Šta je novo?

Risen 2

Nema... :( Ili sam ja corav,'bem li ga... :d

U stvari,problem je bio sto sam ja de*il... Nije uopste trebalo oko njih da se cimam (odradio to vec odavno),nego sam,ne znam kako,totalno promasio one likove sto nose vodu :D A muvam se po glupom ostrvu ceo dan... :D
Problem resen :d

Sviđa mi se igra, ima nekih mana, ali nisu prevelike, da bi mi kvarile utisak.
Risen 1 je bio solidan, ali mi glavni karakter nekako nije ležao (kao recimo bezimeni u Gothic 1 i 2), ovaj je na dobrom putu da postane dostojni naslednik, naravno pod uslovom da Piranha Bytes nastave razvoj Risen serijala.
Verovatno hoće, ne znam kakvi su im planovi, tim pre što su više puta rekli da za sada nastavak Gothic serije nije u planu, mada, nikad se ne zna.

Zaviriću ovih dana kada završim igru malo po nemačkom Risen forumu, da vidim ima li kakvih novosti, za sada izbegavam posetu, da ne bih otkrivao sebi priču, hoću sam da istražujem, jedino ako negde baš zapne, zaviriću, do sada nisam imao potrebe, sve ide fino.

Borba mačem protiv jačih protivnika je malo davež, ali ok, našao sam lek za to, puška dvocevka gruva odlično, tako da njom mlatim jače protivnike, a za siću koristim mač.

Lepa grafika, solidna muzika, mada se može reći da se oseća nedostatak Kai Rosenkranz-a (KaiRo), koji je ipak dosta doprineo genijalnoj muzičkoj atmosferi Gothic serijala.

Možda će naći i neki način da povežu Gothic i Risen serijal (mada su Piranha Bytes par puta u forumima odbacivali takvu mogućnost), ali sam za sada naleteo na par dodirnih tačaka (spominjanje kapetana Grega, Khorinisa, svetioničar Jack, itd.).

Vratili su se starom dobrom humoru iz Gothic serijala, u Risen 1 je postojao donekle, ali po mom utisku nedovoljno, ovde je situacija znatno bolja, više puta su mi dijalozi izmamili osmeh, spomenuću (između ostalih) samo ostrvo lopova i Gnome, ko je stigao dotle, znaće o čemu pričam.

Neću još dati finalnu ocenu, pošto nisam završio igru, ali za sada sigurno solidnih 80%, sve ispod toga nije po meni fer ocena.

Dodajem par slika sa različitih lokacija, i jedan kraći snimak iz igre, piratsko naselje u Tacarigua.

[YOUTUBE]2n2g0w4t1oI[/YOUTUBE]

Prilozi

• Risen2-1.jpg
    Risen2-1.jpg
    914.7 KB · Pregleda: 55
  • Risen2-2.jpg
    Risen2-2.jpg
    943.4 KB · Pregleda: 55
  • Risen2-3.jpg
    Risen2-3.jpg
    768.1 KB · Pregleda: 54
  • Risen2-4.jpg
    Risen2-4.jpg
    771.7 KB · Pregleda: 54
  • Risen2-5.jpg
    Risen2-5.jpg
    822.3 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
Mene je igra skroz uvukla, kao da igram sari gothic, iako su dosta stvari aljkavo uradili.
Za sada mi najvise smeta Ai, koji nije bas na nivou, tj. ima jako slabu moc zapazanja pa mogu prelako drpisati... Uglavnom mi smetaju neke sitnice: baklja se ugasi kad udjem u vodu do kolena, ja se mucim i sunjam da me ne cuju, a Pati hoda normalno iza mene i niko je ne cuje, majmunce moze da skace krokodilu po glavi i ovaj ladno ne reaguje, i tako te sitnice. Toga nije bilo u starim gotikama i vodilo se racuna o tim stvarima.
A ovo sto nema vise animacija ispijanja i jedenja, slobodnog penjanja i plivanja, okretanja raznja, itd. sam preboleo brze nego sto sam mislio...

