Šta je novo?

Retro Dream Machine

@Suicide_samurai

nema problema, bilo mi je zadovoljstvo :)

još samo ja sebi da nađem dual cpu ploču, još jednog celerona na 433mhz i voodoo2 i moja retro dream makina je gotova :d

čekamo GloryHunter-a da objavi oglas za Voodoo kartice, pa da se i burek ponovi :)

EDIT: a i moja Abit BE6 će uskoro na oglase, samo ne znam gde da okačim taj oglas.... pa koga zanima :)

P.P.S. kad pogledam ovu sliku što sam okačio... ide grafika-mreža-grafika-mreža-grafika-mreža... ZVUK :p :D

Poslednja izmena:
Na putu sam jos, u subotu se vracam kuci pa kacim oglas ..samo da sve smislim sta da stavim cega bih da se resim, a sta bih da nabavim :)

Danas popodne sam bio vredan (a i prepodne - našao sam kućište), pa evo slika montaže...

Za početak - ispravna BP6 u kućištu, neispravna na žalost ostaje u kutiji...

A evo i ostalih :)

EDIT: I kao za inat, ovaj put koči me softver. Registrovao sam se na sajtu BP6.com, očekujem da mi administrator odobri registraciju (već ceo dan), kako bih sa sajta skinuo modovani BIOS za BP6, koji uključuje RAID mogućnosti onboard HPT366 kontrolera, kako bi 2 Maxtora konačno proradila kao jedan :)

Poslednja izmena:
a šta je neispravnoj? (tj. što ne radi?)

ne znam, Miško78 ju je gledao, ali nije ništa uspeo da uradi. Nešto je sredio (od fizičkih oštećenja), ali i dalje se ne budi. ***, a imam i procesore za nju (ovi su celeroni 466) i još 2 uparena kulera (ali se ovi čuju malo više, jer rade na principu izvlačenja vazduha, a ne vazdušnog pritiska).

jel zna neko koliko jako napajanje treba za ovaj komp gore? trenutno je u njemu Skyhawk 250W (deluje kvalitetno, ali ipak 250W), i neki put ne može da upali mašinu, a bilo koji pokušaj 3D aplikacija se posle par minuta maximalno završi zakucavanjem. Dual CPU ploča, 2 voodoo i agp grafika, zvučna i 3 mrežne, 2 HDD-a, poneki kuler, CD ROM.... ne deluje strašno?

Dakle koliko watt-i je za retro? :)

P.S. Danas mi je konačno stigla dijagnostička kartica za PCI/ISA slot, crknuti Abit BP6 ne daje nikakav kod :S:

najjeftiniji kinez će da drži to...

što se tiče abita, izgleda da je bios otišao :smash:

jel zna neko koliko jako napajanje treba za ovaj komp gore? trenutno je u njemu Skyhawk 250W (deluje kvalitetno, ali ipak 250W), i neki put ne može da upali mašinu, a bilo koji pokušaj 3D aplikacija se posle par minuta maximalno završi zakucavanjem. Dual CPU ploča, 2 voodoo i agp grafika, zvučna i 3 mrežne, 2 HDD-a, poneki kuler, CD ROM.... ne deluje strašno?

Dakle koliko watt-i je za retro? :)

P.S. Danas mi je konačno stigla dijagnostička kartica za PCI/ISA slot, crknuti Abit BP6 ne daje nikakav kod :S:

250 kvalitettnih wati gura taj komp ko od sale! Samo je pitanje koliko je to tvoje napajanje jos uvek u zivotu.. ja bi rekao da malo posustaje, ako je ploca potpuno ispravna..onda je do napajanje, to su klasicni simptomi.

Ipak nije napajanje u pitanju, tacnije rekao bih da je neki bug u pitanju.... racunar se (rekao bih skoro redovno) ukljuci tacno svaki drugi put, kao da se nesto izbaguje. ne mogu reci da su kondenzatori u pitanju, a ni napajanje, jer se isto ponasa i kad otkacim sve uredjaje sa napajanje sem same ploce.

