Šta je novo?

Retro Dream Machine

kad se setim Midtown Madnessa i kako smo ga tamanili u multiplayeru u igraonici, odmah se osetim 10 godina mlađe :)

moram pod hitno da "pritegnem" ovog mog drugara da mi završi ploču, ne mogu više da čekam :(

Stavio sam Merlin drajvere sto sam vid'o kod tebe u tabeli, nisam se ni trudio da trazim nesto drugo jer sam odavno isapo iz fazona sto se tice i Voodoo-a i Win98-ice.
Probacu, kad budem klokovao, i sa drugim drajverima! Sad vidim ove drajvere sa Guru3D-a , tipa SFFT Driver Alpha 37, pa cu probati vise njih.
Za sada je bitno da sve fercera! :)

@Samurai
Ja najvise voleo u MM-u da preskacem one mostove i da se zalecem na skakaonice i to dok me murija juri!Hehe!Tada sam mislio da ne moze bolje od toga!

Poslednja izmena:
mi smo čini mi se igrali neki mod po fazonu capture-the-flag, ili policajca-lopova, pa kad se skupi nas 5-6, bude takvo uživanje... lete godine, već sam sve dobre igrice pozaboravljao. Jesi nabavljao možda MDK2?

Danas sam se baš razočarao.

Sklapao sam moj "retro dream machine" sa sledećim komponentama:
Coppermine 1GHz
2x256MB SDRAM 133MHz
Geforce Ti 4200
Abit BX133 RAID
Sound Blaster Live (dvoumim se sa AWE64 Gold)
Intel 10/100 PRO LAN Adapter
10GB WD HDD
DVD ROM
ANS 400W

Taman sve sklopim i kad sam upalio... vrte kuleri ali ne baca sliku i nikakvog zvuka iz spikera.
Bacam sumnju na zvučnu/lan karticu i napajanje. Taman sam se zagrejao da probam retro mašinu kad neće moći ove noći... ako bog da sutra je puštam u rad.

Pa hoces da je uzimas? Mene si zainteresovao....mozda.
Inace da vidite sta sam uspeo da nabavim - nisam verovao da moze da se pojavi kod nas. Najbrzi Pentium 2 koji je ikad izasao - na 450MHz! Znam da je e-bay bio prepun svih P2 od 233-400, ali na 450 jaaako retko - i cena je bila cak i do 30-50USD za testiran ispravan primerak. Jedino sto me zeznulo kad sam skapirao da LX ploce imaju fiksiranu magistralu na 66MHz, a poslednji P2 procesori traze 100MHz magistralu. Doduse probao sam ga na BX ploci gde mi stoji P3 i super radi.

Inace, sad me opet zaintrigirala SOYO ploca na kojoj mi stoji nesrecni Coppermine na 1000MHz, ali kao 7.5x100 na 750MHz jer ova moja ploca nece da tera 133MHz magistralu - nestabilno je. Verovatno sto je AGP onda na 89MHz i onda se ploca ili Voodoo 5 buni. Inace max mnozilac koji imam na toj ploci je 8x. Tako da sam se sad dao u potragu u Slot 1 varijantu 800MHz Pentiuma 3 koji ima mnozilac 8 i magistralu 100. Ovaj coppermine mi inace stoji u onom adapteru socket 370 to slot 1 i mogu vam reci da mi bas i ruzno izgleda. Jeste da je cooler master hladnjak preko :)

Slikacu malo posle da vam pokazem kako to izgleda, a i obecao sam vam slike te Voodoo5 masine :)

pa stoji još uvek, licitiraj, ja se isto nećkam (kriza sa parama, NG i ostale aktivnosti)...

Meni je prvo da složim mašinu, a tu treba hdd i kućište, pa ću tek onda da razmišljam o ovakvim luksuzacijama.. do tada može i Live! da radi ;)

EDIT: i šta ćeš raditi sa tim P2? :) Ja i ne mogu da pobrojim koliko računara sad imaš, ovog na 1GHz sam totalno zaboravio (ako si ga i pominjao ranije :D)

:wave:

Poslednja izmena:
Ovaj P2 me kostao 300din, i cuvam ga sada kao ukras doduse - ali cekam prvu priliku da ga upregnem. Jedino sto moze sad da mi padne napamet je kad sam dokon da malo radim benchmarkove i uporedjujem razliku P2/P3 uz Voodoo5 kartu. Inace sasvim slucajno sam naleteo na njega...i reko greota da ga ne pazarim.

Ih, pa imam ja i jedan P3 procesor u fioci....od 650MHz za socket 370....e to mi je besposleno..stoji u kutiji Durex-a :D

PS. Koga zanima, ima na limundu za 150din pentium 2 na 400MHz...4x100 varijanta - Deschutes jezgro.

http://www.limundo.com/kupovina/Rac...te/Procesori/Procesor-Intel-Pentium-II/774312

Nije bas ekskluziva kao moj 450MHz, ali mislim i da je ok stvar kome treba :) I aukcija istice za 4 sata..

Poslednja izmena:
Uh, ovaj abit deluje bolesno dobro... Možda mogu da nabavim neki P3 procesor za s370 za ovu ploču + adapter sa socketa na slot (slotket beše li :D) bilo bi bolesno dobro sa nekom grafom normalnom (neki voodoo 3 :D). Što se tiče savagea, nemam vremena da se igram sa drajverima a i treba da se snađem za taj unreal sa dva diska, biće uskoro nadam se...

Inače, moj ortak na limundu vodi trenutno za jedan P2 Celeron na 500MHz s370... (opet mendocino)

Treba li ti medicorino celeron na 533 za dž?

Inače imam AWE64 Gold, i iskreno ne zvuči nešto spektakularno, valjda ju je vreme pregazilo.

*mendocino :)

ne, hvala, nije mi potreban, već imam dva komada na 433 od čega je jedan upregnut a drugi bleji, a taj komp stoji u ćošku i ne radi ništa, a moja retro dream makina ima 700mhz-1ghz procesor :D

hvala u svakom slučaju :)

i da, ako su nekome potrebne EDO a mislim da imam i SIMM ram module da sklopi svoj retro dream machine, tu sam, imam punu kutiju, trebalo bi da su ispravne :D

Treba li ti medicorino celeron na 533 za dž?

Inače imam AWE64 Gold, i iskreno ne zvuči nešto spektakularno, valjda ju je vreme pregazilo.

Poshto vidim da vas ima sa retro komponentama, ima li iko neku plochu za Cyrix MII procesor, EDO ram i AT napajanje. Imam i HDD, optiku, zvuchnu, PCI grafiku i kucishte, ali nemam plochu. Moze i dogovor preko PM. :wave:

ako je to socket7, možda mogu da ti nađem ploču, EDO memorije ima kod bureka (možda mogu i to da iščačkam malo), a AT napajanje.. pa malo teže :)

@Chupo: jel bi se rešio tog AWE64, ni ja više ne verujem Limundu, tu su strašne kombinacije, i drugara su ispalili za neku licitaciju, dobio dečko sa istom sumom (oboje dali po 1500din), a licitirao posle mog drugara. pa to nema nigde!

@Glory
Ja sam imao taj PII na 450 a kupio sam ga kad i PIII-550 na pijaci! Uzeo ga kao posledicu cenkanja sa krezubavim prodavcem, a taj dan je bilo dosta dosta tih 450-tki, a bogami i raznih drugih procesora! Valjda takva tura! Da su znali prodavci da je to neka retkost ne bi ga davali ispod 70 RSD ! :D

@Chupo und Samurai
Mozda AWE64 ne zvuci vise spektakularno, ali bogami izgleda opako sa pozlacenim konektorima!Gangsta look :p ! Chupo ucini dobro delo i dogovori se sa Samurajem , jer ja se sve bojim za tog AWE-a da slucajno ne prodje kroz tvoju cudnovatu laboratoriju za ispitivanje krajnjih fizickih dometa hardvera, a da rezultate tog eksperimenta (slike) ne postujes u onaj thread u Clubbing-u ! :)

@Jozza
Za Cyrixa bi pasovala bilo koja tzv. "Socket Super 7" ploca , odnosno ploce na kojima radi AMD K6 sa 100MHz FSB-om bi trebalo da bez problema rade i sa M2!

Za limuntaru nemam komentara, primetio sam i ja da se pojedinim prodavcima brisu negativne ocene i tako to!Igraju na kvarno! A 'vamo fol su se prikljucili nekoj dobrotvornoj akciji pa se provlace po vestima!:mad:
Ko voli da dize makineriju "iz mrtvih" ima tamo "neki" Atari 1040ST u blatnjavom stanju!Ako ga uzme nekog od "nasih" molim da obavezno objavi slike "pre i posle", bilo bi ekstra zanimljivo!:)

hmm, ima jedna takva pločica u radnji (cena bagatela :p), socket 7 sa magistralom 100MHz, unutra se do sada krčkao jedan K6-2 na 300, koji sam ja digao na 400MHz. Ako te zanima, pogledaću, ne bi trebalo da izađe skupo :)

Ako se dobro sećam, u pitanju je mATX, sa 2 ili 3 PCI slota, SD RAM-om i integrale grafikom i zvukom. Ako ti bude odgovarala...

Ma prijatelju, mogao je bar da se potrudi da je ocisti malo. Koji je chipset, jel prima P2 i P3? Da ne trazi registered ECC memoriju i sl? A vidis i da je nov clan....
Doduse ima vidim bar dva komada....kad bi moglo to da se pogleda ..vidim da je na NBG. Ali dzaba kad nemam kuciste gde da je smestim :) A i prepun sam starudije.

