I ja se plasim da je tako, ALI...
Isprobao sam da ga napajam sa linearnim napajanjem.
Napajanje je bilo podeseno na 5.2V i 2.5A. Probao tako i RPI 3A+ se isto ponasa. Pri paljenju crveni PWR led trajno svetli, dok ACT led prvo (pri paljenju) jednom blink-ne, zatim 4 duga i 7 kratkih blink-ova.
Izmerio izlaze sa linearnog napajanja preko multimetra i prijavljuje ~ 5.18* V.
Zatim podigao napon na linearnom na 5.22V i multimetar prijavljivao tacno 5.2V.
Identicna situacija. Pri paljenju jedan blink, zatim 4 duga i 7 kratkih. I zatim sve u krug. Pauza od 1-2 sekunde, i opet 4 duga i 7 kratkih.
![]()
![]()
E sad, koliko sam izguglao, na mojem RPI 3A+ pise godina 2022 (a ne 2018). Tada su ubacili novi PMIC chip. I da bi radio, treba da mu se prvo ubaci novi firmware.
Nevolja je sto RPI 3A+ blinka identicno bez obzira da li mu je ubacena ili ne, microSD kartica.
Posto sam taj RPiOS flashovao sa Pi SD Card Imager-om preko telefona, on izgleda nema pravi 'start.elf' fajl. Koliko vidim kada pogledam sta se nalazi na kartici, taj fajl se zove drugacije.
Odoh da kupim USB SDCard reader, pa cu probati.
Ono sto ne znam, (i sto mi trenutno nema logike, dok ne probam) jeste... kako da nateram RPI 3A+ da 'povuce' novi firmware file sa micro SD kartice ako on non stop blinka identicno.
Sve se nadam da ce kada na micro SD kartici bude fajl koji mu treba, kako bi novi firmware podrzao ovaj novi 'DA 9090' PMIC chip, da onda 'proradi', jer su ljudi javljali slicne stvari.
Npr. ovde: https://github.com/hoglet67/PiTubeDirect/issues/204
Updating only the firmware
Sometimes, going through the standard upgrade procedure may not be possible. For example, you may have a
customised distribution with no update facilities, or that cannot be upgraded without causing further issues. In these
circumstances, and possibly others, you will need to update the firmware files in the distribution manually.
You can download the firmware files from the following location:
This zip file contains a number of items, but the ones we are interested in at this stage are in the boot folder. The firmware
files have names of the form start*.elf, and their associated support files are fixup*.dat.
The basic principle is to copy the required start and fixup files from this zip file to replace the same named files in the
destination OS image. The exact process will depend on how the OS has been set up, but this is an example of how it
would be done for a Raspberry Pi OS image:
1.
Extract or open the zip file so you can access the required files.
2.
Open up the boot folder in the destination OS image (this could be on an SD card, or a disk-based copy).
3.
Determine which start.elf and fixup.dat files are present in the destination OS image.
4.
Copy those files from the zip archive to the destination image.
The image should now be ready for use on the latest Raspberry Pi Ltd hardware.
Plan mi je inicijalno da bude kao storage server za slike i video da mogu da mu pristupim odakle hocu, pa se razmisljam da li da uzmem mozda jos jedan od 4 ili 8gb a da ovaj ostavim kao torrent seed i enventalno podesim vpn i pi hole na njega.@CvC ako govoriš o open media vault OMV sistemu radiće ti 2gb verzija najnormalnije. Slično je i sa ubuntu derivatima, ne bi trebalo da imaš bilo kakav problem.
Da, to znam, u pocetku kako sam se igrao sam skontao da cak i par tabova chromium-a ume da mu pravi problem. Zato mi je palo na pamet da moze da pravi problem i za NAS i bekap.Ako ne planiraš da taj DIY 'NAS' nafiluješ sa gomilom Docker kontejnera biće dovoljno i 2 GB RAM. Ako kreneš da dodaješ 10 drugih funkcija ram će da bude usko grlo.
Vidi se da radim FECcc, kakav Chromium i kakav UI generalno, RPi treba da se koristi samo kao "headless" server, bez desktop okruženja i bez X server / Wayland![]()
Tako sam i ja mislio, ali kada sam krenuo na ubuntu, bilo mi je lakse. Mislim da pocetna verzija ima vise osnovnih paketa, tipa na debianu nema curl odmah i tako neke gluposti.@TwistedMind Što si progledao i šta je toliko bolje na Ubuntu server img u odnosu na "Raspberry Pi OS" minimal img? APT paketi su kontam manje-više slično fosilne verzije 🤣🤣
Ajd da iskoristim malo priliku i da priupitam i ja nešto 😁
Da, konkretno usb na sata, da li je primetna razlika izmedju kineskih i drugih skupljih?Kakve kablove? Misliš na USB-to-SATA adapter?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari