Šta je novo?

Rc modeli

kada odes na secure checkout imas dole mesto za kuponce.

Inace da dodam jos malo utisaka.
Vezbao sam koliko sam mogao u sobi i napredovao sam :D Uspevam da ga odrzavam na relativno malom mestu i retko padam. Cak sam uspeo da brzo odreagujem i sprecim udarce u police par puta. Sve u svemu, vrlo je jednostavan za letenje i lako se uci. Na zalost, vreme ne moze biti gore za ovo pa ne mogu da vezbam vise napolju gde bi bilo znatno lakse.
Trim funkcije na daljincu su fenomenalne. Pravo spasenje. Nisam ocekivao da je to toliko bitno. Svaki put kada dignem heli, on se drugacije ponasa. Verovatno i pozicija baterije utice na balansiranje. Uz trim, uspevam da korigujem sve tako da heli ostaje skoro u mestu.

Jedina zamerka su mi baterije. Nije da nisam ovo ocekivao (i u opisu pise od 5-8 min), ali opet kvari zabavu kada se uigras, a on pocne da se spusta i kada je na max. Punjenje baterija preko usb traje cak 42-43 min i time nisam nimalo zadovoljan. 15-20 min je ono sto sam ocekivao. nije da je sam heli ista losiji, ali svakako treba dokupiti jos baterija i mozda jedan punjac. Videcu da mozda kupim neke druge baterije za micro heli i modujem konektor da im pase. ne deluje previse komplikovano.

Radi kupon ja porucio! Hvala puno, mislim da je ovo super stvar za pocetnike jos po ovoj ceni - HIT. And now we wait...

subtractor
Jel stigo u orginalnoj kutiji, jel moze da se iskoristi za poklon ?
Jel ti ovo prvi heli, svi pricaju da je ovaj tezak za upravljanje, vidim brzo si se navikao na njega ?

subtractor
Jel stigo u orginalnoj kutiji, jel moze da se iskoristi za poklon ?
Jel ti ovo prvi heli, svi pricaju da je ovaj tezak za upravljanje, vidim brzo si se navikao na njega ?

Mislim da jeste original kutija. Mada je to najlakse iskopirati. U svakom slucaju, kutija ne izgleda ni malo jadno tako da bi mogla za poklon bez problema. Jedino sto se vidi da je bila nagnjecena malo.

Da, ovo mi je prvi heli. Nije toliko tezak za upravljanje. vec ga odrzavam u vazduhu tokom celog trajanja baterije. Za sada ga samo odrzavam na malom prostoru posto sam ogranicen na sobu i samo ga pomalo setam oko sebe. Jednom kada se koriguje balansiranje, uz minimalne napore moze da stoji skoro u mestu. ume da vude na neku stranu ili da se rotira, a to se menja tokom voznje. Kada mi se prazni baterija dajem sve veci gas i rotacija moze da se promeni na potpuno drugu stranu.

BTW, pokusacu da mu zbudzim neke baterije.
verovatno cu kupiti ove
http://dx.com/p/tiger-5001s-1s-3-7v...ttery-pack-for-r-c-aircraft-more-3-pcs-180594
ima i par slicnih proizvoda. verovatno nisu bas punih 600mAh, ali nema veze (450mAh bi trebalo da me drzi oko pola sata u vazduhu). Jos ako nadjem neki dobar punjac... pa i ako je brzi....
Dobra stvar je da se svaki deo koji potencijalno unistim, moze kupiti vrlo jeftino.

Hahahaha, odlicno :)

To dok si blizu zemlje (visina manja ili jednaka precniku rotora) se zove ground effect. U principu pojacava protok vazduha.
Takodje, najbolje bi bilo ga odmah dici na oko pola metra da se ziroskop dozove sebi :)
Ako je previse responsivan, malo smanji dual rate.

Ako hoces pravilno da naucis onda odvezi puno baterija ne okrecuci ga vec samo gledajuci mu u ledja. Onda osmice, ali ne rotiras nego ga uvek i samo gledas u ledja.
Kad steknes sigurnost, okreni ga tako da vidis jedan od bokova.
Posle toga ide lebdenje da ga gledas u celo.

I ja sam uzeo mikro heli
Bez flybara je i previse je zivahan. Jako je tesko ga voziti u sobi. Kad ga okrecem u mestu desno, on ode pravo levo, ako okrenem levo, on krene nazad. Ludilo!
E kad izadje napolje, moze svasta :) Premotati na 4:15

Napomena: daleko sam ja od ove voznje :)

Ako nisi iskusan, jako je teshko kretati sa nechega shto je kao Blade mCP X... Najbolji put bi bio mCX2 (koaksijani, 4 kanalni), pa onda mSR X (klasicna shema, ne 3D), pa tek onda mCP X.

Trenutno sam na nivou mSR X, letim u stanu (poshto zivim u Moskvi i nema shanse da letim napolju zimi) i posle gomile padanja i lupanja o zid, polomljenih skija i josh koje chega, sam nauchio da ga drzim stabilno i letim po sobi od 15-ak kvadrata bez problema. Kada nauchish lepo da letish na klasichnoj shemi, koaksijalni helishi postaju veoma dosadni za letenje jer su spori i nezahtevni za upravljanje...

Sledeci helish koji gledam je Blade Nano CP, ali tek posle kupovine nekog ozbiljnijeg remote-a, DX6 ili DX7, naprimer.

Poslednja izmena:
BTW, pokusacu da mu zbudzim neke baterije.
verovatno cu kupiti ove
http://dx.com/p/tiger-5001s-1s-3-7v...ttery-pack-for-r-c-aircraft-more-3-pcs-180594
ima i par slicnih proizvoda. verovatno nisu bas punih 600mAh, ali nema veze (450mAh bi trebalo da me drzi oko pola sata u vazduhu). Jos ako nadjem neki dobar punjac... pa i ako je brzi....
Dobra stvar je da se svaki deo koji potencijalno unistim, moze kupiti vrlo jeftino.

Pazi na dimenzije baterija i kupi ih na hobbykingu. Mislim da je 300mAh maksimum zbog tezina/zapremina odnosa.
Pre nego sto se odlucis za konkretan primerak, pogledaj i tudje komentare na te baterije.

Imaju dva v911. Noviji ima kacenje kao i mcp x, odnosno FP100.
Ako je taj, onda kupi ili ovu ili ovu
Razlika je sto jedna ima max. praznjenje 35C, druga 45C (10,5A i 13,5A). Ja sam narucio 45C, a imam i 35C. Nisu stigle ove vece, pa ne mogu nista da ti kazem da li ima razlike.

Da ne bi placao punu cenu, postoje buddy kodovi.
To ti je: ja kupim, dobijem kod, taj kod okacim na ovaj sajt. Interess: ako neko kupi sa tim kodom, on dobije jeftinije, a jos i ja dobijem tu razliku. Bezbolno za obe strane, samo je HK na "gubitku".
Fora je sto u narudzbi mozes kupiti jedan artikal i to max. 3 komada istog po toj povlascenoj ceni.
Kodovi su na rcsearch i tu potrazi baterije za koje se odlucis. Pretrazis preko search (copy-paste sa HK sajta), odaberes, kliknes na plavu korpu i ona te odvede na HK. Cena ce biti manja i pored nje ce da bude '*'. Ti samo odaberi koliko ces da ubacis u korpu (max. 3) i to je to. Jos pazi na Warehouse (tvoje je International). Ako nije jasno -pitaj :)

Nemoj da vozis pola sata u cugu. Pustaj uvek da se motori i FETovi ohlade. Kratko ce da ti traje elektronika ;)

BTW. uzeo sam i ja jedan preko tvog koda. Hvala. Jos cu da vidim da li ce za poklon ili cu da se zezam i sa njim :)

Punjac... ako kupis punjac - u sportu si!

