Šta je novo?

Rc modeli

U redu, hvala. I ako može odgovor na PJ-ovo pitanje :)

Puni se oko 40min.

Kineski i ovi u Uscu i Delti nisu isti.

Ja sam uzeo kod kineza, 2200 din...hehehe vrhunska stvar. Jedino mi malo teze ide stabilizacija dok je u vazduhu,kako god okrenem tockic on se vrti oko elise :) :) Naprijed - nazad, lijevo - desno ide solidno kad je stabilizovan. Domet mu je nekih 50-ak metara, dalje nisam probao jer je zavrsio na komsijinom drvetu :p

Ne znam sta kazu ovi koji imaju ne-Kineze, kakva je upravljivost,da li je precizan kontroler?

Ja sam uzeo kod kineza, 2200 din...hehehe vrhunska stvar. Jedino mi malo teze ide stabilizacija dok je u vazduhu,kako god okrenem tockic on se vrti oko elise :) :) Naprijed - nazad, lijevo - desno ide solidno kad je stabilizovan. Domet mu je nekih 50-ak metara, dalje nisam probao jer je zavrsio na komsijinom drvetu :p

Ne znam sta kazu ovi koji imaju ne-Kineze, kakva je upravljivost,da li je precizan kontroler?

KAda se utrimuje helicopter, mora da lebdi u vazduhu, bez da rotira levo ili desno.
To je osnovno podesavanje kako za amatere (taj sam) tako i za profi. Imam kolegu na poslu koji se godinama takmici u akrobatskom letenju na rc i nitro modelima.

Kapiram to, ali ovaj moj nesto slabo reaguje na tockic....otprilike 80% kruga koji napravi tockic helikopter ne reaguje a onda u poslednjih 20% pocne da se vrti kao lud oko svoje ose...e tu je malo tesko naci sredinu.

Sve su to Kinezi, jedni su verovatno malo kvalitetniji, a da ovi u Uscu i Delti deru momacki, deru. 100% ima drugi izvor za manje para, ako nista drugo naruciti preko interneta.

Sve su to Kinezi, jedni su verovatno malo kvalitetniji, a da ovi u Uscu i Delti deru momacki, deru. 100% ima drugi izvor za manje para, ako nista drugo naruciti preko interneta.

NIsu sigurno isti. Ovaj o kome sa pisao na strani kostaju 59$.
Deru nas i supermarketi za nesto sto se svaki dan kupuje, paq niko ne drami.

postoji i RC prodavnica prekoputa Beogradjanke, prodaju i sitnice za mobilne, blizu one kappa radnje ili koja je vec.

A tu je i RC prodavnica na sajmu, izmedju one kockaste i najvece hale 1 u hodniku,

pa ljudi uporedite cene...

Ja sam pronašao na Kupindu RC helikopter (bilo je i IC modela za menja para) za 3200 din, navodno je domet 50m ali još nisam stigao da ga testiram napolju. Baterija stvarno traje oko 8 minuta samo imam problem da stalno moram da ga podešavam da se ne okreće u stranu :mad:

Kutija i sam helikopter izgledaju otprilike kao na slici

Prilozi

• 1230485_100627134205_100_0857.jpg
    1230485_100627134205_100_0857.jpg
    69.2 KB · Pregleda: 174
Za trening pilotiranje kako avionima tako i helikopterima ima par simulatora na pc-u a jedan od najboljih je Realflight G5 na netu postoje šeme kako prepraviti rc predajnike kako bi ih konektovali na pc i njima upravljali u simulatorima.

Ja sam pronašao na Kupindu RC helikopter (bilo je i IC modela za menja para) za 3200 din, navodno je domet 50m ali još nisam stigao da ga testiram napolju. Baterija stvarno traje oko 8 minuta samo imam problem da stalno moram da ga podešavam da se ne okreće u stranu :mad:

Kutija i sam helikopter izgledaju otprilike kao na slici

Ovaj moj je slican tvom helikopetru.
Ne moram da ga stalno trimujem u vazduhu.
Kada ga utrimujes , obrati na zvuk koji elise stvaraju. U jednom momentu ces znati da je to to.
Ipak, ovak , koji sam pazario kosta na strani oko 59 $, a za xxxxindu sajtovima nisam siguran u legalnost robe.

Jel to ovaj? Syma s107, 26dol+2dol shipping? :eyebrows:

Edit: Evo bas taj model sve ukupno sa shippingom 31evro Syma s032 sto ce reci da deru momacki ove nase derikoze.

