Šta je novo?

Raspberry Pi - ideje, rešenja, problemi i sve ostalo...

bilo koje napajanje od 5v bi trebalo da ga pokrene bez problema kao i obican RPi. samo ce ti prijaviti problem sa napajanjem i mozda pucanje pri opterecenju. mislim da je tebi problem neispravna ploca...

I ja se plasim da je tako, ALI...

Isprobao sam da ga napajam sa linearnim napajanjem.
Napajanje je bilo podeseno na 5.2V i 2.5A. Probao tako i RPI 3A+ se isto ponasa. Pri paljenju crveni PWR led trajno svetli, dok ACT led prvo (pri paljenju) jednom blink-ne, zatim 4 duga i 7 kratkih blink-ova.
Izmerio izlaze sa linearnog napajanja preko multimetra i prijavljuje ~ 5.18* V.
Zatim podigao napon na linearnom na 5.22V i multimetar prijavljivao tacno 5.2V.
Identicna situacija. Pri paljenju jedan blink, zatim 4 duga i 7 kratkih. I zatim sve u krug. Pauza od 1-2 sekunde, i opet 4 duga i 7 kratkih.

MWQ5Ze4.jpeg
ELGotH2.jpeg

E sad, koliko sam izguglao, na mojem RPI 3A+ pise godina 2022 (a ne 2018). Tada su ubacili novi PMIC chip. I da bi radio, treba da mu se prvo ubaci novi firmware.
Nevolja je sto RPI 3A+ blinka identicno bez obzira da li mu je ubacena ili ne, microSD kartica.
Posto sam taj RPiOS flashovao sa Pi SD Card Imager-om preko telefona, on izgleda nema pravi 'start.elf' fajl. Koliko vidim kada pogledam sta se nalazi na kartici, taj fajl se zove drugacije.

Odoh da kupim USB SDCard reader, pa cu probati.
Ono sto ne znam, (i sto mi trenutno nema logike, dok ne probam) jeste... kako da nateram RPI 3A+ da 'povuce' novi firmware file sa micro SD kartice ako on non stop blinka identicno.
Sve se nadam da ce kada na micro SD kartici bude fajl koji mu treba, kako bi novi firmware podrzao ovaj novi 'DA 9090' PMIC chip, da onda 'proradi', jer su ljudi javljali slicne stvari.
Npr. ovde: https://github.com/hoglet67/PiTubeDirect/issues/204

Prilozi

• 20240604_160218.jpg
    20240604_160218.jpg
    176.1 KB · Pregleda: 8
  • 20240604_160248.jpg
    20240604_160248.jpg
    201.9 KB · Pregleda: 4
I ja se plasim da je tako, ALI...

Isprobao sam da ga napajam sa linearnim napajanjem.
Napajanje je bilo podeseno na 5.2V i 2.5A. Probao tako i RPI 3A+ se isto ponasa. Pri paljenju crveni PWR led trajno svetli, dok ACT led prvo (pri paljenju) jednom blink-ne, zatim 4 duga i 7 kratkih blink-ova.
Izmerio izlaze sa linearnog napajanja preko multimetra i prijavljuje ~ 5.18* V.
Zatim podigao napon na linearnom na 5.22V i multimetar prijavljivao tacno 5.2V.
Identicna situacija. Pri paljenju jedan blink, zatim 4 duga i 7 kratkih. I zatim sve u krug. Pauza od 1-2 sekunde, i opet 4 duga i 7 kratkih.

MWQ5Ze4.jpeg
ELGotH2.jpeg

E sad, koliko sam izguglao, na mojem RPI 3A+ pise godina 2022 (a ne 2018). Tada su ubacili novi PMIC chip. I da bi radio, treba da mu se prvo ubaci novi firmware.
Nevolja je sto RPI 3A+ blinka identicno bez obzira da li mu je ubacena ili ne, microSD kartica.
Posto sam taj RPiOS flashovao sa Pi SD Card Imager-om preko telefona, on izgleda nema pravi 'start.elf' fajl. Koliko vidim kada pogledam sta se nalazi na kartici, taj fajl se zove drugacije.

Odoh da kupim USB SDCard reader, pa cu probati.
Ono sto ne znam, (i sto mi trenutno nema logike, dok ne probam) jeste... kako da nateram RPI 3A+ da 'povuce' novi firmware file sa micro SD kartice ako on non stop blinka identicno.
Sve se nadam da ce kada na micro SD kartici bude fajl koji mu treba, kako bi novi firmware podrzao ovaj novi 'DA 9090' PMIC chip, da onda 'proradi', jer su ljudi javljali slicne stvari.
Npr. ovde: https://github.com/hoglet67/PiTubeDirect/issues/204
nije bogatstvo stvarno

USB 2.0 je taj čitač, bacanje para.

Kupih danas u G*tronu TRUST Nanga USB 3.2 Gen 1 (EAN: 8713439219357 ) citac kartica, za 850 din.

Skinuo Raspberry Pi Imager
Skinuo najnoviji Raspberry Pi OS Lite 32-bit (Release date: March 15th 2024)

Pokrenuo Raspberry Pi Imager i izabrao da prvo obrise karticu (tj. formatira je u FAT32)
Zatim, izabrao da instalira 'custom .img'. Nije u pitanju bio custom, vec oficialni, koji sam vec skinuo kao *.xz arhivu, jer nisam hteo da mi Raspberry Pi Imager direktno skida image sa neta dok instalira.
Kada je zavrsio, ubacio karticu u RPi 3A+, povezao monitor, tastaturu i napajanje, i.....

RADI! :)

gbMe9mR.jpeg

Upravo sam prosao kroz proces podesavanja username-a i passworda i instalacija je zavrsena uspesno.

Dakle... od informacija koje sam uspeo da izguglam i da zakljucim je sledece:

Kada sam prvi put prikljucio RPi 3A+ na napajanje, PWR led je zasijao crveno i ostao da svetli konstantno. Istog momenta, kada sam prikljuci napajanje ACT led (koji se nalaz pored PWR led-a) je trepnuo jedamput (ka znak da je napon 'tu'), zatim je napravio 4 duga treptaja i odmah 7 kratkih treptaja. Nakon 1-2 sekunde, sve se ponovilo, tj. ponovo je bilo 4 duga i 7 kratkih treptaja. I tako u nedogled.
Po informacijama u vezi LED warning flash codes 4 duga i 7 kratkih treptaja ozancavaju gresku tipa: 'Power failure type B'
Mislio sam da je u pitanju napajanje, ali nije. Tj. napajanje koje 'napaja' RPi board je ispravno. Nesto drugo je bilo problem.

A problem je taj da je RPi imao novu reviziju ploce (iz 2022 kao sto je moja) u odnosu na staru reviziju (iz 2018). Razlika je u tome sto su umesto dotadasnjeg PMIC (Power Management Integrated Circuit) MxL7704 chipa, stavili novi DA9090 PMIC chip. I...RPI board nije u firmware-u imala informaciju o tom chip-u, pa nije znala kako da se ponasa.

^ informacija o ovome je dostupna na: https://pip.raspberrypi.com/categories/816-pcn
... odnosno u okviru PDF fajla koji se moze skinuti na toj stranici: https://pip.raspberrypi.com/categor...446-PC/PCN-Raspberry-Pi-3A-Revision-2-PCB.pdf
(slicna promena je napravljena i za druge RPi board modele, poput 3B+, ili 4B, sto se vidi u ovom PDF dokumentu: https://pip.raspberrypi.com/categories/797-pcn/documents/RP-003337-PC/Pi3B-Revision-9-PCN.pdf)

Evo par shot-ova iz tog PDF-a koji ukazuju na promenu koju su napravili i potrebu da se koristi novi firmware:

wa7WO3m.jpeg
TPfITbm.jpeg
2BDGf4D.jpeg

Za instalaciju novog firmware-a je potrebno da se koristi najnovija dostupna verzija RPi OS-a, jer ona u sebi sadrzi informacije o novom elementu na ploci koji je zamenio stari iz prethodne revizije.

E sad, jos par dodtnih stvari, koje mogu biti vazne:
Ja sam prvo probao da flash-ujem RPi OS na microSD karticu preko mobilnog koristeci aplikaciju 'PI SD Card Imager' skinutu sa google play-a, jer u tom momentu nisam imao micro SD card reader.
Jeste ta app flashovala RPI OS na micro SD karticu, ali ocigledno ta verzija RPi OS-a nije na sebi imala novi firmware koji bi omogucio da RPI 3A+ 'proradi'.
Postoje i druge verzije OS-a za RPi board (kao i custom verzije) za koje sam na netu nasao informacije da se ljudi zale da im RPi ne radi, tj. da ima ta 4 kratka i 7 dugih flash-eva.
Kod njih je bil potrebno da pogledaju sadrzaj micro SD kartice i vide koji se start*.elf i fixup*.dat fajlovi nalaze i da ih zamene sa odgovarajucim iz najnovije stabilne verzije firmware-a.

Ta informacije je dostupna u okviru sledeceg PDF-a: Updating Pi firmware

Na predzadnjoj stranici tog PDF dokumenta pise:
Updating only the firmware
Sometimes, going through the standard upgrade procedure may not be possible. For example, you may have a
customised distribution with no update facilities, or that cannot be upgraded without causing further issues. In these
circumstances, and possibly others, you will need to update the firmware files in the distribution manually.

You can download the firmware files from the following location:

This zip file contains a number of items, but the ones we are interested in at this stage are in the boot folder. The firmware
files have names of the form start*.elf, and their associated support files are fixup*.dat.

The basic principle is to copy the required start and fixup files from this zip file to replace the same named files in the
destination OS image. The exact process will depend on how the OS has been set up, but this is an example of how it
would be done for a Raspberry Pi OS image:

1.
Extract or open the zip file so you can access the required files.

2.
Open up the boot folder in the destination OS image (this could be on an SD card, or a disk-based copy).

3.
Determine which start.elf and fixup.dat files are present in the destination OS image.

4.
Copy those files from the zip archive to the destination image.
The image should now be ready for use on the latest Raspberry Pi Ltd hardware.

Eto, sve u jednom postu, da se neko ne bi patio poput mene docekavsi jutro mozgajuci zasto ne radi i da li je sama ploca neispravna, gde se prilikom ukljucenja RPi ploce nista ne desava osim konstantnih 4 duga i 7 kratkih LED treptaja. :)

Guglajuci nalazio sam razne informacije, ali dve stranice koje su me ohrabrile da mislim kako sam board nije neispravan, vec da je u pitanju firmware su ove dve:
^ ova druga posebno.

Prilozi

• 20240605_003016.jpg
    20240605_003016.jpg
    374.8 KB · Pregleda: 2
  • RPi 3A+ rev1.1_paper.jpg
    RPi 3A+ rev1.1_paper.jpg
    73.2 KB · Pregleda: 3
  • RPi 3A+ rev1.1_top.jpg
    RPi 3A+ rev1.1_top.jpg
    308.9 KB · Pregleda: 4
  • RPi 3A+ rev1.1_bottom.jpg
    RPi 3A+ rev1.1_bottom.jpg
    279 KB · Pregleda: 7
  • Updating-Pi-firmware.pdf
    191 KB · Pregleda: 0
Poslednja izmena:
Napisao sam post u android auto temi, ponoviću i ovde, možda nekome bude zanimljivo.
Za wireless povezivanje telefona u automobilu koji nemaju bežični android auto, https://github.com/nisargjhaveri/WirelessAndroidAutoDongle ,
ja sam kupio Zero 2 W, probao i radi, ali ne radi sjajno, secka, kada se pusti muziku ume da prekida, a i kada neko pozove ume da pukne aplikacija AA.
Probao sam i starije verzije, najbolje je sa najnovijom, e sad najviše sumnjam na neslaganje 2.4ghz wifi i bluetooth konekcije u isto vreme.
Promenio sam zemlju na RS i stavio najdalji kanal 13, i tako radi bolje, mada nije idealno, pa ukazuje na to da je možda baš u tome problem.

Sada mi je krivo što nisam uzeo Pi 3 A+ koji ima 5ghz mrežu a samo je malo skuplji od 2 W.
Razmišljam se da ipak pazarim i probam, pa šta bude.

Jedino može da se desi da je problem do napajanja uređaja, da auto ne daje dovoljno jaku struju, mada pretpostavljam da onda ne bi radio uopšte a ne seckao i usporavao?

Ko ima slobodan Pi može da proba, 10 minuta posla, još bolje ako neko ima 3 A+ i voljan je da probamo da li radi bolje od 2 W, ja sam u Borči pa neka se javi ili proba sam pa napiše utiske.

Ne znam da li ovo sto cu pitati spada 'bas' ovde, ali generalno, mislim da 'moze da prodje'. :)

Elem, pokusavam vec neko vreme da odradim jedan DIY projekat. Ne zurim pa to traje duzi period.
Lik koji je kreirao DIY projekat, imao je gotov projekat za stampanu plocicu odradjen u KiCad-u, koja je deo tog DIY projekta.
Ja narucio stampanje plocice, i sve stiglo kako treba. E sad, problem je seldeci:

Trebaju mi 'odstojnici' tj. 'distanceri' (zensko-zenski i musko-zenski). Probao sam ove standardne koji su isli na maticne ploce, Ali ne mogu da prodju kroz 'rupu' (ovi musko-zenski).
Otisao u jednu od prodavnica elektronskih komponenti, i tamo imao izbor samo za M3. Ja licno u tom momentu nisam znao tacno koja je velicina. Kupim, probam, I nece (mala rupica na stampanoj ploci).

Nasao na AliExpress-u M2.5 i M2. Editovao sam projekat za stampanu plocicu u KiCad-u i vidim pod properties da je to 'rupica' velicine 2.7mm, sto bi trebalo da znaci da mi treba M2.5 da bi musko-zenski distancer mogao da prodje kroz nju. Daljim googlanjem sam informaciju da su M3 distanceri (i srafovi generalno) 'standard'. Da se M2.5 srece kod RPi-eva, a M2 kod Arduina.
Potraziih po netu i sve nase prodavnice elektronskih komponenti maju samo M3. Nigde M2.5 distancere.

Evo cisto da vidite kako oni konkretno izgledaju u slucaju da nisam uspeo da objasnim sta mi treba:

lXUsJby.jpeg

Zh8O13k.jpeg

Da li ima negde kod nas (BG ako je moguce) distancera velicine M2.5 (2.5mm), ili da ipak narucujem sa AliEx-a, pa kad' stigne, stigne?

Meni konkretno treba:
1. par komada musko-zenski, sa duzinom tela 6mm
2. par komada zensko-zenski sa duzinom tela 12mm
3. par komada zensko-zenski sa duzinom tela 10mm

Prilozi

• M-Z_odstojnik.jpg
    M-Z_odstojnik.jpg
    179.8 KB · Pregleda: 6
  • Z-Z_odstojnik.jpg
    Z-Z_odstojnik.jpg
    136.1 KB · Pregleda: 6
Svi su uglavnom M3 ili M2... Imao je ranije screw kit za pi, ali teško ćeš to naći kod nas. Tako da moraće da radi ali :)

Velika je verovatnoća da mozes da prosiris rupe burgijom. Nema sanse da du neki vodovi previse blizu, mada proveri dobro svakako.
To je po pola mm sa svake strane.

