Šta je novo?

Raiffeisen bank

Imam iRačun izgubio sam Visu, jel moram u ekspozituru ili može online da se podnese zahtev za novu, dolazi li nova kući ili moram u ekspozituru da idem po nju?

U junu sam otvorila iračun dinarski i dobila 3000 dinara, do sada nisam niti jednom upotrebila ni visa ni dinu, ni digitalne ni fizičke. Trenutno sam u inostranstvu, da li mogu da plaćam visom ili da podignem novac na bankomatu? Kako da aktiviram visa karticu? Probala sam da proverim na Raiffeisenovom bankomatu medjutim izašlo mi obaveštenje da pokušam sa drugom karticom, ne znam šta da radim.

Aktiviraj u aplikaciji, a potom ubaci karticu pri plaćanju (ili u bankomat) i unesi PIN.

Pošto je u inostranstvu, možda to pravi problem sa aktivacijom fizičke kartice, ako uopšte na nju misli (ostalo je nejasno, kao i to na koji Raiffeisenov bankomat misli, jer srpska banka nema nikakve povlastice po tom pitanju). Svakako, korišćenje digitalne trebalo bi da jeste rešenje. Aktivira se u aplikaciji, doda se u RaiPay ili drugi novčanik i spremna je za korišćenje. Naravno, napomena je da u inostranstvu treba paziti, jer je prodajni kurs preko 120 dinara, a tu je i dodatna naknada od 1%, pa da se slučajno ne završi u minusu nakon knjiženja.

Pošto je u inostranstvu, možda to pravi problem sa aktivacijom fizičke kartice, ako uopšte na nju misli (ostalo je nejasno, kao i to na koji Raiffeisenov bankomat misli, jer srpska banka nema nikakve povlastice po tom pitanju). Svakako, korišćenje digitalne trebalo bi da jeste rešenje. Aktivira se u aplikaciji, doda se u RaiPay ili drugi novčanik i spremna je za korišćenje. Naravno, napomena je da u inostranstvu treba paziti, jer je prodajni kurs preko 120 dinara, a tu je i dodatna naknada od 1%, pa da se slučajno ne završi u minusu nakon knjiženja.
Hvala na odgovorima. Sa fizičkom visa karticom nisam mogla da podignem novac na Raiffeisen bankomatu u Hrvatskoj, probaću danas da platim u prodavnici sa digitalnom preko RaiPay-a, hvala još jednom.

Da li Raiffeisen naplaćuje proviziju ako se podiže novac sa njihovog bankomata ali u drugoj državi, npr BiH? Znam da NLB ne naplaćuje a za Raiffeisen nisam siguran.

Naplaćuje. Primera radi, Addiko je čak i ukinula podizanje u inostranstvu bez provizije, dok ovu mogućnost osim NLB imaju još Intesa, Erste, OTP i UniCredit.

А Интеза омогућава подизање без провизије само за Инспире динарску картицу тако да оно што не наплати кроз провизију надокнади кроз свој курс.

Raiffeisen aplikacija ne radi, rešavaju problem...

baš kad moram nešto hitno da platim, marfijev zakon

Stigle su mi fizicke kartice (iRacun) - da li ce se ove digitalne same skloniti iz aplikacije kada aktiviram?

Takodje Visa je jako lepa, novi dizajn ali mi je jako cudno sto osim imena i prezimena ne pise nista od informacija.

@alek6legenda može i to bez ponovnog video poziva u Više/Onlajn ponuda/Računi. Postoji mogućnost i da Visa dinarsku karticu po izboru (plastičnu i/ili digitalnu) tražiš da ti vežu za devizni. Ako je potrebno, proslediću ti u pp tekst zahteva. U tom slučaju se zadužuje samo tekući za potrošnju u Srbiji, a u inostranstvu isključivo ako je naplatna valuta RSD (Temu, Aliexpres...), dok bi sa deviznog plaćao u inostranstvu u evrima koliko imaš na deviznom, tj. blokirana je autokonverzija. Provizija za korišćenje kartice u inostranstvu je 1% po transakciji.

@alek6legenda može i to bez ponovnog video poziva u Više/Onlajn ponuda/Računi. Postoji mogućnost i da Visa dinarsku karticu po izboru (plastičnu i/ili digitalnu) tražiš da ti vežu za devizni. Ako je potrebno, proslediću ti u pp tekst zahteva. U tom slučaju se zadužuje samo tekući za potrošnju u Srbiji, a u inostranstvu isključivo ako je naplatna valuta RSD (Temu, Aliexpres...), dok bi sa deviznog plaćao u inostranstvu u evrima koliko imaš na deviznom, tj. blokirana je autokonverzija. Provizija za korišćenje kartice u inostranstvu je 1% po transakciji.

Hvala puno na odgovoru, pitao sam za prijatelja, pa ako mu bude trebala dalja pomoc, pisem u pp.

Da li neko ima Premium račun u Raiffeisen banci i koliko košta konverzija dinara u evre?

@dex986 ne daju značajan ustupak uz Premium i ako ti je kurs, odnosno kupoprodaja deviza bitna, razmotri druge opcije. Drugom članu sam čak predložio da otvori dinarsku i deviznu Visa internet u Poštanskoj kako bi mogao to da koristi i zbog plaćanja u inostranstvu. Kod njih je preko e/mBankinga trenutno prodajni 117.6436, a kupovni 116.9406. Alternativno, u OTP uz Prestiž (sa online otvaranjem godinu dana besplatno) i odgovarajuću visinu plate možeš da ostvariš to pravo.

