Šta je novo?

Rudarenje na Solar - Made in Serbia

Lepo! Sada idu pitanja posto nisam osint. a opet ovde volim(o) da znam(o) sve :) .
1. Koliko solarnih panela?
2. Na kojoj povrsini ?
3. Tip solarnih panela (predpostavljam bifacial), proizvodjac , snaga po panelu , ukupna snaga, cena panela
4. baterije , proizvodjac, kapacited po modulu , ukupan kapacacitet , snaga i napon struje na ulazu , izlazu (prema minerima).

NA drugoj slici na panelima je senka. verovatno je senka od ormarica , zbog ustede i smanjenja gubitka verovatno su ormarici na sredini i da ih ima vise jedinica (ormarica), Zar nisu mogli da povecaju razmak izmedju redova solaraca da ne pada bez veze senka po okolnim panelima. Posto je planski , ne verujem da je eto samo na ovoj slici slucaj ako ima 10 takvih ormarica
solarci su izgleda bifacijal onda sve vreme su 30 panela pod senkom. Paneli postavljeni pod vecim uglom od 45 stepeni (60?) sto je verovatno idealno za zimiske uslove (slikano nesto posle podne posto senka pada malo ukoso) da bi se povecao efikasnost reflektovane svetlosti :).

sta se predvidja za kopanje , u ormaricu vidim 1 asic ,koliko ce biti udaljena farma od solarnih panela , verujem da ce se hladiti klimama.
Koliko ljudi ce biti zaduzeno na odrzavanju panela. Bice tu puno posla da se paneli odrze cistim od peska. relativno su niska.

cena nije nula , koliko $ ulozeno koliko W ce proizvesti , podelimo razliku pa cemo videti cenu struje koju proizvodi :) .

Mnogo sam radoznao , a ide nova godina, pa ispuni nam zelje

edit:
1296 panela
27 ormarica
uvezano 48 panela u jednu jedinicu.
nah postadoh osint :)

edit 2:

518 kW ?

edit 3:
1 jedan asic prosecne snage od 3,6 kw/h po sistemu.modulu (27 ) moze komotno raditi 24 sata po dnevnoj formuli dnevnog rada sol panela od 5,5 h dnevno gde ce se proizvesti i uskladistiti 105kw na dan po sistemu. Verovatno kapacitet baterija po sistemu ako se nije stedelo/zabusavalo bar 500kw po sistemu.
verovatno za datu lokacijiu se zna prosek insolacije terena te ovo sto napisah na brzinu iz glave netacno. Verovatno su potrebe skladisnjenja rezerve snage manja , tj mozda ce moci po sistemu da se stavi u pogon bez problema 2 asica mo sistemu. :)

Poslednja izmena:
Ubi me :)

sta znci ovo?
1. Koliko solarnih panela?
84 panela po sistemu. (po redu). Trenutno imamo 27 redova.
2. Na kojoj povrsini ?
Ukupno imamo 68 hektara. (trenutno ali bice vise). Trenutno zauzece povrsine je 1%.
3. Tip solarnih panela (predpostavljam bifacial), proizvodjac , snaga po panelu , ukupna snaga, cena panela
Trenutno pravimo 720W bifacial ali bice 750W.
4. baterije , proizvodjac, kapacited po modulu , ukupan kapacacitet , snaga i napon struje na ulazu , izlazu (prema minerima).
Uzimamo lifepo4 pa sami pravimo BMS. 215kwh po kucistu. Dve uticnice 240v za minere i nekoliko 110v za svetla i ostalo.
NA drugoj slici na panelima je senka. verovatno je senka od ormarica , zbog ustede i smanjenja gubitka verovatno su ormarici na sredini i da ih ima vise jedinica (ormarica), Zar nisu mogli da povecaju razmak izmedju redova solaraca da ne pada bez veze senka po okolnim panelima. Posto je planski , ne verujem da je eto samo na ovoj slici slucaj ako ima 10 takvih ormarica
Mogla je da se poveca razdaljina ali zauzima se vise placa onda. Trenutno je 6 metara razmak. Nema potrebe za vecim razmakom zato sto se baterije napune za svega 3-4 sata cak i kada je oblacno.
Paneli postavljeni pod vecim uglom od 45 stepeni (60?) sto je verovatno idealno za zimiske uslove (slikano nesto posle podne posto senka pada malo ukoso) da bi se povecao efikasnost reflektovane svetlosti :).
Bravo. 54 stepeni jer je optimizovano za zimu.
sta se predvidja za kopanje , u ormaricu vidim 1 asic ,koliko ce biti udaljena farma od solarnih panela , verujem da ce se hladiti klimama.
Jedno ovo kuciste u ovoj generaciji predvidja 2 minera. (sledeca generacija ormara ce biti vise). U svakom slucaju dva minera 3.6kw svaki. Baterije hladimo klimama a minere hladimo vazduhom. Lokacija je idealna jer nema velikih vrucina (visoka nadmorska visina 1850m).
Koliko ljudi ce biti zaduzeno na odrzavanju panela. Bice tu puno posla da se paneli odrze cistim od peska. relativno su niska.
U sustini planiramo ciscenje jednom u tri meseca (slicno kao solarna elektrana u nasoj blizini). Zavisi od velicine elektrane ali kada popunimo ceo plac 10tak zaposlenih. Za sada samo jedan zaposleni, eventualno 2. Planiramo 4000 minera da stane na ceo plac.
cena nije nula , koliko $ ulozeno koliko W ce proizvesti , podelimo razliku pa cemo videti cenu struje koju proizvodi :) .
Cena nikada nije 0. Ono sto jeste 0 jeste da smo nezavisini od distribucije!!! Ipak je i to nesto :)
Nasa proizvodna cena nadamo se bice oko $5,000 po mineru. Trenutno je dosta vise bilo za ovaj mali scale ali vremenom plan je da dodjemo na tu cifru.

Evo par screenshotova posto te to zanima :)

Screenshot 2024-12-29 at 1.27.06 AM.png

Screenshot 2024-12-29 at 1.27.33 AM.png
Temperature minera.
Screenshot 2024-12-29 at 1.34.27 AM.png

Poslednja izmena:
nalupao i pogresio za desetku :( tako je , bez papira i olovke.
odmah sam pogresio u brojanju panlea ima ih na slici preko 2200 :) (2268 koada -> megavatna solarna eletrana :) )a onda sam pogresio jos na dva mesta , jest da su se greske manje vise potirale , pa je bilo dosta blizu (2 asica po liniji :) )

Svaka cast za projekat. Hajde da lupnem jos jednom cena struje oko 0,2$ ko proizvedenom kw ?

edit
OSINT - open source inteligence :)

Poslednja izmena:
Pa ne moze bas da se racuna cena struje zato sto moras onda da kazes na koliko godina? Baterije su 6000-9000 ciklusa a paneli? 25 god? U sustini se ne racuna kroz kwh jer onda mora kroz vreme. Mozes da kazes $79 po kW snage ali opet ta cifra ti ne znaci puno. Mozes kroz ROI. Ako bi struju placao 12c kao kod nas onda ti je ROI 16 meseci.

Jesi li možda računao u slučaju da prodaješ struju kada bi ROI na prodaju struje postane jednak ROI na rudarenje?

Kad prodajes struju placaju 4.1c po kwh i samim tim ROI bi bio 2.5 puta duzi od navedenog.
Drugo proddaja struje podrazumeva da imas kablove izmedju sistema i da imas svoju podstanicu sto dodatno poskupljuje (znacajno), plus peripetije sa dozvolama i slicno. (sto opet znacajno produzava ROI cak mozda i na 10 god.).

Ovaj sistem nije povezan za mrezom pa je dosta lakse za izvesti a i povoljniji.

Poslednja izmena:
Cenim da ce se ovaj projekat razviti u nesto slicno kao u onom Sf filmu kome zaboravih ime (slobodno me tu dopunite). Neka ozbiljna vestacka AI ala ce se izroditi na ovih 68 hektara tokom vremena. Nece to samo zbog majninga btc_a kucica i macica. Vec sam pomenuo/ "otkrio"* da jos maltene pre 15-20 godina regrutovani nasi ljudi sa ovih prostora jos tada ozbiljno radili na polju vestacke inteligencije u usa. Mi jednostavno nemamo pojma koliko je ta stvar stvarno daleko dogurala. Verujem da nam sve to daju na kasicicu i da je to uveliko napred. Jos ako dodam da smo na polju robotike 80tih godina (YU prostor) bili na zavidnom nivou i da su japanci ucili od nas ... 1% od 68hektara 2mw full => 200mw ili to ili je priprema za gasenje NE zbog manjka goriva u skoroj buducnosti .. mora se priznati ogromna je pustinja prostora ima :).
Kada sve to saberem => iznogud :).

Kad prodajes struju placaju 4.1c po kwh i samim tim ROI bi bio 2.5 puta duzi od navedenog.
Drugo proddaja struje podrazumeva da imas kablove izmedju sistema i da imas svoju podstanicu sto dodatno poskupljuje (znacajno), plus peripetije sa dozvolama i slicno. (sto opet znacajno produzava ROI cak mozda i na 10 god.).

Ovaj sistem nije povezan za mrezom pa je dosta lakse za izvesti a i povoljniji.
Jedina prednost prodaje struje je što imaš stalne kupce pa je stabilniji proces.

Ako nije tajna koliko % se prodaje, koliko se ostavlja za kasnije?
Kako ste to rasporedili?

Jedina prednost prodaje struje je što imaš stalne kupce pa je stabilniji proces.

