Šta je novo?

Retro Dream Machine

Ja ne videh nesto Voodoo Dvice na oglasima (mada rekoh jednom prilikom da sam corav :p ) sem one "barabe" sa berze sto je trazio 1k dinara!
Sto se tice TNT2 na ploci, to je to! Teraj i SLI-juj to do kraja!
Vidim da se na netu spominje 4-way SLI Voodoo 2 (4 kartice) pa cu morati malo i tu opciju da proguglam! To bi zaista bilo spektakularno imati! Neki dual proc sistem sa 4 Voodoo-a, ma da padnes u nesvest! Jedino treba naci plocu sa dovoljnim brojem PCI i ISA slotova !

ako nabavim dve voodoo 2, vezaću ih u SLI i staviti u konfu iz profila, biće zanimljivo :p
EDIT: ali sam video voodoo3 za 600 dinara, samo što je iz borče :S:

Poslednja izmena:
e samo kratko da pitam: jel ima neko ATI Radeo PCI 7000 ili 7500 ili 9200 - treba mi za Atari Falcona ova karta... ?

Ima Ljubisa na pcberzi:d:d:d

jel moze neki blizi info ?

upisi na oglasima u kljucne reci 9200 i pci
a i ti dade oglas....:)

uh, razočarah se :(

bio sam kod druga danas, on ima jedno računarče ko moje (XP1700+ i 1GB DDR), stoji mu nepovezano, pa smo bocnuli u njega V2 SLI i pod XP-om ni da bekne. Prvo drajveri ne podržavaju SLI pod XPom, drugo čim bih probao da pristupim podešavanjima, odmah bi se mašina resetovala.

Ipak će V2 SLI sačekati da nađem stalnu postavku za smeštanje :)

Pa stavite mu 256mb umesto tih 1gb i dignite win98se.
Ne znam kako bi se win98 ponasao sa 1gb rama.Znam da i za 512mb mora da ide nekakav patch!?!?!?

Nemamo štanglica od 256, samo 2x512MB ultra brze ddr400 (ddr400 1.5-2-2-5)

trebali bi ceo sistem da razbucamo, ipak je cimanje da uništimo dobar sistem koji radi :S: inače, danas sam imao mali ulov, ulovio sam i 3. celerona na 366Mhz, samo još da ulovim ploču. i slučajno u šumi kablova ne znam ni sam kako nađoh originalni kabl za propuštanje 2d signala, tako da pravljeni/krpljeni kablić ide u penziju.

i sličica - slikano web kamerom, kvalitet je malo lošiji.

EDIT: Win98se prima 512MB; znam, jer sam i ja nekad imao tu kombinaciju. za običnu 98icu ne znam.

EDIT2: Za sad sam najbliži kupovini ove ploče - neka Tyan ploča, 4 SD RAM slota, 5 PCI i 2 ISA, čipset 440BX ( http://www.limundo.com/aukcija-PII-ploca-procesor-memorija-zvucna-562291 ) ali me još uvek odbija činjenica da ima samo 1 CPU :S:

Prilozi

• Picture 001.jpg
    Picture 001.jpg
    27.9 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
hm....
Tyan su dobre ploce..al sumnjam da su za oc.Jesi siguran da je bx?
Ne jurite multi cpu ploce za gaming.Stare igre ne vide drugi proc.
Idi na socket370 i 815 cipset ili amd kombinaciju.Imas ata100 podrsku i "vide" vece i brze hardove.Naguras unutra image fajlova od igrica koje nece bez cd-a,emulatora kojekakvih,mame...i 40gb je popunjeno.

Siguran sam da je BX ploča, tražio sam od prodavca da mi kaže koja je ploča tačno u pitanju (Tyan 1692S). Koji bih najbrži procesor mogao da poteram sa ovom pločom?

Znam da win98 neće videti drugo jezgro, ja je jurim jer ona neće samo gaming da radi, a od viška glava ne boli. Već imam 1 ploču sa 1 jezgrom, nije mi muka da ubacim u nju umesto modema i wlan kartice 2 x v2, ali je isto XP, isto je namenski dignut sistem i ne bih ga rasturao.