P.S. jel uspeo neko da potera SMP na Q3 engine-u? Kad ukljucim komandu r_smp "1" dobijem zamrzavanje igrice. Je l' ima neko ideju gde gresim?

P.P.S. koje su radne temperature celerona 366 klokovanih na 500MHz, 45C mi deluje mnogo sa stock kulerima?

:wave:

P.P.P.S. :D Pisem sa ove stare masine :D

Meni je do 55 bilo OK, preko toga znalo je da mrzne...

Imam jos pitanja (pogotovo za vas koji terate dual-CPU masine, Glory pomagaj!!!) :D

ACPI/MPS sta namestiti i izabrati, pogotovo za nas laike neupucene :d

Citao sam nesto po netu i za sada mi stoji ACPI u BIOSu "off" (ovo je rezultovalo time da neka aplikacija radi samo na 1 procesoru koliko sam video, tj da ne opterecuje procesore podjednako), a system je instaliran kao "MPS Multiprocessor PC".

Ili je bolje ACPI u BIOSu "on" i "ACPI Multiprocessor PC" u podesavanjima sistema. Sistem je Win2k pro...

Da odgovorim sam sebi - "ACPI Multiprocessor PC" ne birati nikako, jer rezultuje padom sistema :d

Pao sistem i sad Jovo nanovo :)

Evo i ja da se grdan javim. Posle skoro 6 meseci sam ponovo otisao na buvljak i naletim i pazarim Voodoo 2 8MB, Voodoo 2 12MB i Voodoo 1. Sve u jadnom stanju, ali rekoh da probam! Kuci sam tek video da je dosta pinova pokrivljeno na dvojkama. To je ono slepilo kad vidim 3Dfx pa brze bolje uzimam! Malo sam ih ispravljao sa obicnom iglom, ali sam ipak uspeo da jedan pin odlomim i to na V2 8MB! :mad: Naravno taj sad nece da radi u 3D! Voodoo kec radi, V2 12MB radi ( a na njega sam prvog sumnjao da je mrtav skroz jer mu je i bracket slomljen) al' 8MB je u penziji do daljnjeg! Je l' ima neka fora da se tako mali pin prelemi?
Inace zbog prostora sam resio da gradim V2 SLI na Dell-u r550l! Malo kuciste, Pentium III na 550, i810 ploca, ma idealno za mobilni 3Dfx gaming sistem!

Evo ovo sam uzeo!

Evo ovde sam polomio! Je l' ima nade? Zna li neko?

E ovde ce sve to da stane, jednog dana!

A ovako ce izgledati SLI od nazad!

Ako uspem da dignem na noge V2 8MB, da li on moze da radi sa verzijom od 12MB u SLI ili moram traziti identicne kartice?
Dajte neki tutorial za laika kako da napravi SLI kabel, ali da ne odsece sebi prste!

Savet (ili dva).... Voodoo kartice se dosta greju, pa ih pakovati u tako malo kuciste (a rekao bih i neprovetreno) nije pametno. Ja u vecem kucistu imam problema sa hladjenjem, pa je za sada otvoreno i imam vent koji duva direktno na kartice, a i Glory je nesto slicno napakovao... Kad dodje toplije vreme, mogu da zamislim sta ce biti :d

SLI kabl je meni objasnjavao Glory kako se pravi i treba dosta strpljenja, a ja sam uspeo na laksi nacin (mada ne kazem da ce i tebi proraditi): uzmi floppy kabl. tj deo izmedju 2 konektora koji je neukrsten, izdvoj 4 voda koje treba unakrsno prespojiti, iseci ih i zalemi po pravom redosledu (naci ces lako na internetu). Ako proradi - jednostavno i super (mada ne bas tako lepo), a ako ne proradi, verovatno ce te zezati duzina kabla, posto ljudi pominju da kabl treba da ima do 7 cm, a ovako ima 15ak. Meni radi, ako ti je za utehu da probas :)

Oko opravke polomljenog pina, pitaj nekog servisera mobilnih telefona, oni imaju preciznu opremu kojom se tako nesto moze zalemiti...