Ako nije tajna koliko % se prodaje, koliko se ostavlja za kasnije?
Kako ste to rasporedili?
Nema prodaje. Sve je 100% offgrid. Ni nemamo struju na ovom placu mislim na dalekovode. Sve je samo za rudarenje! Po toj ceni od $0.041 koliko placaju za struju iskreno pre bi rudarili jer se vise isplati :)

Mislim da je pitanje u vezi sa onim što izrudarite :)

Sa srecom.
Visak struje, ako je bude bilo bih usmerio na stvaranje zelenih povrsina :)

Nema prodaje. Sve je 100% offgrid. Ni nemamo struju na ovom placu mislim na dalekovode. Sve je samo za rudarenje! Po toj ceni od $0.041 koliko placaju za struju iskreno pre bi rudarili jer se vise isplati :)
Jasno je to od početka.
Nego majnujete, pa vjerovatno ne prodajete sve što izvadite.

imam ja od 2021, panele rigove svasta...
.....
OFFGREED nije dobar sistem za rudarenje,(baterije su tek 2024 dosle na neki prihvatljiv nivo cena)
mnogo je bolje biti na mrezi i koristiti jeftinu struju u nocnoj tarifi u nasem sistemu snabdevanja.
Najveca korist od svega toga je sto smo sami pakovali rigove, panele... mucili se, pa mozemo sad i o tome da pricamo kada smo u kafani :)

Videcu neku fotku da iskopam pa da okacim, ako vam treba neki savet tu sam.
Ekonomija 0
Paneli, samo ko ima veliku potrosnju i da je anulira.

Kontam da je trenutno nekako najbolji hibridni sistem.
Sledeceg meseca je jos jedno poskupljenje struje. To ce biti deveto ili deseto povecanje u zadnje tri godine ili manje. Pogubio sam konce.
U zavisnosti sta kako i gde , cena baterija postaju "konkurentna" 15din po kwh je sasvim primamljiva za one koji su vestih ruku i bistre glave (napravi sam svoju bateriju).

da da, mnogo mogucnosti se otvara sa pristupacnom cenom baterija....

20230312_091408.jpg

ugao 32%, u kontejneru su rigovi....
sto kraci put jednosmernog napona do invertera to je bitno, sto se tice ciscenja solarnih panela to u ovoj situacije i nije poterebno, mozda negde pored prometne saobracajnice...
od 15.06 do 15.09 pogasimo rigove, ustekamo 3-4 MW/h i posle imamo do proleca zaliha "jeftine" energije.

Reci mi da ono nije u RS :)

Žiča Kraljevo :cool:

imam ja od 2021, panele rigove svasta...
.....
OFFGREED nije dobar sistem za rudarenje,(baterije su tek 2024 dosle na neki prihvatljiv nivo cena)
mnogo je bolje biti na mrezi i koristiti jeftinu struju u nocnoj tarifi u nasem sistemu snabdevanja.
Najveca korist od svega toga je sto smo sami pakovali rigove, panele... mucili se, pa mozemo sad i o tome da pricamo kada smo u kafani :)

Videcu neku fotku da iskopam pa da okacim, ako vam treba neki savet tu sam.
Ekonomija 0
Paneli, samo ko ima veliku potrosnju i da je anulira.
Gledao sam baterije LipiO4 ove neke nove baterije, pa baterija kapaciteta da stane u nju 15KW struje kosta oko 2500 evra, kazu da ako bi je trosio od 100% do 80% vijek trajanja bi joj bio oko 20-30 godina, da li je ti istina ? jer meni ta baterija treba da mi odrzava nocu uredjaje poput zamrzivaca, frizidera, tv itd, to je oko 2-3kw. pa sam se odusevio ako bi stvarno takva baterija mogla toliko da traje

Uz pravilno dimenzioniranje i upotrebu baterija, mogu dugo da traju.
Sve specifikacije koje daju moras prihvatiti sa "malo" rezerve, 20-30% manje od deklarisanog.
Ti frizideri i zamrzivaci su malo problem za baterije, inace LED rasveta TVi i ostalo mozes da kacis koliko hoces.
Koliko sam shvatio ti imas neku vikendicu, mozda je bolje resenje da uzmes friz na gas pa bih tada mogao za ostatak potrosnje da uzmes bas neki jeftin sistem sa baterijama.
Imas puno videa na youtube......
@macman
Onaj sistem na pocetku teme, ja sam na prvu pomislio da je upravljiv, sooou.
ono je preko 60%..... mozda cak i 70%...... nista mi nije jasno.

Za koliko vremena ocekujete da ovakav projekat otplati ulaganje i krene da zaradjuje? (mislim na projekat u Žiči)

da smo ... ono ... N, verovatno bi roi bio 4 godine.

Nas kolje zima gde broj suncevih dana/sata 3.5-4.5 puta manji nego leti

Nazad
Vrh Dno