wants, and he won't be able to move if the inventory is overweight. With every weapon in the game, Scar easily topped out at 346 kilograms, but another handy cheat allowed him to move forward and eliminate enemies with explosive grenades.

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky is on our shortlist of anticipated upcoming PC titles for its blend of first-person shooting and role-playing elements, combined with rich atmosphere and storytelling. We'll have more on Clear Sky soon.

Neznam sta vise da kazem o ovoj igri i njenim autorima, a da pri tom ne predje u idolopoklonstvo. Ukoliko sve prodje po planu (bez bugova i prinudnih uprocavanja koda) A-life ce obezbediti kudikamo najbolji RPG osecaj koji je svet video igara ikada video. Pa ako se doda jos i znatno unapredjen A.I. (SoC je i ovako imao jedan od najbolji A.I.-ja u igrama, pa sad jos ovo), inteligentne saborce koji ne pucaju cim vide protivnika, vec prvo traze pogodnu poziciju za pocetak borbe, grupna inteliigencija - sto ce verovatno znaciti sinhronizovane akcije, spontano postavljanje zaseda i ko bi ga znao sta sve ne! S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky sigurno nece biti proglasen za igru godine po vazecim svetskim standardima, ali kod mene licno vec sad pretenduje na titulu igre decenije.
Naravno da je i prica vrlo intrigantno konstruisana:
Glavni neprijatelj ce ocigledno biti Strelok i njegova druzina, jedostavno, nemam reci :)
I za kraj, lepe reci Olega Yavorskog: "We primarly targeted this game to funs of the game... to alredy established community". To se u principu vec znalo, ali opet, lepo je cuti :D

Sto su stavili onako glupo zaglavljivanje obicne dvocevke?Pa majkumu, nije to automatska puska pa da se zaglavi metak u zatvaracu, vec obicna cevka u koju se trpaju patrone.Ovog lika je zaglavljivanje smorilo nacisto :p

Hm,mozda umisljam ali mi se cini kao da je napucavanje malo doterano.Reklo bi se da banditi padaju samo od jednog metka iz puske,nesto slicno kao u Pribio story modu.
Inace,tamo imamo situaciju da su dovoljna jedan-dva precizna pogotka,kako igracu tako i neprijateljima i to je po meni prava stvar...:)

Pa taman tako sam i mislio da ce biti. Znaci ne preterano zhtevna igra, sto je u mojim ocima svakako samo veliki plus za ovaj naslov!

Sustina je u lepoti gamepley-a, a ne u divnoj grafici koju retko ko moze da natera da radi! ;)

Finta je u tome sto ce ova igra imati i jako dobru grafiku a to ce vec biti plus na kvadrat! :D

Jedino sto mi se ne dopada je ovo ostro cimanje kamere na najsitniji pokret misa! Milsim da bi naglo okretanje kamere izgledalo malo realisticnije i svakako prijatnije za posmatranje pa i nisanjenje, da postoji neki filter koji bi to malo ispeglao!

Mislim ne bih da cepidlacim, al za mene je to jako bitan deo samog gamepley-a pa sam zato to i spomenuo. U pricipu stvar je individualna, ali cenim na osnovu nekih drugih igara koje to imaju malo lepse reseno da je i tu moglo ponesto da se dotera! ;)

Ipak na kraju se obicno dodje do toga da su odredjene sitnice uz ono glavno, zapravo stvari koje poneku igru izdvoje i svrstaju u red onih koje su za sva vremena! A ova igra cini mi se, ima potencijala za to... ,)

Sto se tice dvocevke, heh, slazem se sa Nexom... Malo je glupo! :p

Poslednja izmena:
Sad odgledah onaj in-game trailer,i mogu reci da je grafika znatno unapredjena.

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky - Interview Oleg Yavorsky Part 1, 2, 3 - http://www.gamershell.com/news_56288.html

Sva tri trejlera su odlicnog kvaliteta, te se jasno vidi razlika u grafici u odnosu na SoC.