Poslednja izmena:
A neki RC tenkovi, ima negde?

Zar je moguce da su im baterije tako slabe? :| Ja sam mislio da pazarim jedan ali 8 minuta.... to je premalo.

Zar je moguce da su im baterije tako slabe? :| Ja sam mislio da pazarim jedan ali 8 minuta.... to je premalo.

to i mene odvlaci od kupovine. jeste, imam 26 godina, ali zaista sa RC helikopterom, uopste se ne bih "vozikao" vec bi ga iskljucivo slao na "misije". :) a 8 minuta je malo za misiju. :(

Koliko brzo to čudo leti?
Domet je mali, samo 50m, mada neka skuplja letelica bi to prebacila.

secam se da ih je bivsi Slovenijales josh 1998 prodavao za 500 maraka po komadu - rc helish i avion na benzin. jedan model iz obe kategorije, i glomazan daljinac, al znam da su imali range daleko preko 100 metara ...

Ima negde u blizini Kneza radnja Big toys for big boys ili tako nesto. Kolega svratio dok je bio na pauzi i uzeo katalog. Cene od 15-30/40k, ali sve ozbiljna masinerija. Dvotaktni i elektro motori itd...bas dobre stvarcice...

Ovde je bio...sad sam video ovu knjizicu opet, neko je vec postovao njihov link ako sam dobro video.

@igoritza nije to prijatelju benzin već nitrometan.
Za ozbiljne radio stanice na 2,4Gz treba odvojiti oko minimum 300€, s'tim da je domet daleko iznad par stotina metara, pravi helikopteri koštaju daleko više od tih 5-10k dinara tako da su to što kupujete igračke! Za onag ko planira ozbiljno da se bavi tim hobijem ta cena za predajnik i nije skupa pošto jedan predajnik možeš koristiš bukvalno na svim modelima koje poseduješ. Pravi rc modeli su ujedno i jako opasni jer mogu da izazovu velike materijalne štete, pa i gubitke života.

No R/C hobi se može debelo isplatiti i naplatiti ali tek kada se u posedu ima ozbiljna letelica i da je ona u rukama veštog pilota!
Najčešći vid komercijalne upotrebe RC modela je za Areal Photo, zatim snimanje i provera isparvnosti konstrukcija na nepristupačnim mnestima kao što su npr. mostovi, visoki dimnjaci... ali se veoma često koriste i u video produkciji za snimanje kadrova iz vazduha!

Video produkcija spota sa rc helijem!

Heli u rukama profi pilota!

Povreda nastala elisom!

antonio, javicu ti se ako zaradim da kupim sebi jedan "mushki helikopter" kakve si opisao, sa sve radio stanicom :)

Onom T-Rex 600 sto ga baja izuo kako vozi je cena oko 500$, strasna masina.

Ja imam isto syma s107, vidim neko je komentarisao za vreme leta, sasvim je dovoljno 8 minuta, bas prvi dan i nije kad ga tek kupite, ali posle je dovoljno. Preko usb-a se puni za pola sata, i opet moze voznja, nije neki problem. Inace 8 minuta posle bude dovoljno jer se smori covek malo :) , u pravu su oni koji kazu da su ovo samo igracke, nemas tacnije sta da radis sa njima sem da ih vozikas po stanu malo, kad se izvestis za dan-dva bude dosadno. Upalim ga ja ponekad naravno, ali tad je i pet minuta dovoljno.
Domet je taman za jednu sobu, napolju sam probao ne moze se voziti jer je bilo sunce, smetaju mu suncevi zraci, neupravljivo je. Ako ima i daska vetra opet je neupravljivo tako da zaboravite na spoljasnju voznju sa njim, samo unutra.

i ja imam s107. Do sada sam promeio zadnji motor, zatim stavio sam vecu bateriju pa moze duze da radi i promenio sam celu maticnu plocu...sve delove preko ebaya, morao sam da narucim, jer mi se brzo pokvario :(
Sad funkcionise ali posle raznih modifikacija, donja elisa je proklizavala pa sam morao da ubacim neki konac, ali je bolje lepkom, a gornju sam vec morao da zalepim. ako date gas do kraja a on pocne cudan jaci zvuk da proizvodi najverovatnije je da slajfuje i mora da se zalepi da bi poleto, ili je prazna baterija.