@twister možes i da odstampas na 3D stampaču. Neće biti neki kvalitet ali će ti raditi

@Lost GhOsT Da, izgleda da ce morati da radi AliEx.

@TwistedMind Iskreno nije mi palo na pamet. Vodovi nisu blizu, verovatno moze da se prosiri burgijom.
Interesantno da je lik koji je kreirao projekat prevideo da se M2.5 i M2 odstojniici manje srecu u poredjenju sa M3, pa nije napravio 'rupice' na plocici za M3, vec za M.25. Ili je i on mislio, 'Ako nemaju, mogu da prosire burgijom'. :)
Hvala za ideju.

@aljosa79 Vec sam to pokusao. M2 'prolazi' kroz rupicu. Trebam da probam i sa M2.5 cisto da znam da li on 'pasuje'. Ali cu ipak morati da nabavljam 'metalne' odstojnike (osim ako ne prosirim rupicu burgijom), jer mi stampac nije bas najbolje odstampao 'probni' test M2 sraf. Tj. navoj nije dobro ispao. Verovatno bi nozzle od 0.2mm bolje odstampao.

Pozdrav svima.

Zanima me da li je Raspberry 4 od 2gb suvise slab kao konfiguracija za NAS storage?

Gledam par tutorijala kako sve podesiti i napraviti, i uglavnom svuda komentarisu kako koriste Raspberry 4 od 8gb, ali nigde nisam procitao da li moze i manji?

Trenutno ga koristim kao Torrent seed, ali bi hteo da napravim NAS. I isto tako da li mi treba jace napajanje od njegovog osnovnog adaptera za takve stvari?

@CvC ako govoriš o open media vault OMV sistemu radiće ti 2gb verzija najnormalnije. Slično je i sa ubuntu derivatima, ne bi trebalo da imaš bilo kakav problem.

Ako ne planiraš da taj DIY 'NAS' nafiluješ sa gomilom Docker kontejnera biće dovoljno i 2 GB RAM. Ako kreneš da dodaješ 10 drugih funkcija ram će da bude usko grlo.

@CvC ako govoriš o open media vault OMV sistemu radiće ti 2gb verzija najnormalnije. Slično je i sa ubuntu derivatima, ne bi trebalo da imaš bilo kakav problem.
Plan mi je inicijalno da bude kao storage server za slike i video da mogu da mu pristupim odakle hocu, pa se razmisljam da li da uzmem mozda jos jedan od 4 ili 8gb a da ovaj ostavim kao torrent seed i enventalno podesim vpn i pi hole na njega.
Nekako sam mislio da mi je pametnije da razdvojim sto se tice sigurnosti jer bi da mi bude jedan od bekapa.

Ako ne planiraš da taj DIY 'NAS' nafiluješ sa gomilom Docker kontejnera biće dovoljno i 2 GB RAM. Ako kreneš da dodaješ 10 drugih funkcija ram će da bude usko grlo.
Da, to znam, u pocetku kako sam se igrao sam skontao da cak i par tabova chromium-a ume da mu pravi problem. Zato mi je palo na pamet da moze da pravi problem i za NAS i bekap.

Ccc, kakav Chromium i kakav UI generalno, RPi treba da se koristi samo kao "headless" server, bez desktop okruženja i bez X server / Wayland ;)

Ccc, kakav Chromium i kakav UI generalno, RPi treba da se koristi samo kao "headless" server, bez desktop okruženja i bez X server / Wayland ;)
Vidi se da radim FE :D
Polako zalazim u "headless" svet :D

Web UIs mogu da prođu, ali da servisima na RPi pristupaš u browseru drugog uređaja :p
Ja tako koristim torrente ne mom RPi (qbittorrent-nox + webui).