Dakle, Tyan, anybody? :) (EDIT: Ipak je 440LX :S:)

EDIT: http://www.limundo.com/aukcija-ABIT-LX6-SLOT-1-Motherboard-Intel-Celeron-500A-Cpu-715308 ovo mi je druga opcija, ali ima 1 PCI slot manje, i pretpostavljam da je LX čipset (neko reče da ne ide sa matroxom?)

EDIT3: izgleda da nijedna od ove 2 nije dobar izbor, Tyan ne podržava magistrale veće od 66MHz, a Abit (nezvanično) podržava do 100, u praksi tih 100 fluktuira od 91 do 106MHz :S:

Poslednja izmena:
Za 2xvoodoo2 dusu je dala slot ili socket bx-ica!!!(i matrox u agp-u)
I dalje cuvam slot1 p2@400 koji opusteno radi na 133fsb tj@533mhz!
LX izbegavaj u sirokom luku...Skoro sam se zezao sa jednom u AT formatu.

Dakle, Tyan, anybody? :) (EDIT: Ipak je 440LX :S:)
EDIT: http://www.limundo.com/aukcija-ABIT-LX6-SLOT-1-Motherboard-Intel-Celeron-500A-Cpu-715308 ovo mi je druga opcija, ali ima 1 PCI slot manje, i pretpostavljam da je LX čipset (neko reče da ne ide sa matroxom?)

EDIT3: izgleda da nijedna od ove 2 nije dobar izbor, Tyan ne podržava magistrale veće od 66MHz, a Abit (nezvanično) podržava do 100, u praksi tih 100 fluktuira od 91 do 106MHz :S:

Koliko se ja secam LX nije za overclock.
Ako imas srece radi na magistrala 75MHz, a 100MHz je rezervisano na P3, mislim da celeron ne moze nikako.
Secam se da sam (nekad davno) imao DFI LX plocu gde je celer radio jedvna na 75 magistrali, pa sam presao na DFI ZX plocu gde je isti taj celer radio na 83 magistrali pa sam na kraju presao na BXMaster gde je radio kako god sam hteo :D
Samo da uzmes neki koji nema naduvane kondenzatore ili da se izvezbas da ih sam menjas :)
Jesi probao nezvanicne sp za win98? :) Kako to radi povodom kolicine memorije? :)

Davno je bilo kad sam ja bio na 98ici (tamo 2003, dok sam imao 1700+ i ploču sa SD RAM-om, čim sam prešao na DDR, prešao sam i na XP). Čini mi se da postoji to ograničenje od 512MB koje se nijednim patchom ne može nadomestiti na 98-ici.

A ovaj Abit LX6 po testu ide na 100MHz magistrali, ali ne baš sjajno (tj fluktuira), a 83MHz glatko (ima review na AnandTechu). A Abit BE6? Ima i njega na limuntusu :)

Ne žuri se meni, naići će pločica već...

Licitirao sam za Abit BE6, to znam da je 440BX čipset, i dolazi sa procesorom, 128MB i napajanjem, znači uštedeću malo iako ću platiti više u startu :)

A i ploča hoće da ide debelo preko 100MHz, probali su je na 124MHz, biće to dosta uz neki pIII slot 1 kombinaciju :)

Ortak je našao ploču Biostar M6VBE zajedno sa nekim slot procesorom, danas će verovatno da je donese da je probamo, sa slika sam video i neke zanimljive džampere, biće svašta... :eyebrows:
Od oglasa za voodoo ima samo neki koji prodaje voodoo3 AGP za 600 dinara :(
EDIT: Zaboravih, pokrenuo sam tiny core linux na onom celeronu sa integrisanom TNT2, instalirao pidgin i Firefox i radi kao sat, ne mogu da verujem kako leti.