edit:
everything you ever needed to know about rune magic

CAUTION!!! Heavy spoiler
[YOUTUBE]gDoXQQbX_EY[/YOUTUBE]
:p

Poslednja izmena:
@Uruk
Budimo iskreni u gotiku nisi imao majmuna i saputnika skoro da nije bilo, ja se secam jednog koji me uopste nije slusao i samo je umirao... tako da i sa svim greskama ipak funkcionise

^Ali imao sam one skrolove i rune za transformaciju u razne zivotinje, i ostale zivotinje su ipak reagovale na mene tako transformisanog u vuka ili skavingera... Ovde na majmunce nema nikakve reakcije od strane ostalih zivotinja... aligatoru mozes pored usta stajati i skakutati... aljkavo je to, IMO... Ali aljkovo samo kad se poredi sa G1 ili 2, da me ne bi neko pogresno razumeo.

Poslednja izmena:
^ Puno Hvala :d

e ovako ... nisam igrao G1 i 2 zapravo za gothic nisam ni cuo dok nije izasao G3 od kog se nisam odvajao mesecima, mislim da sam igru presao uzduz i popreko i to ne jednom vec jedno 2-3 puta :d nazalost ne mogu da predjem preko grafickog izgleda i animacije, pa mi se g1 i 2 ne igraju...
nego po meni ove nove RPG igre nemaju veze sa G3... kao sto Uruk kaze... ne obracaju dovoljno paznje na te sitne detalje, koji zapravo puno znace, a bukvalno su nebitni.. :d

ne shvativo mi je kako mogu da ne postave ostrenje maceva ili da isti imaju neki svoj Health bar pa da moras da ih popravljas redovno plus da ti za popravke trebaju neki materijali... takodje bi bilo logicno da ne mozes da popravljas mac do besvesti...
jako je glupo sto ne mozes sam da treniras majmune, i da na tom skillu zaradjujes, prodavajuci iste...
sad mi je sinulo.. ako je bezimeni vec toliki streber i moze toliko skillova da nauci , zasto ne moze da pravi sam svoj armor tj. clothing ?

Toliko je mogucnosti da ovakve igre budu predobre, a oni ipak ne rade nista povodom toga... kao da nemaju ideje?

sa obzirom da vise nema magije, lepo su smislili da ubace voodoo, jedino mi ne ide u glavu da li je u pitanju isti bezimeni heroj kao u kecu ... ako jeste.. kako je on to izgubio svoje skillove ??
U G 1,2 i 3 se prica poklapa i nastavlja koliko sam citao ... i uvek gubi skillove razumno , ne ?

kakav je to nacin da puste igru punu grafickih glitch-eva u prodaju? (G3 necu da spominjem to je specijalna prica... ) i onda ljudi sa strane , programeri resavaju njihove probleme kao ^^ iz prethodnog posta...

da li ste primetili da nisu imali vremena da izmodeluju ni 50 razlicitih lica ? ako ima 10 razlicitih likova svaka im cast... svaki smith mi je slican... gomilu lica vidjam opet i opet samo sa drugim imenima... beta version or what ?

po meni je realno igra cist shit... prica je medjutim ultimate win ! desavanje kako je sve povezano, sve lezi na svom mestu... medjutim odradili su igru kao sto je rockstars odradi GTA IV samo im je grafika u mislima i kako ce to izgledati, a na kraju i to *****u po obicaju xD

Jos kad bi malo stisli zube pomeili release date za bar mesec dana... i ispolirali sve... ubacili vise sporednih animacija... ili bar poboljsali ove koje su aljkave... imali bi igretinu.
stvarno mi se svidja ideja i prica i sve ... al me tako nerviraju glupe sitnice za koje im nije potrebno ni nedelju dana da doteraju... jedino da je tim od 10-15 ljudi pa da kazes *** ne moze...

sa obzirom da vise nema magije, lepo su smislili da ubace voodoo, jedino mi ne ide u glavu da li je u pitanju isti bezimeni heroj kao u kecu ... ako jeste.. kako je on to izgubio svoje skillove ??

Mislim da se snaga i moc te magije nalazila u svetom plamenu, a on se izgleda ugasio. Trebali su da to ostave ili napisu kao lore u nekoj od knjiga, ali i to su propustili.
Gubitak ostalih fizickih vestina i snage moze da se objasni dugogodisnjim preterivanjem u konzumiranju alkohola.

A kada govorimo o tim sitnicama, onda trebamo uzeti u obzir i ogranicenja koja donose konzole, mada ni to nije opravdanje za neke ocigledne propuste koji su mogli biti ispolirani.
Ali i ovakav neispoliran, R2 je bolji i zanimljiviji od R1, IMO.

edit:
nazalost ne mogu da predjem preko grafickog izgleda i animacije, pa mi se g1 i 2 ne igraju...

ovo ti je velika greska. Taj razlog grafike koji si naveo se prebrodi za 2 min. Animacije u starim gotikama su do dan danas najkompletnije od svih igara koje sam igrao... imas cak i animaciju za okretanje raznja. Ai je kao da su pravi ljudi i zivotinje, a sloboda u svemu je neverovatna, kao da nije igra nego pravi zivot.... Po meni, Gothic 2 : The Night of The Raben je najbolji RPG ikad napravljen... remek delo.

Poslednja izmena:
ovo ti je velika greska. Taj razlog grafike koji si naveo se prebrodi za 2 min. Animacije u starim gotikama su do dan danas najkompletnije od svih igara koje sam igrao... imas cak i animaciju za okretanje raznja. Ai je kao da su pravi ljudi i zivotinje, a sloboda u svemu je neverovatna, kao da nije igra nego pravi zivot.... Po meni, Gothic 2 : The Night of The Raben je najbolji RPG ikad napravljen... remek delo.

+1

A slazem se i da je r2 bolji od keca mada mozda i ne bi bilo tako da r1 nisu zasrali u zadnjem chapteru. Ipak malo vise volim onako dark atmosferu kao sto je u gothicima i u r1

ima dosta sitnica u igri koje bi mogle biti bolje ali u odnosu na izvikane naslove koje izlaze ovo je majka mara...Nijedan Ai nije savrsen ali u ovoj igri je jedan od boljih kada pogledate kakav AI imaju igre danas...sve u svemu igra sabija i sto se mene tice najbolji rpg ove godine...daleko interesantnija igra nego skyrim...

Nisam jos zavrsio R2, ali ono sto sam do sada odigrao je stvarno odlicno uradjeno sto se tice slobode izbora i nacina igranja, a ubacivanje vudu i ovih neborbenih skilova je pun pogodak!
Sa Sword Coast sam otisao na Calderu i opet je sve puno izbora i tog nelinearnog igranja, zapetljanih kvestova, i razmisljanja o mogucim posledicama nekih odluka. Zbog toga kazem da mi je bolji i zanimljiviji od keca, pa cak i od prva dva poglavlja u kojima sam mogao da predvidim posledice mojih odluka, tj. taj c&c multi-linearan gamplay mi je bio mnogo jednostavniji u R1.

Po meni, Gothic 2 : The Night of The Raben je najbolji RPG ikad napravljen... remek delo.

+1

Risen 2 mi je bas legao. U pocetku sam se jedva naterao da igram a posle me igra uvukla, ne mogu da prestanem :) Steta stvarno za gomilu glitcheva i nedoradjenost ali mislim da igra ima mnogo vise pozitivnog da ponudi nego sto te mane kvare utisak. A ne sumnjam da ce neke stvari i da poprave patchovanjem

ladno se vratim sa caldere nakon zavrsetka questova tamo na antigua da iskujem nekoliko maceva i obavim trading :p kad me startuje ona frajla pored krcme kada sam prolazio pored nje i da mi quest koji nema veze sa dogadjajima, cist side quest,a zakacim i jos jedna quest uz put...prosao sam pored nje milion puta i popricao skoro svaki put kada prodjem i nista a sada zurim do krcme ali zato ona mene startuje :zgran: bio sam ubedjen da sam pogledao ispod svakog kamena i popricao sa svakim do besvesti na antigua...fenomenalno!

