Ok, evo me opet. (izgleda da je ova tema toliko posecena da komuniciram sam sa sobom)
Elem, pre... sta znam ~ 2 meseca, sam sa AliEx-a od proverenog prodavca narucio RPi Model A+.
Zatim sam pre...~ 1-2 meseca kupio kod 012lab-a napajanje.
Kada je napajanje stiglo, samo sam prikljucio napajanje na RPi Model A+ da vidim jel' reaguje. Zasvetlele su diode i ja sam zakljucio 'ok, radi'. I sve to vratio nazad u njihove kutije, jer nisam imao jos sve delove koji mi trebaju za ovaj DIY projekat koji pravim.
Veceras sam se konacno nakanio da instaliram RasbperryOS na Micro SD karticu i vidim dal' ce sistem da se ucita.
Pre 10-ak dana sam kupio A-Data 16GB class 10 (UHS 1) karticu, sto bi trebalo da bude dovoljno za instalaciju 'Raspberry Pi OS Lite 32 bit'. (mora biti 32-bitni jer ce koristiti picamer-u, jer 64-bitnom nedostaje neka 'datoteka')
Trenutno nemam USB card reader, pa sam trazio da li ima neko drugo resenje. Razmisljao sam da li mogu nekako preko mobilnog da instaliram, i nasao sam informaciju da mogu koristiti app sa google play-a '
PI SD Card Imager'.
Prepare a new SD card for your Raspberry Pi - no PC required
play.google.com
Instalirao sam app, i nakon ubacivanja kartice, iz app izabrao 32-bitni RPI OS Lite, i flashovao OS na karticu.
Zatim sam povezao RPI Model A+ na monitor (preko HDMI kabla), prikacio USB tatstaturu, Ubacio Micro SD karticu, i na kraju prikacio napajanje koje sam kupio od 012Lab-a.
Na monitoru sam kao izvor (source) izabrao HDMI (a ne DP koji koristi graficka) i... nista se nije desilo.
Raspberry Pi Model A+ ima dve LED diode. Jedna crvena konstantno svetli.
Medjutim, zelena ima 4 duga a zatim 7 kratkih 'treptaja'.
Googlao sam sta bi moglo biti problem, pa je jedno od objasnjenja bilo da je SD kartica corrupt-ovana, tj. da nije dobro instaliran (flash-ovan) sistem.
Ponovio sam flashovanje preko PI SD Card Imager-a, ali opet se nista nije promenilo. Opet sam formatirao karticu, ali i dalje se nista ne desava.
Nesto sto mi je zapalo za oko, jeste da se trazi da kartica bude formatirana kao FAT32 a ne kao exFat. Ne znam da li je i u kom file sistemu kartica formatirana jer mi se ta opcija ne nudi prilikom formatiranja kartice.
Neko drugo objasnjenje koje sam nasao jeste da '4 duga i 7 kratkih treptaja' znaci da je 'ostecen' neki PMIC i da je sam RPI board defektan (
https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=236442&sid=1cce5c5a8f4fb2a92fa9f9337716b235&start=25).
Takodje sam izvukao karitcu iz RPI-a i ukljucio RPI u struju preko 012lab adaptera, ali i dalje blinka isto (kao i kada je kartica ubacena).
Proverio sam i napone i 3.3v i 5v naponi su prisutni, pa bih ja ovako kao laik zakljucio da (valjda) nije do napajanja.
Da li neko ima ideju sta bi moglo biti problem? (mislim, valjda nisam opet takav maler da mi je kinez poslao defektni RPI?)
Kako vama reaguje RPI 3 (model B, npr), kada ga samo prikljucite na napajanje, bez ubacene micro SD kartice? Kako blinka? Da li blinka isteo 4-duga i 7-kratkih treptaja?