@milanbb
Po pitanu broja poligona, tu je X-Ray dosta "širokogrud" obzirm na njegovu vremešnošt.On može da odradi preko milon poligona po jednoj sceni, što je poprilično velika cifra i za današnje standarde.Ne postoji neko ograničenje broja poligona za neki statički ili dinamički objekat.Znam jedino da postoji ograničenje za broj kosti po jednom dinamičkom objektu a on je 64 kosti.Konkretno, što se tiče poligona, u SoC je, na primer, za modele oružja sa rukama (hud modeli), neki prosek 4-5000 poligona.Kod CS i CoP je sistem drugačiji i ruke su zasebneu odnosu na sam modeel oružja i imaju mnogo više poligona u odnosu na ruke iz SoC, a one su u CoP (CS) od prilike 6.ooo poligona, plus sam model oružja.To mu diođe onda neki prosek 8-10.000 poligona po modelu oružja zbirno ( ingame).U SoC imš,na primer, neke artefakte koji sami imaju oko 10.000 poligona.Nema nikakvih problema, nema laga, osim ako na malom prostoru istrešeš gomilu artefakata.Ako istreseš stotinak artefakatai vieš, na nekom malom prostoru, ima da laguje i na najačem kompu.Međutim, tu nisu toliko problei sa poligonima koliko sa shaderima i animiranim teksturama (svetlucanje i menjanje boja i slično) pa je RAM memorije uvek malo u takim situaijama.
Znači, ne postoji nikakav limit za broj poligona po jednom objektu, ali postoji jedan drugi limit koji sprečava da se "razbacuje" poligonima i to pravi užasne probleme.U pitanju je sama veličina modela, koji su izuzetno mali u odnosu na druge igre.U poređenjusa , na primer, Couter Strike:Source modele , Stalker modeli su minijaturni.Iz mog ličnog iskustva sam došao do nekih približnih cifara po pitanju odnosa veličinemodela iz Stalkera i CS:S.Modeli iz Stalker SoC su približno 3.4% od veličine modela CS:S, dok su modeli iz CoP još manji i oni su približno 2.7% od veličine CS:S modela.To što su modeli tako mali, ne znači ništa,jer svak igra ima svoje neke standarde i proporcije.Na primer, modeli izu Crisys su samo 3-4 puta veći od STalkerskih.Problem pravi neki j...ni limit sa razmakom između vertexa.Naime, taj razmak mora biti veći od 0.01 ( inča ili cm,ne znam) i to dovodi da u SDK svi ti poligoni koji imaju stranice manje od 0.01, bivaju "ubiveni", što neretko dovodi do svojevrsnih karikatura na modelu.
Da zaključim, limit ne postoji za broj poligona, ali je "preporučljivo" da modeli budu low poly, i de se sve što se može , po pitanju neravnina i tome slično, odradi normal (bump) mapama.Na DX9 i više, to će nekako moći da prođe, ali na DX8, sve će to izgledati poprilično jadno jer tu nema normal mapa, već samo diffuse.