Igra ce biti super koliko vidim i mogla bi da se hvali do sutra, e sad ne bih ni da je kudim jer igra nije jos izasla, al cini mi se da je ostalo par tehnickih sitnica koje su mi i u originalnoj igri isle na zivce! Koliko sam mogao da primetim ovaj meni za konverzaciju koji se proteze preko celog ekrana je ostao ne promenjen!!! Pa mogli su bas malko da ga izmene, da ga recimo spuste malo nize tako da ne zaklanja potpuno onoga s kime razgovaras, a ne ovako tras preko celog ekrana. Ili su mogli mozda da naprave neko kompromisno resenje kakvih ima podosta po igrama strateskog tipa koje imaju puno pod prozora, a to je da neke mozes smanjiti po potrebi. Ovako ovde imamo reklo bi se jedno tipicno Rusko/Ukrajinsko resenje; prakticnost na prvom mestu a onda sve ostalo! ;)

Ne znam, ne bih da preteram sa kritikama, ali eto rekoh ajd da nabacim i ovo jer nekako tu mi nesto ne stima pogotovu sada kada likovi imaju kud i kamo vise poligona a cini mi se i da je facijalna mimika puno bolje odradjena te mi se cini kao potpun promasaj zakloniti ih nekakvim menijem!

Sto se tice novih efekata odlicno su ih odradili, jedino sto sam primetio da deluje malo ne uverljivo je ono slivanje vode niz vertikalne povrsine! Kretanje teksture koje simulira vodu je cini mi se previse sporo i to ubija realisticnost (niz vertikani zid voda bi naprosto morala da shiba od brzine!). U principu u zavisnosti od nagiba brzina kretanja teksture bi trebalo da bude promenljiva, a nekako cini mi se da to nije bas tako napravljeno, ali videcemo vec. Dobar primer za ovo bi bio recimo GOW.

Ostalo je ok, sad ostaje da se vidi jos kakav ce prosecan FPS biti na otvorenom!

Ali ako bude bio veliki onda se mozda moze razmisljati o jos eventualno displacement map efektu koji bi mogao da se aplicira u prvom planu na krosnje i drvece kako bi isto izgledalo makar za nijansu manje coskasto!

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky System Requirements

MINIMAL

• Microsoft® Windows® 2000(SP4)/XP/Vista (SP1)
• Intel Pentium 4 2.0 Ghz / AMD XP 2200+
• 512 MB RAM
• 10 GB free hard disc space
• 128 MB DirectX® 8.0 compatible card / nVIDIA® GeForce™ 5700 / ATI Radeon® 9600
• Keyboard, Mouse
• LAN / Internet for Multiplayer

RECOMMENDED

• Microsoft® Windows® XP/Vista (SP1)
• Intel Core 2 Duo E6400 / AMD 64 X2 4200+
• 1.5 GB RAM
• 10 GB free hard disc space
• 256 MB DirectX® 9.0c compatible card / nVIDIA® GeForce™ 8800 GT / ATI Radeon® HD 2900 XT
• Keyboard, Mouse
• LAN / Internet for Multiplayer

Poslednja izmena:
auu, obicno se na recommended dodaje jos toliko. dakle nista bez 4870 za max detalje. srecom pa karta i nije nesto skupa.

auu, obicno se na recommended dodaje jos toliko. dakle nista bez 4870 za max detalje. srecom pa karta i nije nesto skupa.

Mozda za 1680x1050 ce trebati 4870.
A ti mozes na toj tvojoj da igras na 800x600, bole te q :smoke: :p.

kakav si ti lik zdravko :smoke:

Ko sto je i SOC recommended GeForce 7900/ ATI Radeon® X1850.

Pa sam sve nesto imao dobar FPS na high sa 7900...