Ako nisi iskusan, jako je teshko kretati sa nechega shto je kao Blade mCP X... Najbolji put bi bio mCX2 (koaksijani, 4 kanalni), pa onda mSR X (klasicna shema, ne 3D), pa tek onda mCP X.

Trenutno sam na nivou mSR X, letim u stanu (poshto zivim u Moskvi i nema shanse da letim napolju zimi) i posle gomile padanja i lupanja o zid, polomljenih skija i josh koje chega, sam nauchio da ga drzim stabilno i letim po sobi od 15-ak kvadrata bez problema. Kada nauchish lepo da letish na klasichnoj shemi, koaksijalni helishi postaju veoma dosadni za letenje jer su spori i nezahtevni za upravljanje...

Sledeci helish koji gledam je Blade Nano CP, ali tek posle kupovine nekog ozbiljnijeg remote-a, DX6 ili DX7, naprimer.

Joj, imam taj mCX2 (u delovima) i mrzeo sam ga. Gubi trimovanja kako se prazni baterija, tezak=trom=kad slupas mora nesto da se pokarambasi.

Zbog onog X (AS3X® Digital Flybarless System), stabilizacija svih Xeva je ista. Jedino sto je msr x sa fiksiranim napadnim uglom rotora i ne moze da leti 3D.

I moja soba je 3x5m. Moracemo napolje. Ja ga vozim na dx6 i kad ga rotiras desno dok lebdi u mestu, on krene napred levo. Ako rotiras levo, on krene nazad. Zbog toga nije zgodan za pocetnika u sobi, ali napolju bi se covek snasao :)
Q: Da li je mozda programski uradjena neka kompenzacija na msr x ako kod tebe nije slucaj ili se i tebi desava isto?

A koja reazlika u dishcarge rate? Video sam te oznake, ali mi nista nije jasno. Ono sto sam procitao je da je to samo max snaga koja se moze isporuciti u momentu, sto znaci da bi autic npr mogao da ide brze. Ono sto me zanima je da li mi to pravi ikakvu razliku za heli. Nesto ne vidim kako bih mogao to da iskoristim osim da se vrlo brzo popnem na vrlo veliku visinu :D

i jos nesto, sta su 23s, 12s, 2s... oznake baterija?

'C' je oznaka za discharge rate i predstavlja broj (koeficijent) koji se mnozi sa kapacitetom baterije.
Dakle, 300mAh, 35C je = 0,3Ah * 35/h= 10,5A
Ako su na bateriji navedena dva broja, recimo 35C - 50C, prvi broj je kontinualna struja, a drugi 'burst' tj. na neki kraci period moze dati 50C.

U praksi, baterije sa vecim 'C' daju stabilniji i veci napon tokom praznjenja. Barem sa ja tako primetio :)

Svaka LiPo (a i ostale) su sastavljene od celija. 2S, 3S itd. predstavlja broj celija povezanih u seriju. 2P, 3P je broj celija povezanih paralelno.
Svaka celija ima napon od 3,7V (nominalno) i kada vidis 3S, to znaci da je baterija na 3*3,7V = 11,1V (nominalno)
Ako uzmes jednu celiju (jedne tehnologije) i ona ima kapacitet od 300mAh i povezes takvih 5 paralelno onda imas 1S5P bateriju koja je kapacitet 1500mAh. Tebi je kad kupujes uvek naveden ukupni kapacitet i jedino o cemu brines je napon i dimenzije baterije :)

A jel ti je kacenje kao o ovom linku ?

da, mada mi to ne predstavlja problem. u kelcu imaju da se kupe ti konekotri. zovu se ph koenktori i vrlo su jeftini.

