sta znci ovo?nisam osint.
84 panela po sistemu. (po redu). Trenutno imamo 27 redova.1. Koliko solarnih panela?
Ukupno imamo 68 hektara. (trenutno ali bice vise). Trenutno zauzece povrsine je 1%.2. Na kojoj povrsini ?
Trenutno pravimo 720W bifacial ali bice 750W.3. Tip solarnih panela (predpostavljam bifacial), proizvodjac , snaga po panelu , ukupna snaga, cena panela
Uzimamo lifepo4 pa sami pravimo BMS. 215kwh po kucistu. Dve uticnice 240v za minere i nekoliko 110v za svetla i ostalo.4. baterije , proizvodjac, kapacited po modulu , ukupan kapacacitet , snaga i napon struje na ulazu , izlazu (prema minerima).
Mogla je da se poveca razdaljina ali zauzima se vise placa onda. Trenutno je 6 metara razmak. Nema potrebe za vecim razmakom zato sto se baterije napune za svega 3-4 sata cak i kada je oblacno.NA drugoj slici na panelima je senka. verovatno je senka od ormarica , zbog ustede i smanjenja gubitka verovatno su ormarici na sredini i da ih ima vise jedinica (ormarica), Zar nisu mogli da povecaju razmak izmedju redova solaraca da ne pada bez veze senka po okolnim panelima. Posto je planski , ne verujem da je eto samo na ovoj slici slucaj ako ima 10 takvih ormarica
Bravo. 54 stepeni jer je optimizovano za zimu.Paneli postavljeni pod vecim uglom od 45 stepeni (60?) sto je verovatno idealno za zimiske uslove (slikano nesto posle podne posto senka pada malo ukoso) da bi se povecao efikasnost reflektovane svetlosti.
Jedno ovo kuciste u ovoj generaciji predvidja 2 minera. (sledeca generacija ormara ce biti vise). U svakom slucaju dva minera 3.6kw svaki. Baterije hladimo klimama a minere hladimo vazduhom. Lokacija je idealna jer nema velikih vrucina (visoka nadmorska visina 1850m).sta se predvidja za kopanje , u ormaricu vidim 1 asic ,koliko ce biti udaljena farma od solarnih panela , verujem da ce se hladiti klimama.
U sustini planiramo ciscenje jednom u tri meseca (slicno kao solarna elektrana u nasoj blizini). Zavisi od velicine elektrane ali kada popunimo ceo plac 10tak zaposlenih. Za sada samo jedan zaposleni, eventualno 2. Planiramo 4000 minera da stane na ceo plac.Koliko ljudi ce biti zaduzeno na odrzavanju panela. Bice tu puno posla da se paneli odrze cistim od peska. relativno su niska.
Cena nikada nije 0. Ono sto jeste 0 jeste da smo nezavisini od distribucije!!! Ipak je i to nestocena nije nula , koliko $ ulozeno koliko W ce proizvesti , podelimo razliku pa cemo videti cenu struje koju proizvodi.
Jedina prednost prodaje struje je što imaš stalne kupce pa je stabilniji proces.Kad prodajes struju placaju 4.1c po kwh i samim tim ROI bi bio 2.5 puta duzi od navedenog.
Drugo proddaja struje podrazumeva da imas kablove izmedju sistema i da imas svoju podstanicu sto dodatno poskupljuje (znacajno), plus peripetije sa dozvolama i slicno. (sto opet znacajno produzava ROI cak mozda i na 10 god.).
Ovaj sistem nije povezan za mrezom pa je dosta lakse za izvesti a i povoljniji.
Nema prodaje. Sve je 100% offgrid. Ni nemamo struju na ovom placu mislim na dalekovode. Sve je samo za rudarenje! Po toj ceni od $0.041 koliko placaju za struju iskreno pre bi rudarili jer se vise isplatiJedina prednost prodaje struje je što imaš stalne kupce pa je stabilniji proces.
Ako nije tajna koliko % se prodaje, koliko se ostavlja za kasnije?
Kako ste to rasporedili?
Jasno je to od početka.Nema prodaje. Sve je 100% offgrid. Ni nemamo struju na ovom placu mislim na dalekovode. Sve je samo za rudarenje! Po toj ceni od $0.041 koliko placaju za struju iskreno pre bi rudarili jer se vise isplati![]()
Ah moja greskaJasno je to od početka.
Nego majnujete, pa vjerovatno ne prodajete sve što izvadite.
Gledao sam baterije LipiO4 ove neke nove baterije, pa baterija kapaciteta da stane u nju 15KW struje kosta oko 2500 evra, kazu da ako bi je trosio od 100% do 80% vijek trajanja bi joj bio oko 20-30 godina, da li je ti istina ? jer meni ta baterija treba da mi odrzava nocu uredjaje poput zamrzivaca, frizidera, tv itd, to je oko 2-3kw. pa sam se odusevio ako bi stvarno takva baterija mogla toliko da trajeimam ja od 2021, panele rigove svasta...
.....
OFFGREED nije dobar sistem za rudarenje,(baterije su tek 2024 dosle na neki prihvatljiv nivo cena)
mnogo je bolje biti na mrezi i koristiti jeftinu struju u nocnoj tarifi u nasem sistemu snabdevanja.
Najveca korist od svega toga je sto smo sami pakovali rigove, panele... mucili se, pa mozemo sad i o tome da pricamo kada smo u kafani
Videcu neku fotku da iskopam pa da okacim, ako vam treba neki savet tu sam.
Ekonomija 0
Paneli, samo ko ima veliku potrosnju i da je anulira.
Svaka cast za projekat. Izgleda fantasticnoŽiča Kraljevo![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari