Šta je novo?

Rudarenje GPU?

Najjeftiniju ploču i cpu, još bolje polovno sa preostalom garancijom.

Ps. RAM znači ukoliko kopaš monero i sl... za sve ostale valute i algo 2GB završava posao.

Poslednja izmena:
Koja je ploca pouzdana? imas li neki prijedlog?

Ja nisam imao problem sa bilo kojom plocom godinama :)
Na mašinama imam od prastarih nv550 čipseta, preko P45, B75 do Z77.
Gledaj što jeftinije da prođeš u combo cpu+mb varijanti.
Ukoliko imaš nameru da dodaješ grafike kasnije onda gledaj ploču sa sto više PCI-E slotova (bilo x1, x4 ili x16).

Najjeftiniju ploču i cpu, još bolje polovno sa preostalom garancijom.

Ps. RAM znači ukoliko kopaš monero i sl... za sve ostale valute i algo 2GB završava posao.

Moze i monero s' 2gb :).
Od poznatijih novcica, npr vtc trazi vise rama ( 8gb kad su u pitanju 280/290 kartice).

Relativno skoro plus pre par dana nisi hteo finansijsko razduzenje vec drugu kartu. Dakle kao da si kupio.
Pazi, ti si mi "kriv" sto sam poceo da rudarim a sa druge strane si kriv sto sad nemam 1000 kartica. Jer si od JUNA 2012 pricao da je gotovo ;)

Pa ko da ti odrzava iljadu karti. Nisi znao ni rig da sastavis.

Nisi ni ti znao 6 meseci pre mene. Ali zato sam sad doktor za razliku od onih kojima ti sad sastavljas i odrzavas.

Meni niko nije pokazao. A ti si Malo napredniji od doktora.

Moje misljenje je da se ne isplati ulagati u GPU rudarenje.
Ako vec neko ima kes onda pazljivo izabrati novcic i kupiti ga za te pare.

Ja sam krenuo sa ovim pocetkom ove godine i sad kad bih prodao sve sto imam novcice isplatio bih pola masine. Ili ako racunamo struju onda 20% masine.Mozda je greska sto sam sve pretvarao i cuvao u LTC-u.

Sto se tice berze pa to mi nije nista bolje od kladionice. Tanka je linija koja deli berzu od kockanja.

Mozda i prodam ovo hardvera sto imam ,sacekam pump LTC-a i cao miningu...
Nije vise ovo za sitne ribe kao sto smo mi...

Ja sam krenuo sa ovim pocetkom ove godine i sad kad bih prodao sve sto imam novcice isplatio bih pola masine. Ili ako racunamo struju onda 20% masine.Mozda je greska sto sam sve pretvarao i cuvao u LTC-u.

Sto se tice berze pa to mi nije nista bolje od kladionice. Tanka je linija koja deli berzu od kockanja.

isplativo je ovo i te kako,samo sto je velika vecina ovde ljudi ocekivala da ce sa 3,4 karte moci da kupe kola, stan i da lepo zive, e pa nece da moze , to moze ali sa 100 kartica, i uvek isto novi uvek kukaju, stari cute i smeskaju se (bice jeftinih kartica ;) )

ma mogu i novi kada budu stari, potrebno je bar godina, dve da prodju. Minimum je bar 30-ak kartica da se iole moze malo racunati na nesto ozbiljnije. NAravno postoji i onaj faktor srece ako ubodes pravi coin na pocetku, ima izuzetaka da su sa laptopom ljudi uzimali desetine bitcoina.

Svako ina neku svoju racunicu za kopanje :).
Ja se pojacao sa 8kom 280x, Asus - 4kom v1 i 4kom v2 sa triple slot coolerom :).

a najbolja je računica u bosni. :D

što kupuješ grafičke, ima ih kao blata, bolje ulaži u asic ako već hoćeš da kopaš.

ako si krenuo pocetkom godine ne znam kako nisi isplatio..od janura pa do aprila je bila ludacka isplativost na nekim valutama..ja sam poceo 1.januara a otplatio sam vec 3-4 puta investiciju..sad je neisplativo da se kupuje hardvare .. kopam pa se time igram na berzi

tako je.

dok god ima ljudi koji tako razmišljaju, da treba još da ulažu, imaće kome da se uvale beskorisne kartice.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Druze radi kako mislis da je pametno, ako ti ista znaci moje misljenje prihvati ga, vidim da slicno razmisljas cim kupujes opremu.
Nema potrebe da se ovde raspravljamo i da dobijamo minuse zbog bespotrebnih postova...
Davno se ovde videlo ko je ko.

Srecno sa GPU rudarenjem.

Obrazlozi,
Moze ukratko, moze opsirno - ocekujem dobre argumente s' tvoje strane ;).

gpu mining je mrtav, ima već neko vreme.

stvar je što nećeš imati šta da radiš sa njima kada se bude iskopao X11/monero ili tako nešto. to što ih neko kopa, to je zato što je ušao kasno u priču, ili ih je već isplatio, pa se sada nada da izvuče što više može od GPU-a.

ali realno tako gubi u ceni hardware-a, i odlaže neizbežno, pa je pravo pitanje da li se uopšte isplati kopati išta sa grafikama, ili uzeti bilo kakav keš za njih.

nema nikakve sumnje da je sad najgori mogući trenutak za kupovinu grafičkih.

neko ko predlaže da se dodaje 10 % GPU hasha na mesečnom nivou je ili glup ili zlonameran.

Poslednja izmena:
gpu mining je mrtav, ima već neko vreme.

stvar je što nećeš imati šta da radiš sa njima kada se bude iskopao X11/monero ili tako nešto. to što ih neko kopa, to je zato što je ušao kasno u priču, pa se sada nada da izvuče što više može od GPU-a.

ali realno tako gubi u ceni hardware-a, i odlaže neizbežno, pa je pravo pitanje da li se uopšte isplati kopati išta sa grafikama, ili uzeti bilo kakav keš za njih.

ali nema nikakve sumnje da je sad najgori mogući trenutak za kupovinu grafičkih.

Ako ti tako kazes, onda sigurno gpu mining i jeste mrtav. :)
Jel' ti zastupas tezu da ce samo btc prezivjeti?
Koliko bi po tebi mjesecno/godisnje trebalo ostajati profita da bi gpu mining bio isplativ?
Koliko si (procentualno) zaradio/profitirao na btc asic-ima, a da ih nisi poslije nekog vremena uvaljao (pod uvaljao ne mislim nista lose :) ) nekome (dakle kao krajnji korisnik)?
Kad odgovoris na ova 3 pitanja, mozemo nastaviti diskusiju u zdravom duhu :).

Ako ti tako kazes, onda sigurno gpu mining i jeste mrtav. :)
Jel' ti zastupas tezu da ce samo btc prezivjeti?
Koliko bi po tebi mjesecno/godisnje trebalo ostajati profita da bi gpu mining bio isplativ?
Koliko si (procentualno) zaradio/profitirao na btc asic-ima, a da ih nisi poslije nekog vremena uvaljao (pod uvaljao ne mislim nista lose :) ) nekome (dakle kao krajnji korisnik)?
Kad odgovoris na ova 3 pitanja, mozemo nastaviti diskusiju u zdravom duhu :).

1. ne znamo ni da li će btc preživeti, besmisleno je razmišljati o nekoj njegovoj "nadogradnji"

2. to zavisi od mnogo toga. recimo od toga koliko ceniš svoje vreme. a GPU farme zahtevaju dosta vremena.

3. prodao sam možda 2 asica sveukupno, ostale sam zadržao za sebe, i dalje šljakaju pozitivno (uprkos diffu i ceni), a najstariji evo šljaka skoro godinu dana ;)

Poslednja izmena:
1. ne znamo ni da li će btc preživeti, besmisleno je razmišljati o nekoj njegovoj "nadogradnj"

2. to zavisi od mnogo toga. od recimo toga koliko ceniš svoje vreme. a GPU farme zahtevaju dosta vremena.

3. prodao sam možda 2 asica sveukupno, ostale sam zadržao za sebe, i dalje šljakaju pozitivno, a najstariji evo šljaka skoro godinu dana ;)

1. Ok, slazem se, jer nista danas nije sigurno, a posebno ne crypto valute.

2. Upravo tako - a s' obzirom da ne znas mnogo toga kad je moja "farma" u pitanju (ne samo sa aspekta utrosenog vremena), onda ne trebas trcati pred rudu i izjavljivati da je nesto glupost ili nije - zar ne?
Da ti dodatno pojasnim:
Kupio sam 12kom (8 ostavio sebi) kartica za ~ 150e/kom (~30 mjeseci domace garancije). Struju placam ~30-50% vrijednosti utrosene el. energije, jer su mi svi rigovi na objektima sa solarnim panelima, pa sam okvirno takav dogovor napravio (da ne obrazlazem dalje). Svi rigovi su sastavljeni od 2x280/280x + 2x270/270x na 950-1000w napajanjima (znaci napajanja se i ne oznoje na Xmr). Zadnji kvar ne znam ni kad sam imao, npr ove godine samo jedna Sapphire r9 270 riknula, i to 3-5 dana nakon kupovine. Sve u svemu, mjesecno imam max 10h posla oko citave "farme", a 90% tog vremena ode na dodavanje novih kartica i/ili undervolt istih (testiranje stabilnosti). U majning ulazem samo ono sto sam spreman da u svakom trenutku otpisem kao gubitak.
S' obzirom na navedeno, kupovina je i dalje glupost?

3. Ok, i koliko si procentualno imao profita na njima (molio bih iskren odgovor)?

A cekaj, koliko procentualno rudara ovde placa samo 30% utrosene struje?

Racunica ti se oslanja na to tako da nije uopste merodavna..

1. rekao sam bitcoin. ako je bitcoin rizik, ostalo (od "crypto valuta") je još rizičnije od bitcoina.

2. ti ceniš da ćeš svojih 1200 eura i 8 kartica naplatiti kroz 3 btc-a (koliko bi mogao danas da kupiš) koje planiraš da izrudariš kroz shitcoine. verovatnoća da ćeš ubosti baš onaj shitcoin koji će skočiti je sve manja i manja, što zbog diffa btc-a, što zbog toga što ih je sve manje i manje "perspektivnih".

po meni nema nikakve razlike da li kopaš shitcoinove kada se pojave, ili ulažeš u njih btc. zapravo, kopanje je veće cimanje.

a za 3 BTC ti sada treba mesečno 5 TH (koji troše min 5 kw) asic-a. ili 2.5 TH i dva meseca (bez promene diffa).

bojim se da je tvoja računica previše optimistična.

3. žao mi je, o tome ne želim i ne mogu javno više.

Poslednja izmena:
Vrh Dno