P.S. I cestitam na ulovu!!! :wave:

tu treba kapnuti kalaj i spojiće se, samo da paziš da ne spojiš još nešto...

Hvala drugari na savetima!
Procackacu netom da vidim za sli kabal!
Za hladjenje cu resiti nesto! Tog Dell-a sam ostavio da probam da odradim neki mod, pa cu kad krenem sa modovanjem videti i da mu poboljsam ventilaciju sa nekoliko rupa!
Za kalaj mi se dopada ideja pa cu prvo to probati, a ako ne onda u servis!
Ostaje mi da vidim da li mogu 8mb i 12mb u sli! Nesto guglam ali bez uspeha!

Poslednja izmena:
valjalo bi jednom da se okupimo i napravimo LAN game, danas sam igrao Q3, kako mi je nedostajalo.... A tek dok nabavim originalni UT, i pocinje zurka :)

Inace SLI sa razlicitim karticama moze da radi, ali ne znam kako stoje stvari za kartice sa razlicitom kolicinom memorije. Nadji i skini sa interneta FastVoodoo2 drajvere, mada meni na win2k bolje rade originalni (ali imam identicne kartice).

Ostaje mi da vidim da li mogu 8mb i 12mb u sli! Nesto guglam ali bez uspeha!

ta 8mb kartica radi maximalno u 800x600 tako da i u sli modu ce ti raditi u 1024x768 ali ce ti texture biti bezveze (low quality)
ako ne proradi iz prve (pod uslovom da su obe kartice ispravne) promeni im mesta u slotovima, iako u principu 8mb bi trebala da bude 'master'

Poslednja izmena:
pitanje za iskusne - koji drajveri za V2 SLI su najbolji za win2k pro sp4?

Probao sam FastVoodoo2 v4.0 za win2k/xp, zabadaju u 3d posle par sekundi/minuta, ne znam zašto. Imam i onaj patch, ali piše da se samo za XP, tako da ga nisam instalirao...

Stavio sam v1.02 za Win2k (valjda 3dfx originalni), ali pola igrica ne prepoznaje kartice, pa mi kao 3D karticu nudi samo Matrox G200?

Koja su vaša isustva, da ne lutam uzaludno po internetu... :)

pitanje za iskusne - koji drajveri za V2 SLI su najbolji za win2k pro sp4?

Probao sam FastVoodoo2 v4.0 za win2k/xp, zabadaju u 3d posle par sekundi/minuta, ne znam zašto. Imam i onaj patch, ali piše da se samo za XP, tako da ga nisam instalirao...

neznam odakle ti drajver u ovom je i fix za win2k (nadam se da ne korisis onu krdzavu betu od drajvera)
http://www.falconfly.de/downloads/fastvoodoo2-v40-XPge.zip

Stavio sam v1.02 za Win2k (valjda 3dfx originalni), ali pola igrica ne prepoznaje kartice, pa mi kao 3D karticu nudi samo Matrox G200?

Koja su vaša isustva, da ne lutam uzaludno po internetu... :)

ta matrox G200 je bila bombona od kartice

matroxg200quake2ztn2.jpg

sho se tice ostalih igara naravno da ti nude openGL
koliko se secam treba da ili "poturis" minigl/wickedgl u game folder a i bio je onaj opengl za Voodoo2 (ne znam gde al' naci cu :d)

bas sam dobio pre neki dan P2-366@550 plocu a V2 imam pa cu da se poigram kad vec ima instaliran win2k :d

G200 ima strašnu sliku u 2D i sa uživanjem je koristim (izvadio sam ubogi S3, koji je strašno mutio na svemu iznad 1024) , ali mi za 3D ipak više godi proverena V2 kombinacija :) BTW - jel može na G200 ikako 1440*900? Sad koristim najpribližniju 1280*720

Imam pitanje, kad već vidim da znaš oko toga dosta - jel SLI podržan od strane samo nekih igara, ili ga podržava većina naslova iz tog vremena? Neke igre nude mi maksimalnu rezoluciju 800*600, što bi rekao samo 1 kartica.

