Šta je novo?

Rc modeli

Nece ti vezba sa xbox kontrolerom pomoci puno. Treba ti upravljac sa palicama

Baš tako, jedina sličnost su dva analogna gimabala, i tu se sve sličnosti završavaju. Doduše vežba na pc kontroleru mu može pomoći tek toliko da skapira kordinaciju kada model ide od njega i ka njemu.

Evo ti jednog primera premda nisam ljubitelj 3D letenja. Zajo leti oko 2 1/2 ili 3 godine, svoje umeće 3D letenja je savladao na simulatoru, da nauči nešto takvo bez simulatora imao bi štetu u modelima merenu u evrima sa 5 cifre. Bez obzira što sve ovo izgleda kao slučajno izvedeno i lako... ovakvo letenje traži takvu kordinaciju i tako brze prste da se to graniči sa fantastikom.
http://youtu.be/2N5OqghwCv8

Slazem se, verujem da je prava stvar nabavka kontrolera. Ali ako se odlucim na takav trosak video bih da uzmem neki koji bi mogao da koristim i za pravi RC model, a to je vec osetniji trosak...
Za sada je ovo super kombinacija za vezbanje koordinacije pokreta. Evo tek posle par sati uspeh nekako lepo da odvezem par krugova avionom i sletim.
Mozak hoce jedno, a ruke drugo, pa verujem da kada se ovo uvezba nije tesko preci na pravu stvar. :)

Inace nije mi jasno kako ljudi kupe helikopter i nauce da voze od nule, stvarno je bas zeznuto. :)

DX6i ti je 100€ i minimum (ili neki turnigy pandan, ali ne ispod 6 kanala)
Imam ja jedan dx4* koji moze na simulator. Cena bi bila dvadesetak eura. Ali to jedino ima smisla ako ces na kraju ipak izaci na livadu, a puno ti je 100€ za dx6i ili nameravas da kupis neku bolju stanicu kad savladas simulator.

EDIT: ipak je e-flightvog LP5DSM. Moze samo za simulator ili neki parkflyer koji nece dalje od 30tak metara...

Poslednja izmena:
Slazem se, verujem da je prava stvar nabavka kontrolera. Ali ako se odlucim na takav trosak video bih da uzmem neki koji bi mogao da koristim i za pravi RC model, a to je vec osetniji trosak...
Za sada je ovo super kombinacija za vezbanje koordinacije pokreta. Evo tek posle par sati uspeh nekako lepo da odvezem par krugova avionom i sletim.
Mozak hoce jedno, a ruke drugo, pa verujem da kada se ovo uvezba nije tesko preci na pravu stvar. :)

Inace nije mi jasno kako ljudi kupe helikopter i nauce da voze od nule, stvarno je bas zeznuto. :)

Sve je to lepo, ali kod trenazera ne mozes da razbijes zivi model. Znaci, da nema andrenalina.
Kada das pare za model i kada sam odes na livadu, kada ruke pocnu da ti se tresu, jer znas da ce popravka skupo da kosta, to je vec nesto drugo.
Za zivi model na livadi, obavezno povedi nekog iskusnog da ti utrimuje letelicu i pokaze nke osnovne stvari.
Nikada, ali nikadam ne poleci i ne sleci niz vetar.
Nikada ne leti medju drvecem.
Nikada ne preleci letelicom iznad sebe, vec uvek ispred sebe.
Nikada ne sleci, a da neznas da li ima nekog iza tebe.

Kod leta ka sebi, pravilo je sledece:
Kada padne desno krilo, korigujes desnu palicu ( Mode 2) na desno i obrnuto.

Ja sam imao srecu da mi je iskusni letac pokazao sve od samog pocetka, i pored 20h letenja na Phoenixu,
nisam smeo sam da poletim.
Sada je sve totalno drugacije, jer imam skoro 10h samostalnog .
Za pocetak bi bilo dobro da uzmes kod HobbyKinga Orange 3-Axis flight stabilizator i da sa njim pocnes. Zasto ?
Zato da bi znao da ce u slucaju nekih gluposti , isti , vratiti letelicu u horizontalni let. Samo pusti komande.
I za kraj, leti sto vislje da bi imao potrebnu visinu i vreme da se ispravi.
Jer, sve sto poleti, kad-tad mora da padne.
Toliko.
Ako nesto treba, tu sam...

Poslednja izmena:
Ima još jedna bitna stvar uvek budi okrenut leđima ka suncu i nikad ne leti u sunce.

Kao što kolega gore reče, na simulatoru nema adrenalina pošto nema rizika od materijalne štete. Takođe letenje na simulatoru ti je samo približno, pravom letenju.

