Ja sam shvatio da je Neptune to rekao u kontekstu razdvajanja, jer su dosad mnogi digitalnu vezivali za jedan račun, a fizičku za drugi, a sad neće imati izbora. Inače se slažem, mada ima tu i tehnička stvar, a to je da se devizni iRačun može otvoriti i bez tekućeg, pa nije nužno da prilikom otvaranja neko uopšte ima karticu koja bi mogla da se veže.Teško da će novim korisnicima automatski da vežu Visa kartice za devizni.
Nisu niti bi mogli, u kartičnom sistemu je datum isteka taj koji je, ali mogli bi da ih prevremeno otkažu ako bi hteli, što već i rade nekima koji imaju samo digitalnu. Vanredno su im slali fizičke, pa aktivacijom njih otkazivali digitalne. Verovatno su stvarno važile kraće, a da dosad niste primetili. Moje i dalje važe do novembra 2028, kako sam i naveo.Jedino ostavljam mogućnost da su možda u međuvremenu skratili važenje svih digitalnih kartica do kraja ove godine, pošto ih ukidaju, a ne sećam se koji je prvobitni datum isteka digitalnih kartica bio kad sam otvorio račun.
I meni je to čudno. Jedina ideja koju imam je realno zastarela, ali je ipak jedina. Postoji razlika između onlajn i oflajn transakcija. U prvom slučaju, autorizacija se odvija na licu mesta, dok je u drugom ona odložena. Na drugi način su, jelte, funckionisale stare Visine kartice, sa sve onim aparatom za uzimanje otiska i ostalim čudima. Današnje su sve onlajn, uključujući kreditne, a dok su postojala oba tipa, Visin brend debitnih onlajn kartica bio je Visa Electron, koje je izdavao i Raiffeisen. Pošto se taj naziv Electron više ne koristi, prešli su na opšti online. Eto moje možda smešne pretpostavke, ali jedina je koju imam. 🤣 Povezana je priča sa Visa internet karticom BPŠ, koja je isto krenula kao Electron, a sadašnji naziv ne predstavlja je više verno.U aplikaciji se one zovu digital, a fizičke kartice se zovu online