P.S. Čekam te za minigl/wickedgl :)

G200 ima strašnu sliku u 2D i sa uživanjem je koristim (izvadio sam ubogi S3, koji je strašno mutio na svemu iznad 1024) , ali mi za 3D ipak više godi proverena V2 kombinacija :) BTW - jel može na G200 ikako 1440*900? Sad koristim najpribližniju 1280*720
nisam imao dugo G200 jer mi je to bila priveremena kartica dok nije stigla dvoglava azdaja G400 (pogledaj u drajveru jel mozes da mu "poturis" rezoluciju pre instalacije)
Imam pitanje, kad već vidim da znaš oko toga dosta - jel SLI podržan od strane samo nekih igara, ili ga podržava većina naslova iz tog vremena? Neke igre nude mi maksimalnu rezoluciju 800*600, što bi rekao samo 1 kartica.
P.S. Čekam te za minigl/wickedgl :)
Igre koje podrzavaju Voodoo2 podrzavaju i SLI
to nema veze sa igrom ali rezolucija ima ako igra ne podrzava vecu rezoluciju...

aj da necekas dugo za minigl/wickedgl/mesa opengl :d
http://www.sendspace.com/folder/dbw947

daj fps u UT kad namontiras sve

ovo je P1-233mmx/Voodoo2 SLI

shot0003iq.jpg

ne znam sta se desava, skinuo sam drajvere sa linka koji si ostavio i racunar mi zabada par sekundi (manje od minuta) od kako pokrenem neku 3d aplikaciju - probao sam samo Donut demo i Q3 Arena i isti su simptomi.

Probacu opet ove druge drajvere, mozda se nesto promenilo...

Skinuo sam noćas Unreal Tournament, još mi samo fali da računar proradi kako treba. :S:

FastVoodoo2 v4.0 GE driveri su isti kao moji, a i ponašaju se isto, računar zabada pri pokušaju promene rezolucije, kad je jedna kartica u računaru, sve to nekako radi, ali kad ubacim obe, "Info" dugme na kontrol panelu ne prijavljuje da je SLI detektovan, tačnije ne prijavljuje ništa (0 MB texture memmory, nr of TMUs 0). 3D aplikacije se pokrenu, ali i zamrzavaju uskoro po pokretanju. Sa jednom karticom i wickedGL drajverom sam probao daigram Q3, sve texture su bile sa greškama (da ne kažem neprepoznatljive).

Probao sam i one druge, valjda zvanične drajvere za win2k (3dfx v1.02 ako se dobro sećam) i sa njima SLI radi, prijavljuje 16MB texture memmory, ali je upotrebljivost svedena otprilike samo na Quake i one glide demoe. I sad se javio i lag pri igranju (kasne komande, pa se onda sve ubrza iznad normalnog), čega pre nije bilo. Instalirana je DirectX verzija 9.0a, ako ima neke veze...

Imaš neki predlog šta da radim? Ceo sistem od početka? :S:

nemoj od pocetka
samo deinstaliraj prvo sve drajvere iz kontrol panela ako instaliras nove

namam nekog iskustva sa win2000 (direktno sam presao sa 98se na WinXP)
2004/2005 sli nije radio na WinXP (fix je dodan kasnije a ja sam vec presao na nvidiu)
pre par nedelja probao sam V2sli na WinXP (athlon 3500+) i radi normalno Q2/Q3

evo sad sam uzeo da instaliram v2sli na win2000 pa cu da vidim sta te muci

neznam koja je zadnja verzija directx 9 koji podrzava Win2000 (za svaki slucaj ja cu da krenem sa 8.1b)

sto se tice ostalih igara ako nisu podrzavale odmah 3dfx uvek je postojao neki patch
moras da guglas :(

pošto sam u procesu sklapanja svoje retro dream mašine, može li neko da mi kaže koliko vrede stickovi RDRAM-a 2x256 sa ECC-om? na limunadi ih prodaju za 2k dinara što smatram da je previše :S

pa ono, dual xeon ploča i tako to :D

Vrh Dno