@dex986 ne daju značajan ustupak uz Premium i ako ti je kurs, odnosno kupoprodaja deviza bitna, razmotri druge opcije. Drugom članu sam čak predložio da otvori dinarsku i deviznu Visa internet u Poštanskoj kako bi mogao to da koristi i zbog plaćanja u inostranstvu. Kod njih je preko e/mBankinga trenutno prodajni 117.6436, a kupovni 116.9406. Alternativno, u OTP uz Prestiž (sa online otvaranjem godinu dana besplatno) i odgovarajuću visinu plate možeš da ostvariš to pravo.
Znači poštanska pa OTP po pitanju kupovina deviza?

Znači poštanska pa OTP po pitanju kupovina deviza?
ili Addiko (kurs je vidljiv u aplikaciji). S tim što, od nedavno nemaju više mRačun pa je platni račun sa osnovnim uslugama alternativa. Kako je jedan član naveo, na poseban zahtev se može uzeti i Master kartica za 600 dinara na ime troškova izdavanja.

Da li neko ima Premium račun u Raiffeisen banci i koliko košta konverzija dinara u evre?
118.3466 bas sad probao da kupim 20 evra. Za divno cudo nije lose, obzirom da se secam da je bilo preko 119. Otp prestiz je 118.5 ako nemas privilege da kupujes po srednje kursu. Postanska stedionica je ok, ne znam za nlb imali si u oni super kurs negde oko 117.8-117.9 za kupovinu 3000 evra na mesecno nivou al ne znam jel su to ukinuli jer vidim da imaju druge pakete sad.

Za set racun, nlb komercijalna.

Prilozi

• Screenshot_20250830_010810_NLB mKlik.jpg
    Screenshot_20250830_010810_NLB mKlik.jpg
    105.4 KB · Pregleda: 48
Za kartična plaćanja trenutno najbolja opcija Alta banka. Treba imati dinare na računu i vrši ze autokonverzija po srednjem kursu EUR.

ili Addiko (kurs je vidljiv u aplikaciji). S tim što, od nedavno nemaju više mRačun pa je platni račun sa osnovnim uslugama alternativa. Kako je jedan član naveo, na poseban zahtev se može uzeti i Master kartica za 600 dinara na ime troškova izdavanja.
Imao sam jezivu glavobolju sa Addikom po pitanju otvaranja računa.
Prvo sam hteo da otvorim online emRačun ali sam video da ne može online više da se otvori.
Pa sam ih pitao mailom da li može u poslovnici da se otvori taj paket rekli su ne može.
Posle par dana zovem Call centar da pitam da li može račun sa osnovnim uslugama ako imam račune u drugim bankama kažu može (pitam za Master uz 600din naknade isto kažu može), a dodatno onda opet pitam za emRačun kažu mi može u poslovnici bilo kojoj da se otvori.
Odem u poslovnicu kaže radnica ne može.
Kažem ništa onda mi otvorite račun sa osnovnim uslugama i hoću uz doplatu 600din Master, a onda mi i za to kaže ne može.
Kažem kako ne može kad su mi rekli da može i pokažem i tarifnik i pozove koleginicu neku i ona joj kao isto kaže ne može.
Poludim i odustanem i da ostvorim i napišem prigovor preko sajta.
Zove me direktorka te ekspoziture i ona isto blage veze nema sa poslom (poznavanje tatifnika takođe 0), a ona čak nije znala ni da ne može više online da se otvori emRačun.
Pa mi kaže ne može uz naknadu 600din Master uz Račun sa osnovnim uslugama jer kao mora da bude vezana i za devizni račun koji ne ide uz taj paket (prilično sam siguran da ne mora da se ima i devizni da bi se dobio Master).
Na kraju joj kažem da više nemam želju da imam bilo šta sa njima i spustim slušalicu.
Posle mi zvanično odgovore na žalbu da je online otvaranje emRačuna privremeno blokirano do prelaska na neko Blinking rešenje.

@GMT II strašno, užas! Izgleda da opet menjaju core sistem pošto nisu uspeli da se prodaju (mada jasno je i zašto, Hrvatima ne odgovara da nijedna srpska banka uđe na njihovo tržište, niti bi prihvatili da NLB opet dođe posle fijaska sa deviznim štednjama, te samim tim imaju zaleđinu evropske centralne banke).

Ovaj deo mi nije jasan, pa nije Addiko bas srpska banka?
AIK i Alta su bili kupci akcija Addika i hteli da budu većinski vlasnici, ali je taj plan propao zbog intervencije ECB. Verovatno zato se špekuliše da AIK kupuje Rajfajzen, ali to je i dalje neformalno.

AIK i Alta su bili kupci akcija Addika i hteli da budu većinski vlasnici, ali je taj plan propao zbog intervencije ECB. Verovatno zato se špekuliše da AIK kupuje Rajfajzen, ali to je i dalje neformalno.
Ta spekulacija bi mene zivotno poremetila i ne bi mogao da se pomirim sa takvom realnoscu. Bukvalno bi aik upropastio RFB…

RF banka je vec upropscena kao i vecina ili mozda i sve banke u Srbiji losom kadrovskom politikom, stalnim odlaskom radnika i zaposljavanjem novih lose obucavanih. Zbog prirode posla saradjujem sa vise banaka neverovatan je nivo neznanja zaposlenih.
O stalnom premestanju kadrova da ne pricam. Taman nadjes nekog ko nesto zna oni ga posalju na drugo mesto....uzas.

Nazad
Vrh Dno