Šta je novo?

Rudarenje GPU?

Pazi nemam ni jedan monero u steku jer sve istog dana menjam za BTC ali voleo bih da isti skoci x5 u odnosu na danasnju cenu pa da vidimo da li je stancovanje bilo ili ne.

Moje iskreno viđenje je da je ulaganje u GPU mining totalna glupost u ovom momentu.

Prva stvar je što nemam vremena niti želje da jurim najisplativije valute i čekam cenu koju je šansa 1 od 100 da ubodeš.
Drugo kopam trenutno X11 koji je najisplativiji na multipool-u gde na oko 8x280x i 4x270(x) dobijam fazon ~0,0085 BTC dnevno, uz konstantno opadanje profita već mesecima unazad... starije modele grafika sam već ugasio.
Dakle mesečno, ajde da budem optimista i kažem uzima se 0.3 BTC.
Ove grafike vrede koliko nove? Recimo da je 280X 250 EUR a 270ka je 150 EUR, to je oko 2600EUR investicija. A gde su ploče, napajanja, cpu, mem... pa na kraju dolazi i račun za struju.
BTC da ode gore? Super... a koliko da se GPU mining investicija isplati u razumnom roku? ni $2500 nije dovoljno.

Poslednja izmena:
druze pa uvek je tako i bilo u zadnje 2-3 godine, nista ovo nije novo, sve smo ovo vec videli

Pogotovo ako si hardver kupovao u piku, 2 riga sa ukupno 8x 280x, ~4.100Evra (mislim da sam toliko platio bese davno), sad je pitanje da li mogu da uzmem duplo manje

Heheheh, dok dodjoh da updejtujem vec neko pisao,

Prosli put mi se isplatilo shortovanje hardvera, prodao sam za vise nego sto sam kupioali sam posle dodao da bih kupio ovaj sto sad imam, e sad posle btc a smo imali ltc, sada posle ltc a ima dosta shitkoina, sve je riizik, jedan ce da se istakne ili nece, svako neka uzima sta misli da mu je isplativo, asic/gpu/novcccice

druze pa uvek je tako i bilo u zadnje 2-3 godine, nista ovo nije novo, sve smo ovo vec videli

Naravno da nije bilo tako u poslednje 2-3 godine. Kad sam poceo (oktobar 2012) 4x7950 je kopalo 0.8 btc-a dnevno sto je bilo oko 8-9$. Tada je racunica bila da sa 2000$ ulozenih vracas nazad za 7 meseci. Danas je mnogo gore rekao bih. Ltc je bio jos isplativiji. Pre godinu dana 4x7950 je pravilo 2.5 ltc-a dnevno sto je bilo oko 6$, a tada je diff vec bio dosta visok a cena u padu. Uvek sam govorio da je mining glupost, ja tvrdim da sam pogresio sto nisam za pare kupio btc te 2012. godine. Za svoje inicijalno ulaganje u hw mogao sam kupiti 150 btc-a, a toliko nisam iskopao od kada kopam, iako sam ulagao u gpu mining dosta i u narednim mesecima, u maju prosle godine sam imao preko 10gh/s ukupno. Ako se ikome svidja ova prica nek ulozi pare direktno u valute, kopanje je hobi koji je neisplativ i nerentabilan. Ovo ne vazi za rudare koji su opremu isplatili i imaju "jeftinu" struju.

Poslednja izmena:
Svima nama je u nekom trenutku bilo da necemo isplatiti hw, a to da sam kupio btc onda nekad to je ono da su babi...
Da nisam prodao black coine koje sam iskoao za 1 dan sad bih imao preko 200 btc i to se ne vazi to je kao sedmica na lotou
Bilo proslo idemo dalje svi ce sve isplatiti i malo zaraditi

E pa to je ono sto sam pricao. Ne treba prodavati sve. Da si makar 10% novcica ostavio imao bi 20BTC-a za sta bi ti trebalo musko ulaganje u asic da bi iskopao toliko. Isplati se ulaganje u grafike, itekako se isplati, samo treba malo pameti.
Svako ko tvrdi da su glupi ljudi koji ulazu u grafike nema pojma sta prica.

Svima nama je u nekom trenutku bilo da necemo isplatiti hw, a to da sam kupio btc onda nekad to je ono da su babi...
Da nisam prodao black coine koje sam iskoao za 1 dan sad bih imao preko 200 btc i to se ne vazi to je kao sedmica na lotou
Bilo proslo idemo dalje svi ce sve isplatiti i malo zaraditi

Pa zato i dajes savet ljudima na osnovu licnog iskustva. A mining je sve neisplativiji i neisplativiji. I sad savetuj ljudima da kupuju hw. Nece ga isplatiti ako ga danas kupe. Odnosno treba da igraju loto-kako ti kazes. Kolicina iskopanog je mizerna, cak je isplativije za cenu utrosene struje kupovati neke novcice, recimo ltc, btc, drk, za njih je najveca sansa da ce skakati. Ovde ti je prica kao i sa novcicima. Pump gpu valuta da se prodaju kartice naivcinama koje prave kalkulaciju u pumpu. Ja cu kupiti neke asice najesen, jer je meni struja dzabe (odnosno placa je moja firma-knjizi se kao trosak, dobijam zauzvrat grejanje a iskopano svakako stekam jer mi ne trebaju pare u nekom skorijem periodu). Meni svakako btc vredi 100K $, tada cu prodati 3-5% steka :)

h5F09F77B

Naravno da se kopanje LTC grafickim ne isplati sto mogu da vam potvrde i stari, iskusni rudari koji su poceli da kopaju LTC pre 6 meseci.

Poslednja izmena:
Nisam kupio ni jedan jedini asik uredjaj, znaci gpu i cpu rigovi rade posao.. i sa moje tacke gledista, volim sto nisam popusio asik pricu.. znam vise ljudi koji su na zilete uspeli ili jedva da nesto zarade, ili da otplate te asik spravice.. velika vecina se nada da ce uspeti barem da izvuce ulozeno..

Grafiku uvek mozes da bocnes u komp i da igras igre, odradis neki render, ili nesto trece.. dok asik mozes samo da parkiras u oblizni kontejner ili na kilo kao elektronski otpad..

Gepek u mom autu nije preterano velik, ali vise puta je bio pun do vrha grafikama, i uglavnom u periodu kada niko nije kupovao gore pomenute. Onda kada dodje trenutak da je isplativost kao krajem 2013te i pocetkom 2014te tada sam staru generaciju (69xx, 79xx) izmenjao za noviju r9 seriju i ujedno produzio garanciju rigovima..

Trenutna situacija uopste nije preterano isplativa, ali kao sto rece par kolega sa bitcoinbalkana, onda kad svi odustanu, cepaj pun gas.. doci ce momenat za istovar ;)

Poslednja izmena:
to i ja pricam kolega, ali nema ko da slusa, samo racunaju trenutnu isplativost i nista vise, ne gledaju nimalo u "daljinu", jer se kupljene grafike mogu otplatiti za samo 1 mesec kopanja :)

omnik druze, prijatelju ajde ti si bar pametan vidi ovako da si na pr imao prosle godine tokom leta oko 5 MH u scrypt-u i to je pravilo onda oko 160-180 coina mesecno otprilike , da si tih 180 coina prodao po 48$ imao bi 8640$ sa kojima bi isplatio ulaganje u graficke i to za samo jedan mesec kopanja, da li ti je sada jasno o cemu mi pricamo

Pise ozbiljno. Zasto da ne. Kada krene pump svaka grafika po paprenoj ceni se otplati za mesec dana kopanja. Naravno ko tada udje bice mu kasno ali ako kupis grafiku, kopas i cuvas novcice za pump ti novcici koje je iskopala za mesec dana ce je otplatiti bez problema. Sve ostalo mozes smatrati profitom. Ako bude pump jednom godisnje to je 11x zarade prve godine minus struja naravno. A grafike koristis bar 2 godine.
Ne znam sto se iscudjavas toliko? To svaki rudar zna osim onih koji su poceli skoro.

ma gluposti.

bolje čekati pump u novčićima nego u 20 grafika. grafike daju samo neki lažan osećaj sigurnosti da ako sve ode dođavola da će se nešto izvući od njih. a nit će ovo pući, nit će oni izvući nešto (a kada kažem pući - mislim da padne na 50 $).

shvatiće to neki valjda, samo će biti kasno.

Poslednja izmena:
omnik druze, prijatelju ajde ti si bar pametan vidi ovako da si na pr imao prosle godine tokom leta oko 5 MH u scrypt-u i to je pravilo onda oko 160-180 coina mesecno otprilike , da si tih 180 coina prodao po 48$ imao bi 8640$ sa kojima bi isplatio ulaganje u graficke i to za samo jedan mesec kopanja, da li ti je sada jasno o cemu mi pricamo

Evo, ja nisam pametan. Napravi mi primer za ljude koji su usli u decembru, ili, jos bolje, za one koji ulaze sada. Ja razumem da postoji mogucnost da izaberu novcic koji bi posle par meseci mogao da ih obogati, ali koja je sansa za to? Mislim, treba da izaberu pravi, pa da odole svim iskusenjima i sacekaju zaista dobru cenu. Video si roadmap, sprema se po stotinak coina svakog meseca. Kako u toj sumi odabrati pravi? Negde si pominjao loto, ovo lici na to. Mi smo svi imali mnogo srece jer smo krenuli na vreme, neko ranije, neko malo kasnije, ali odgovorno mogu da tvrdim da je svako ko je pokupovao hardware od decembra naovamo, napravio veliku gresku. Uzimati volove za oranje kad su dostupni traktori je u najmanju ruku nepromisljeno. Izvedi mi racunicu za 12xr280x kroz neku popularnu valutu. Moze i od pocetka godine, ltc do maja, pa onda npr drk, najbolji slucaj. I videces da ce se kolicina iskopanih novcica mozda meriti desetinama, a to, sa cenom od 50$, tesko da ce opravdati ulaganje do kraja godine. Opet ponavljam, mi smo imali srece, sto je trebalo skupiti 1000€ za isplatu za vreme pokojnog goxa, kada je cena bila stabilna, a to se nije moglo za nedelju-dve, barem ne u mom slucaju, pa se to čekanje da se prikupi poklopilo sa rastom cene i dalje svi znamo sta je bilo. Zamisli da danas cekas sa 12mhs kroz litecoin da skupis 1000€? Skadar na Bojani, sto preko dana skupis, preko noci neko srusi (obori cenu)