Poslednja izmena:
i onda, šta će nam brzi računari? pomodarstvo, to je :d

@veseliburek - izvoli :) http://www.limundo.com/aukcija-Graficka-kartica-3dfx-vudu-16Mb-za-10-dinara-797555

sad pogledah na netu, ako ti je drugar našao reviziju 1.0, ićiće do 100MHz, a ako je rev1.1, do celih 133MHz :eyebrows:

jel zna neko da mi kaže jesu ovi procesori "otključani" na dole? http://www.limundo.com/aukcija-INTEL-P-III-806112 Kako bi ovo išlo uz Abit BE6, recimo spustim mu množilac i dignem magistralu na 133-150MHz? :D

Poslednja izmena:
jel zna neko d neko da mi kaže jesu ovi procesori "otključani" na dole? http://www.limundo.com/aukcija-INTEL-P-III-806112 Kako bi ovo išlo uz Abit BE6, recimo spustim mu množilac i dignem magistralu na 133-150MHz? :D

Ne mozes menjati mnozilac-zakljucan je, samo magistralu.
Nisam imao abit-a pa ne znam, ali pretpostavljam da je odnos agp:bus=2:3, tj na 133 magistrali agp ode na 82 sto ne moze svaka graficka da izdrzi.
Taj cpu sa limunda je verovatno izvadjen iz nekog della (gde je ventilator na kucistu) kad nema ventilator na cooleru?

a pII su otključani na dole, jel tako? da potražim neki full pII sa 512kb cache-a za slot 1?

ima slot 1 procesora na aukcijama sa magistralom 133 (pII 667MHz/133/256k), ako ne ide na 440BX čipset, sa kojim ide na 133MHz?

ventilator me ne brine, bar toga imam dovoljno po kući :)

EDIT: jel bolji izbor pIII na 667 i FSB 133MHz ili 700 na 100, pa da dignem koliko mogu magistralu? oba su sa 256kb cache-a i ista je cena.

Poslednja izmena:
p3 sa 133 magistralom su 'pravljeni' za i815 ploce, a sa p3 sa 100magistralom su pravljeni za za BX i i810 i i815 ploce.
p3 sa 133 magistralom moze da radi i na bx, ali ne mora da znaci, a i ako radi tesko ces ga overklokovati na ista vise, tako da je 700 na 100mhz koji moze da se overklokuje definitivno bolji od 667 na 133 koji ne moze da se overklokuje :)

btw: Nije stvarno retro ali meni jeste: na vikendici imam i815ept plocu i p3tualatinceleron 1,2, ati7000 i 512mb mem u Macase kucistu koji mi radi kao televizor sa leadtek expert i satelitska sa ss2 karticom, jos je ostalo da stavim wifi karticu da da mi preko wifi prebacuje sliku sa satelitske na laptope :)

Znači da stavim bid na pIII na 700MHz, jedino me muči što to baš i nije retro, ali kad nema bolje... Jedino me muči što se prvo završava licitacija za CPU, pa posle za ploču. Desiće se da ću uzmem CPU i ostanem bez ploče :d

To tvoje na 1.2GHz ne možeš da uračunaš u retro, sve preko 1GHZ je IN :p

Ako je ATI 7000 PCI, pomozi kolezi kovacm koji ima muku da nađe Ati PCI karticu za Atari Falcona, a udomi neku bržu u to računarče :)

EDIT: Treba mi mišljenje starijih i iskusnijih - koliko može da se klokuje pIII 500MHz (5x100) sa dobrom pločom? jel 750MHz može biti dostignuto? Abit BE6 ima delilac 4 za PCI magistralu, tako da ut 150MHZ FSB PCI iznosi 37.5, a mislim da će Matrox u PCI slotu to da preživi zajedno sa Voodoo-ima :)

Poslednja izmena:
Znači da stavim bid na pIII na 700MHz, jedino me muči što to baš i nije retro, ali kad nema bolje...

EDIT: Treba mi mišljenje starijih i iskusnijih - koliko može da se klokuje pIII 500MHz (5x100) sa dobrom pločom? jel 750MHz može biti dostignuto? Abit BE6 ima delilac 4 za PCI magistralu, tako da ut 150MHZ FSB PCI iznosi 37.5, a mislim da će Matrox u PCI slotu to da preživi zajedno sa Voodoo-ima :)

Ako me secanje dobro sluzi :)
Piii 500 katmai mozda mozes overklokovati do 600 tu je limit tehnologije.
http://www.cpu-world.com/CPUs/Pentium-III/TYPE-Pentium III (Katmai).html

Piii coppermine je druga prica, ali su male sanse da je to coppermine.
http://www.cpu-world.com/CPUs/Pentium-III/TYPE-Pentium III (Coppermine).html

btw: Taj p3 700 niti smrdi niti mirise :) Lepo nadji bx plocu koja radi sa tualatinom i tualatin procesor i onda ce se slagati sa nazivom 'retro dream mashin' ;)

Mozda je Pentium II 333?

sačekaću da mi odgovori, poslao sam mu poruku. ako ispadne da je pII, onda licitiram za onaj pIII na 700, a ako je stvarno pIII, taman ću da vidim koliko može da ide osnovni model na 500MHz.