Moja preporuka za početak ti je neki bixler ili malo skuplja varijanta easy glider. Na njima je armija ljudi naučila da leti, uz to zauzimaju malo prostora pa me moraju ni da se vade iz auta, tako da čim vidiš neku malu čistinu možeš da napraviš par startova. Nakon toga pređeš na neki glow ili benzinski trener visokokrilac pa tek onda ideš na niskokrilce... Svima su warbirds lepi i hteli bi da krenu odmah sa njima u RC priču ali su to po pravilu brzi i upravljivi modeli, a samim tim i nestabilni. Optimalan razmah krila za početnike je od 1300mm do 1800mm. Modeli ispod 1300 su poprilično vrcavi, a sa modelima preko 1800mm previše je novca u igri.

Preskoci te velike koaksijalce ;)
Mali su zakon. Klasa 450 kad padne, uh....

V911 je dobar pocetak. Nakon toga probaj sa V922. Kada uvežbaš to može neki klase 450 ali svaka neopreznost zna da košta u najboljem slučaju kao jedan V911. Inače kao što reče kolega bmibmc koksijalce zaboravi ma koliko veliki bili oni su klasične igračke. Kupueš samo ono za šta imaš rezervne delove u ponudi. I kod helija je poželjno da imaš barem jedan komplet u delovima. Da ne čekaš mesec dana da pristignu rezervni delovi.

Poslednja izmena:
Koaksijalci su dosadni za letenje - u pocetku ce i oni izgledati tesko za upravljanje, ali ako svaki dan budes leteo, veoma brzo ces se smoriti. Kod njih nema brzine, nema brzih okreta i adrenalina. Cak i najveci koaksijalac je los kada letis napolju ako ima i daska vetra...

Posto zivim u Rusiji, gde je pola godine jako hladno, a ostatak godine je cesto vetrovito, uglavnom letim sa malim helisima kod kuce. Za pocetak bi ti preporucio neki koaksijalac, ali sa 4 kanala, kao sto je E-flite Blade MCX2 - jako je stabilan, a ume odlicno da leti i nije *****an kao ovi kineski sa 3 kanala. Za kasnije, kada vec malo naucis da letis, MSR ili MSR-x (ako nadjes ovaj drugi - on je meni bolja varijanta).

Meni je MSR-x jos uvek izazov za letenje, pogotovo po kuci. Kupio sam i NanoCP, ali iz nekog razloga mi ne radi DX7 koji sam uzeo u Americi, pa ga nisam ni probao :( Skoro godinu dana mi stoji u kutiji...

Sta je sa DX7? Jesi probao da ubindujes neki drugi heli na nj?

Znam da si razuman covek i da si procitao upustvo, ali opet: ovo nece?

Mozda da probas umesto bind dugmeta da drzis povucenu trainer dok palis?

Dakle:
sve ugasis
upalis heli i pocne da trepce plavo na njemu
drzis bind (ili trainer) i upalis stanicu
posle 5 sekundi pustis bind (ili trainer)
pomeris rudder (levu palicu) u desno i drzis dok plava na heliju ne prestane da treperi
ugasis oboje i ponovo upalis

Ako si dobio AR8000 uz stanicu, kazu da nece da se binduje ukoliko ne ukljucis i onaj dodatni prijemnik (satelit)

Moze se tu jos sto sta probati da se vidi gde je tacno problem, ali ne znam koliko ti se zeza sa tim uopste...

Horizon hobby bi isto trebao da ti pomogne bez obzira gde si je kupio. Da li si probao njih da kontaktiras?

Trenutno nisam kod kuce da probam (opet), ali cu probati ovih dana da vidim da li se nesto izmenilo... Imam ovde u Moskvi likove koji to mogu da srede, samo nikako da odem do njih.

ok, ajde onda ovako. treba mi preporuka za stanicu i za heli. sto se stanice tice, nemam neke posebne zahteve. znam da je bilo price o tome, ali pretpostavljam da se nesto menjalo. mozda je nesto pojeftinilo, a mozda je izasla neka ekonomicnija varijanta.

za heli bih samo zeleo da bude malo veci. bar 30-ak cm. ali nista preterano veliko jer mi je cim da vukljam heli i baterije... bilo bi dobro da je jeftin jer ne volim da brinem o tim stvarima i ne zelim da mi bude zao da ga srusim.