• Like
Reagovanja: CvC
Sve se da nauciti, ako zelimo :D

Cim ugrabim viska vremena, bacam se na testiranje. :D
Takodje, da li vredi ista uzimati kablove za HDD preko Temua ili Alija ili zapravo da nadjem neke valjane kablove koji zapravo rade posao?

Ajd da iskoristim malo priliku i da priupitam i ja nešto 😁

Dakle, pitanje za ljude koji koriste ili su koristili OpenMediaVault na RPi (i za ljude koji generalno imaju višegodišnje Linux iskustvo):

naime, pošto treba "uskoro" da konačno mrdnem sa 32-bit Debian Buster-a / Debian 10 na 64-bit Debian 12 počeo sam nešto da razmišljam kad to konačno odradim da li da ponovo instaliram i OpenMediaVault ili realno za moje potrebe baš i nema potrebe za OMV i posle milion gluposti koje radi, dodaje i koje tokom godina moram da ispravljam kad se pokarambasi nešto.

Pošto bukvalno od sve funkcionalnosti OMV iskoristio sam ga da mi jedan jedini povezani SATA HDD bude dostupan kao Samba share i instalirao onaj "flash memory" plugin ili kako se tačno zvaše plugin koji ubacuje "folder2ram" skriptu da "/var/log" i slične destinacije logova izmesti u ramdisk / tmpfs da ne siluju memorijsku karticu (ili SSD svejedno je).
Dakle nit koristim backup funkcionalnost da se sam OMV backup-uje niti imam podešen backup bilo čega na "NAS" disk. Bukvalno mi taj Samba share služi da olakša transfer fajlova između Android uređaja, Windows uređaja i Linux uređaja.

Pa se pitam ima li više smisla da lepo preskočim OMV i sam ručno podesim samba server i ručno dodam folder2ram mounts i povezani disk ručno dodam u /etc/fstab i ćao zdravo?? I ovako OMV web ui otvorim jednim u par meseci, samo kad se random desi da se disk unmount-uje.

Sa Docker-om ako se zarazim nakon prelaska na ARM64 (za koju postoji daleko više kontejnera nego za armhf) arhitektu nisam d*bil pa da neću znati ručno da instaliram Docker engine, Portainer...

Poslednja izmena:
Idi na Debian pa probaj,ako ti se ne svidi svakako uvek možeš "preko" instalirati OMV...

Pa odavno se OMV tako i instalira na RPi, nije poseban img /iso fajl već installer skripta koja dodaje pakete na standardni Debian / Raspbian.

Nisam ni ja od 2019. od kad je ova postojeća instalacija 😅
Ako se dobro sećam baš su tad sa pojavom RPi4 za OMV 5 prešli na tu varijantu installer skripte.

Apsolutno ne moras da koristis OMV, sve moze da se uradi i u server okruzenju, samo sto nije lako kao sa modulima.
Moj izbor je ubuntu server umesto debiana, progledao sam kako sam presao, na njega webmin i odatle samba server

@TwistedMind Što si progledao i šta je toliko bolje na Ubuntu server img u odnosu na "Raspberry Pi OS" minimal img? APT paketi su kontam manje-više slično fosilne verzije 🤣🤣

@TwistedMind Što si progledao i šta je toliko bolje na Ubuntu server img u odnosu na "Raspberry Pi OS" minimal img? APT paketi su kontam manje-više slično fosilne verzije 🤣🤣
Tako sam i ja mislio, ali kada sam krenuo na ubuntu, bilo mi je lakse. Mislim da pocetna verzija ima vise osnovnih paketa, tipa na debianu nema curl odmah i tako neke gluposti.
ubuntu dolazi cak i sa snap preinstaliranim.
Sada koristim headless ubuntu server i to je to. Cak mislim i da se mnogo vise odrzava

Ko će da se žrtvuje za zajednicu i proba Fedora server na RPi4? 😂😂

Nazad
Vrh Dno