Meni samo nije jasno kako moderator ne reaguje na ovoliku količinu offtopic materijala. Raspravlja se o pentium 2 i 3 procesorima, voodoo2, 3, 4, 5 karticama, a u objašnjenju retro foruma lepo piše "Diskusije o hardveru i softveru: Commodore, Atari, Amstrad, Sinclair, PC (iz pre-pentium ere) i ostali :trust:

mi raspravljamo u samo jednoj temi :p

reci mi kakvu bi reakciju izazvalo kad bih ja pitao za pII u podforumu za procesore, pa za voodoo u podforumu za grafičke, pa o toj preistorijskoj ploči (koju bi verovatno svako drugi bacio kao zastarelu) u podforumu za matične ploče? ovako, ovde se raspravlja o starijem hardveru i ljudi koji se u to razumeju su na jednom mestu, a ne moramo da se jurimo po svim ostalim podforumimam da bi saznali odgovore na neka pitanja koja nas zanimaju. da ne pričam o reakciji drugih članova koje to ne zanima i verovatno bi izazvalo mnogo veće offtopičarenje nego ovo koje mi ovde pravimo.

NHF i pozdrav :wave:

@ Dag

Vidis nisi lepo pratio nisu oni odmah poceli p2, p3 .Nego lepo kulturno prvo 486.pa p1 pa k6 k6-2 zna se posle p2 i p3 to onako po redu.Intel p4 ionako svi znamo da ne valja preciemo odmah na core duo i athlone x2.
Sala mala nadam se da niko ne zamera.
Od retro klase koju ovde nabrajate imam asus plocu za p2 koja ima 6 edo ram slota ,o sdramu nema ni govora ,o AGP-u takodje,napaja je AT napajanje-ma cudo jedno kada me zapalo nisam mogao da verujem da takvo sto postoji.Tako besna masina nista ne znaci bez 2 procesora jedan na 233 i drugi na 300 normalno moraju da se menjaju nija dual proc ploca.Navodno bi mogla da udomi i koji P3 procesor ali mi takva egzibicija ne pada napamet posto se i ovi p2 guse od bola s edo ram-om.
Druga masina je zasnovana na intel 810 cipsetu i udomljava celeron procesore do 100mhz magistrale,integrisana grafika delo krasi,AGP normalno nema i vid cuda trosi SDRAM.A da ploca je intel brendirana tako da od overkloka nema ni O..........procesori koji krase doticnu su celeroni 400,433 i 600 MHz...
Uskoro to leti u supu a iz supe dolazi debeljko na njiovo mesto ,iz iste te supe.
Retro je retro

Mislim da smo vec apsorvirali da je "retro" jako sirok pojam, pre svega izgradjen i zasnovan na osnovu necijih licnih iskustava i "preferencija". Nekom je "Eniac" retro, nekom ce biti za koju godinu C2D! O ukusima ne valja i ne vredi raspravljati, jer to vodi u beskonacnu diskusiju! U mom slucaju "retro" je zabava,nostalgija i razbibriga! Podrzavam i Apple i Amigu i Atari i sve sto je ikada izaslo ili sto ce izaci! Lepo je diskutovati,pomagati i prisecati se nekih lepih vremena!
Podrska za off-topic! Treba brbljati inace ce postati dosadno i sterilno!:)
Priprema za decembarske ferije, skinuo: 3D Mark 99MAX, 3D Mark 2000, Forsaken, Midtown Madness, Quake 1&2, Turok 1&2.Zbog Glide-a cu bazirati makineriju na 98SE-u da se ne petljam mnogo i ne nerviram oko XP-a. Saljite predloge da se pripremim na vreme!
Cim uletim u slobodno vreme da postavim skalameriju, krecem u testiranje i klokovanje dok nesto ne zadimi!
hippie7.gif

Nazad
Vrh Dno