Ja bih velicinu zaboravio za pocetak.
Ja sam krenuo naopako. 450, pa mcpx. 450 ni ne letim. Sa klasom 450 helikoptera mozes ozbiljnije da povredis i sebe i druge. Svaki put kad poletis, svestan si toga. Helikopter ko helikopter nije skup. Ali sa baterijama, stanicom i rezervnim delovima se to popne i na 400 eura. I to cene pre oporezivanja svake posiljke. Da ti odma kazem, meni taj 450 sad stoji kao ukras. Ako ga prodam - magarac sam. Ako ga zadrzim, isto tako.

Onda sam uzeo mcpx. Heli je kostao nesto oko 100 eura. Ko zna koliko sam letova imao sa njim. Mozda stete i nadogradnje jos 50 eura.
On se vise ne proizvodi. Nano je isto to samo je manji. Imas i klase 120, 250, ali mislim da ti se ne isplati sve to. Mikro helikopteri su zakon.
Stanica - ja imam dx6i. Mislim da ti bolje ne treba.

Antonio svakako bolje i duze leti, mozda covek ima kakav bolji savet :)

@bmibmc ti meni vojvodo, a ja tebi serdare. ;)

Nisam ti ja baš neko ko ima puno ličnog iskustva sa helijima. Letim isključivo avione barem za sada. Ono što znam o helijima je od ljudi iz mog okruženja koji imaju, lete helije. Mada sam ove mikro helije i probao, leteo naravno ne one koksijalce. Iskreno da kažem ovi 450 pa na gore su ozbiljne mašine i imam strah i da sam u blizini dok leti, hebiga 90 posto vremena u letu lopatice su u ravni sa pilotom, i imaju previše kinetičke energije a po meni je previše pokretnih delova. Ja volim da se opustim dok letim koliko je to moguće, a ne da budem pod tenzijom čitavo vreme.

P.S. za onaj mali kineski V911 znam pouzdano da je bukvalno neuništiv drugar ga dva puta davio u jezeru, dva puta u fontani i što je najbolje svaku put blago prosuš i to verovali ili ne leti ponovo bez greške.

:D

Mislim da Subtractor ima v911. Ja sam svoj poklonio pre prvog leta. Da imam sa kim da vozim letece sprave :D
Helikopter je prava zuca. Slabije leti po vetru i stanica je krs, ali za one pare je citava prica odlicna. Da li turnigy 9x moze za v911?

Sad, WLToys ima i 6 kanalni mikroheli, v922. To je ozbiljan mali heli sa 3D mogucnostima.
Medjutim, kako slicno kosta mcpx ili nano cp x, mislim da je amerikanac bolji izbor ako se nadje za normalne pare...

Let na nekompjuterizovanoj stanici (dx4, dx5) je jako komplikovan. Zato je dx6i minimum (po meni). Ona sto dodje uz v911 je za ne komentarisati uopste :)

Po meni:
Spektrum stanica (dx6i, dx7s...) + blade helikopteri ili
Turnigy + WLToys helikopteri (ili hobbyking helikopteri)

Kasnije, kad poletis kako treba (a dosta sati ce trebati) - znas sta treba da kupis.
Evo kako covek leti moj 'ukras'

A ja? Ko baba na stiklama... Poletim i vozim osmice... Bacanje para...

nista mi niste pomogli :D
gnjavicu se za sada sa v911. hteo sam nesto vece kako bih mogao da ga vozim napolju sa drustvom, a da ne brinem o vetru.

V911 može bez problema da se binduje sa stanicom T9X, ali V922 ne druga je modulacija. Da ne razmišljaš šta sa čim može da se upari kupiš spektrum i onda možeš da gaziš sve horizon hobby BNF modele autiće, avione, helikoptere.

E sad dx6 je apsolutni minimum što se tiče kvalitetne stanice Dx7 poželjan...

Dobio sam na poklon Rastar-ov Lamborghini Reventon i super je za zezanje ali imam problem, na preko 5m udaljenosti ne mogu da ga kontrolišem. Da li je moguće nekako povećati domet na više od 5m (da se budži daljinski ili na samom autu da se montira antena)? Ili mogu da iskoristim neki drugi daljinski koji radi na 27MHz?

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    937.4 KB · Pregleda: 194
U pitanju je igračka, a ne rc model, tako da nema svrhe praviti od babe devojku. I domet od 5m ti govori da je to igračka za po kući a ne za napolje.