@bmibmc
hvala na informacijama.

evo jos malo pitanja :D
zasto je ova baterija ovako jeftina
http://www.hobbyking.com/hobbyking/...Lipo_Pack_Fits_Nine_Eagles_Solo_Pro_100_.html
ili ova
http://www.hobbyking.com/hobbyking/...Lipo_Pack_Fits_Nine_Eagles_Solo_Pro_100_.html

i da li postoje brzi punjaci za ove baterije? Ne bih bas da moram da punim bateriju po 1.5h.

merio sam nosivost helija i nisam bio impresioniran :D
dodavao sam tegice sa misa. oko 5 grama moze da nosi bez problema, ali uz veci broj obrtaja. Vec drugi teg cini letenje nemogucim. dakle, grubo receno, baterija do 10 grama bi mogla da se nakaci. sto znaci da sam odustao od onih od 600mah jer ocigledno nece odgovarati. Ono sto gledam je koliki ce biti dobitak jer veca baterija zahteva i vece trosenje iste. do duse, za 4.5$ po bateriji, svaki dobitak je zapravo odlican :D

Da li neko planira neku kupovnu na HK u skorije vreme? Da podelimo trosak

Nisu te jeftinije, no su one skuplje jer pokrivaju veci broj modela. Dakle, iste baterije, razlicit konektor.

Brzi punjaci bas za njih? Nisam vidjao.
Mozes uzeti neki od punjaca sa HK sajta. Samo oprez. Za vecinu njih treba napajanje. Mozes iskoristiti neko od laptopa ili od HDD kucista ili da prepravis kompjutersko (kao sto sam ja)
Jos bi ti trebao recimo ovaj ili ovaj kabl za paralelno punjenje.
Neki likovi napominju da tu u moze biti mali problem zbog razlicitog nivoa ispraznjenosti baterija. U principu, one teze da se iznivelisu, ali ako bi razlika ispraznjenosti bila veca (recimo stavis bateriju ispraznjenu na 3.5V i drugu na 4V, ova od 4V bi mogla otici mozda i preko 4.2V sto moze biti kobno za nju).

Ja imam cetverostruki punjac slican ovom i onda mi ne treba taj "razvodnik". Stavim da se pune strujom od 1C - 3C (od 1 do 3x njihovog kapaciteta) i to je to.
Nekad sam imao i ovaj (za njega ti treba neko napajanje) i OK je.

HK segmentira postarinu po tezini. Mislim da ti ne treba niko jer koeficijent ide od 0.016$/g (za 1.5kg) do 0.04$/g (za 100g)

Joj, imam taj mCX2 (u delovima) i mrzeo sam ga. Gubi trimovanja kako se prazni baterija, tezak=trom=kad slupas mora nesto da se pokarambasi.

Zbog onog X (AS3X® Digital Flybarless System), stabilizacija svih Xeva je ista. Jedino sto je msr x sa fiksiranim napadnim uglom rotora i ne moze da leti 3D.

I moja soba je 3x5m. Moracemo napolje. Ja ga vozim na dx6 i kad ga rotiras desno dok lebdi u mestu, on krene napred levo. Ako rotiras levo, on krene nazad. Zbog toga nije zgodan za pocetnika u sobi, ali napolju bi se covek snasao :)
Q: Da li je mozda programski uradjena neka kompenzacija na msr x ako kod tebe nije slucaj ili se i tebi desava isto?

mSR X je odlichan za neki srednji nivo skill-a, skrece odlichno u desno, dok je za levo dosta teze zato shto krece brzo napred na pochetku manevra, pri kraju ide nazad :d To znachi da mu treba dosta mesta ako hocesh da pravish shire krugove na levo. Inache je stabilan i dosta brz helish, u sobi morash bukvalno da ga drzish "za uzde" jer ako ga pustish malo, ode u zid ili luster...