Poslednja izmena:
hmm, ima jedna takva pločica u radnji (cena bagatela :p), socket 7 sa magistralom 100MHz, unutra se do sada krčkao jedan K6-2 na 300, koji sam ja digao na 400MHz. Ako te zanima, pogledaću, ne bi trebalo da izađe skupo :)

Ako se dobro sećam, u pitanju je mATX, sa 2 ili 3 PCI slota, SD RAM-om i integrale grafikom i zvukom. Ako ti bude odgovarala...

Hmm, nisam bio precizan u prethodnom postu. Ja vec imam KOMPLETAN rachunar tj M2 proc, EDO memoriju, 3.2GB HDD, optiku, flopi, AT napajanje... Ali mi (mislim) plocha ne valja. Plocha je neka PC chips M559, chipset je Intel VX Pro II, i kad upalim ovog mog "frankenshtajna" HDD se zavrti ali nema slike. Probao sam tri razlichite grafichke i nishta. Plocha ne pishti ni kad pochupam grafu, ram ili proc. Samo me jedna sumnja lomi. Koja grafa radi u toj kombinaciji, poshto vidim da ima 2D ili 3D varijanti, a tada kad je to bilo aktuelno ja sam bio duduk za komp, a sada sve shto znam je iz hajtek priche. Znachi, treba mi samo plocha, pod uslovom da sam potrefio grafu za ovu makinu. Grafa je S3 Virge dx, valja li to? I kako da skontam da li je napajanje?

Poslednja izmena:
@ jozza
I ja sam tako dobio PCChips plocu za dual Pentium 2 sa istim ponasanjem. Posto sam zamenio elektrolite oko slota za procesor sve je proradilo. PcChips je inace stavljao lose elektrolite, a jos su i ploce stare tako da ti to verovatno pravi problem kao sto je i meni. Pre nego sto otpises plocu, probaj da uradis to sto sam ti rekao. Lepse ces se osecati ako je popravis :D

Ja mislim da 90% kvarova na maticnoj ploci su ustvari elektroliti, 9% otpada na bios, 1% na ostalo...

To mi je prvo palo na pamet, ali niti jedan kondenzator nije naduvan.

konačno!!!

Stigla mi je ploča sa servisa, sad su svi delovi na okupu. Dakle:
PIII 500MHz
512MB SDR
Matrox G400 (koji sam prvo otpisao kao neispravan, ali pružiću mu još jednu priliku) ili Riva TNT ili G200
2 Voodoo 2 12MB kartice (moraću novi SLI kabl da napravim)
Live 5.1 (još uvek se lomim oko AWE64 Gold)
HDD mi fali :(
Siemens kućište koje treba iskopati iz loma stvari...

Sličice (na 3. su novi elektroliti :D) :)

Prilozi

• DSCF2488.jpg
    DSCF2488.jpg
    286.7 KB · Pregleda: 88
  • DSCF2489.jpg
    DSCF2489.jpg
    187.3 KB · Pregleda: 68
  • DSCF2490.jpg
    DSCF2490.jpg
    125.9 KB · Pregleda: 74
Ovu sam plocu sa dva procesora vec video - prodavao je isto neki lik iz Krusevca.

PS. A ovaj lik sa nekompletnom server masinom, samo pogledajte ostale njegove aukcije. To i nisu aukcije. Malo je reci da je lik POHLEPAN.
Pre mesec dva trazio sam liku koji radi sa krsevima da mi nadje AWE64, on za par sati iskopao 3 zvucne karte - AWE32, Vibru i jos neku nisam ni pogledao. Kostale me sve tri 200din. :)

Poslednja izmena:
video sam mu ostale aukcije, auhhh al cepa cene. najbolji je ipak modem za 5000 din :D

poslao sam mu poruku za ploče, rekao je da je cena po komadu i da su iz nekog IBM servera, a koje su tačno, rekao je da će javiti kad stigne da pogleda...

inače, u nedostatku HDD-a, digao sam miniPE i ispitao trenutne OC limite ove konfiguracije - samo 110MHz magistrale i 550MHZ ukupno, verovatno me kolje jedna štangla PC100 memorije ili AGP koji ide na 40MHz. I Live! 5.1 definitivno ne radi, stigle ga godine... :(

ne znam jel prikladno (s obzirom da su nam temu s tom namenom zatvorili), ali ako nekom treba moj stari setup (K6-2, ploča, memorija, kartice...) nek se javi na PM, da ne pravim baš oglas ovde :)

najzad raspust, u narednom periodu ću se posvetiti da vam dostavim screenshotove unreala sa savagea...

Ladno sam iscitao citavu temu. :wall: Jos cete me naloziti da osposobljavam ovaj jedan pentium koji mi sluzi kao podupirac za knjige.

Nego, njemu je najvjerovatnije riknula ploca onomad a procesor je bas taj Cyrix MII na 300 Mhz sto spominjete iznad. Ploca je neka TX sa VIA-om i integrisanom grafikom, AT napajanje (iako ploca podrzava i AT i ATX), 4GB WD, na kojem je jos onomad bilo brdo bad sectora, 128 MB SDRAMa (2x64), TEAC 32x :d

Poslednja izmena:
Vrh Dno