Preso sam igru, uglavnom high ali bez onih jos opcija za travu, za distancu idt.. a i lighting ili nesto je bilo medium, i FPS padne na ~20-25 sa vremena na vreme, prema tome da bi se ovo igralo lepo na high ni ja ne ocekujem nista ispod 9800GTX i slicno..

Jos ovi stavili 2900XT a zar se 8800GTS 320 ne kolje sa njom ako ne gresim ?

Ko sto je i SOC recommended GeForce 7900/ ATI Radeon® X1850.

Pa sam sve nesto imao dobar FPS na high sa 7900...

Preso sam igru, uglavnom high ali bez onih jos opcija za travu, za distancu idt.. a i lighting ili nesto je bilo medium, i FPS padne na ~20-25 sa vremena na vreme, prema tome da bi se ovo igralo lepo na high ni ja ne ocekujem nista ispod 9800GTX i slicno..

Jos ovi stavili 2900XT a zar se 8800GTS 320 ne kolje sa njom ako ne gresim ?

Kolje se gts sa xt-om, u vecini igara su tu negde, mada u nekim xt zna da bude dosta ispred, ali iskljucivo zbog vise memorije, xt-ov cip je, rekao bih, inferioran. Ali dzabe kada nekim igrama treba 512MB memorije na grafickoj.

Ma, trebace ovde za kvalitetno igranje na 16x12 Ati 4850, a za neko ekstremno zezanje sa AA i AF, verovatno i 4870.
Ali kao sto rece Garrison, investicija od 140e i nije mnogo velika, mada se ja i dalje neckam na upgrade, ocu bre jos da iskoristim ovu moju ;) :smoke:.

Poslednja izmena:
odgledao sam trejler i zaista ogromna zamerka na trash muziku dok ide akcija..ostale "atmosfere" su okej ali kada bih to na slushkama chuo dok me perendaju zvuci kerova i zhaba i odjednom iskochi onaj elektro trash metal [ ne znam kako da nazovem lol ] stvarno bih se smorio..mislim i sada sam se nasmejao jako....evo na kraju klipa ima i kao neki dnb..brate to mora mnoooooooooooogo agresivnije i mrachnije da zvuchi..a nije da ne postoje ljudi koji bi napravili bash adekvatnu muziku za odredjene situacije [ mada meni bi same "atmosfere" bile dovoljno bez ikakve naglashavajucje muzike].

zaista deluje jeftino..kao da sednesh u bmw a ono kontrolna tabla od keca...

odgledao sam trejler i zaista ogromna zamerka na trash muziku dok ide akcija..ostale "atmosfere" su okej ali kada bih to na slushkama chuo dok me perendaju zvuci kerova i zhaba i odjednom iskochi onaj elektro trash metal [ ne znam kako da nazovem lol ] stvarno bih se smorio..mislim i sada sam se nasmejao jako....evo na kraju klipa ima i kao neki dnb..brate to mora mnoooooooooooogo agresivnije i mrachnije da zvuchi..a nije da ne postoje ljudi koji bi napravili bash adekvatnu muziku za odredjene situacije [ mada meni bi same "atmosfere" bile dovoljno bez ikakve naglashavajucje muzike].

zaista deluje jeftino..kao da sednesh u bmw a ono kontrolna tabla od keca...

Za muziku si definitivno u pravu. No negdje sam procitao da ce postojati opcija da se iskljuci.

Evo i par novih shotki.

Prilozi

• stalker-clear-sky-20080725072343062.jpg
    stalker-clear-sky-20080725072343062.jpg
    342.2 KB · Pregleda: 94
  • stalker-clear-sky-20080731102316087.jpg
    stalker-clear-sky-20080731102316087.jpg
    317 KB · Pregleda: 94
  • stalker-clear-sky-20080731102321993.jpg
    stalker-clear-sky-20080731102321993.jpg
    262 KB · Pregleda: 97
  • stalker-clear-sky-20080731102324977.jpg