:D

Ja sam mu smanjio dual rate na 30% uz standardnih 30% EXP da bi se mogao kontrolisati.

koji najjeftinije punjac da uzmem za one 300mah baterije? shvatio sam da cu spaliti trenutni punjac ako probam te baterije.
sve sto sam mislio da uradim pada u vodu zbog ovoga ili onoga. hteo sam da napravim punjac sa 2x 18650 baterije da mogu da punim baterije napolju, ali ne mogu jer v911 punjac nije dovoljan, a sve dodatno biva preskupo. Onda sam mislio da uzmem neki 18650 punjac, ali nikako da uklopim ideju bez napajanja.

palo mi je to na pamet, ali nisam mislio za daljinski nego sam mislio da ubacim u neko kuciste 2 baterije i da to nosim kao akumulator za punjenje.
http://dx.com/p/4-x-18650-batteries...n-light-usb-port-for-iphone-ipad-white-128888

samo sto bih ja u ovo stavio 2 baterije a ostatak mesta iskoristio za elektroniku za punjac.
prva ideja je bila obican punjac za 18650 i ogranicavanje napona na 5V kada se ne puni na struju pa bi lipo punjac dosao na to, ali nemam lipo punjac :D sve bi to islo u bilo kakvu plasticnu kutiju.

ovaj punjac sa linka je fenomenalan ako radi onako kako mislim da radi. dovoljan je neki mali rele da prebacujem modove punjenja 18650+lipo sa usb-a i punjenja lipo na 18650 za outdoor, ali mi i dalje fali konverter 5V na 4.2V 600mA. cak i ako to uradim, opet je to samo za jednu bateriju sto je useless. dakle i dalje mi fali hebeni punjac

Kako mislis da ces spaliti punjac koji imas? Kojom strujom puni? 150mAh? To znaci da ces 300mAh puniti nesto malo vise od 2h.

Ovo sad za napajanje dok si vani te takodje nisam najbolje shvatio. Imas ovo. Treba ti jos lipo baterija, neka veca i da - treba ti punjac.

ma video sam da su se ljudi zalili da im punjac crkava na tim baterijama.
a i dugo punjenje jednostavno ne dolazi u obzir. mislim, da se vozim 15 min pa da cekam 2 sata je neprihvatljivo.

punjenje za outdoor sam mislio da napravim da ne bih trosio AA iz daljinca. nasao sam jeftine 18650 od 4000mah pa sam hteo svoj puinjac da napravim. kada sam kuci, na tom punjacu bih punio i 18650 i lipo, a kada sam napolju, te 18650 bi bile kao akumulator.
postoje oni emergency chargeri koji se napajaju sa 18650, a imaju usb izlaz. sa time mogu da napajam usb punjac za lipo. a punjenje 2x18650 je lakse nego 6xAA.
malo sam se iznervirao, ali cu uraditi vec nesto. na kraju krajeva, mogu da uzmem brdo baterija od 150mah.

Je l mogu da narucim vise narudzbina preko HK sa buddy kodovima? Samo je jedna stavka moguca sa buddy kodovima po narudzbini, ali sta ako ja zavrsim jednu kupovinu pa odmah posle uzmem drugu?

nisam se nikad bavio RC modelima ali sam oduvek imao zelju :) kao klinac sam imoa 2 3 kvalitetna rc autica koje i dan danas cuvam :) hteo bih da kupim neki quadcopter ili hexacopter. Gledao sam dji naza pa me interesuje da li neko ima iskustvo sa ovakim modelima? kakva radio stanica je potrebna koliko je tesko da se upravlja sa istim i da li bi mozda mogo da koristim za neka snimanja tipa da nakacim gopro ili neki veci aparat? gledao sam svasta po netu ali nisam naso bas neki klip gde ima detaljno objasnjenje svega. takodje niko ne pominje trajanje baterije sem jednog lika koji kaze da sa 2 baterije moze da leti oko 10 12 min. jel to istina? :) nekako mi je to mnogo malo za 2 baterije :) thx

Shto se tiche quadcoptera, imam Blade mQX i interesantan je za letenje, moze chak i u sobi da se leti, ali nije preporuchljivo (ja sam svoj odvalio o luster i trenutno mi ne leti kako treba...). Moze dosta dugo da leti od jedne baterije - 15 minuta bez problema. Motori su jaki i zahteva znanje letenja na helikopterima srednjeg nivoa (postoji i mod za pochetnike gde su smanjene reakcije na kontrole). Ono shto je plus quadcoptera - u principu nema shta da se polomi kod njega osim samih propelera. Medjutim, nekako sam uspeo da ga ubijem - udario je u luster i pao sa visine 2 metra na parket...