Sve u svemu kupujte samo sa ziroskopom, bez njega ima da leti svuda po sobi(s107 ga ima), i sto manje para manja zabava i moze samo u sobi :(
vise para i bice vam prelepo kao na video snimku na travici dok mamica zove hitnu pomoc :)

isto svisu mislili da sam lud kad sam rekao da mi uzmu helikopter.

Zablude oko RC Helikoptera

Posedujem servis za modele na radio upravljanje i ovom se tematikom bavim vise od 5 godina.
Zelio sam svoje iskustvo da podelim sa vama. Sledeci tekst je posvecen pre svega modelima. Kod svih rc igracaka i rc modela najbitniji su rezervni delovi i strucnost osoblja da vam pomogne. Kod nas na zalost za sada postoje samo dve takve radnje, jedna je u Beogradu, a druga u Novom Sadu. Na nasem trzistu za sada od modela, pojavile su se marke rc helikoptere, E-sky i Walkera, ostale zaobilazite u velikom luku. Od igracaka rc helikoptera ima ih razni, ali birajte samo one koje imaju rezervne delove, savet je da odmah kupite makar rezervne elise po 1 kom.
Žiroskop
Na tržište Srbije su se pojavili mali metalni rc helikopteri sa duplom elisom, sistem zvani co-axial, gde se jedna elisa vrti u jednu stranu, a druga u drugu. Ti helikopteri nemaju ziroskop, jer su veoma stabilni. Mnogi od njih imaju na sebi i ostampano, ali to su velike laži. Helikopteri sa jednom elisom, imaju ziroskope, koji vam omogucavaju stabilan let, mislim pre svega na 6-kanalne rc helikoptere.
Domet
Domet kod helikoptera i nije toliko važan. Svi helikopteri novije proizvodnje dolaze sa 2.4GHz sistemom, to je standard od 2010.g. Odlike 2.4GHz sistema se odnose pre svega na manje mesanje signala, preciznosti i smanjenje potrosnje baterija. Kod svih RC Helikoptera, je vazan vizualni domet, dok vidite helikopter mozete sa njim upravljati, tako npr. domet od 100m za modele od 50cm duzine je i previse, jer ga ne vidite. Sa druge strane rc igracke uglavnom imaju IC (infra red) daljinske, kojima smeta sunce (izvor IC), moze te ih voziti u sumraku ili u stanu.
Nitro VS Elektro
Noviji elektro modeli su bolji, brzi i pouzdaniji naspram nitro (modeli sa SUS motorom) modela. Koriste motore zadnje generacije, brushless ili motore bez cetkica, Li - poly baterije, imaju od 3000 pa do 5000 obr/min.
Nitro modeli koriste mesavinu alkohol metanola, nitro metanola i ulja. Oni su izgubili trziste malih modela, jedva se drze u klasi 500 (npr T-rex), drze primat u klasi 900. Elektro modeli imaju mogucnost zakretanja glavnih elisa i let naopako.
Li-poly baterija
Jedna veoma izdržljiva, laka i opasna baterija. Takodje nova tehnologija, sa novom generacijom punjaca i balansera retko se desava da se samozapali prilikom punjenja. Sto je pre 3 godine bila normalna pojava. Koristi se za napajanje brushless motora, najcesce u letelicama, a u poslednje vreme i automobilima.
Trajnost baterije
Ljudi kada cuju da baterija kod rc helikoptera pocevsi od igracaka pa do modela, traje od 5 do 15 min, imaju neki vid razocarenja. Na igrackama ne mozete zameniti bateriju, dok na modelima to mozete i tako produzavate vreme trajanja igre sa rezervnom baterijom.
Garancija
Ne postoji, opet prevara. Da biste dobili garanciju za neki helikopter, morate dobiti garantni list sa serijskim brojem, overen od starne prodavca. Nigde na svetu za letelice nema garancije. Pa čak i da je dobijete, pisat će osim na mehaničke lomove, znači pad i gotovo, poništili ste garanciju.
Loš vs dobar helikopter
Mislim isključivo na modele, početničke 4ch modele co-axial klase 300 i 500, 6ch klase 500 i 600. Ne postoji dobar ili los helikopter, postoji samo dobar ili los vozač.

Nadam se da sam vam pomogao, makar malo. Zapamtite delovi i samo delovi, ostalo je sminka.

Nazad
Vrh Dno