Poslednja izmena:
Tek sam stigao na Tacariguau ostrvo, nabavio odecu i krenuo kod guvernera Fuega koji caska sa Sebastijanom. Problem je sto cim zavrse razgovor igra mi zakuca na desktop bez ikakve poruke?

Ucitavao sam prethodne sejvove, smanjivao graficka podesavanja, ali uvek zabada na istom mestu?

Hm a da ne cekas da zavrse razgovor,samo ih prekines?
Secam se da sebastiano ne dozvoljava da ga prekines ali zato guvernera mozes bez problema..

Btw malopre smo se upoznali,ja sam bio sa drugarom da gleda onaj netbook :D

Ako se priklonim onim indijancima a ne inkviziciji (sword coast) dal cu tada moci da kupim pusku i jacam taj skill?
Jer za sada vukljam samo pistolje jer pusaka do sad nema nigde...

Posle dužeg vremena mogu da igram neku igru 10 sati a da me ne smori. Vudu je ludilo, toliko izbora u Calderi kada se napravi lutkica određenog člana visokog veća, fantastično. Skyrim me je smorio posle 4-5 dana.

@zeljko nećeš moći da koristiš puške. Samo ako si sa inkvizicijom imaš pravo na muskete. Urođenici su ako hoćeš vudu.

Poslednja izmena:
uf postao sam master sword, Hasan seckati :d, nemate pojma koje je to zadovoljstvo nakon prolivenog znoja nad obicnim goolovima..*** tek sad sam skapirao da one alatke od urodjenika omogucavaju da ekstrakujes iz zivotinja vise delova kada ih odvalis...sto se tice izbora ja sam izabrao urodjenike...puska mi ne treba pistol je dovoljan ako se zbudzi dovoljno sasvim je ok...poceo sam da vodam onog gnoma ali nikako da nadje ono sto mu treba...

Poslednja izmena:
Hm a da ne cekas da zavrse razgovor,samo ih prekines?
Secam se da sebastiano ne dozvoljava da ga prekines ali zato guvernera mozes bez problema..

Btw malopre smo se upoznali,ja sam bio sa drugarom da gleda onaj netbook :D

Pokusavao sam sve, li nema vajde. U trenutku kada zapocne razgovor (kada se promeni perspektiva kamere), igra se zaledi na trenutak i zabode na desktop. Isto mi se desilo sa jos dva lika na ostrvu. Instalirao sam je ponovo, ali nema vajde.

Pozdrav za tebe i drugara i reci mu da je preplatio netbook. :D

ne pada mi napamet da ga instaliram, ovako mi je super!

I ovako je poprilicno laka igra, mogu da zamislim samo koliko ce biti lako sada sa blokiranjem i monstera :/
Doduse ja pucam tako da me ovo i ne dotice puno :D

pa ne bih se sloyio da je laka, bar do pola igre sam ginuo svakih nekoliko minuta igre, igram na hard i frustriranja je bilo na pretek...bezanje, cekanje da provision odrade, spavanje i slicno...posebno na drugom ostrvu gde nije bilo groga...

Poslednja izmena:
Ok to si u pravu ali to je klasican gothic gameplay style :)
Mucis se u pocetku ali zato si posle OP :D

Do ovog 'fixa' skoro za svaku zivotinju je postojala dobra i efikasna taktika. Nisam jos probao, ali kazu da je dobro za vepra, kada se zaleti, da ga nabodes na bajonet.
Vudu je dobar, ali moze da se propusti dosta expa... sve ima svoje prednosti i mane.

Poslednja izmena:
Stigoh do Krakena, pokušavao pola sata, izgubio sve živce, bataljujem.
Ne volim ovakve arkadne elemente (ili ne umem da ih igram)... Možda nastavim za par dana kad ohladim glavu...

Nazad
Vrh Dno