Postoje josh quadcopteri kojima se upravlja preko iphone ili android telefona - kao, naprimer, Parrot. Oni su mnogo stabilniji i laki za upravljanje, ali meni to nije to... Kada letish na mQX, imash osecaj da ti upravljash mashinom.

ne bih uzimao nesto sto se vezuje na iphone ili android. pre bih iso na neki radio transmiter. hvala na ovom linku gore. poceo sam polako da citim sta mi sve treba i sta sve postoji :)

v911 vozio sam, nije uopste lako, bolje se snalazim napolju nego u kuci, cak odolevam i vertu 3-4m/s, mali je zvrk, manji je nego s107 i tezi za voznju, jedna baterija se puni za 30min, druga za 45min, uz kombinaciju od 2 je sasvim dovoljno za pocetnike, kako mu slabi baterija leksi je za upravljanje u kuci, dok napolju trazi punu snagu da se izbori sa vetrom.

Moram da se prikljucim u ovu temu, imam problem sa mojim mini RC helikopterom:

25030_03.jpg

http://www.daynilshop.com/quick-thunder-6009-mini-black-helicopter.html

dsc02261lw.jpg

Dobio sam skoro besplatno ovaj helikopter na nekoj aukciji. Prodavac mi je rekao da je na njemu sve radilo i da ga par meseci nije koristio i kada ga je ukljucio nije htelo da mu radi da samo svetlela dioda i da je kao baterija se pokvarila i pokusao da nadje drugu pa odustao a orginalnu bacio. Za njega baterija ide Lipo 3,7V 85mAH .
Ja sam uzeo iz Sony Erisson K800i telefona bateriju od 3.6V 550maH i privezao je umesto orginalne i ista stvar se i meni desila. Svetli neka crvena mala dioda na elektronici kad se ukljuci helikopter dole na dugme ON/OFF ali ne reaguje na komande upravljaca.
Probao sam direktno zice od te baterije na svaki od 3 motorcica helikoptera i svaki se dobro okrecao.
Jel ima neko ideju sta tu moze da ne bude u redu? Da li je prijemnik u helikopteru i ne znam ni kako on izgleda u ovom modelu?
Prodavac mi garantuje da je bio isrpavan i da godinu dana ga nije pipao i kao da nemoguce da mu se sjebala mehanika ili elektronika od mirovanja osim baterije sto mu se prepraznila kao

Je l to IR daljinac? Pogledaj na njemu da li radi predajnik i da li "gadajas" na pravo mesto

Druga stvar, kada sam tek dobio v911, ubacio sam baterije, ali se nista nije desilo. Bilo je potrebno ukljuciti daljnac i ubaciti bateriju u pravo vreme da bi se povezali. Sada nemam nikakvih problema, ali taj prvi put smo ga jedva upalili (koliko god cudno zvucalo :D)

Kako se skida zadnji motor na v911 na malom propeleru, izgleda da je zaribao, nece da okrece, pretrpeo je udar, mozda se igla malo iskrivila, mada se ne primecuje, kad se doda gas greje se, znaci prima struju, al je negde zaglavio ?

Najgore je sto ne znam sta je ovde prijemnik ima dve plocice na prvu se kaci baterija to je ovo:
dsc02268h.jpg

Sastoji se iz te dve plocice i nemam pojma gde da trazim prijemnik ni kako on izgleda:
dsc02269ro.jpg

Nazad
Vrh Dno