Šta je novo?

Raiffeisen bank

Imam iRačun izgubio sam Visu, jel moram u ekspozituru ili može online da se podnese zahtev za novu, dolazi li nova kući ili moram u ekspozituru da idem po nju?

U junu sam otvorila iračun dinarski i dobila 3000 dinara, do sada nisam niti jednom upotrebila ni visa ni dinu, ni digitalne ni fizičke. Trenutno sam u inostranstvu, da li mogu da plaćam visom ili da podignem novac na bankomatu? Kako da aktiviram visa karticu? Probala sam da proverim na Raiffeisenovom bankomatu medjutim izašlo mi obaveštenje da pokušam sa drugom karticom, ne znam šta da radim.

Aktiviraj u aplikaciji, a potom ubaci karticu pri plaćanju (ili u bankomat) i unesi PIN.

Pošto je u inostranstvu, možda to pravi problem sa aktivacijom fizičke kartice, ako uopšte na nju misli (ostalo je nejasno, kao i to na koji Raiffeisenov bankomat misli, jer srpska banka nema nikakve povlastice po tom pitanju). Svakako, korišćenje digitalne trebalo bi da jeste rešenje. Aktivira se u aplikaciji, doda se u RaiPay ili drugi novčanik i spremna je za korišćenje. Naravno, napomena je da u inostranstvu treba paziti, jer je prodajni kurs preko 120 dinara, a tu je i dodatna naknada od 1%, pa da se slučajno ne završi u minusu nakon knjiženja.

Pošto je u inostranstvu, možda to pravi problem sa aktivacijom fizičke kartice, ako uopšte na nju misli (ostalo je nejasno, kao i to na koji Raiffeisenov bankomat misli, jer srpska banka nema nikakve povlastice po tom pitanju). Svakako, korišćenje digitalne trebalo bi da jeste rešenje. Aktivira se u aplikaciji, doda se u RaiPay ili drugi novčanik i spremna je za korišćenje. Naravno, napomena je da u inostranstvu treba paziti, jer je prodajni kurs preko 120 dinara, a tu je i dodatna naknada od 1%, pa da se slučajno ne završi u minusu nakon knjiženja.
Hvala na odgovorima. Sa fizičkom visa karticom nisam mogla da podignem novac na Raiffeisen bankomatu u Hrvatskoj, probaću danas da platim u prodavnici sa digitalnom preko RaiPay-a, hvala još jednom.

Da li Raiffeisen naplaćuje proviziju ako se podiže novac sa njihovog bankomata ali u drugoj državi, npr BiH? Znam da NLB ne naplaćuje a za Raiffeisen nisam siguran.

Naplaćuje. Primera radi, Addiko je čak i ukinula podizanje u inostranstvu bez provizije, dok ovu mogućnost osim NLB imaju još Intesa, Erste, OTP i UniCredit.

А Интеза омогућава подизање без провизије само за Инспире динарску картицу тако да оно што не наплати кроз провизију надокнади кроз свој курс.

Raiffeisen aplikacija ne radi, rešavaju problem...

baš kad moram nešto hitno da platim, marfijev zakon

Stigle su mi fizicke kartice (iRacun) - da li ce se ove digitalne same skloniti iz aplikacije kada aktiviram?

Takodje Visa je jako lepa, novi dizajn ali mi je jako cudno sto osim imena i prezimena ne pise nista od informacija.

@alek6legenda može i to bez ponovnog video poziva u Više/Onlajn ponuda/Računi. Postoji mogućnost i da Visa dinarsku karticu po izboru (plastičnu i/ili digitalnu) tražiš da ti vežu za devizni. Ako je potrebno, proslediću ti u pp tekst zahteva. U tom slučaju se zadužuje samo tekući za potrošnju u Srbiji, a u inostranstvu isključivo ako je naplatna valuta RSD (Temu, Aliexpres...), dok bi sa deviznog plaćao u inostranstvu u evrima koliko imaš na deviznom, tj. blokirana je autokonverzija. Provizija za korišćenje kartice u inostranstvu je 1% po transakciji.

@alek6legenda može i to bez ponovnog video poziva u Više/Onlajn ponuda/Računi. Postoji mogućnost i da Visa dinarsku karticu po izboru (plastičnu i/ili digitalnu) tražiš da ti vežu za devizni. Ako je potrebno, proslediću ti u pp tekst zahteva. U tom slučaju se zadužuje samo tekući za potrošnju u Srbiji, a u inostranstvu isključivo ako je naplatna valuta RSD (Temu, Aliexpres...), dok bi sa deviznog plaćao u inostranstvu u evrima koliko imaš na deviznom, tj. blokirana je autokonverzija. Provizija za korišćenje kartice u inostranstvu je 1% po transakciji.

Hvala puno na odgovoru, pitao sam za prijatelja, pa ako mu bude trebala dalja pomoc, pisem u pp.

Vrh Dno