Poslednja izmena:
ma gluposti.

bolje čekati pump u novčićima nego u 20 grafika. grafike daju samo neki lažan osećaj sigurnosti da ako sve ode dođavola da će se nešto izvući od njih. a nit će ovo pući, nit će oni izvući nešto (a kada kažem pući - mislim da padne na 50 $).

shvatiće to neki valjda, samo će biti kasno.

Koliko ja vidim, gpu mining podrzavaju samo oni koji su odavno otplatili hardware i kopaju iz navike, verovatno i sami svesni da ga ne mogu prodati, ali znaju da mogu da dobiju pare nazad, ako kojim slucajem, hardver otkaze u garantnom roku. Verovatno ce se i distributeri i razne inspekcije cuditi kada vide da AMD pravi proizvod koji crkne bas mesec dana ili manje od isteka garancije. Dati nekom savet danas da se u to upusti je zaista neodgovorno.

Poslednja izmena:
Dal ces da rudaris ili da kupujes novcice isto je ako si glup, isto ces proci. Jedina je razlika sto je rudarenje sport na duze staze.
Ako se pump blizi logicno je da je kupovina novcica bolja varijanta jer grafike trebaju da nakopaju nesto. Ja svakako pucam samo na novcice ali se svojih karti jos nisam odrekao. Cekam da prodje sledeci pump i penzionisem se najverovatnije.

Edit: Daj Student, sta pricas. Ja stvarno mislim da si malo pametniji od toga :)
Jel ti primecujes da u ovoj prici ucestvuju samo malo stariji igraci. Ovi novi se i ne javljaju jer nemaju sta da kazu. Kakav ti je to argument? :d

Poslednja izmena:
Koliko ja vidim, gpu mining podrzavaju samo oni koji su odavno otplatili hardware i kopaju iz navike, verovatno i sami svesni da ga ne mogu prodati, ali znaju da mogu da dobiju pare nazad, ako kojim slucajem, hardver otkaze u garantnom roku. Verovatno ce se i distributeri i razne inspekcije cuditi kada vide da AMD pravi proizvod koji crkne bas mesec dana ili manje od isteka garancije. Dati nekom savet danas da se u to upusti je zaista neodgovorno.

ja sam rekao jos pre par meseci da cena grafike treba da bude, lupam, 100 eur, a ako je za novčiće 100 eur - 10 %.

kako bude prolazilo vreme, taj procenat treba da se povećava.

Poslednja izmena:
pada li mozda na um, vama pametnima, da kada bi SVI samo kupovali novchice (tj bili pametni :D), ko bi onda odrzavao mrezu?

pada li mozda na um, vama pametnima, da kada bi SVI samo kupovali novchice (tj bili pametni :D), ko bi onda odrzavao mrezu?

Za mrežu BTC-a sigurno ne trebaš da brineš, a i ostalih novčića ako vrede nečemu.
BTC mining je odavno industrija a polako i scrypt prelazi u taj deo.

Ma i za LTC ne mora da brine barem naredne dve godine posto je prodata gomila ASIC uređaja koji ne mogu da se koriste nizasta drugo izuzev kopanja.

hahaha, dobri su argumenti za isplativost. isplati se kopati grafikom jer je pre 5god neko mogao sa jednom grafikom da pravi desetine BTC-a dnevno pa jos ako ih je sacuvao i prodao po $1200, ohoho taj je milijarder. dakle eto dokaza da je isplativo :d
nema veze sto za manje para mesecno moze da se kupi ista kolicina coina ili sto za iste pare moze da se kupi vise.
bitno je da li je neko rudar mesec dana ili 3god. lepo sajber kaze - ko je glup njemu nema spasa. upravo tako, ko ne zna da izracuna koliko sta kosta i sta je isplativije - neka odrzava mrezu o svom trosku :D

posto si ti i ostali jako pametni ostavite nas glupe da se vozikamo u nasim jadnim audi-ima i bmw-ovima, (koje nismo zaradili ;) ), a vi i dalje mlatite praznu slamu
prijatno vam bilo
pozz

Nazad
Vrh Dno