Pitanje je šta je tu "osakaćeno" da li antena u prijemniku ili predajniku ili sami prijemnik, predajnik... A sobzirom na veličinu "modela" i da nema vidljive spoljne antene na prijemniku moguće je da njena dužina ono što pravi "problem". možeš na prvu loptu da rastaviš auto i antenu sa predajnika izbaciš van kroz neku slamčicu da bude napolju u vertikalnom položaju...
A da ne bi ostao uskraćen za odgovor malo laičke teorije antena. Za 27MHz teoretski antena treba da bude jednaka talasnoj dužini za tu frekfencijiu koja iznosi 264cm za 27MHz i to je teoretski dužina antene koja bi imala najveći prijem. Kako je to predugačko za tebe dužina antene se deli sa 2 pri svakom smanjivanju iste sve dok ne dođeš do neke tebi prihvatljive dužine. Npr. 264/2=132cm to je sigurno predugačko tebi, pa sad deliš 132/2=pa je to 66cm i tako dalje. Svako skraćenje smanjuje drastično domet uz to na nivou zemlje je on još kraći. Iseci par zica na 8cm, 16cm, 33cm pa zalemi ih kao antenu i vidi koja ti paše.
Stim da mislim da je 33cm neki minimum za neki pristojan domet od par desetina metara.

Poslednja izmena:
Za koliko para bi mogao da se kupi kompletan drone sa kamericom? Mnogo me zainteresovao fpv racing :D
Sastavljanje, lemljenje... nije problem, ali uparivanje delova jeste pa onda preferiram out of the box, ali i u delovima odgovara ako bi neko mogao da pomogne

Samo se vi zezajte. Kada vas počnu vijati babe i tući kišobranima uz povike DRON!! DRON!! DRON!!, i kada vas pokupi žandarmerija zbog (mogućnosti za) izazivanja opšte opasnosti (na utakmicama), češaćete se gde vas ne svrbi.

:D :d :D :d :D

Za koliko para bi mogao da se kupi kompletan drone sa kamericom? Mnogo me zainteresovao fpv racing :D
Sastavljanje, lemljenje... nije problem, ali uparivanje delova jeste pa onda preferiram out of the box, ali i u delovima odgovara ako bi neko mogao da pomogne
Vrlo uopšteno pitanje, a cenu je nezahvalno reći, pošto ima previše varijabila... Onako okvirno, stanica, mulikopter, fpv oprema, baterije, punjač... Po meni teško ispod 1k €.

Moj predlog ti je da kupiš stanicu, multikopter neku jefinu varijantu za početak i naučiš prvo da pilotiraš letelicom, što ipak nije tako jednostavno baš kako izgleda. Posebno je bitno da naučiš pilotiranje u manual modu, pošto gps mid npr zna s vremena na vreme da pobrljavi zbog solarnih oluja pa letelica neretko odleti u nepoznatom pravcu...

Kada savladaš osnove pilotiranja i kreneš rutinski da letiš kreni da razmišljaš o nabavci fpv opreme. Sve ovo ti govorim kako ne bi spucao brdo para u opremu koju ćeš izgubiti ili slupati o livadu.

Niko po rođenju ne krene da se bavi npr. parkurom već prvo nauči da puzi, hoda, usavršava godinama te veštine pa onda kreće sa jednostavnim parkur vežbama, da bi kroz neko vreme savladao zahtevnija kretanja...

Kako god imaš i pm.

Poslednja izmena:
Moze da se kupi DJI Phantom 2.
Imas ga kod nas..

Imas i Blade ... Pisi na Pm , jer nema besplatnog reklamiranja...

Hvala, ali nema potrebe. I phantom kosta 1000$.

Ima brdo ovih kineksih kvadova od po 100$. Nemaju kamericu, ali ne vidim zasto kvad sa kamericom kosta 1k, a bez moze da se napravi i za 100 :D

za sada nemam vremena da se bavim time, a ide i zima pa svakako ne bih leteo puno. Sacekacu sledecu sezonu pa cu da vidim novu ponudu tada. a dace bog i vise para

Hvala, ali nema potrebe. I phantom kosta 1000$.

Ima brdo ovih kineksih kvadova od po 100$. Nemaju kamericu, ali ne vidim zasto kvad sa kamericom kosta 1k, a bez moze da se napravi i za 100 :D

za sada nemam vremena da se bavim time, a ide i zima pa svakako ne bih leteo puno. Sacekacu sledecu sezonu pa cu da vidim novu ponudu tada. a dace bog i vise para

Ta kineska vnago nemaju pola od onoga sto pristojan quad ima.
Nema gps, nema kvalitetan uredjaj za kontrolu nagiba, nema kvalitetne elise, motore...

A Subtractor nema 1000$ :D
Opet, slazem se da ne treba kupovati na prvu nego se dobro raspitati pre kupovine.

Ako je za zabavu, mislim da neki micro ili mini model bolji izbor. Ako se zaljubis u hobi, lako je posle pare skasiti :d
I stanica je bitna, ali to nema sanse da ubedis nekog iz prve da da pare za to :) Nit' leti, nit' nista

Nazad
Vrh Dno